Μικκυλιακό διάλυμα: Τι είναι και σε τι χρησιμεύει;

Πολλά προϊόντα περιποίησης του δέρματος φαίνεται να περιλαμβάνουν μικκυλιακό διάλυμα, αλλά λίγα είναι γνωστά για τα οφέλη και τις χρήσεις του. Θα σας πούμε περισσότερα για αυτό και θα εξηγήσουμε ακριβώς τι είναι.
Μικκυλιακό διάλυμα: Τι είναι και σε τι χρησιμεύει;

Τελευταία ενημέρωση: 09 Μαΐου, 2021

Το μικκυλιακό διάλυμα έχει αποκτήσει μεγάλη σημασία στις ρουτίνες περιποίησης της επιδερμίδας τα τελευταία χρόνια. Η χρήση του ως καθαριστικό προσώπου έχει αυξηθεί και είναι επίσης ένα κοινό συστατικό σε πολλά προϊόντα δέρματος.

Η επιτυχία αυτού του τύπου καλλυντικών βρίσκεται στον αποτελεσματικό καθαρισμό που παράγει. Επιπλέον, αφήνει το δέρμα απαλό και λείο που είναι πάντα υπέροχο! Συνεχίστε να διαβάζετε για να ανακαλύψετε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το μικκυλιακό διάλυμα.

Τι είναι το μικκυλιακό διάλυμα;

Το μικυλλιακό νερό, που ονομάζεται επίσης μικυλλιακό διάλυμα, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή προϊόντα για τη φροντίδα και τον καθαρισμό του προσώπου. Θεωρείται δερματο-φαρμακευτικό, καθώς αποτελείται από μια φόρμουλα που μπορείτε να αγοράσετε στα φαρμακεία και προορίζεται για το δέρμα.

Η φόρμουλά του περιλαμβάνει ήπια επιφανειοδραστικά που παράγουν μικκύλια. Αυτή είναι μια χημική μορφή που βασίζεται στην ένωση των μορίων μέσω των υδατοαπωθητικών άκρων τους.

Τα μικκύλια έχουν τη λειτουργία να συμβάλλουν στην επαφή μεταξύ της επιφάνειας του δέρματος και της βρωμιάς. Στη συνέχεια, σε συνδυασμό με νερό, οι υδατοδιαλυτές και λιποδιαλυτές ακαθαρσίες απομακρύνονται.

Εκτός από τα επιφανειοδραστικά στοιχεία, αυτός ο τύπος προϊόντος περιέχει μια ποικιλία πρόσθετων συστατικών, όπως ενυδατικά, στυπτικά ή μαλακτικά. Αυτές οι ουσίες δίνουν στο μικκυλιακό διάλυμα άλλες ιδιότητες και αυτό το καθιστά ένα από τα πιο ολοκληρωμένα καλλυντικά εκεί έξω.

Διαβάστε περισσότερα για τις αιτίες που ξεφλουδίζονται τα νύχια σας.

μακιγιάζ σε νερό
Η χημική αρχή αυτού του προϊόντος είναι ο σχηματισμός μικκυλίων που προσκολλούνται στη βρωμιά

Ποιες είναι οι χρήσεις του;

Το μικκυλιακό νερό όχι μόνο αφήνει το δέρμα μας απαλό, αλλά είναι επίσης πολύ αποτελεσματικό στην απομάκρυνση της βρωμιάς, του μακιγιάζ και του λίπους. Με τη σειρά του, βοηθά στον καθαρισμό των πόρων ενώ τονώνει το δέρμα.

Είναι ένα προϊόν χωρίς αλκοόλ και, σύμφωνα με δημοσιεύσεις στο περιοδικό JAAD, βοηθά στην προώθηση της ενυδάτωσης του δέρματος, ενώ μειώνει τον ερεθισμό και τη φλεγμονή. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να διατηρήσουμε το δέρμα μας απαλό, ελαστικό και απαλό.

Η βιομηχανία καλλυντικών εμπορεύεται συνήθως αυτά τα καλλυντικά σε σχέση με τον τύπο του δέρματος στο οποίο θα χρησιμοποιηθούν. Υπάρχουν μικκυλιακά νερά για τις διάφορες παραλλαγές του δέρματος, τα οποία μπορούν να ταξινομηθούν ως φυσιολογικά, ξηρά, λιπαρά, μικτά ή αφυδατωμένα.

Περιττό να πούμε, το βασικό βήμα είναι να αναγνωρίζετε τον τύπο του δέρματός σας για να επιλέξετε το σωστό μικκυλιακό νερό. Λόγω της σύγχυσης, δεν είναι κακή ιδέα να επισκεφτείτε έναν δερματολόγο για να μάθετε για τη δερματική σας σύνθεση και να βρείτε το τέλειο προϊόν για το δέρμα σας.

Πώς να το χρησιμοποιήσετε στην καθημερινή σας ρουτίνα

Η σωστή υγιεινή και η περιποίηση του δέρματος βασίζεται στην εφαρμογή διαφορετικών προϊόντων στο δέρμα μας στην καθημερινή μας ρουτίνα. Στην ιδανική περίπτωση, μια ρουτίνα καθαρισμού πρέπει να πραγματοποιείται τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.

Η πρώτη ρουτίνα πρέπει να γίνεται το πρωί για να καθαρίσει το δέρμα των κυττάρων που απομακρύνθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και το λάδι που παράγεται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Μια νυχτερινή ρουτίνα στο τέλος της ημέρας είναι μια άλλη καλή ευκαιρία για να εφαρμόσετε αυτόν τον τύπο φροντίδας για να αφαιρέσετε το μακιγιάζ και τη βρωμιά που έχει συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το μικκυλιακό διάλυμα συνήθως αντικαθιστά όλα τα προηγούμενα προϊόντα σε μια ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας. Με άλλα λόγια, είναι μια ουσία ικανή να παρέχει καθαριστικά και ενυδατικά αποτελέσματα. Επομένως, μειώνει το χρόνο που συνήθως χρειάζεστε για τη φροντίδα του δέρματος σε ένα εύκολο, γρήγορο βήμα.

Αυτήν τη στιγμή υπάρχει αρκετή διαμάχη ως προς το εάν το μικκυλιακό νερό πρέπει να ξεπλυθεί μετά τη χρήση. Συνιστάται να ξεπλένετε το πρόσωπό σας μετά τη χρήση του, καθώς οι καθαριστικοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό όταν έρχονται σε επαφή με το δέρμα, σύμφωνα με μελέτες της Dermatologic Theraphy.

Μάθετε για όλα τα οφέλη του καστορέλαιου!

Μικκυλιακό διάλυμα: 5 οφέλη από την καθημερινή χρήση

Το μικκυλιακό νερό δεν είναι μόνο χρήσιμο για τον καθαρισμό του προσώπου. Έχει επίσης σημαντικά οφέλη που βοηθούν στην προστασία του δέρματός μας. Όταν το χρησιμοποιούμε, δίνουμε στο δέρμα μας μερικά από τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

 • Ενυδάτωση: Η συντριπτική πλειονότητα των μικκυλιακών νερών περιέχει γλυκερίνη, η οποία βοηθά το δέρμα να παραμείνει ενυδατωμένο και να μην χάσει το συστατικό του νερού. Σύμφωνα με μελέτες του Archives of Dermatological Research, η γλυκερόλη έχει υψηλή υγροσκοπική ισχύ.
 • Αφαιρεί τη βρωμιά και το λίπος: Η παρουσία μικκυλίων προσφέρει αυτήν την ιδιότητα καθώς έχει τη δύναμη να προσελκύει σωματίδια ρύπων.
 • Αποτελεσματικό για κάθε τύπο δέρματος: Έχει πολύ χαμηλό επιθετικό δυναμικό, το οποίο το διαφοροποιεί από άλλους τύπους σαπουνιών και λοσιόν καθαρισμού. Επιπλέον, υπάρχουν παραλλαγές για κάθε ανάγκη δέρματος.
 • Καθαριστικό δέρματος: Βοηθά στον καθαρισμό των πόρων και, καθώς είναι μαλακός παράγοντας, δεν προκαλεί ερεθισμό με την παρουσία ακμής. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του The Journal of Dermatology καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η συνδυασμένη χρήση καθαριστικού προσώπου και ενυδατικών είναι ασφαλής και αποτελεσματική.
 • Αφαίρεση μακιγιάζ: Αυτό το προϊόν είναι εύκολο στη χρήση. Είναι αποτελεσματικό για την αφαίρεση μακιγιάζ που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ανά πάσα στιγμή, ακόμη και χωρίς τρεχούμενο νερό.
αφαίρεση μακιγιάζ
Το μικκυλλιακό νερό επιτρέπει τον καθαρισμό χωρίς την ανάγκη για τρεχούμενο νερό.

Το μικκυλιακό διάλυμα και η ρουτίνα σας

Το μικκυλιακό διάλυμα είναι ένα από τα πιο ολοκληρωμένα προϊόντα, λαμβάνοντας υπόψη τη σύνθεση και τις ιδιότητές του. Προσφέρει οφέλη που το καθιστούν πολύτιμο για όσους το χρησιμοποιούν, με λίγες δυσμενείς επιπτώσεις και το όφελος της μείωσης των ρουτίνων σε λιγότερα βήματα.

Είναι ένα από τα βασικά συστατικά της υγιεινής του προσώπου λόγω του μεγάλου εύρους επιλογών για να διαλέξετε. Η πιθανότητα να είναι κατάλληλο για διαφορετικά και ακόμη και αντίθετα δέρματα το καθιστά ένα πολύ ελκυστικό προϊόν και είναι must-have!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Atrux-Tallau N, Romagny C, Padois K, Denis A, Haftek M, Falson F, Pirot F, Maibach HI. Effects of glycerol on human skin damaged by acute sodium lauryl sulphate treatment. Arch Dermatol Res. 2010 Aug;302(6):435-41. doi: 10.1007/s00403-009-1021-z. Epub 2009 Dec 31. PMID: 20043170.
 • Isoda K, Seki T, Inoue Y, Umeda K, Nishizaka T, Tanabe H, Takagi Y, Ishida K, Mizutani H. Efficacy of the combined use of a facial cleanser and moisturizers for the care of mild acne patients with sensitive skin. J Dermatol. 2015 Feb;42(2):181-8. doi: 10.1111/1346-8138.12720. Epub 2014 Dec 6. PMID: 25483138.
 • Draelos Z, Hornby S, Walters RM, Appa Y. Hydrophobically modified polymers can minimize skin irritation potential caused by surfactant-based cleansers. J Cosmet Dermatol. 2013 Dec;12(4):314-21. doi: 10.1111/jocd.12061. PMID: 24305430; PMCID: PMC4285286.
 • Cerezo, Beatriz Imedio. NUEVAS TENDENCIAS EN DERMOFARMACIA: EL AGUA MICELAR, ANÁLISIS DE COMPOSICIÓN Y CONSUMO. Diss. UNIVERSIDAD COMPLUTENSE, 2017.
 • Ananthapadmanabhan KP, Moore DJ, Subramanyan K, Misra M, Meyer F. Cleansing without compromise: the impact of cleansers on the skin barrier and the technology of mild cleansing. Dermatol Ther. 2004;17 Suppl 1:16-25. doi: 10.1111/j.1396-0296.2004.04s1002.x. PMID: 14728695.
 • Kuehl BL, Fyfe KS, Shear NH. Cutaneous cleansers. Skin Therapy Lett. 2003 Mar;8(3):1-4. PMID: 12858234.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.