Novalgina: Τι είναι και σε τι χρησιμεύει και συστάσεις

Το Novalgina χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του οξέος μέτριου ή σοβαρού μετεγχειρητικού ή μετατραυματικού πόνου, του κολικού ή του όγκου.
Novalgina: Τι είναι και σε τι χρησιμεύει και συστάσεις

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Το Novalgina είναι ένα φάρμακο που αποτελείται από μεταμιζόλη ή διπυρόνη. Ανήκει στην ομάδα των πυραζολόνων και έχει αναλγητική και αντιπυρετική δράση.

Ωστόσο, το Novalgina έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις και σπασμολυτικές ιδιότητες, αν και είναι λιγότερο ισχυρό. Εδώ είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά αυτού του φαρμάκου.

Πώς λειτουργεί το Novalgina;

Όπως και άλλα φάρμακα της ομάδας, η διπυρόνη ή η μεταμιζόλη δρα αναστέλλοντας τη δράση της κυκλοοξυγενάσης. Αναστέλλει τη σύνθεση των προσταγλανδινών, η οποία προκαλεί τις αναλγητικές και αντιπυρετικές του ιδιότητες.

Ωστόσο, παρά το γεγονός αυτό, και το γεγονός ότι οι μεταβολίτες του είναι επίσης ενεργοί και εμποδίζουν τη σύνθεση των προσταγλανδινών, η αντιφλεγμονώδης δράση του δεν είναι σημαντική.

Από την άλλη, χαλαρώνει και μειώνει τη δραστηριότητα των λείων μυών του γαστρεντερικού και της μήτρας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το στόμα, ενδομυϊκά ή ενδοφλέβια.

Το Novalgina μεταβολίζεται ταχέως στο ήπαρ, όπου μετατρέπεται σε ενεργούς μεταβολίτες που απεκκρίνονται στα ούρα.

Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται το Novalgina;

Το Novalgine είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία μέτριου έως σοβαρού οξέος μετεγχειρητικού ή μετατραυματικού πόνου, κολικών ή πόνου λόγω όγκων. Συνταγογραφείται επίσης σε περιπτώσεις υψηλού πυρετού που δεν ανταποκρίνεται σε άλλα μέτρα ή άλλα αντιπυρετικά φάρμακα.

Δοσολογία και αντενδείξεις

Η δοσολογία του Novalgina θα εξαρτηθεί από το αναλγητικό αποτέλεσμα που επιδιώκεται και την κατάσταση του ασθενούς. Γενικά, για τους ενήλικες, η συνήθης από του στόματος χορήγηση είναι μεταξύ 8 και 16 mg ανά kg σωματικού βάρους.

Η παρεντερική χορήγηση σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αναφυλακτικών αντιδράσεων. Για τη θεραπεία του πυρετού στα παιδιά, μια δόση 10 mg/kg σωματικού βάρους είναι συνήθως επαρκής.

Τα αναλγητικά και αντιπυρετικά αποτελέσματα του Novalgina εμφανίζονται εντός 30 και 60 λεπτών από τη χορήγηση. Παρεντερικές δόσεις άνω του 1 γραμμαρίου διπυρόνης θα πρέπει να εξετάζονται προσεκτικά λόγω του κινδύνου υπότασης.

Μια άλλη σύσταση που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ότι, για τους διαβητικούς ασθενείς, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται δισκία ή σταγόνες αντί για σιρόπι. Επιπλέον, υψηλές δόσεις μεταμιζόλης θα πρέπει να αποφεύγονται σε ασθενείς με νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια.

Όσον αφορά τις αντενδείξεις, το Novalgina δεν πρέπει να χρησιμοποιείται στις ακόλουθες περιπτώσεις :

Επιπλέον, συνιστάται αιματολογική αξιολόγηση πριν από τη θεραπεία, αλλά και περιοδικά κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Ανεπιθύμητες ενέργειες του Novalgina

Τα συστατικά του Novalgina, η διπυρόνη ή η μεταμιζόλη, είναι αναλγητικά τα οποία, λόγω των τοξικών τους επιδράσεων – ιδίως της συσχέτισής τους με την ακοκκιοκυτταραιμία – έχουν αποσυρθεί από την αγορά σε πολλές χώρες. Υπάρχουν πληροφορίες που υποδηλώνουν ότι η χρήση του οδηγεί σε σοβαρές αντιδράσεις υπερευαισθησίας. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Ακοκκιοκυτταραιμία: Αν και αυτό είναι σπάνιο, είναι μια σοβαρή και μερικές φορές μη αναστρέψιμη αντίδραση. Ωστόσο, παρόλο που η προέλευσή του είναι άγνωστη, θεωρείται ότι είναι ανοσολογική αντίδραση.
    • Ο Marián García, Διδάκτωρ Φαρμακευτικής και συγγραφέας, δηλώνει: “υπάρχει ένα σημαντικό γενετικό συστατικό που προδιαθέτει να υποφέρουμε από ακοκκιοκυτταραιμία και φαίνεται ότι στη χώρα μας [Ισπανία] είμαστε πιο προστατευμένοι. Στην πραγματικότητα, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό ξένων ανθρώπων που υποφέρουν στη χώρα μας».
  • Σοκ: Αυτή είναι μια άλλη αντίδραση υπερευαισθησίας. Εκδηλώνεται με κνησμό, κρύους ιδρώτες, υπνηλία, ναυτία, δύσπνοια και αποχρωματισμό του δέρματος.
  • Επιπλέον, μπορεί να εμφανιστούν δερματικές αντιδράσεις υπερευαισθησίας, ιδιαίτερα στους βλεννογόνους των ματιών και στη ρινοφαρυγγική περιοχή. Άλλες αντιδράσεις που μπορεί να εμφανιστούν με τη χορήγηση μεταμιζόλης είναι η λευκοπενία, η θρομβοπενία και η αιμολυτική αναιμία.
  • Υπόταση: Μπορεί να εμφανιστεί ιδιαίτερα σε ασθενείς με προϋπάρχουσα υπόταση ή με υποογκαιμία, αφυδάτωση, υψηλό πυρετό, κυκλοφορική ανεπάρκεια, στεφανιαία νόσο, στένωση εγκεφαλικών αιμοφόρων αγγείων ή εγκεφαλικό αγγειοσπασμό.

Η ακοκκιοκυτταραιμία και το σοκ είναι απειλητικά για τη ζωή και απαιτούν τη διακοπή της θεραπείας με Novalgina. Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα πρέπει να λάβετε άμεση ιατρική φροντίδα.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος αυτού του τύπου αντίδρασης σε ασθενείς με οποιαδήποτε από τις ακόλουθες καταστάσεις ή ασθένειες: δυσανεξία στο αλκοόλ, δυσανεξία σε βαφές και/ή συντηρητικά, χρόνια κνίδωση και βρογχικό άσθμα, ειδικά εάν υπάρχει πολύποδη ρινοκολπίτιδα.

Συστάσεις προς τους επαγγελματίες υγείας

Ο Ισπανικός Οργανισμός Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας εξέτασε την κατάσταση της μεταμιζόλης στην Ισπανία λόγω της κοινοποίησης των περιπτώσεων ακοκκιοκυττάρωσης. Μας υπενθυμίζουν ότι αυτά τα φάρμακα είναι συνταγογραφούμενα φάρμακα. Επίσης, έκαναν τις ακόλουθες συστάσεις στους επαγγελματίες υγείας :

  • Χρησιμοποιήστε μεταμιζόλη μόνο για θεραπείες μικρής διάρκειας, 7 ημέρες το πολύ.
  • Χρησιμοποιήστε μόνο σε περιπτώσεις για τις οποίες έχει εγκριθεί και χρησιμοποιήστε τις ελάχιστες αποτελεσματικές δόσεις.

Ωστόσο, εάν απαιτείται πιο παρατεταμένη θεραπεία, θα πρέπει να διενεργούνται περιοδικοί αιματολογικοί έλεγχοι, συμπεριλαμβανομένης της φόρμουλας λευκοκυττάρων. Σε ασθενείς στους οποίους η παρακολούθηση δεν είναι δυνατή, το Novalgina ή η μεταμιζόλη, σε οποιαδήποτε μορφή, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται.

Μια σημαντική σύσταση

Οι ειδικοί συνιστούν ότι, πριν συνταγογραφήσουν το Novaligina ή τη μεταμιζόλη, οι γιατροί θα πρέπει να λαμβάνουν ένα λεπτομερές ιατρικό ιστορικό του ασθενούς. Με αυτόν τον τρόπο, η χρήση του μπορεί να αποφευχθεί σε ασθενείς με ιστορικό υπερευαισθησίας ή αιματολογικές αντιδράσεις σε αυτό το φάρμακο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.