Η οδυνηρή συνειδητοποίηση ότι δεν είστε απαραίτητοι

Σε αυτή τη ζωή δεν είμαστε απαραίτητοι σε κανέναν άλλο παρά μόνο στον εαυτό μας. Θα πρέπει να μάθετε να εκτιμάτε τον εαυτό σας περισσότερο και να είστε ευτυχισμένοι και χωρίς να σας χρειάζονται οι άλλοι.
Η οδυνηρή συνειδητοποίηση ότι δεν είστε απαραίτητοι
Bernardo Peña

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Bernardo Peña.

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η οδυνηρή συνειδητοποίηση ότι δεν είστε απαραίτητοι. Μια από τις πιο οδυνηρές αλήθειες για τους ανθρώπους είναι όταν ανακαλύπτουν ότι δεν είναι απαραίτητοι.

Ακόμη και αν δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε, όλοι θέλουμε να νιώθουμε σαν ήρωες. Λατρεύουμε να γνωρίζουμε ότι είμαστε σημαντικοί και ανεκτίμητοι για κάποιον άνθρωπο, πιστεύοντας ότι χωρίς εμάς δεν μπορεί να ζήσει ο άλλος.

Πέρα από όλα αυτά, η πραγματικότητα αποδεικνύει επανειλημμένα ότι δεν είμαστε απαραίτητοι. Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε μοναδικοί, επειδή είστε, και ξεχωριστοί. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σε αυτό τον κόσμο και αν και μπορεί να ακούγεται σκληρό, δεν είμαστε απαραίτητοι στη ζωή κανενός ανθρώπου.

Δεν είμαστε απαραίτητοι

είστε απαραίτητοι

Μπορεί να μην γνωρίζετε πόσο απαραίτητοι μπορεί να είστε μέχρι να βρείτε κάποιο σύντροφο. Μέσα στην οικογένεια, το κάθε άτομο ακολουθεί το δικό του δρόμο, ακόμη και οι καλύτεροί μας φίλοι μπορεί να μας εγκαταλείψουν ή να μας απογοητεύσουν.

Αλλά τι συμβαίνει στις πιο προσωπικές σχέσεις; Τι συμβαίνει όταν αποκτούμε έναν ακόμη πιο στενό δεσμό με έναν άνθρωπο;

Στις ρομαντικές σχέσεις εξακολουθεί να υπάρχει ένα στοιχείο που ακόμη και στις μέρες μας προκαλεί μεγάλο πόνο: η κτητικότητα. Πιστεύουμε ότι όταν έχουμε ένα σύντροφο μας ανήκει, ότι πρέπει να είναι συνέχεια μαζί μας, ότι θα περάσουμε τις υπόλοιπες μέρες της ζωής μας μαζί του.

Δεν γνωρίζουμε αν αυτό οφείλεται στην αγάπη ή στο ότι εθελοτυφλούμε λόγω της αγάπης, που μας κάνει να ξεχνάμε ότι κανείς δεν ανήκει σε κανέναν. Και εσείς δεν ανήκετε σε κανέναν άλλο.

Όλοι μας είμαστε ελεύθερα όντα. Το πρόβλημα είναι τι πιστεύουμε και τι θεωρούμε ότι είναι μια σχέση.

Για παράδειγμα, σκεφτείτε την περίοδο όπου κάποιος γέμιζε τη ζωή σας και θεωρούσατε ότι ήσασταν απαραίτητοι για αυτό το άτομο. Όταν τα πράγματα τελείωσαν, ολόκληρος ο κόσμος σας άρχισε να καταρρέει.

Ήρθε το τέλος του κόσμου; Όχι. Συνέχισε να γυρίζει κι εσείς ξεχάσατε τα πάντα μόλις βρήκατε κάποιον άλλο.

Και τότε έρχεται η στιγμή που συνειδητοποιείτε ότι το άλλο άτομο δεν σας ήταν απαραίτητο αλλά ούτε κι εσείς για εκείνον!

Πρέπει να γνωρίζετε πότε πρέπει να φύγετε

είστε απαραίτητοι

Μερικές φορές, η σκέψη ότι είστε απαραίτητοι για κάποιον σας εμποδίζει να αφήσετε ορισμένα πράγματα να φύγουν ή ακόμα αγνοείτε το πότε έχει έρθει η ώρα να φύγετε εσείς.

Φανταστείτε μια μητέρα  και έναν πατέρα που σκέφτονται ότι είναι απαραίτητοι στο παιδί τους. Δεν γνωρίζουν πότε πρέπει να το αφήσουν να ανοίξει τα φτερά του για να πετάξει και επιπλέον βλάπτουν τον ίδιο τους τον εαυτό.

Το ίδιο συμβαίνει με αναρίθμητες άλλες σχέσεις στη ζωή μας. Μερικές φορές η ανάγκη σας να αισθάνεστε απαραίτητοι σε κάποιον σας κάνει εγωιστές και σας εμποδίζει να δείτε ότι έχει φτάσει η ώρα να φύγετε. Έφτασε η ώρα να τους αφήσετε να φύγουν.

Οι ρομαντικές σχέσεις δημιουργούν τις χειρότερες καταστάσεις και αρκετά συχνά δημιουργούν τοξικές συνθήκες. Θα πρέπει να βγαίνετε από αυτές. Κανείς δεν είναι απαραίτητος και εσείς δεν αποτελείτε εξαίρεση στον κανόνα.

Πιστεύετε ότι πάντα θα υπάρχει κάποιος που σας χρειάζεται. Μπορείτε να προσφέρετε μια χείρα βοηθείας σε κάποιον που πραγματικά το χρειάζεται.

Αλλά θα πρέπει να καταλάβετε ότι άνθρωποι μπαίνουν στη ζωή σας, εσείς μπαίνετε στη ζωή άλλων και τόσο αυτοί όσο και εσείς κάποια στιγμή θα φύγετε.

Είστε απαραίτητοι για τον εαυτό σας

είστε απαραίτητοι

Ξέρετε σε ποιον είστε πραγματικά απαραίτητοι; Ποιος θα σας χρειάζεται πάντα; Η απάντηση είναι ο εαυτός σας. Μόνο στον εαυτό σας είστε απαραίτητοι. Είστε το μοναδικό άτομο που δεν πρόκειται ποτέ να σας εγκαταλείψει.

Πάντα θα είστε εκεί και πάντα ο καλύτερός σας φίλος θα είναι ο εαυτός σας.

Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να εμπιστεύεστε τον εαυτό σας και να τον αγαπάτε. Θα πρέπει να αποδεχτείτε τον εαυτό σας όπως ακριβώς είναι. Όταν κατανοήσετε ότι δεν είστε απαραίτητοι στους άλλους, δεν θα αισθάνεστε άσχημα γι’ αυτό! Έχετε τον εαυτό σας και πρέπει να κάνετε τον εαυτό σας να αισθάνεται γεμάτος κι ευτυχισμένος.

Μερικές φορές είναι εύκολο να αισθανόμαστε πιο σημαντικοί όταν άλλοι άνθρωποι μας χρειάζονται και μας αγαπούν. Αλλά φαίνεται ότι δεν εκτιμάτε το γεγονός ότι χρειάζεστε τον εαυτό σας.

Το πρώτο άτομο που πρέπει να αγαπάτε είναι ο εαυτός σας. Το πρώτο άτομο που πρέπει να εμπιστεύεστε είναι ο εαυτός σας!

είστε απαραίτητοι

Πόσες φορές θελήσατε να είστε απαραίτητοι; Πώς αισθανθήκατε όταν συνειδητοποιήσατε ότι δεν είστε;

Ελπίζω αυτό να σας βοήθησε να ανοίξετε τα μάτια σας και να κατανοήσετε τουλάχιστον ότι πρέπει να αγαπάτε και να εμπιστεύεστε τον εαυτό σας. Πρώτα πρέπει να καλλιεργήστε τη δική σας αγάπη, μην αφήνετε την ευτυχία σας να εξαρτάται από το αν είστε απαραίτητοι στους άλλους.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Hyatt, C. S., Sleep, C. E., Lamkin, J., Maples-Keller, J. L., Sedikides, C., Campbell, W. K., & Miller, J. D. (2018). Narcissism and self-esteem: A nomological network analysis. PloS One13(8), e0201088. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0201088
  • Kiviruusu, O., Berg, N., Huurre, T., Aro, H., Marttunen, M., & Haukkala, A. (2016). Interpersonal Conflicts and Development of Self-Esteem from Adolescence to Mid-Adulthood. A 26-Year Follow-Up. PloS One11(10), e0164942. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0164942
  • Showers, C. J., Ditzfeld, C. P., & Zeigler-Hill, V. (2015). Self-Concept Structure and the Quality of Self-Knowledge. Journal of Personality83(5), 535–551. https://doi.org/10.1111/jopy.12130

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.