Molluscum Contagiosum: Τι είναι και πώς εμφανίζεται

Το Molluscum contagiosum είναι μια καλοήθης ιογενής λοίμωξη του δέρματος. Δεν είναι επικίνδυνο και μπορεί να φύγει από μόνο του. Μάθετε περισσότερα σε αυτό το άρθρο.
Molluscum Contagiosum: Τι είναι και πώς εμφανίζεται
Maria del Carmen Hernandez

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από δερματολόγο Maria del Carmen Hernandez.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Οι βλάβες του Molluscum contagiosum ή της μολυσματικής τέρμινθου είναι πολύ συχνές σε παιδιά ηλικίας 2 έως 5 ετών. Για τους ενήλικες, συνήθως θεωρείται σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια.

Μπορείτε να το αποκτήσετε με άμεση επαφή με τη βλάβη ή από ένα αντικείμενο που είχε επαφή μαζί του, όπως πετσέτες, ρούχα, παιχνίδια κ.λπ.

Η περίοδος επώασης είναι 2 έως 7 εβδομάδες μετά την έκθεση στον ιό. Είναι πιο συνηθισμένο σε παιδιά, σεξουαλικά ενεργούς ενήλικες και άτομα με αλλοιώσεις στην κυτταρική ανοσία.

Είναι πιο συνηθισμένο το καλοκαίρι αφού είναι μια από τις εποχές όπου το δέρμα εκτίθεται περισσότερο. Ωστόσο, μπορείτε να νοσήσετε όλο το χρόνο.

Γνωρίζετε πραγματικά τι είναι το molluscum contagiosum;

Θα το εξηγήσουμε παρακάτω.

Τι είναι το molluscum contagiosum και πώς εμφανίζεται;

Το Molluscum contagiosum είναι μια καλοήθης ιογενής λοίμωξη του δέρματος. Δεν είναι επικίνδυνο και μπορεί να φύγει από μόνο του. Προκαλείται από τον ιό της ευλογιάς.

Μετά την περίοδο επώασης, στο δέρμα εμφανίζονται βλάβες όπως βλατίδες ή οζίδια διαμέτρου 1 έως 2 χιλιοστών. Μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα εκτός από τις παλάμες και τα πέλματα των ποδιών σας.

Συνήθως βρίσκονται στις ακόλουθες περιοχές:

 • Πρόσωπο
 • Λαιμός
 • Κορμός
 • Χέρια

Αυτή η κατάσταση προκαλεί συνήθως σπυράκια με μαργαριταρένια εμφάνιση και κεντρικό ομφάλιο. Δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα. Μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα, να είναι εκζεματικά, μολυσμένα ή να εξαπλωθούν σε πιο ευαίσθητες περιοχές, όπως τα γεννητικά όργανα και τα βλέφαρα.

Διάγνωση

Διάγνωση του μεταδοτικού μαλακίου.

Αυτή η ασθένεια διαγιγνώσκεται κυρίως από το γιατρό που εξετάζει το σώμα. Στην πραγματικότητα, συχνά ανακαλύπτονται τυχαία στις  εξετάσεις.

Η χρήση δερμοσκοπίας μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να απεικονίσουν καλύτερα τα χαρακτηριστικά κυστίδια και στόμια. Μερικές φορές οι γιατροί ξύνουν, λαμβάνουν δείγμα ή βιοψία για να επιβεβαιώσουν τη διάγνωση με ιστοπαθολογική μελέτη.

Άποψη

Η διάρκεια των κυστιδίων ποικίλλει μεταξύ μίας εβδομάδας και ενάμιση έτους. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μερικά κυστίδια μπορεί να υποχωρήσουν από μόνα τους και να αναπτυχθούν νέα. Επίσης, ο ιός molluscum contagiosum επηρεάζει μόνο την επιφάνεια του σώματος και δεν εξαπλώνεται ποτέ πέρα από αυτήν.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, επουλώνονται χωρίς να αφήνουν κανένα είδος ουλής ή σημάδι. Ωστόσο, ορισμένες περιπτώσεις καταλήγουν σε δευτερογενή λοίμωξη.

Επιλογές θεραπείας

Εάν τα κυστίδια δεν σας ενοχλούν, δεν χρειάζεστε θεραπεία. Εξαφανίζονται μόνα τους σε λίγους μήνες ή χρόνια. Ωστόσο, θα πρέπει να τα κρατήσετε καλυμμένα για να αποτρέψετε την εξάπλωση της κατάστασης.

Εάν είναι απαραίτητο, η θεραπευτική επιλογή θα εξαρτηθεί από την ηλικία του ασθενούς και την έκταση των κυστιδίων. Επιπλέον, εξαρτάται από το αν υπάρχει κάποια άλλη πάθηση του δέρματος.

Οι πιο συνηθισμένες θεραπείες είναι:

 • Ξύσιμο ή διάλυση, μετά την εφαρμογή αναισθητικής κρέμας: Αυτή είναι μια χειρουργική επέμβαση που συνίσταται στην αφαίρεση του μεταδοτικού μαλακίου.
 • Η κρυοθεραπεία ή η ψύξη καταστρέφει τις βλάβες μέσω κατάψυξης με υγρό άζωτο και επακόλουθη νέκρωση. Είναι μια γρήγορη και αποτελεσματική μέθοδος.
 • Φαρμακολογική θεραπεία ή ανοσοθεραπεία: Πρόκειται για συνταγογραφούμενα φάρμακα που αλλάζουν την ανοσολογική αντίδραση του σώματος και δρουν ενάντια στον ιό που προκάλεσε τη μόλυνση. Εφαρμόζετε αυτές τις κρέμες για εβδομάδες ή μήνες.
 • Φωτοδυναμική θεραπεία: Εφαρμόζεται κρέμα φωτοευαισθητοποίησης και πηγή κόκκινου φωτός.
 • Ηλεκτροκαυτηρίαση ή εγκαύματα λέιζερ: Αυτό μπορεί να είναι επώδυνο και συχνά αφήνει ουλές.
Ένα στομάχι με μεταδοτικό μαλάκιο.

Συστάσεις για την πρόληψη της μετάδοσης του Molluscum Contagiosum

Μερικές συστάσεις για την αποφυγή εξάπλωσης του molluscum contagiosum είναι:

 • Αποφύγετε την άμεση επαφή με δερματικά κυστίδια.
 • Μην μοιράζεστε πετσέτες ή προσωπικά αντικείμενα με άτομα που επηρεάζονται.
 • Να είστε προσεκτικοί κατά τη σεξουαλική επαφή: Αποφύγετε την άμεση επαφή μέχρι να εξαφανιστούν εντελώς τα κυστίδια.
 • Πλένετε συχνά τα χέρια σας.
 • Φροντίστε το δέρμα χρησιμοποιώντας προϊόντα υγιεινής που δεν είναι ερεθιστικά.
 • Χρησιμοποιήστε ενυδατικές κρέμες.
 • Φορέστε ρούχα που καλύπτουν τις πληγείσες περιοχές ή επίδεσμο ή γάζα.
 • Επιλέξτε ντους αντί να κάνετε μπάνιο.
 • Αποφύγετε το ξύσιμο ή το ξύρισμα του προσβεβλημένου δέρματος. Αυτό μπορεί να εξαπλώσει τις βλάβες σε άλλα μέρη του σώματος και να προκαλέσει αυτο-εξάπλωση.
 • Αποφύγετε το ξύρισμα με ξυράφι γιατί μπορεί επίσης να εξαπλώσει τα κυστίδια.

Συμπέρασμα

Αν και δεν είναι επικίνδυνο για την υγεία σας, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά συναισθηματικά και ψυχολογικά προβλήματα. Επίσης, μην ξεχνάτε ότι είναι μεταδοτικό.

Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να ενεργείτε γρήγορα και με την κατάλληλη θεραπεία, χωρίς να θέτετε σε κίνδυνο την υγεία σας. Εάν εντοπίσετε οποιαδήποτε ανωμαλία στο δέρμα σας, επικοινωνήστε αμέσως με έναν δερματολόγο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Barba, R. R. (2011). Molusco Contagioso Revisión y opciones de tratamiento. Archivos Médicos de Actualización en Tracto Genital Inferior3(5), 32-35.
 • Badri, T., & Gandhi, G. R. (2019). Molluscum Contagiosum.
 • Hanson, D., & Diven, D. G. (2003). Molluscum contagiosum. Dermatology online journal9(2), 2-2.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.