Μικρές μορφές διακρίσεων: ο χειρότερος εχθρός ενός ζευγαριού

Ακόμα και αν έρχονται με γλυκά λόγια, οι μικρές μορφές διακρίσεων από τον ή την σύντροφό σας, μπορούν να σας φθείρουν και να υπονομεύσουν την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή σας. Μάθετε περισσότερα σ' αυτό το άρθρο.
Μικρές μορφές διακρίσεων: ο χειρότερος εχθρός ενός ζευγαριού

Τελευταία ενημέρωση: 02 Ιανουαρίου, 2019

Οι μικρές μορφές διακρίσεων είναι κρυμμένες μορφές ψυχολογικής κακοποίησης βασιζόμενες σε επίμονες, καθημερινές επιπλήξεις και εξευτελισμό. Το άλλο άτομο χρησιμοποιώντας αστεία ή πειράγματα, σταδιακά σας στερεί την αυτοεκτίμησή σας.

Μιλάμε για τον τύπο κακοποίησης για τον οποίο δεν ακούτε πολλά, επειδή δεν είναι φανερός, δεν αφήνει σημάδια και επειδή συχνά ούτε ο θύτης ούτε το θύμα αντιλαμβάνονται ότι συμβαίνει κάτι πολύ καταστροφικό.

Θα δούμε κάποια παραδείγματα για να σας βοηθήσουμε να μας καταλάβετε καλύτερα.

Είναι κοινό και για τους άνδρες και για τις γυναίκες, να λένε ο ένας στον άλλον κάτι όπως, “Λατρεύω την αδεξιότητά σου, μου φτιάχνεις πάντα την ημέρα όταν σπας πράγματα.”

“Καλύτερα να μιλήσω εγώ, αν το κάνεις εσύ, θα το καταστρέψεις”, “Σταμάτα, μη το κάνεις, άσε με να το κάνω εγώ γιατί με την αδεξιότητά σου θα το σπάσεις.”

Όπως μπορείτε να δείτε, αυτές είναι καταστάσεις στις οποίες μπορεί να νιώσετε μια αίσθηση αγάπης, οικειότητας, στην πραγματικότητα όμως, δίνουν τον έλεγχο στο ένα άτομο και τον απαγορεύουν στο άλλο.

Σας προτείνουμε να κοιτάξετε το θέμα σε βάθος ώστε να συνειδητοποιήσετε τέτοιου είδους εκφράσεις, με τις οποίες μπορεί να έρθετε αντιμέτωποι.

Χαρακτηριστικά μικρών μορφών διακρίσεων

Δράκος μικρές μορφές διακρίσεων

Η σχέση ενός ζευγαριού είναι χτισμένη πάνω σε μια σειρά θεμελιωδών πυλώνων. Αυτοί είναι ο σεβασμός, η υπομονή, η ενσυναίσθηση, η οικειότητα και η αλληλοκατανόηση.

Όταν αποτυγχάνει μία από αυτές τις διαστάσεις, οι υπόλοιπες αποδυναμώνονται. Επειδή, χωρίς επικοινωνία, για παράδειγμα, δεν θα υπάρξει ποτέ σωστή ενσυναίσθηση, και χωρίς ενσυναίσθηση, δεν μπορεί να υπάρξει αυθεντική αλληλοκατανόηση.

Μια ευτυχισμένη, υγιής σχέση είναι σαν ένα ισχυρό υφαντό με πολλά χρώματα που εναρμονίζονταιΟι διαφορές τηρούνται επειδή υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στην ομάδα των νημάτων και των υλικών που συνθέτουν το ύφασμα.

Οι μικρές μορφές διακρίσεων τώρα, τραβάνε μια κλωστή την ημέρα. Δεν το παρατηρείτε εκείνη την ώρα, αλλά τελικά αποδυναμώνουν το ύφασμα και αφήνουν μικρές τρύπες, από τις οποίες δραπετεύουν η αρμονία και η ευτυχία.

Ας δούμε τα κύρια χαρακτηριστικά που έχουν οι μικρές μορφές διακρίσεων.

Παραμέληση και υποτίμηση

Η παραμέληση και η υποτίμηση μοιάζουν σαν μια αντιληπτή έλλειψη ενδιαφέροντος για τον άλλον. Γι’ αυτό, είναι ένα είδος μικρής μορφής διάκρισης που συμβαίνει συνέχεια σε καθημερινή βάση.

Εδώ είναι μερικά μικρά παραδείγματα του χειρότερου εχθρού ενός ζευγαριού:

 • Η γελοιοποίηση αυτών που αρέσουν στο άλλο άτομο.
 • Η έλλειψη προσοχής που κάνει τη σχέση να συνεχίζει.
 • Το να μην έχετε ποτέ χρόνο για να κάνετε όσα αρέσουν στο άλλο άτομο. Δεν είναι ποτέ η κατάλληλη στιγμή.
 • Το να κοροϊδεύετε όσα αρέσουν στο άλλο άτομο, μπροστά σε άλλους (“περνάει όλη της την ημέρα διαβάζοντας, τι χάσιμο χρόνου…”)

Η άρνηση του άλλου, τους κάνετε να αισθάνονται χαζοί

Μικρές μορφές διακρίσεων, άρνηση

Αυτό είναι σίγουρα ένα από τα πιο κοινά χαρακτηριστικά μικρών μορφών διακρίσεων.

Όμως, το πολύπλοκο είναι ότι πρόκειται συχνά για έναν τρόπο να κακομάθετε τον άλλον, στην αρχή. Με άλλα λόγια, μπορεί να νομίζετε ότι είναι αθώο, ένας ακόμη τρόπος που σας δείχνουν προσοχή και φροντίδα.

Εδώ είναι μερικά παραδείγματα για να σκεφτείτε:

 • Το άλλο άτομο ξεκινά να αναλαμβάνει τα πράγματα επειδή ισχυρίζεται πως “το κάνει καλύτερα από εμάς, έτσι θα μας γλιτώσει από τον κόπο.”
 • Θα μιλά συχνά για τις υποτιθέμενες ατέλειες του άλλου, μπροστά σε φίλους και στην οικογένεια. “Απλά δεν μπορεί να μαγειρέψει, ότι πιάνει το διαλύει. Πρέπει να δείτε τι έκανε στον υπολογιστή…”
 • Όλα αυτά είναι πολύ βλαβερά και διαβρώνουν την αίσθηση της προσωπικότητας και της αυτοεκτίμησής σας.

Δείτε και αυτό: Ήμουν κι εγώ σε μια βλαπτική τοξική σχέση

Η αδυναμία ανάπτυξης εμπιστοσύνης προς το άλλο άτομο και μικρές μορφές διακρίσεων

Ψυχολογική κακοποίηση, χτυπήματα που πονούν περισσότερο

Όσο συνεχίζετε να δέχεστε τα χτυπήματα των μικρών μορφών διακρίσεων, θα βιώνετε προσωπικές αλλαγές.

Πέραν του να βλέπετε πώς καταστρέφουν την αυτοεκτίμησή σας, συνήθως, θα συνειδητοποιήσετε ότι δεν μπορείτε πλέον να εμπιστευτείτε το άλλο άτομο.

 • Σταματάτε να κάνετε πράγματα, φοβούμενοι μην τιμωρηθείτε ή κριθείτε.
 • Σταματάτε επίσης να επικοινωνείτε άνετα μαζί τους επειδή η γλώσσα τους είναι γεμάτη πάντα από επώδυνο σαρκασμό.

Παρομοίως, είναι πολύ συχνό τα θύματα κακοποίησης σ’ αυτή την περίπτωση να αντιδράσουν πολύ αργά.

Αυτό επειδή έχετε εσωτερικεύσει την ιδέα πως ο θύτης χτυπά με τα χέρια, υψώνει τη φωνή του, ή καταπατά την ελευθερία σας.

Μάθετε για: 7 τρόποι που χρησιμοποιούν οι εκμεταλλευτές για να χειραγωγήσουν τους άλλους

Οι μικρές μορφές διακρίσεων είναι σαν απαλές επιθέσεις, δύσκολα παρατηρήσιμες. Ωστόσο, είναι επιθέσεις. Μην ξεχνάτε γιατί:

 • Βασίζονται στο να διαλύσουν το άλλο άτομο.
 • Στερούν από το άλλο άτομο τη δυνατότητα να ανακτήσει τον έλεγχο.
 • Δεν αφήνουν το άλλο άτομο να είναι ο εαυτός του, να αισθάνονται πλήρεις και ευτυχισμένοι για το ποιοι είναι, για όσα τους αρέσουν.
 • Τα καλά σας στοιχεία, οι δυνατότητές σας και οι επιτυχίες σας δεν λογαριάζονται πλέον. Το άλλο άτομο χρησιμοποιεί μικρές μορφές διακρίσεων για να τα ξεθωριάσει.

Μάθετε πώς να αναγνωρίζετε τις μικρές μορφές διακρίσεων. Να είστε δυνατοί και να έχετε το θάρρος να τις αντιμετωπίσετε.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Bourdieu, P., y Passeron, J. C. (2001). “Fundamentos de una teoría de la violencia simbólica”. En La reproducción. Elementos para una teoría del sistema de enseñanza. Madrid: Popular, pp. 15-85.
 • Hirigoyen, M. F. (1999). El acoso moral: el maltrato psicológico en la vida cotidiana. Buenos Aires: Paidós.
 • Velazquez, S. (1996). “Extraños en la noche”. En Burin, M., y Dio Bleichmar, E. Género, psicoanálisis, subjetividad. Buenos Aires: Paidós.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.