Οι επιδράσεις της παρακεταμόλης στην προσωπικότητά μας

Οι ερευνητές γνωρίζουν για την ηπατοτοξική επίδραση της παρακεταμόλης, αλλά δεν υπήρχαν στοιχεία για αλλαγές στην προσωπικότητα. Μια πανεπιστημιακή μελέτη του Οχάιο αντιμετώπισε αυτό το ζήτημα. Εδώ, θα σας δείξουμε τις επιδράσεις της παρακεταμόλης στην προσωπικότητα.
Οι επιδράσεις της παρακεταμόλης στην προσωπικότητά μας
Franciele Rohor de Souza

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φαρμακοποιό Franciele Rohor de Souza.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Υπάρχει μια μελέτη που επιβεβαιώνει τις επιδράσεις της παρακεταμόλης στην προσωπικότητα του ασθενούς που την παίρνει. Εξηγεί απροσδόκητα αποτελέσματα που δεν γνωρίζαμε μέχρι πρόσφατα. Συγκεκριμένα, μπορεί να προκαλέσει μείωση της ενσυναίσθησης.

Αυτό το φάρμακο, που ονομάζεται επίσης ακεταμινοφαίνη, είναι ένα κοινό αναλγητικό και αντιπυρετικό φάρμακο. Επομένως, πολλοί άνθρωποι το χρησιμοποιούν για τη θεραπεία του πόνου και του πυρετού.

Όπως και άλλα φάρμακα, μπορεί να προκαλέσει κάποιες παρενέργειες. Ωστόσο, κάποιες από τις παρενέργειες μπορεί να μην τις περιμένετε όταν ξεκινήσετε τη θεραπεία. Μέχρι τώρα, οι ερευνητές γνώριζαν μόνο τις παρενέργειες στο συκώτι όταν χορηγούσαν παρακεταμόλη σε υψηλές δόσεις.

Μελέτες που επιβεβαιώνουν τις επιδράσεις της παρακεταμόλης στην προσωπικότητα

Μέχρι στιγμής, η ακεταμινοφαίνη είναι χρήσιμη τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχολογική ανακούφιση του πόνου. Η έρευνα από το κρατικό πανεπιστήμιο του Οχάιο προχωρά ένα βήμα παραπέρα.

Σε αυτό το πανεπιστήμιο, έχουν ερευνήσει αυτό το φάρμακο. Καθ ‘όλη τη διάρκεια της έρευνάς τους, ανακάλυψαν μια νέα παρενέργεια. Στην πραγματικότητα, αυτοί οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η παρακεταμόλη μπορεί να μειώσει τα θετικά συναισθήματα.

Πραγματοποιήθηκαν δύο μελέτες με φοιτητές από το ίδιο πανεπιστήμιο.

χάπι και νερό

Πρώτη μελέτη

Η πρώτη μελέτη είχε 82 συμμετέχοντες. Οι μισοί από αυτούς πήραν 1 γραμμάριο του φαρμάκου. Το άλλο μισό πήρε εικονικό φάρμακο. Στη συνέχεια, περίμεναν περίπου 1 ώρα έως ότου οι ερευνητές τους έδειξαν φωτογραφίες για να προκαλέσουν κάποια συναισθήματα. Υπήρχαν τρεις τύποι φωτογραφιών:

  • Πολύ δυσάρεστες: για παράδειγμα, έδειξαν υποσιτισμένα παιδιά
  • Ουδέτερες φωτογραφίες: αυτές οι φωτογραφίες δεν απέδιδαν ξεκάθαρο συναίσθημα
  • Πολύ ευχάριστες φωτογραφίες

Αφού κοίταξαν κάθε εικόνα, έπρεπε να την αξιολογήσουν σε κλίμακα like / dislike από -5 έως 5. Στη συνέχεια, έπρεπε να μετρήσουν τη συναισθηματική απόκριση που είχαν σε κλίμακα από 0 έως 10. Ως αποτέλεσμα, αυτοί που πήραν το φάρμακο αξιολόγησαν τις φωτογραφίες ως λιγότερο ακραίες από εκείνους που έλαβαν το εικονικό φάρμακο. Επιπλέον, το ίδιο συνέβη με τα συναισθήματα.

Δεύτερη μελέτη

Μετά από αυτά τα αποτελέσματα, οι ερευνητές έκαναν μια δεύτερη μελέτη όπου έδειξαν σε 85 άτομα τις ίδιες φωτογραφίες. Στη συνέχεια, έπρεπε να κάνουν τις ίδιες κρίσεις και συναισθηματικές αντιδράσεις με την προηγούμενη μελέτη. Ωστόσο, πρόσθεσαν ένα ακόμη πράγμα για να βεβαιωθούν ότι επηρεάζει μόνο τα συναισθήματα και όχι τις κρίσεις γενικά.

Επιπλέον, έπρεπε να αξιολογήσουν πόσο μπλε έβλεπαν σε κάθε φωτογραφία. Και πάλι, τα άτομα που έλαβαν παρακεταμόλη, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, είχαν διαφορετικές αξιολογήσεις και συναισθηματικές αντιδράσεις. Και στις δύο αρνητικές και θετικές φωτογραφίες, υπήρχε μεγάλη διαφορά.

Ωστόσο, οι κρίσεις σχετικά με το μπλε περιεχόμενο ήταν παρόμοιες, ανεξάρτητα από το αν οι συμμετέχοντες έλαβαν ή όχι το φάρμακο. Επομένως, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η παρακεταμόλη επηρεάζει τα συναισθήματα και όχι την κρίση.

Διάφορα χάπια

Οι επιδράσεις της παρακεταμόλης στην προσωπικότητα

Αυτήν τη στιγμή, οι ερευνητές δεν γνωρίζουν εάν άλλα παυσίπονα όπως η ιβουπροφαίνη έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Ωστόσο, υπάρχουν σχέδια για τη μελέτη αυτού.

Σε αντίθεση με πολλά άλλα παυσίπονα, αυτό το φάρμακο δεν είναι ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο (ΜΣΑΦ). Αυτό σημαίνει ότι δεν ελέγχει τη φλεγμονή. Ωστόσο, εξακολουθούμε να μην γνωρίζουμε εάν αυτό σχετίζεται με τις επιδράσεις της παρακεταμόλης στην προσωπικότητα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της μελέτης, μπορείτε να δείτε ότι μερικοί άνθρωποι αντιδρούν διαφορετικά σε θετικά και αρνητικά συμβάντα ζωής. Αυτό δείχνει τις επιδράσεις της παρακεταμόλης στην προσωπικότητα. Σε κάθε περίπτωση, η νέα έρευνα πρέπει να το επιβεβαιώσει ή να το αποκλείσει.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.