Ανακουφίστε το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα με πέντε θεραπείες

Ο πόνος που προκαλεί το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα μπορεί να γίνει εξουθενωτικός. Ευτυχώς, υπάρχουν ορισμένες φυσικές θεραπείες με καταπραϋντικές ιδιότητες που θα σας βοηθήσουν ν' ανακουφίσετε τα συμπτώματα. Ανακαλύψτε τις σε αυτό το άρθρο!
Ανακουφίστε το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα με πέντε θεραπείες
Sergio Alonso Castrillejo

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φαρμακοποιό Sergio Alonso Castrillejo.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Ανακουφίστε το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα με φυσικούς τρόπους, γίνεται;

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι μια πάθηση η οποία αναπτύσσεται εξαιτίας της πίεσης του διάμεσου νεύρου που βρίσκεται στην παλάμη του χεριού. Μπορεί να συμβεί στα δύο ή στο ένα χέρι, προκαλώντας συμπτώματα όπως αδυναμία, μυρμήγκιασμα, και πόνο.

Αν και τα συμπτώματα είναι ήπια αρχικά, σε περίπτωση που δεν αντιμετωπιστούν μπορούν να επιδεινώσουν το πρόβλημα. Γι’ αυτόν τον λόγο, αποφασίσαμε να μοιραστούμε μαζί σας ορισμένες καταπραϋντικές θεραπείες που ίσως σας βοηθήσουν ν’ ανακουφίστε το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Δοκιμάστε τις σήμερα!

Ανακουφίστε το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα με πέντε καταπραϋντικές θεραπείες

Οι τρόποι αντιμετώπισης της πάθησης διαφέρουν ανάλογα με την ένταση του πόνου. Συχνά, μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς χειρουργική επέμβαση. Όμως, αν είναι σοβαρή η δική σας περίπτωση, ο/η γιατρός σας ίσως σκεφτεί το χειρουργείο.

Οι φυσικές θεραπείες με καταπραϋντικές ιδιότητες είναι καλές επιλογές για την ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων του συνδρόμου. Παρότι δεν αντικαθιστούν τη φαρμακευτική αγωγή, μπορούν να τη συμπληρώσουν αντιμετωπίζοντας την αδυναμία και τον πόνο.

Συνεχίστε την ανάγνωση για να τις ανακαλύψετε!

1. Υδροθεραπεία

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα προκαλεί φλεγμονή και συμπίεση των νεύρων, οδηγώντας στον πόνο και τη δυσφορία.

Η υδροθεραπεία έχει ενδιαφέρουσα επίδραση στη δυσφορία που προκαλεί η πάθηση. Καθώς βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, μειώνει τον πόνο και το μυρμήγκιασμα.

Τι να κάνετε

 • Σας προτείνουμε να εναλλάσσετε το νερό μεταξύ ζεστού και κρύου.
 • Πρώτα, βουτήξτε το χέρι σας σε ένα δοχείο γεμάτο με κρύο νερό.
 • Μετά από τρία λεπτά, βουτήξτε το σε ένα δοχείο γεμάτο με ζεστό νερό.
 • Επαναλάβετε τη θεραπεία έως και τρεις φορές την ημέρα για μεγαλύτερη ανακούφιση.

2. Κατάπλασμα από άργιλο

Ο άργιλος χρησιμοποιείται σε διάφορες θεραπείες εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, αλλά και τη βοήθεια που παρέχει στην αναπλήρωση μετάλλων, ανακουφίζει από πολλές διαφορετικές παθήσεις. Σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε το κατάπλασμα από άργιλο για να ανακουφίσετε το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Τι να κάνετε

 • Πρώτα, αναμείξτε λίγες κουταλιές της σούπας άργιλο σε ζεστό νερό και μια γεμάτη κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο.
 • Βεβαιωθείτε ότι η πάστα είναι λεία και έχει κρεμώδη υφή. Έπειτα, εφαρμόστε τη στον καρπό που πονά.
 • Αφήστε τη για 15 με 20 λεπτά και ξεβγάλετε.
 • Αν επιμένει ο πόνος, επαναλάβετε τη θεραπεία.

3. Τζίντζερ και ανακουφίστε το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Η τοπική εφαρμογή ελαίου τζίντζερ βοηθά στη μείωση της φλεγμονής που προκαλεί το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Οι θεραπευτικές εφαρμογές του τζίντζερ είναι εκπληκτικές. Για την ακρίβεια, είναι μία από τις πιο πολυχρηστικές φυσικές θεραπείες που υπάρχουν. Περιέχει τζιντζερόλη η οποία είναι ένα αντιφλεγμονώδες και αναλγητικό σύμπλεγμα που μπορεί να σας βοηθήσει ν’ ανακουφίστε το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Τι να κάνετε

 • Μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τα οφέλη του μπαχαρικού είτε σε έλαια είτε σε εγχύματα. Αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε το έλαιο, ανακατέψτε το με ένα άλλο έλαιο ως βάση (είτε ελαιόλαδο, είτε λάδι καρύδας) και κάντε απαλό μασάζ στην περιοχή που πονά.
 • Αν θελήσετε να χρησιμοποιήσετε το έγχυμα, μπορείτε είτε να το εφαρμόσετε τοπικά ή να το πιείτε.
 • Επαναλάβετε τη θεραπεία μέχρι να νιώσετε ανακούφιση.

4. Έλαιο αβοκάντο

Αβοκάντο κομμένο στη μέση

Το έλαιο αβοκάντο ενυδατώνει, έχει αντιφλεγμονώδη δράση, και είναι καταπραϋντικό συστατικό. Κάνοντας μασάζ στην περιοχή με το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα θα μπορέσετε να μειώσετε τον πόνο.

Επιπλέον, ενεργοποιεί την κυκλοφορία του αίματος και μειώνει το αίσθημα ακαμψίας.

Τι να κάνετε

 • Πρώτα, ζεστάνετε λίγο έλαιο αβοκάντο σε ανεκτή θερμοκρασία.
 • Έπειτα, κάντε μασάζ στην επηρεασμένη περιοχή, εφαρμόζοντας λίγη πίεση.
 • Αφήστε το δέρμα σας να απορροφήσει το λάδι χωρίς να το ξεβγάλετε και, αν μπορείτε, καλύψτε τον καρπό σας με έναν επίδεσμο.
 • Κάντε τη θεραπεία για τρεις συνεχόμενες ημέρες μέχρι να νιώσετε ανακούφιση.

5. Αλόη βέρα

Φύλλα και ζελέ αλόη βέρα

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ζελέ από αλόη βέρα σαν βάση για τα αιθέρια έλαια με καταπραϋντικές ιδιότητες ώστε να ενισχύσετε τη δράση τους.

Η τοπική εφαρμογή ζελέ αλόη βέρα βοηθά ν’ ανακουφίστε το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και το μυρμήγκιασμα. Οι ιδιότητές του βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και μειώνουν τη φλεγμονή.

Τι να κάνετε

 • Αρχικά, εξάγετε φρέσκο ζελέ από ένα φύλλο αλόη βέρα.
 • Έπειτα, κάντε απαλό μασάζ στην περιοχή που πονά.
 • Αν θέλετε, μπορείτε να το συνδυάσετε με λίγο έλαιο καρύδας ή αβοκάντο για να ενισχύσετε τη δράση του.
 • Επαναλάβετε έως και δύο με τρεις φορές σε μια ημέρα για μεγαλύτερη ανακούφιση.
 • Αν επιμένουν τα συμπτώματα, κάντε τη θεραπεία για δύο με τρεις ημέρες παραπάνω.

Επηρεάζει την ποιότητα της ζωής σας το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα; Δοκιμάστε τις θεραπείες που μοιραστήκαμε μαζί σας σε αυτό το άρθρο.

Αν παρατηρήσετε ότι τα συμπτώματα δε βελτιώνονται ή χειροτερεύουν όμως συμβουλευτείτε τον/η γιατρό σας. Εκείνος/η ίσως σας συστήσει άλλες θεραπείες.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Mooventhan, A., & Nivethitha, L. (2014). Scientific evidence-based effects of hydrotherapy on various systems of the body. North American Journal of Medical Sciences. https://doi.org/10.4103/1947-2714.132935
 • Moosavi, M. (2017). Bentonite clay as a natural remedy: A brief review. Iranian Journal of Public Health.
 • Young, H. Y., Luo, Y. L., Cheng, H. Y., Hsieh, W. C., Liao, J. C., & Peng, W. H. (2005). Analgesic and anti-inflammatory activities of [6]-gingerol. Journal of Ethnopharmacology. https://doi.org/10.1016/j.jep.2004.09.009
 • Woolf, A., Wong, M., Eyres, L., McGhie, T., Lund, C., Olsson, S., … Requejo-Jackman, C. (2009). Avocado Oil. In Gourmet and Health-Promoting Specialty Oils. https://doi.org/10.1016/B978-1-893997-97-4.50008-5
 • Rajeswari, R., Umadevi, M., Rahale, C. S., Selvavenkadesh, S., Kumar, K. P. S., & Bhowmik, D. (2012). Aloe vera: The Miracle Plant Its Medicinal and Traditional Uses in India. Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.