Ήμουν κι εγώ σε μια βλαπτική τοξική σχέση

Δεν είναι κακό να συνειδητοποιήσετε ότι βρίσκεστε σε μια τοξική σχέση. Κακό είναι να μη θέλετε να αλλάξετε την κατάσταση από φόβο ή λόγω εξάρτησης. Όλοι αξίζουμε να είμαστε ευτυχισμένοι. Δεν υπάρχουν εξαιρέσεις.
Ήμουν κι εγώ σε μια βλαπτική τοξική σχέση

Τελευταία ενημέρωση: 04 Μαρτίου, 2019

Δεν είναι κακό να συνειδητοποιήσετε ότι βρίσκεστε σε μια τοξική σχέση. Κακό είναι να μη θέλετε να αλλάξετε την κατάσταση από φόβο ή λόγω εξάρτησης. Όλοι αξίζουμε να είμαστε ευτυχισμένοι. Δεν υπάρχουν εξαιρέσεις.

Τοξική σχέση - Γυναικεία πλάτη

Κι εγώ ήμουν σε μια βλαπτική τοξική σχέση, που με κατέστρεψε ως άτομο και διέλυσε ό,τι καλό είχα μέσα μου. Ήταν μια τόσο δηλητηριώδης κατάσταση που άρχισα να πιστεύω ότι έφταιγα για όλα εγώ.

Συνήθως συγκρίνω τις τοξικές σχέσεις με την εξάρτηση από τα ναρκωτικά. Αν και ξέρουμε ότι μας κάνουν κακό, ότι δεν μας προσφέρουν τίποτα καλό, με κάποιον τρόπο καταλήγουμε να τις δικαιολογούμε.

Θα ήμουν ψεύτρα αν έλεγα ότι μπορείτε εύκολα να ξεφύγετε. Δεν είναι έτσι. Δεν είναι ζήτημα ημερών ή μηνών. Μερικές φορές χρειάζονται χρόνια για να ανοίξετε τα μάτια σας, να συγχωρέσετε τον εαυτό σας και να προχωρήσετε μπροστά.

Όταν έρχεται αυτή η στιγμή, συνειδητοποιείτε ότι δεν ήταν τόσο δύσκολο όσο νομίζατε. Όμως κάτι μέσα σας σάς ανάγκαζε να παραμένετε μέσα σε τόσο τρομερές συνθήκες.

Μια τοξική σχέση σάς καταστρέφει εντελώς

Τοξική σχέση - Σκιά γυναίκας

Δεν μπορούμε να περιορίσουμε τις τοξικές σχέσεις σε ένα μόνο είδος: υπάρχουν πολλά είδη.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα:

  • Τοξικές σχέσεις εξάρτησης: Το άτομο δεν μπορεί να είναι χωρίς σύντροφο, έτσι αναζητά συνεχώς κάποιον. Χωρίς σχέση, αισθάνεται άδειο και η ζωή του δεν έχει νόημα.
  • Κακοποιητικές τοξικές σχέσεις: Ένα από τα άτομα στη σχέση κακοποιείται σωματικά ή ψυχολογικά από το άλλο άτομο. Το θύμα πιστεύει ότι φταίει για όλα αυτό.
  • Τοξικές σχέσεις που βασίζονται στο ψέμα: Χωρίς εμπιστοσύνη, ένα ζευγάρι δεν μπορεί να προχωρήσει παρά μόνο αν το ένα άτομο δεν ανακαλύψει τα ψέματα (ή, αν τα ανακαλύψει, τα αποδέχεται).
  • Τοξικές σχέσεις που βασίζονται στην εξιδανίκευση: Αργά ή γρήγορα, το άτομο που βάζουμε σε βάθρο πέφτει. Τότε έρχεται η απογοήτευση, η απομυθοποίηση και η διάψευση των προσδοκιών.
  • Τοξικές σχέσεις που βασίζονται στην απορρόφηση: Οι άνθρωποι αυτού του είδους, που ονομάζονται και “κλέφτες της ενέργειας” , σας πλησιάζουν, απορροφούν ό,τι καλό έχετε και τελικά σας εγκαταλείπουν.

Σε όλα αυτά τα είδη τοξικών σχέσεων, είστε το θύμα. Το άλλο άτομο σας τσακίζει, σας συντρίβει, σας κομματιάζει μέσα σας μέχρι που σας καταστρέφει. Έτσι μπορεί να σας χειρίζεται.

Τοξική σχέση - Γυναίκα ξαπλωμένη

Δεν ξέρετε ποιοι είστε πλέον και αρχίζετε να είστε αυτό που επιθυμεί το άλλο άτομο. Έχετε ξεχάσει ποιοι είστε: έχετε χάσει ακόμα και τον αυτοσεβασμό που είχατε κάποτε.

Είναι καιρός να τον ξαναβρείτε, δεν νομίζετε;

Μπορείτε να βγείτε από μια τοξική σχέση

Όπως ήδη είπαμε, μπορείτε να βγείτε από μια τοξική σχέση. Το πρόβλημα είναι ότι δεν θα είναι μια δραστική ή άμεση αλλαγή. Θα χρειαστεί χρόνος.

Ζήσατε κάτω από τον ζυγό του αγαπημένου σας προσώπου για πολύ καιρό. Μια ορισμένη δυναμική έχει εισχωρήσει βαθιά μέσα σας.

Το να βγείτε από τη σχέση είναι δύσκολο αλλά όχι αδύνατο. Πρέπει απλώς να γνωρίζετε μερικά πράγματα:

  • Καταρχάς πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι βρίσκεστε σε μια τοξική σχέση. Δεν σας αρέσει η θέση σας, βλέπετε με τα ίδια σας τα μάτια ότι ο/η σύντροφός σας σάς λέει ψέματα και σας χειρίζεται, και καταλαβαίνετε ότι εξαρτάστε από αυτόν/αυτήν…
  • Μόλις κάνετε αυτό το μεγάλο βήμα, το οποίο δεν είναι τόσο εύκολο όσο φαίνεται, είναι καιρός να συνειδητοποιήσετε το γεγονός ότι αυτό πρέπει να αλλάξει.

Δεν ξέρουμε πότε θα συμβεί αυτό, επειδή, αν και κάνουμε ό,τι μπορούμε, πέφτουμε ξανά και ξανά στην ίδια παγίδα.

Τοξική σχέση - Γυναίκα που κλαίει

Ωστόσο το ασυνείδητό μας έχει ήδη αντιληφθεί το γεγονός ότι αυτό δεν θα συνεχιστεί για πάντα. Κάποια μέρα, όχι πολύ μακρινή, θα τελειώσει.

Όμως αυτό δεν αρκεί. Πρέπει να κάνετε μια αλλαγή στη στάση σας και να μην αποδέχεστε πια ό,τι αποδεχόσασταν ως τώρα.

Ας πιάσουμε δουλειά λοιπόν!

Ο δρόμος προς την ελπίδα

Όπως σας είπα στην αρχή, ήμουν σε μια βλαπτική, τοξική σχέση. Όμως, όπως και εσείς, πολλοί άλλοι άνθρωποι έχουν περάσει την ίδια εμπειρία.

Ήμουν σε μια σχέση που βασιζόταν στην εξάρτηση, με όλη την ευτυχία, τη χαρά και την κινητοποίησή μου να βρίσκονται στα χέρια κάποιου άλλου.

Ο δεσμός που είχα με τον σύντροφό μου μετατράπηκε σε έναν φαύλο κύκλο γεμάτο αρνητικότητα. Δεν υπήρχε διέξοδος, μέχρι που άρχισα να εντοπίζω ένα μικρό, αμυδρό φως ελπίδας πότε-πότε.

Πέρασα πολύ καιρό στα δεσμά της ανησυχίας, απελπισμένη να κάνω αυτό που έβλεπα ξεκάθαρα από απόσταση.

Τότε, εντελώς απρόσμενα, μια μέρα όλα τελείωσαν. Σηκώθηκα από το κρεβάτι μου και ήμουν ανανεωμένη, ένα καινούργιο άτομο.

Η αγωνία που με έπνιγε πήρε τέλος.

Τοξική σχέση - Γυναίκα που βγάζει τη μάσκα

Μη φοβηθείτε αν βρεθείτε σε μια τοξική σχέση. Όλοι κάνουμε λάθη και μπορούμε να βρεθούμε σε βλαπτικές τοξικές σχέσεις χωρίς να το θέλουμε.

Στο τέλος θα ανοίξετε τα μάτια σας και θα ξεκινήσετε από την αρχή.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Anderson, D. K., & Saunders, D. G. (2003). Leaving An Abusive Partner: An Empirical Review of Predictors, the Process of Leaving, and Psychological Well-Being. Trauma, Violence, & Abuse. https://doi.org/10.1177/1524838002250769
  • Campbell, J. C., Webster, D., Koziol-McLain, J., Block, C., Campbell, D., Curry, M. A., … Laughon, K. (2003). Risk Factors for Femicide in Abusive Relationships: Results from a Multisite Case Control Study. American Journal of Public Health. https://doi.org/10.2105/AJPH.93.7.1089

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.