Οδυνηροί πόνοι στο στήθος: πόσο σοβαροί είναι;

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, αυτοί οι οξείς πόνοι προκαλούνται από την ένταση των μυών καθώς επίσης κι από το άγχος και την υπερβολική ανησυχία. Αναπνεύστε με το διάφραγμα για να χαλαρώσετε.
Οδυνηροί πόνοι στο στήθος: πόσο σοβαροί είναι;

Τελευταία ενημέρωση: 07 Δεκεμβρίου, 2018

Οδυνηροί πόνοι στο στήθος κατά την αναπνοή… Είναι σαν χιλιάδες βελόνες να σουβλίζουν το στήθος σας και να περιορίζουν προσωρινά την αναπνοή σας. Τι τους προκαλεί; Είναι ένα σημάδι από κάτι πιο σοβαρό; Πρώτον, ηρεμήστε και παρακολουθήστε το είδος του πόνου και πώς αλλάζει. Τις περισσότερες φορές, αυτοί οι προειδοποιητικοί πόνοι στο στήθος προέρχονται από το άγχος ή την ανησυχία. Θα σας πούμε περισσότερα γι αυτούς σε αυτό το άρθρο.

Ισχυροί, οδυνηροί πόνοι στο στήθος!

Οδυνηροί πόνοι στο στήθος: πόσο σοβαροί είναι;

Πολλοί τους περιγράφουν σαν μικρούς σουβλερούς πόνους, απευθείας τρυπήματα στην καρδιά που έρχονται ξαφνικά, κόβοντας την αναπνοή. Θα πρέπει να σας πούμε ότι αυτό είναι ένα σχετικά σύνηθες φαινόμενο που σε όλους μας έχει συμβεί σε κάποιο βαθμό, αλλά επειδή απλώς είναι σύνηθες δεν σημαίνει ότι θα έπρεπε να αγνοηθεί. Για τις πιθανές διαγνώσεις μιας κρίσης πόνου στο στήθος γράφει ο William E. Cayley εδώ. Όταν συμβαίνει μια από αυτές τις κρίσεις, οι γιατροί συνιστούν τα παρακάτω:

 • Καθίστε άνετα και προσπαθήστε να ηρεμήσετε όσο το δυνατόν συντομότερα.
 • Να θυμάστε ότι αυτό θα περάσει μέσα σε λίγα λεπτά.
 • Χαλαρώστε και προσπαθήστε να αναπνεύσετε ήρεμα κι αργά, εκπνέοντας από το στόμα.
 • Μετρήστε τον σφυγμό σας, αν μπορείτε. Αν παρατηρήσετε ότι είναι υψηλός σε συνδυασμό με γρήγορη αναπνοή και πόνο που φτάνει μέχρι το λαιμό ή τα χέρια, αναζητήστε ιατρική βοήθεια αμέσως. Όμως, για να επαναλάβουμε, σχεδόν το 70% των περιπτώσεων αυτών των κρίσεων μπορεί να αποδοθεί στην ανησυχία ή στο άγχος.

Αιτία 1: Ανησυχία ή Άγχος

Οδυνηροί πόνοι στο στήθος: από ανησυχία ή άγχος

Η ανησυχία και το άγχος αποτελούν τη νούμερο ένα αιτία και δεν θα πρέπει να αγνοούνται επειδή οι οδυνηροί πόνοι στο στήθος μπορεί να είναι σημάδι κάποιου σοβαρότερου προβλήματος. Κάτι περίεργο που ίσως να μην γνωρίζετε: τα συμπτώματα του άγχους ή της ανησυχίας δεν συμβαίνουν πάντα σε κατάσταση πίεσης: είναι πιθανό να εργάζεστε σε ένα περιβάλλον γεμάτο άγχος κι ανησυχία κι ακόμη να δείχνετε καλά όλη την ημέρα, αλλά τα συμπτώματα της ανησυχίας και του άγχους να ακολουθήσουν στο σπίτι.

Όταν φτάνετε στο σπίτι, έχετε πονοκέφαλο, νιώθετε ζαλάδα… και το χειρότερο είναι ότι τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν ξανά το επόμενο πρωί όταν ετοιμάζεστε για να πάτε στη δουλειά.

Διαβάστε επίσης: 7 παράγοντες που δείχνουν υψηλά επίπεδα στρες

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι ο μεγαλύτερος αριθμός καρδιακών ανακοπών κι άλλων καρδιακών προβλημάτων συμβαίνει κατά τη διάρκεια των διακοπών και των σαββατοκύριακων, εκείνες τις ώρες όπου υποτίθεται ότι χαλαρώνουμε, αλλά το σώμα δεν είναι ικανό να κάνει το ίδιο. Το επίπεδο της κορτιζόλης στο σώμα είναι πάρα πολύ υψηλό και συμπτώματα, όπως οι οδυνηροί πόνοι στο στήθος, αρχίζουν να εμφανίζονται.

Μπορεί να συμβούν όταν κάθεστε για βραδινό, παρακολουθείτε τηλεόραση ή μιλάτε στο τηλέφωνο κι έπειτα ξαφνικά νιώθετε ότι δεν μπορείτε να αναπνεύσετε. Δείτε μερικές από τις πιο συνηθισμένες αιτίες οδυνηρού πόνου στο στήθος:

 • Τεντωμένοι μύες. Η ένταση αυξάνεται τόσο πολύ που δημιουργείται ένα πρόβλημα και ξαφνικά δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε  κανονικά.
 • Η έντονη υπερκινητικότητα (ζαλάδα, γρήγορος καρδιακός παλμός, ιδρώτας, κλασική ταχύπνοια συνοδευόμενη από γρήγορη, έντονη αναπνοή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε οδυνηρούς πόνους στο στήθος).

Τι μπορούμε να κάνουμε για να ανακουφίσουμε τα συμπτώματα;

Αυτό που θα πρέπει να κάνετε πρώτα είναι να χαλαρώσετε και να ξεκινήστε να αναπνέετε από το διάφραγμα. Αυτό επιτρέπει στους πνεύμονες να γεμίζουν πλήρως με αέρα. Πώς γίνεται; Ακολουθήστε αυτά τα βήματα:

 • Καθίστε άνετα.
 • Βάλτε το ένα χέρι στην κοιλιά σας, ακριβώς πάνω από τον ομφαλό.
 • Αναπνεύστε αργά από την μύτη. Προσέξτε την κίνηση του χεριού και της κοιλιάς σας που ανεβαίνουν.
 • Κρατήστε την αναπνοή σας για 2 δευτερόλεπτα.
 • Κλείστε τα χείλη σας σαν να ετοιμάζεστε να σβήσετε ένα κερί.
 • Εκπνέετε (φυσώντας αργά) για τέσσερα δευτερόλεπτα.

Αιτία 2 : Ένα καρδιακό πρόβλημα

Οδυνηροί πόνοι στο στήθος: καρδιακό πρόβλημα

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες κινδύνου που θα πρέπει να γνωρίζουμε:

 • Συνήθως η εμφάνιση καρδιακών προβλημάτων αυξάνεται ανάμεσα στις ηλικίες των 50 και 55.
 • Προηγούμενα συμπτώματα: υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερίνη, ένα οικογενειακό ιστορικό με καρδιακές παθήσεις.

Δείτε σχετικά: 8 σημάδια καρδιακών νόσων που δεν πρέπει να αγνοούνται

Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να κάνουμε όταν νιώθουμε μια σουβλιά στο στήθος μας, είναι να καθίσουμε κάτω και να ακολουθήσουμε τις παρακάτω οδηγίες:

 • Ηρεμήστε κι ακολουθήστε το πρότυπο αναπνοής που περιγράφθηκε παραπάνω.
 • Πόσος είναι ο σφυγμός σας; Είναι γρήγορος; Ακανόνιστος, χτυπάει λίγο γρήγορα κι έπειτα αργά;
 • Αν οι πόνοι δεν σταματήσουν μετά από 5 λεπτά και γίνονται πιο έντονοι, αναζητήστε ιατρική βοήθεια.
 • Επίσης, ψάξτε για ιατρική παρακολούθηση άμεσα αν ο πόνος επεκταθεί στον λαιμό σας, στο σαγόνι ή στα χέρια.
 • Αν παρατηρήσετε πόνο σε συνδυασμό με ισχυρό σφίξιμο στο στήθος που κόβει την αναπνοή, θα πρέπει να αναζητήσετε για ιατρική βοήθεια αμέσως.

Είναι βασικό να επιβεβαιώσετε ότι η δυσφορία δεν γίνεται εντονότερη και πάνω από όλα να μην οδηγήσει στα συμπτώματα που αναφέρθηκαν πιο πάνω. Επιβεβαιώστε ότι το άγχος  αποτελεί την πιο πιθανή αιτία, αλλά είναι κάτι που ακόμη πρέπει να προσέχουμε. Να προσέχετε τον εαυτό σας, το αξίζετε!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.