Μειώστε την κατανάλωση κρέατος με 5 στρατηγικές

Μια θεμελιώδης λεπτομέρεια για την οποία πρέπει να είστε σαφείς είναι ότι όταν μειώνετε την κατανάλωση κρέατος θα πρέπει να αυξήσετε την πρόσληψη άλλων τροφών για να συμπληρώσετε τη διατροφική ισορροπία.
Μειώστε την κατανάλωση κρέατος με 5 στρατηγικές
Maria Patricia Pinero Corredor

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: διατροφολόγο Maria Patricia Pinero Corredor.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να μειώσουν την κατανάλωση κρέατος, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Το κάνουν είτε για λόγους υγείας, για το περιβάλλον, για γεύση ή για να βοηθήσουν στην εξάλειψη της κακοποίησης ζώων. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν πώς να το κάνουν με υγιή τρόπο.

Η μείωση της κατανάλωσης κρέατος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση, υπερχοληστερολαιμία και τα προβλήματα ουρικού οξέος. Ωστόσο, για άτομα που δεν το έχουν συνηθίσει, ένα τέτοιο βήμα ξαφνικά θα μπορούσε επίσης να είναι μια πολύ ριζική αλλαγή. Γι ‘αυτόν τον λόγο πρόκειται να προτείνουμε μια σειρά στρατηγικών, ώστε να μπορείτε να αρχίσετε να τρώτε λιγότερο κρέας σταδιακά. Με αυτόν τον τρόπο, θα σας είναι πιο εύκολη η υιοθέτηση νέων διατροφικών συνηθειών.

Στρατηγικές για τη μείωση της κατανάλωσης κρέατος

 1. Το κρέας δεν είναι απαραίτητο για την υγεία σας.

διαφορετικοί τύποι κρέατος
Σε αντίθεση με ό, τι πιστεύουν πολλοί άνθρωποι, είναι δυνατόν να καλύψετε τις διατροφικές ανάγκες του σώματός σας ακόμα και όταν δεν τρώτε κρέας.

Υπάρχει μια πολύ διαδεδομένη άποψη ότι το κρέας είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της συνολικής σας υγείας. Ωστόσο, αυτός είναι ένας μύθος επειδή υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων που μπορούν να μας παρέχουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να καλύψουμε τις διατροφικές μας ανάγκες.

Από αυτήν την άποψη, είναι καλή ιδέα να ξεκινήσετε μειώνοντας την εβδομαδιαία συχνότητα με την οποία καταναλώνετε κρέας και επίσης μειώστε τις μερίδες που τρώτε. Και, θυμηθείτε ότι κρέας δεν είναι μόνο το βόειο κρέας, το χοιρινό και τα πουλερικά, αλλά επίσης:

 • Λουκάνικα
 • Μεταποιημένα αλλαντικά
 • Πατέ
 1. Τα λαχανικά και τα όσπρια είναι οι καλύτεροι σύμμαχοί σας.

Ένα θεμελιώδες γεγονός που πρέπει να σας είναι ξεκάθαρο είναι ότι μειώνοντας την κατανάλωση κρέατος θα πρέπει να αυξήσετε την πρόσληψη άλλων τροφών. Αυτό γίνεται για να μπορείτε να συμπληρώσετε τη διατροφική συμβολή του κρέατος.

Αυτή η αύξηση πρέπει να έχει τη μορφή λαχανικών που σας παρέχουν όλο το σίδηρο και τις πρωτεΐνες που χρειάζεται το σώμα σας. Πρέπει λοιπόν να αυξήσετε την κατανάλωση σε φακές, καθώς αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, φυτικών ινών, βιταμινών Β, μετάλλων και σιδήρου. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης και άλλα ολόκληρα τρόφιμα όπως φασόλια, σόγια και δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως ρύζι, βρώμη και σιτάρι.

 1. Μειώστε την κατανάλωση κρέατος προγραμματίζοντας τις εβδομαδιαίες αγορές σας.

Μια μάλλον απλή στρατηγική που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε την κατανάλωση κρέατος είναι να σταματήσετε να το αγοράζετε. Σε τελική ανάλυση, δεν θα φάτε κρέας αν δεν το έχετε στο ψυγείο σας! Έτσι, προσπαθήστε να πάρετε περισσότερα λαχανικά, φρούτα και όσπρια όταν αγοράζετε τα εβδομαδιαία ψώνια σας. Θα εκπλαγείτε με την ποικιλία των φυτικών τροφίμων που μπορείτε να βρείτε στην λαϊκή αγορά σας, καθώς και το ευρύ φάσμα των γευμάτων που μπορείτε να φτιάξετε με αυτά.

 1. Μειώστε την κατανάλωση κρέατος βήμα προς βήμα.

χορτοφαγικά μπιφτέκια
Τα γεύματα που παρασκευάζονται με λαχανικά και όσπρια αποτελούν εξαιρετική αντικατάσταση του κρέατος στη διατροφή σας.

Όπως αναφέραμε παραπάνω, είναι σημαντικό να μειώσετε σταδιακά την ποσότητα κρέατος για να επιτύχετε αποτελεσματικά τον στόχο σας. Για να το κάνετε αυτό, μπορείτε να ξεκινήσετε με τα εξής:

 • Απομακρύνετε τα προϊόντα κρέατος από το πρωινό σας.
 • Τρώτε λαχανικά αρκετές φορές την εβδομάδα για να αντικαταστήσετε τα λουκάνικα και τα άλλα ζωικά προϊόντα. Σαλάτες και ομελέτες είναι επίσης καλές επιλογές.
 • Ανακαλύψτε νέες συνταγές χωρίς κρέας. Όταν ανακαλύψετε όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν εκεί έξω, θα ενθαρρυνθείτε πολύ να μειώσετε την κατανάλωση κρέατος.

Εάν θέλετε να μειώσετε την κατανάλωση κρέατος για λόγους υγείας, τότε η καλύτερη στρατηγική είναι να επιλέξετε λουκάνικα με χαμηλά λιπαρά και άπαχα κρέατα όπως γαλοπούλα και κοτόπουλο. Παρομοίως, εάν θέλετε να μειώσετε την κατανάλωση κρέατος επειδή πρόκειται να γίνετε χορτοφάγοι ή vegan, τότε θα θελήσετε να μειώσετε εντελώς την κατανάλωση σε οτιδήποτε περιέχει κρέας ή ζωικά προϊόντα, ανάλογα με την περίπτωσή σας. Είτε έτσι είτε αλλιώς, είναι πάντα ευκολότερο να κάνετε σταδιακές αλλαγές για το σώμα σας ώστε να υιοθετήσετε καλύτερα με τις διατροφικές αλλαγές.

 1. Φάτε ψάρια αντί για κρέας.

Εάν είστε ένας από αυτούς τους ανθρώπους που θέλουν να σταματήσουν να τρώνε κρέας για λόγους υγείας και δεν πρόκειται να υιοθετήσετε μια χορτοφαγική διατροφή, τότε απλώς προσθέστε περισσότερα ψάρια στα γεύματά σας. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το κρέας με ψάρι στις περισσότερες συνταγές.

Για παράδειγμα, το γοφάρι είναι μια εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και καλών ελαίων. Γι ‘αυτό το λόγο είναι ένα υπέροχο ψάρι για να καταναλώνετε αντί για άλλα κρέατα. Επίσης, άλλα ψάρια όπως η σφυρίδα και η τσιπούρα είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και αρκετά υγιή για το σώμα σας.

Συμπέρασμα

Συνολικά, εάν θέλετε να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες και να μειώσετε την κατανάλωση κρέατος, τότε λάβετε υπόψη ότι πρέπει να επιτρέψετε στο σώμα σας να προσαρμοστεί σε οποιαδήποτε αλλαγή, οπότε θα πρέπει να το κάνετε σταδιακά. Ωστόσο, όταν σταματήσετε να τρώτε κρέας, σίγουρα θα παρατηρήσετε τα αποτελέσματα και θα αισθανθείτε πολύ καλύτερα!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Link, R., MS, & RD. Dieta vegetariana: Guía para principiantes y plan de comidas. Healthline. (2021, May 12). https://www.healthline.com/health/es/dieta-vegetariana
 • Shahidi F., Ambigaipalan P. Omega 3 polyunsaturated fatty acids and their health benefits. Annu Rev Food Sci Technol, 2018. 9: 345-381.
 • Sotos Prieto M., Guillen M., Sorlí J. V., Asensio E. Mª, Gillem Sáiz P., González J. I. et al . Consumo de carne y pescado en población mediterránea española de edad avanzada y alto riesgo cardiovascular. Nutr. Hosp.  [Internet]. 2011  Oct [citado  2022  Nov  23] ;  26( 5 ): 1033-1040. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112011000500017&lng=es.
 • Zhao Z., Yin Z., Zhao Q. Red and processed meat consumption and gastric cancer risk: a systematic review and meta analysis. Oncotarget, 2017. 8 (18): 30563-30575.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.