Μονάδα Εγκεφαλικών Επεισοδίων: Τι είναι και ποια τα οφέλη της

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι ένα επείγον ιατρικό περιστατικό που απαιτεί άμεση νευρολογική περίθαλψη, καθώς κάθε λεπτό που περνά χωρίς επαγγελματική φροντίδα μειώνει τις πιθανότητες ανάρρωσης. Ενημερωθείτε για τη μονάδα εγκεφαλικών επεισοδίων σε αυτό το άρθρο.
Μονάδα Εγκεφαλικών Επεισοδίων: Τι είναι και ποια τα οφέλη της
Leonardo Biolatto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Leonardo Biolatto.

Τελευταία ενημέρωση: 27 Ιανουαρίου, 2023

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι ένα επείγον ιατρικό περιστατικό που απαιτεί άμεση νευρολογική περίθαλψη, καθώς κάθε λεπτό που περνά χωρίς επαγγελματική φροντίδα μειώνει τις πιθανότητες ανάρρωσης. Ενημερωθείτε για τη μονάδα εγκεφαλικών επεισοδίων σε αυτό το άρθρο.

Χάρη στην προόδο στη διάγνωση και τη θεραπεία των εγκεφαλικών επεισοδίων τις τελευταίες δεκαετίες, η άμεση φροντίδα των ασθενών έχει βελτιωθεί. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, δεδομένου ότι τα εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν τη δεύτερη πιο διαδεδομένη αιτία θανάτου στην Ευρώπη.

5 ιατρικά οφέλη μιας μονάδας εγκεφαλικών επεισοδίων

Από την άφιξή τους πριν από μερικές δεκαετίες, οι μονάδες εγκεφαλικών επεισοδίων έχουν καταστήσει δυνατή τη διάσωση της ζωής ασθενών με κρίσιμες περιπτώσεις εγκεφαλικών επεισοδίων. Και δεδομένου ότι κανείς δεν εξαιρείται από το να υποστεί ένα εγκεφαλικό επεισόδιο κάποια στιγμή στη ζωή του, αυτές οι μονάδες μας βοηθούν να λάβουμε κατά προτεραιότητα φροντίδα και να είμαστε στα χέρια επαγγελματιών που προσέχουν την ευημερία μας.

Ποια πλεονεκτήματα παρέχει η μονάδα εγκεφαλικών επεισοδίων

1. Επιτρέπουν την ταχεία και εξειδικευμένη βοήθεια

Τα εγκεφαλικά επεισόδια απαιτούν επείγουσα ιατρική φροντίδα, καθώς κάθε λεπτό που χάνεται μπορεί να σημαίνει τη ζωή του ασθενούς. Εξαιτίας αυτού, αρκετές μελέτες έχουν τονίσει ότι τα κύρια οφέλη μιας μονάδας εγκεφαλικού επεισοδίου είναι να προσφέρει ταχεία και εξειδικευμένη φροντίδα για τη βελτίωση της πρόγνωσης της νόσου.

Γενικά, οι ασθενείς που πάσχουν από αιμορραγία φτάνουν στο νοσοκομείο ταχύτερα από εκείνους με καρδιακή προσβολή, κάτι που θα μπορούσε να εξηγηθεί από τη δραματική έναρξη της κατάστασης και τις αλλαγές στο επίπεδο συνείδησης. Ωστόσο, όποια και αν είναι η περίπτωση, είναι ζωτικής σημασίας να ενεργήσετε γρήγορα και να μεταβείτε αμέσως στη μονάδα εγκεφαλικού επεισοδίου εάν υποψιάζεστε συμπτώματα αυτής της πάθησης.

2. Διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό για την έγκαιρη αντιμετώπιση

Στις μονάδες εγκεφαλικών επεισοδίων, οι ασθενείς με εγκεφαλικά επεισόδια εισάγονται σε φάση ελέγχου, όπου παραμένουν για 48 έως 72 ώρες για να λάβουν την απαραίτητη νευρολογική φροντίδα. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου νοσηλείας, οι άνθρωποι παρακολουθούνται από εξειδικευμένους ειδικούς που έχουν στη διάθεσή τους τα απαραίτητα όργανα.

Για παράδειγμα, χρησιμοποιούνται μόνιτορ για την αξιολόγηση της καρδιακής λειτουργίας, της αναπνευστικής λειτουργίας και της θερμοκρασίας. Επιπλέον, διαθέτουν εξειδικευμένους νοσηλευτές που φροντίζουν και αξιολογούν περιοδικά τη νευρολογική κατάσταση των ασθενών (επίπεδο συνείδησης, γλωσσική ικανότητα και δύναμη των άκρων κ.λπ.).

3. Μειώνουν την πρώιμη νευρολογική επιδείνωση

Μονάδα Εγκεφαλικών Επεισοδίων: Τι είναι και ποια τα οφέλη της
Η φροντίδα του εγκεφάλου σε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο πρέπει να είναι άμεση, καθώς όσο νωρίτερα εφαρμοστούν τα μέτρα, τόσο λιγότερες είναι οι μελλοντικές επιπλοκές.

Πρόκειται για μια από τις πιο συχνές επιπλοκές μεταξύ όσων παθαίνουν εγκεφαλικό επεισόδιο, η οποία επηρεάζει το 20-30% των ασθενών. Ευτυχώς, έχει αποδειχθεί ότι χάρη στην έγκαιρη ανίχνευση, τις αποτελεσματικές θεραπείες και το εξειδικευμένο προσωπικό στις μονάδες εγκεφαλικών επεισοδίων, οι περιπτώσεις πρώιμης νοητικής εξασθένησης μπορούν να μειωθούν έως και 50%.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι αυτή η νοητική εξασθένηση δεν θεραπεύεται. Η γρήγορη αναζήτηση βοήθειας σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων είναι απαραίτητη για την όσο το δυνατόν έγκαιρη πρόληψή της. Μετά την εισαγωγή στη μονάδα, και ανάλογα με τη σοβαρότητά τους, οι ασθενείς με αυτή την επιπλοκή είναι πολύ πιθανό να υποστούν άλλο εγκεφαλικό επεισόδιο και να επιδεινωθεί η κατάστασή τους.

4. Βοήθεια για την ενημέρωση των ανθρώπων

Η πρόσβαση σε έγκαιρη πληροφόρηση είναι ένα από τα θεμελιώδη κλειδιά για τη διάσωση ζωών μέσω της πρόληψης και της ταχείας δράσης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Στις μονάδες εγκεφαλικών επεισοδίων πραγματοποιούνται ημερίδες ενημέρωσης για να διδαχθούν σημαντικά στοιχεία σχετικά με τα εγκεφαλικά επεισόδια, όπως η αναγνώριση των προειδοποιητικών σημείων και η σημασία της ταχείας αντίδρασης.

Σε πολλές περιπτώσεις, δεν υπάρχουν δραματικά επεισόδια, όπως αιμορραγίες, επιληπτικές κρίσεις ή ξαφνική λιποθυμία, αλλά ο οργανισμός στέλνει σήματα που μπορεί να παρερμηνευθούν. Για παράδειγμα, είναι σημαντικό να αναζητήσετε αμέσως βοήθεια όταν εμφανίζετε αστάθεια, οπτικές διαταραχές, πονοκεφάλους ή αλλαγές στη γλώσσα, τη μνήμη και τη νοητική κατάσταση.

Μονάδα Εγκεφαλικών Επεισοδίων: Τι είναι και ποια τα οφέλη της
Τα εγκεφαλικά επεισόδια δεν είναι πάντα τόσο εμφανή. Ορισμένες φορές, συμπτώματα που συγχέονται με άλλες καταστάσεις καθυστερούν τη διαβούλευση.

5. Προσφέρουν πρόσβαση σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση

Όταν εμφανίζονται περιπτώσεις αιμορραγικής εγκεφαλοαγγειακής νόσου, η επείγουσα χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη για τη μείωση του υψηλού ποσοστού θνησιμότητας που αναφέρεται σε αυτές τις καταστάσεις. Επομένως, όταν οι ασθενείς μπορούν να μεταφερθούν εγκαίρως στην πλησιέστερη μονάδα εγκεφαλικού επεισοδίου, μπορούν να γίνουν αυτές οι λεπτές επεμβάσεις και να σώσουν τη ζωή τους.

Με τη σειρά τους, τα άτομα που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο καρδιακής προέλευσης χρειάζονται άμεση και έμμεση χειρουργική επέμβαση επαναγγείωσης. Εξαιτίας αυτού, οι ασθενείς με συμπίεση της σπονδυλικής αρτηρίας και όσοι χρειάζονται ενδοαγγειακές θεραπείες μπορούν να βρουν θεραπεία σε αυτές τις ιατρικές μονάδες.

Η μονάδα εγκεφαλικών επεισοδίων έχει σώσει εκατομμύρια ζωές

Αν και η εφαρμογή αυτών των εξειδικευμένων μονάδων ιατρικής περίθαλψης χρονολογείται μόλις πριν από μερικές δεκαετίες, η αλήθεια είναι ότι με τους επαγγελματίες και τον ποιοτικό εξοπλισμό τους έχουν καταφέρει να σώσουν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Και, χάρη στο γεγονός ότι προσφέρουν νέες θεραπευτικές μεθόδους για τη θεραπεία συγκεκριμένων ασθενειών, καθιστούν δυνατή την πρόληψη και τη θεραπεία των εγκεφαλικών επεισοδίων. Έτσι, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, το να ζητήσετε βοήθεια είναι σαν να θέτετε τον εαυτό σας στα καλύτερα δυνατά χέρια.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει ...
Διατροφή και εγκεφαλικό: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Με Υγεία
Διαβάστε το Με Υγεία
Διατροφή και εγκεφαλικό: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Διατροφή και εγκεφαλικό: ποια είναι η σχέση τους; Μια υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών μεσοπρόθεσμα


Τα περιεχόμενα αυτής της δημοσίευσης είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία.