Πώς να ενθαρρύνετε το μωρό σας να μπουσουλήσει

Γιατί να ενθαρρύνετε το μωρό σας να μπουσουλήσει; Τα μωρά μαθαίνουν να μπουσουλούν μόνα τους, ωστόσο, χρειάζονται ακόμη την υποστήριξή σας.
Πώς να ενθαρρύνετε το μωρό σας να μπουσουλήσει
Marcela Caffulli

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ο παιδίατρος Marcela Caffulli.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Σίγουρα θέλατε να ενθαρρύνετε το μωρό σας να μπουσουλήσει. Τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός μωρού είναι γεμάτα συναρπαστικές και μαγικές στιγμές. Η πρόοδός τους και η ολοκλήρωση κάθε στόχου γεμίζουν τους γονείς με υπερηφάνεια. Είναι πηγή εορτασμού.

Τα μωρά αρχίζουν να μπουσουλούν μεταξύ 7 και 9 μηνών. Αυτό συμβαίνει όταν το μωρό είναι έτοιμο να το κάνει. Στην πραγματικότητα, δεν χρειάζονται κανέναν για να τους διδάξει πώς να το κάνουν.

Ωστόσο, ως γονείς μπορείτε να βοηθήσετε με ορισμένα τρικ που θα οδηγήσουν το μωρό σας να μπουσουλήσει.

Το μπουσούλημα είναι το πρώτο μεγάλο επίτευγμα στην ψυχοκινητική ανάπτυξη. Είναι η πρώτη χειρονομία ανεξαρτησίας κάθε ανθρώπου: η πρώτη φορά που ένα άτομο μπορεί να μετακινηθεί από το ένα μέρος στο άλλο. Έτσι, είναι η στιγμή που τα μωρά αρχίζουν να ανακαλύπτουν έναν ολόκληρο κόσμο.

Τύποι μπουσουλήματος

Πώς να ενθαρρύνετε το μωρό σας να μπουσουλήσει
Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι για μπουσούλημα. Μερικοί είναι πιο βασικοί και άλλοι χρειάζονται μεγαλύτερες κινητικές δεξιότητες.

Δεν μπουσουλάνε όλα τα μωρά με τον ίδιο τρόπο. Επίσης, αν και μερικά μωρά είναι πιο αδέξια από άλλα, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και λιγότερο έξυπνα.

Υπάρχουν τέσσερις διαφορετικοί τύποι μπουσουλήματος:

  • Υπάρχει ένας τύπος που μοιάζει περισσότερο με μια μορφή συρσίματος. Εδώ, το μωρό δεν σηκώνει το σώμα του, αλλά κινείται προς τα εμπρός με τα χέρια του, σαν ένας στρατιώτης που σέρνεται.
  • Επίσης, υπάρχει ένας άλλος τρόπος που μοιάζει με τον προηγούμενο. Ωστόσο, εδώ το μωρό σηκώνει εντελώς τον κορμό του. Βάζει τα χέρια του στο έδαφος και ωθεί προς τα εμπρός με τα χέρια του, διατηρώντας παράλληλα τα πόδια του εκτεταμένα.
  • Στη συνέχεια, ο πιο συνηθισμένος τρόπος είναι η χρήση βραχιόνων και γόνατων. Σε αυτήν την περίπτωση, το μωρό είναι στα τέσσερα. Δηλαδή, τα χέρια και τα γόνατά του είναι στο πάτωμα.
  • Τέλος, μερικά μωρά σηκώνουν εντελώς τον κορμό τους και κλίνουν στα χέρια και τα πόδια τους.

Πώς να ενθαρρύνετε το μωρό σας να μπουσουλήσει

1. Αφήστε τα να παίζουν μπρούμυτα

Χαρούμενο μωρό σε χαλί

Όταν τοποθετήσετε ένα μωρό μπρούμυτα, το ενθαρρύνετε να χρησιμοποιήσει τους μυς που θα του επιτρέψουν να κινηθεί και να μπουσουλήσει.

Τα μωρά συνήθως κάθονται και κοιμούνται ανάσκελα. Επομένως, η τοποθέτησή τους μπρούμυτα όταν είναι ξύπνια θα διεγείρει ένα διαφορετικό σύνολο κινήσεων, όπως την ανύψωση του κεφαλιού τους.

Μπορεί να νιώθουν άβολα στην αρχή. Εάν όντως νιώσουν άβολα, μην τα αφήνετε σε αυτήν τη θέση για πολλή ώρα. Ωστόσο, συνεχίστε να προσπαθείτε μέχρι να το συνηθίσουν. Υπάρχουν πολλά παιχνίδια για να τα αποσπάσουν.

Επίσης, μπορείτε επίσης να ξαπλώσετε στην πλάτη σας και να τοποθετήσετε το μωρό πάνω σας μπρούμυτα.

2. Τοποθετήστε τα πράγματα μπροστά τους για να τα φτάσουν

Όταν το μωρό αισθάνεται πιο άνετα ξαπλωμένο στο στομάχι του, τοποθετήστε ένα αντικείμενο ενδιαφέροντος μπροστά του, με τέτοιο τρόπο ώστε να μην μπορεί να το φτάσει. Αυτό θα ενθαρρύνει το μωρό σας να μπουσουλήσει.

Μπορεί να φαίνεται απογοητευμένο στην αρχή επειδή δεν μπορεί να φέρει το παιχνίδι πιο κοντά. Θα δείτε, όμως, πώς το μωρό σας θα βρει έναν τρόπο να μπουσουλήσει και να το φτάσει.

3. Ενθαρρύνετε το μωρό σας να μπουσουλήσει περπατώντας στα τέσσερα μαζί του

Τα μωρά μαθαίνουν μέσω της παρατήρησης. Εάν σας δουν να μπουσουλάτε, θα ξέρουν ότι γίνεται.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι θα ξεκινήσουν να μπουσουλούν μόλις σας δουν να το κάνετε. Θα τους βοηθήσει να γνωρίζουν ότι μπορούν να το κάνουν. Θα τους δώσει ενδείξεις για το πώς να το κάνουν.

Δείτε ακόμα: Ένας άντρας σώζει εκατομμύρια μωρά με το αίμα του

Μωρό με τη μητέρα του
Μπουσουλήστε μαζί με το μωρό σας. Τα παιδιά μαθαίνουν με τη μίμηση.

4. Ενθαρρύνετε το μωρό σας να μπουσουλήσει με κρεμαστά παιχνίδια

Τα κρεμαστά παιχνίδια πάνω από το μωρό όταν ξαπλώνουν ανάσκελα βοηθούν στην ενίσχυση των χεριών και των κοιλιακών μυών τους.

Στα μωρά αρέσουν τα χρώματα και η κίνηση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα παιχνίδια είναι τέλεια για αυτά. Καθώς προσπαθούν να τα φτάσουν, θα ασκήσουν τους ίδιους μυς που θα χρησιμοποιήσουν για να μπουσουλήσουν.

5. Βοηθήστε τα με την αιώρηση

Τυλίξτε μια πετσέτα ή ένα σεντόνι και τοποθετήστε το μωρό στο στήθος του με την πετσέτα ανάμεσα στην κοιλιά και το στήθος.

Στη συνέχεια, σηκώστε την πετσέτα έτσι ώστε ο κορμός του μωρού να σηκωθεί μαζί της.

Θα στηρίξει ενστικτωδώς τα χέρια του στο έδαφος. Όταν το κάνει, κουνήστε την πετσέτα προς τα εμπρός και προς τα πίσω.

Μπορείτε επίσης να κάνετε αυτήν την άσκηση ανυψώνοντας το μωρό με τα χέρια σας στους γοφούς του.

Τι θα συμβεί εάν το μωρό σας δεν μπουσουλήσει;

Τα περισσότερα μωρά μπουσουλάνε πριν περπατήσουν ή πριν σηκωθούν με υποστήριξη. Πολλά από αυτά πηγαίνουν κατευθείαν από το να καθίσουν μόνα τους στη στάση με υποστήριξη. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό.

Σε κάθε περίπτωση, εάν παρατηρήσετε ότι το μωρό σας δυσκολεύεται να μπουσουλήσει, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας για να μάθετε εάν η κινητική του εξέλιξη είναι φυσιολογική.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Bell MA, Fox NA. Individual differences in object permanence performance at 8 months: locomotor experience and brain electrical activity. Dev Psychobiol. 1997 Dec;31(4):287-97.
  • Cazorla-González J, García-Retortillo S, Gacto-Sánchez M, Muñoz-Castro G, Serrano-Ferrer J, Román-Viñas B, López-Bermejo A, Font-Lladó R, Prats-Puig A. Effects of Crawling before Walking: Network Interactions and Longitudinal Associations in 7-Year-Old Children. Int J Environ Res Public Health. 2022 May 3;19(9):5561.
  • McEwan MH, Dihoff RE, Brosvic GM. Early infant crawling experience is reflected in later motor skill development. Percept Mot Skills. 1991 Feb;72(1):75-9.
  • Xiong QL, Wu XY, Liu Y, Zhang CX, Hou WS. Measurement and Analysis of Human Infant Crawling for Rehabilitation: A Narrative Review. Front Neurol. 2021 Oct 11;12:731374.
  • Yamamoto S, Yonghi L, Matsumura U, Tsurusaki T. Diversity and regularity in infant crawling with typical development. J Phys Ther Sci. 2020;32(8):483-488.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.