Νιφεδιπίνη: Χαρακτηριστικά και αντενδείξεις

Πριν ξεκινήσετε τη θεραπεία με νιφεδιπίνη, πρέπει να λάβετε υπόψη ότι η χρήση της αντενδείκνυται μερικές φορές λόγω κάποιων παρενεργειών. Θα σας πούμε περισσότερα για αυτό το φάρμακο στο σημερινό άρθρο
Νιφεδιπίνη: Χαρακτηριστικά και αντενδείξεις
Sara Viruega

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φαρμακοποιό Sara Viruega.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η νιφεδιπίνη είναι ανταγωνιστής ασβεστίου που ανήκει στην ομάδα φαρμάκων διυδροπυριδίνης. Επιπλέον, είναι ένα περιφερειακό, υποτασικό αγγειοδιασταλτικό και έχει επίσης χαμηλό αρνητικό ινοτροπικό αποτέλεσμα.

Λόγω αυτών των αποτελεσμάτων, οι γιατροί συνταγογραφούν αυτό το φάρμακο για τη θεραπεία της στηθάγχης και της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Υπάρχουν επίσης κάψουλες ταχείας αποδέσμευσης που είναι χρήσιμες στη θεραπεία του συνδρόμου Raynaud.

Οι τρόποι χορήγησης αυτού του φαρμάκου είναι από του στόματος και υπογλώσσια. Οι ασθενείς που δεν μπορούν να καταπιούν επιλέγουν τη δεύτερη οδό χορήγησης – για παράδειγμα σε υπερτασικές κρίσεις.

Ωστόσο, η υπογλώσσια διαδρομή μπορεί να είναι επικίνδυνη και δεν συνιστάται ευρέως. Αυτό συμβαίνει επειδή η υποτασική απόκριση που προκαλεί είναι έντονη και συχνά δύσκολο να ελεγχθεί.

Επιπλέον, πρέπει να σημειώσετε ότι δεν είναι καλή ιδέα να πίνετε χυμό γκρέιπφρουτ ενώ υποβάλλεστε σε θεραπεία με νιφεδιπίνη. Το ίδιο ισχύει και για όταν παίρνετε και άλλες ουσίες που αναστέλλουν το μεταβολισμό του ήπατος. Αυτό συμβαίνει επειδή μπορεί να αυξήσουν σημαντικά τη συγκέντρωση του φαρμάκου και να οδηγήσουν σε τοξικότητα.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: Νεφρική ανεπάρκεια: 8 πρώιμα σημάδια.

Τι είναι το σύνδρομο Raynaud;

Πρόκειται για μια σπάνια ασθένεια που επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία των δακτύλων και των ποδιών σας. Στενεύουν όταν ένα άτομο κρυώνει ή βρίσκεται υπό πίεση.

Όταν συμβεί αυτό, το αίμα δεν μπορεί να κυκλοφορήσει σωστά λόγω της αγγειοσυστολής. Ως αποτέλεσμα, τα προσβεβλημένα μέρη γίνονται λευκά και μπλε.

Μόλις ένα άτομο ανακάμψει από αυτό, το δέρμα γίνεται κόκκινο και ο ασθενής μπορεί να αισθανθεί μυρμήγκιασμα και αίσθημα παλμών. Όμως, όταν επιδεινώνεται, μπορεί να οδηγήσει σε πληγές του δέρματος, ακόμη και σε νέκρωση.

Οι αιτίες του συνδρόμου Raynaud είναι ακόμα άγνωστες. Επιπλέον, πρέπει να ξέρετε πώς να κάνετε διάκριση μεταξύ πρωτογενούς και δευτερογενούς Raynaud. Αυτό συμβαίνει επειδή το πρωτογενές σύνδρομο είναι η πιο συχνή μορφή και όχι η αιτία της σχετικής ασθένειας.

Όσο για το δευτερογενές Raynaud, οφείλεται σε ένα μη διαγνωσμένο πρόβλημα. Συνήθως είναι πιο σοβαρό από το αρχικό παρά το γεγονός ότι είναι λιγότερο συχνό. Μερικές από τις ασθένειες που μπορούν να προκαλέσουν αυτό το σύνδρομο είναι:

Μηχανισμός δράσης – πώς ασκεί η νιφεδιπίνη την επίδρασή της;

πόνοι στην καρδιά

Η νιφεδιπίνη, όπως αναφέραμε παραπάνω, ανήκει στα ανταγωνιστικά φάρμακα ασβεστίου. Αυτή η ομάδα μειώνει την απορρόφηση του ασβεστίου από τα κύτταρα του μυοκαρδίου και τα αιμοφόρα αγγεία – όλα ως αποτέλεσμα της απόφραξης των εξαρτημένων από την τάση διαύλων ασβεστίου.

Επιπλέον, η νιφεδιπίνη ανήκει ειδικά στην ομάδα διυδροπυριδίνης. Δρα κυρίως στην περιφερική κυκλοφορία χαλαρώνοντας τον αγγειακό λείο μυ και παράγει αγγειοδιαστολή των αρτηριών σε δύο επίπεδα:

  • Περιφερική αγγειοδιαστολή. Εδώ, το φάρμακο μειώνει την αντοχή στη μεταφόρτωση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η νιφεδιπίνη είναι χρήσιμη σε ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση και σύνδρομο Raynaud.
  • Στεφανιαία αγγειοδιαστολή. Σε αυτήν την περίπτωση, το φάρμακο αυξάνει τη ροή του αίματος και την οξυγόνωση του μυοκαρδίου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτό το φάρμακο είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία της στηθάγχης.

Ομοίως, μπορεί επίσης να μειώσει την καρδιακή αγωγή και τη συσταλτικότητα, αν και ελαφρώς.

Νιφεδιπίνη: Αντενδείξεις και ανεπιθύμητες παρενέργειες

συνταγή για χάπια

Πριν ξεκινήσετε τη θεραπεία με αυτό το φάρμακο, πρέπει να λάβετε υπόψη ότι υπάρχει μια σειρά αντενδείξεων λόγω των πιθανών παρενεργειών της. Το πιο σημαντικό είναι ότι ένας ασθενής δεν πρέπει να παίρνει νιφεδιπίνη εάν είναι αλλεργικός σε αυτή.

Με τη σειρά τους, οι έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση αυτού του φαρμάκου, καθώς θα μπορούσε να επηρεάσει το μωρό. Τέλος, και βάσει των διαθέσιμων δεδομένων για άλλα φάρμακα αυτής της οικογένειας, τα άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία με ριφαμπικίνη θα πρέπει να την αποφεύγουν επίσης.

Ομοίως, όπως τα περισσότερα φάρμακα στην αγορά, η νιφεδιπίνη μπορεί να προκαλέσει ορισμένες παρενέργειες που πρέπει να λάβετε υπόψη. Ανάμεσα τους:

  • Αγγειακά προβλήματα που σχετίζονται με αγγειοδιαστολή, όπως ζάλη, κεφαλαλγία και περιφερικό οίδημα
  • Καρδιακές διαταραχές όπως αίσθημα παλμών, υπόταση και καρδιακή ανεπάρκεια
  • Πεπτικές αλλοιώσεις
  • Αλλαγές στο νευρικό σύστημα, όπως άγχος και αϋπνία

Συμπέρασμα

Η νιφεδιπίνη είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται κυρίως για τη θεραπεία της υπέρτασης, του συνδρόμου Raynaud και της στηθάγχης. Πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με αυτό λόγω της ισχύος του.

Συμβουλευτείτε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας για τυχόν απορίες που μπορεί να έχετε σχετικά με αυτό το φάρμακο και ακολουθήστε πάντα τις οδηγίες τους.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • José Sandoval, M. S. (2003). Nifedipino versus ritodrina en la amenaza de parto pretermino.pdf. Revista Peruana Ginecología y Obstetricia.
  • Puigventós Latorre, F., Carrillo Guivernau, L., Ramis Barceló, M., Galán Ramos, N., González González, L., & Usandizaga Calparsoro, M. (2014). Estudio observacional de la efectividad y seguridad de nifedipino en la amenaza de parto prematuro. Progresos de Obstetricia y Ginecologia. https://doi.org/10.1016/j.pog.2014.07.003
  • Montes Santiago, J., Inaraja Bobo, M. T., & del Campo Fernández, V. (2003). Nifedipino oral o sublingual: Utilidad y efectividad a largo plazo de la educacin médica para disminuir su uso en la hipertensión. Revista Clinica Espanola. https://doi.org/10.1157/13042182

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.