Τα 8 πιο συνηθισμένα οδοντιατρικά επείγοντα περιστατικά

Τα επείγοντα οδοντιατρικά περιστατικά προκαλούν δυσφορία και πανικό. Για να ενεργήσετε ήρεμα και σωστά πρέπει να ξέρετε τι πρέπει να κάνετε. Μάθετε εδώ.
Τα 8 πιο συνηθισμένα οδοντιατρικά επείγοντα περιστατικά

Τελευταία ενημέρωση: 27 Ιουλίου, 2022

Ακόμη και αν φροντίζουμε σχολαστικά τη στοματική μας υγεία, τα επείγοντα οδοντιατρικά περιστατικά μπορεί να μας συμβούν απροειδοποίητα. Όλοι μας μπορεί να υποστούμε ατυχήματα και αυτά μπορεί να έχουν επιπτώσεις στη στοματική μας υγεία.

Η αντιμετώπιση οδοντιατρικών περιστατικών μπορεί να είναι περίπλοκη. Ο πόνος, το άγχος και η νευρικότητα συχνά κυριαρχούν. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να έχετε τις απαραίτητες πληροφορίες για να αντιδράσετε με ψυχραιμία και να ξέρετε τι πρέπει να κάνετε σε κάθε περίπτωση.

Σε αυτό το άρθρο, θα σας ενημερώσουμε για τα 8 πιο συχνά οδοντιατρικά επείγοντα περιστατικά και τι πρέπει να κάνετε αν σας συμβούν. Διαβάστε παρακάτω και μάθετε περισσότερα.

Τι είναι τα επείγοντα οδοντιατρικά περιστατικά;

Τα επείγοντα οδοντιατρικά περιστατικά είναι καταστάσεις που συμβαίνουν στο στόμα και απαιτούν άμεση αντιμετώπιση. Πρόκειται για καταστάσεις που δεν απειλούν τη ζωή, αλλά απαιτούν άμεση δράση.

Για τον εντοπισμό τους θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η παρουσία ορισμένων χαρακτηριστικών συμπτωμάτων που εμποδίζουν την καλή λειτουργία του στόματος. Ο πόνος, η φλεγμονή, το πρήξιμο των ιστών και η αιμορραγία σε κάποια(-ες) περιοχή(-ες) είναι μερικές από αυτές τις εκδηλώσεις που πρέπει να προσέξει κανείς.

Οι λοιμώξεις και το τραύμα είναι επίσης καταστάσεις που θεωρούνται επείγοντα οδοντιατρικά περιστατικά. Απαιτούν να δράσετε γρήγορα και να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια το συντομότερο δυνατό.

Δεδομένης της οξύτητας ή της σοβαρότητας αυτών των περιπτώσεων, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε σε ένα επείγον οδοντιατρικό περιστατικό είναι να πάτε στον οδοντίατρο.

Τα προβλήματα για τα οποία θα σας μιλήσουμε απαιτούν την παρέμβαση ενός επαγγελματία για τον έλεγχο και τον περιορισμό της κατάστασης. Αφού παρέλθει η πιο κρίσιμη στιγμή, θα χρειαστούν άλλες ειδικές θεραπείες για την αποκατάσταση της στοματικής υγείας.

Η επίσκεψη σε οδοντίατρο το συντομότερο δυνατό βελτιώνει την πρόγνωση του προβλήματος. Όσο ταχύτερη είναι η παρέμβαση, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες επιτυχίας. Επιπλέον, μειώνεται ο κίνδυνος να υποστείτε επιπλοκές.

Σε κάθε περίπτωση, μέχρι να μπορέσετε να φτάσετε στον οδοντίατρο, υπάρχουν κάποιες ενέργειες που μπορείτε να εφαρμόσετε για να βελτιώσετε την κατάσταση. Ακολουθούν τα 8 πιο συνηθισμένα οδοντιατρικά επείγοντα περιστατικά και τι μπορείτε να κάνετε σε κάθε περίπτωση.

Τα 8 πιο συνηθισμένα οδοντιατρικά επείγοντα περιστατικά

1. Πόνος

Ο πονόδοντος είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα οδοντιατρικά επείγοντα περιστατικά. Σε γενικές γραμμές, αυτού του είδους η κατάσταση συνδέεται συνήθως με την παρουσία τερηδόνας. Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστεί και για άλλους λόγους, όπως η λοίμωξη ή η έκρηξη των φρονιμίτων.

Η ευαισθησία σε κρύα, ζεστά ή γλυκά τρόφιμα συνήθως προηγείται του πιο έντονου και παρατεταμένου πόνου. Γι’ αυτό καλό είναι να συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας αμέσως μόλις αισθανθείτε οποιαδήποτε ενόχληση στο στόμα σας. Έτσι θα αποτρέψετε την αύξηση της δυσάρεστης αίσθησης.

Σε κάθε περίπτωση, αν ο πόνος εμφανιστεί απότομα και γίνει ανυπόφορος, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να κλείσετε ένα ραντεβού με τον οδοντίατρο. Και, εν τω μεταξύ, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε μέχρι να μπορέσετε να επισκεφθείτε τον οδοντίατρο.

Η αποφυγή πολύ κρύων, γλυκών, σκληρών ή καυτών τροφών είναι ένας τρόπος για να μειώσετε τη δυσφορία. Εάν υπάρχει φλεγμονή στον βλεννογόνο ή στο πρόσωπο, τότε η εφαρμογή μιας κρύας κομπρέσας στην περιοχή μειώνει τα συμπτώματα.

Συνιστάται επίσης να μην ασκείτε πίεση στην περιοχή και δεν συνιστάται να ξαπλώνετε σε αυτή την πλευρά του προσώπου.

Επιπλέον, το βούρτσισμα των δοντιών σας και το ξέπλυμα του στόματος με ζεστό νερό είναι μια απλή θεραπεία που βοηθά στην απομάκρυνση τυχόν υπολειμμάτων που μπορεί να αυξήσουν τη δυσφορία. Ομοίως, καλό είναι να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα ανάμεσα στα δόντια για να απομακρύνετε τυχόν υπολείμματα που μπορεί να ασκούν πίεση.

Ποτέ μην τοποθετείτε φάρμακα (όπως ασπιρίνη ή ιβουπροφαίνη) ή φυσικές θεραπείες μέσα στις κοιλότητες. Η άμεση επαφή των οδοντικών ιστών με αυτές τις ουσίες μπορεί να επιδεινώσει και να περιπλέξει την κατάσταση. Ούτε είναι καλή ιδέα να παίρνετε φάρμακα χωρίς τη συμβουλή του οδοντιάτρου.

Όταν επισκέπτεστε τον οδοντίατρο, θα αναζητήσει την πηγή του πόνου και θα προχωρήσει στην κατάλληλη θεραπεία. Σε περίπτωση εκτεταμένων κοιλοτήτων, μπορεί να χρειαστούν σφραγίσματα, ριζικές απονευρώσεις ή, στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, εξαγωγή δοντιών.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο οδοντίατρος θα σας συνταγογραφήσει αντιφλεγμονώδη φάρμακα για να μειώσει τη δυσφορία. Και, αν το πρόβλημα έχει προκληθεί από μόλυνση, θα χρειαστεί επίσης η χρήση αντιβιοτικών.

A woman with tooth pain.
Ο πόνος στη στοματική κοιλότητα αποτελεί συχνή αιτία για διαβούλευση που μπορεί να σημάνει τη διακοπή των καθημερινών δραστηριοτήτων.

2. Λοιμώξεις

Ο θάνατος των δοντιών λόγω μεγάλων τερηδονικών διεργασιών, ένα χτύπημα, κακώς εκτελεσμένες ριζικές αποφύσεις ή πολύ εκτεταμένα σφραγίσματα μπορεί να οδηγήσουν σε λοιμώξεις στο στόμα. Μπορούν επίσης να προκύψουν από μη θεραπευμένη περιοδοντίτιδα ή να συσχετιστούν με την περίπλοκη έκφυση των τρίτων γομφίων, με αποτέλεσμα την περικορωνίτιδα.

Οι λοιμώξεις στο στόμα προκαλούν συσσώρευση πύου και αποστήματα. Η παρουσία αυτού του υγρού θα πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα.

Αν όχι, η δυσφορία του ασθενούς θα αυξηθεί. Μπορεί επίσης να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του στόματος και στο υπόλοιπο σώμα, θέτοντας σε κίνδυνο τη γενική υγεία του ατόμου.

Η παρουσία αποστήματος στο στόμα χαρακτηρίζεται από πόνο και διεύρυνση της περιοχής, η οποία μπορεί να επεκταθεί στο πρόσωπο ή στο λαιμό. Συχνά υπάρχει επίσης πύον και κακή αναπνοή.

Μόλις παρατηρηθεί οποιοδήποτε σημάδι μόλυνσης, θα πρέπει να αναζητηθεί επαγγελματική θεραπεία. Η χρήση αντιβιοτικών θα είναι απαραίτητη. Και η καλύτερη θεραπεία θα εφαρμοστεί ανάλογα με το τι έχει προκαλέσει την όλη διαδικασία.

Στο σπίτι, το καλύτερο είναι να ξεπλένετε με ζεστό νερό και αλάτι για να βοηθήσετε στην εξαγωγή του πύου. Εάν η περιοχή είναι φλεγμονώδης, θα πρέπει να τοποθετούνται κρύες κομπρέσες στο πρόσωπο για να μειωθεί το πρήξιμο.

Ποτέ μην αυτοθεραπεύεστε. Και, ακόμη και αν παρατηρήσετε ότι ο πόνος υποχωρεί από μόνος του, μην καθυστερήσετε την επίσκεψη στον οδοντίατρο. Χωρίς οδοντιατρική θεραπεία, η λοίμωξη δεν θα υποχωρήσει.

3. Κάταγμα δοντιού

Το να δεχτείτε ένα χτύπημα στο στόμα μπορεί να προκαλέσει κάταγμα ενός ή περισσότερων δοντιών. Τα δόντια μπορεί επίσης να σπάσουν όταν δαγκώνετε κάτι πολύ σκληρό, ειδικά αν έχουν αποδυναμωθεί από τερηδόνα ή προηγούμενη θεραπεία. Και, όταν ένα δόντι σπάσει, είναι απαραίτητο να το αντιμετωπίσουμε με ήπιο τρόπο.

Τα κατάγματα των δοντιών επηρεάζουν την αισθητική καθώς και τις στοματικές λειτουργίες. Μπορούν όμως να προκαλέσουν βλάβες και σε πιο εσωτερικές δομές.

Αν και, με την πρώτη ματιά, το πρόβλημα μπορεί να μη φαίνεται σοβαρό, το οδοντικό τραύμα μπορεί να επηρεάσει τον οδοντικό πολφό. Εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια του δοντιού. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η άμεση οδοντιατρική αξιολόγηση μετά το χτύπημα.

Ανάλογα με τη σοβαρότητα του τραυματισμού, τους εμπλεκόμενους ιστούς και τον τύπο της οδοντοστοιχίας που έχει πληγεί (αν πρόκειται για μόνιμο δόντι ή για παιδικό δόντι), ο οδοντίατρος θα καθορίσει την καλύτερη θεραπεία για κάθε περίπτωση. Ορισμένες φορές θα χρειαστούν σφραγίσματα, ριζικές απολήξεις ή στεφάνες. Και οι έλεγχοι με την πάροδο του χρόνου θα βοηθήσουν στην αξιολόγηση της εξέλιξης της περίπτωσης και στον αποκλεισμό όψιμων επιπλοκών.

Τι να κάνω αν σπάσω ένα δόντι;

Το χτύπημα στο στόμα αποτελεί μια τεταμένη δύσκολη κατάσταση. Είναι σύνηθες να υπάρχουν τραυματισμοί στους μαλακούς ιστούς, καθώς και αίμα και πόνος. Ωστόσο, παρά τις φαινομενικά ανησυχητικές αυτές εκδηλώσεις, είναι σημαντικό να παραμείνετε ψύχραιμοι και να ενεργήσετε με γνώση και αποφασιστικότητα.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να επικοινωνήσετε με τον οδοντίατρο για να του πείτε τι συνέβη και να προγραμματίσετε μια άμεση αξιολόγηση. Όταν τους καλέσετε, μπορεί να σας δώσουν κάποια βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε μέχρι να φτάσετε στην κλινική.

Γενικά, συνιστάται να ξεπλύνετε το στόμα με ζεστό νερό και να καθαρίσετε τις πληγές στα χείλη και τα ούλα. Σταματώντας την αιμορραγία, μπορείτε να εκτιμήσετε την κατάσταση με μεγαλύτερη σαφήνεια.

Αν είναι δυνατόν, κοιτάξτε να δείτε αν υπάρχει κάποιο κομμάτι δοντιού που έχει ξεκολλήσει και καθαρίστε το απαλά. Ο γιατρός μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει αυτό το κομμάτι για να ανακατασκευάσει το σπασμένο κομμάτι. Η εφαρμογή μιας κρύας κομπρέσας στην περιοχή του χτυπήματος βοηθά στην καταπολέμηση της φλεγμονής και στη μείωση του πόνου.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει: Οι αιτίες των λεκιασμένων δοντιών

4. Η απώλεια ενός δοντιού

Όταν δέχεστε ένα πολύ ισχυρό χτύπημα στο στόμα, ένα ή περισσότερα δόντια μπορεί να βγουν. Αυτό είναι γνωστό στην οδοντιατρική ως “οδοντική αποκόλληση ” και είναι ένα ακόμη επείγον οδοντιατρικό περιστατικό που πρέπει να γνωρίζουμε πώς να αντιμετωπίσουμε.

Για να βελτιωθεί η πρόγνωση αυτού του προβλήματος, είναι απαραίτητο να δράσουμε πολύ γρήγορα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το δόντι πρέπει να μεταφερθεί εσπευσμένα στην πλησιέστερη οδοντιατρική κλινική. Όσο λιγότερο χρόνο βρίσκεται το δόντι εκτός στόματος, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες επιτυχούς επανατοποθέτησής του.

Όπως και στην προηγούμενη περίπτωση, είναι απαραίτητο να επικοινωνήσετε με τον οδοντίατρο και να του πείτε τι συνέβη. Θα σας πει τι πρέπει να κάνετε πριν φτάσετε στην κλινική και θα σας περιμένει να ενεργήσετε άμεσα.

Είναι σημαντικό να καθαρίσετε απαλά την τραυματισμένη περιοχή και να τοποθετήσετε μια καθαρή γάζα για να σταματήσετε την αιμορραγία. Μην ασκείτε υπερβολική πίεση και μην αγγίζετε την περιοχή.

Επιπλέον, θα πρέπει να αναζητήσετε το δόντι που αποβλήθηκε, πιάνοντάς το από το πάνω μέρος και χωρίς να αγγίζετε τη ρίζα. Προσπαθήστε να το αγγίξετε όσο το δυνατόν λιγότερο και μην προσπαθήσετε να το καθαρίσετε.

Θα πρέπει να μεταφερθεί σε ένα ποτήρι με γάλα ή φυσιολογικό διάλυμα. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, μπορεί επίσης να τοποθετηθεί μέσα στο στόμα, κάτω από τη γλώσσα, προσέχοντας να μην το καταπιείτε.

Δεν συνιστάται η τοποθέτηση του δοντιού από εσάς. Υπάρχει κίνδυνος να το καταπιείτε ή να καταστρέψετε τις δομές που απαιτούνται για την επανεμφύτευση.

Κατά την άφιξη στην κλινική, ο οδοντίατρος θα αξιολογήσει αν το χαμένο δόντι μπορεί να επανατοποθετηθεί και να στερεωθεί στη θέση του. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, θα προσφέρει άλλες εναλλακτικές λύσεις για την αποκατάσταση της επηρεαζόμενης αισθητικής και λειτουργίας.

5. Η χαλάρωση ενός δοντιού

Ένα άλλο επείγον οδοντιατρικό περιστατικό που μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα ενός χτυπήματος στο στόμα είναι η χαλάρωση ενός δοντιού. Όταν ένα δόντι υφίσταται χτύπημα στη στοματική κοιλότητα, το δόντι μπορεί να μετακινηθεί χωρίς στην πραγματικότητα να βγει ή να σπάσει.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι απαραίτητο να πάτε στον οδοντίατρο μετά από ένα χτύπημα. Θα είναι σε θέση να αξιολογήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης και πώς έχουν επηρεαστεί όλες οι στοματικές δομές. Για να το κάνει αυτό, δεν θα εξετάσει μόνο το στόμα, αλλά θα χρειαστεί και οδοντιατρικές ακτινογραφίες για να διαπιστωθεί η κατάσταση της ρίζας και του οστού.

Όταν συνειδητοποιήσετε ότι έχετε ένα χαλαρό δόντι, μην το αγγίξετε ή το μετακινήσετε με το χέρι ή τη γλώσσα σας. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγεται η δαγκωματική πίεση.

Σε γενικές γραμμές, η θεραπεία αυτών των καταστάσεων είναι η επανατοποθέτηση του δοντιού στη σωστή του θέση. Και στη συνέχεια τοποθετούνται νάρθηκες που το ακινητοποιούν για κάποιο χρονικό διάστημα ώστε να ευνοηθεί η αποκατάσταση των ιστών.

A boy with a sore tooth.
Στα παιδιά τα στοματικά τραύματα είναι συχνά, γι’ αυτό οι γονείς πρέπει να είναι προσεκτικοί ώστε να ενεργούν με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα.

6. Τραυματισμοί μαλακών μορίων

Ο τυχαίος τραυματισμός των χειλιών ή της γλώσσας είναι συχνό φαινόμενο. Το δάγκωμα κατά το φαγητό ή την ομιλία ή το χτύπημα κατά την άθληση είναι καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε κοψίματα, αιμορραγία και πληγή των βλεννογόνων.

Πρόκειται συνήθως για μικρές πληγές που υποχωρούν από μόνες τους μέσα σε λίγα λεπτά. Συνιστάται να ξεπλύνετε το στόμα με νερό και να ασκήσετε πίεση με γάζα για να σταματήσει η αιμορραγία. Επιπλέον, η εφαρμογή κρύου μειώνει τη δυσφορία και προωθεί την ανάρρωση.

Αν όμως η πληγή είναι πολύ μεγάλη και η αιμορραγία δεν σταματά, θα πρέπει να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια. Μπορεί να χρειαστούν μερικά ράμματα για να βοηθήσουν στο κλείσιμο του τραυματισμού.

7. Ξένο σώμα ανάμεσα στα δόντια

Είναι αλήθεια ότι αυτό δεν είναι πραγματικά επείγον οδοντιατρικό περιστατικό, αλλά η παρουσία ξένου σώματος στα κενά μεταξύ των δοντιών είναι μια πολύ δυσάρεστη, ακόμη και επώδυνη κατάσταση. Τούτου λεχθέντος, εάν δεν αφαιρεθεί, θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα που θα απαιτούσαν θεραπεία αργότερα.

Η συνήθεια να τρώτε τα νύχια σας ή να βάζετε ορισμένα αντικείμενα στο στόμα σας μπορεί να προκαλέσει την παγίδευση ενός θραύσματος ανάμεσα στα δόντια. Μικροί σπόροι ή οστά ψαριών μπορεί επίσης να παγιδευτούν στα δόντια σας.

Η πίεση που ασκούν αυτά τα αντικείμενα στα δόντια προκαλεί δυσφορία και πόνο. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να τα απομακρύνετε.

Για να το κάνετε αυτό, είναι καλύτερο να προσπαθήσετε να αφαιρέσετε το ξένο σώμα με οδοντικό νήμα. Αυτό θα πρέπει να γίνει με ήπιο τρόπο, ώστε να μην καταστραφούν τα δόντια και τα ούλα.

Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται αιχμηρά ή μυτερά αντικείμενα για το σκοπό αυτό.

Εάν δεν είναι δυνατή η αφαίρεση του ξένου σώματος στο σπίτι, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον οδοντίατρο. Η παρουσία του ανάμεσα στα δόντια θα προκαλέσει φλεγμονή των ούλων και θα περιπλέξει την κατάσταση.

8. Ορθοδοντικά επείγοντα περιστατικά

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε ορθοδοντική θεραπεία είναι πιο πιθανό να βιώσουν προβλήματα που προκαλούνται από τις συσκευές τους. Τα επείγοντα αυτά περιστατικά πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα, ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η συνέχεια της θεραπείας.

Η πτώση ή η θραύση κάποιου από τα στοιχεία της συσκευής είναι μια αρκετά συχνή κατάσταση. Εάν αποσπαστεί ένα κομμάτι ενός νάρθηκα, θα πρέπει να γίνει προσπάθεια ανάκτησης του θραύσματος. Επιπλέον, ο ορθοδοντικός θα πρέπει να ενημερωθεί για το πρόβλημα, ώστε να εκτιμήσει τη δυνατότητα επανατοποθέτησής του κατά τον επόμενο έλεγχο ή αν θα πρέπει να επισπευσθεί η επίσκεψη.

Τα πολύ μακριά σύρματα ή η τριβή στα σιδεράκια πάνω στα μάγουλα μπορεί να τα τραυματίσουν. Αυτές οι πληγές είναι πολύ επώδυνες και ενοχλητικές.

Συνιστάται η χρήση ορθοδοντικού κεριού ή γάζας για την αποφυγή αυτών των τραυμάτων. Να επισκεφθείτε τον ορθοδοντικό για να βελτιώσετε την κατάσταση της συσκευής. Αν το σύρμα έχει διαπεράσει τα ούλα, τη γλώσσα ή το μάγουλο, θα πρέπει να πάτε αμέσως στην κλινική.

Αποφύγετε τα οδοντιατρικά επείγοντα περιστατικά

Τώρα ξέρετε τι πρέπει να κάνετε αν υποφέρετε από κάποιο από τα οδοντιατρικά επείγοντα περιστατικά για τα οποία σας μιλήσαμε εδώ. Ωστόσο, με ορισμένες προφυλάξεις, αυτού του είδους η ταλαιπωρία μπορεί να αποφευχθεί.

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε αυτές τις καταστάσεις:

 • Διατηρήστε σωστή στοματική υγιεινή για να αποφύγετε τις κοιλότητες και τις λοιμώξεις.
 • Να επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρο για να εντοπίζετε έγκαιρα τυχόν προβλήματα.
 • Αποφύγετε την κατανάλωση σκληρών τροφών ή το δάγκωμα ξένων αντικειμένων.
 • Μην χρησιμοποιείτε τα δόντια σας για να κόψετε ή να ανοίξετε πράγματα.
 • Φοράτε προστατευτικά στόματος όταν αθλείστε ή κάνετε επικίνδυνες δραστηριότητες.
 • Φοράτε πάντα τη ζώνη ασφαλείας σας.

Εάν προκύψει κάποιο από τα οδοντιατρικά επείγοντα περιστατικά που αναφέραμε παραπάνω, έχετε ήδη τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να ξέρετε τι πρέπει να κάνετε. Να θυμάστε ότι το να ενεργείτε με ψυχραιμία θα σας βοηθήσει να πάρετε τις σωστές αποφάσεις.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Herrera Acaro, Y. M. (2022). Protocolos de tratamiento de la avulsión dental en dientes permanentes (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
 • Quintanilla, D. G., Villarreal, J. G., Quiroga, M. D. S., Magaña, V. Z., Ramírez, E. N., Villarreal, M. M., … & Soto, J. M. S. (2021). Medios de almacenamiento tras avulsión dental. Contexto Odontológico11(22), 5-13.
 • Alva, M. A. C., Santos, A. A. C., & Moreira, A. C. (2018). Sensibilidad dentaria: causas y tratamiento. Revista Mexicana de Estomatología5(1), 65-67.
 • Migueláñez Medrán, B. D. C., Goicoechea García, C., López Sánchez, A., & García, M. (2019). Dolor orofacial en la clínica odontológica. Revista de la Sociedad Española del Dolor26(4), 233-242.
 • De la Teja-Ángeles, E., Villegas-García, L., Rodríguez-Ramírez, F., & Durán-Gutiérrez, L. A. (2016). Avulsión dental. Acta pediátrica de México37(2), 132-133.
 • URDANETA, C., & SÁNCHEZ, J. RE-ADHESIÓN DE FRAGMENTO CORONARIO EN DIENTE NO VITAL UTILIZANDO RESINA COMPUESTA.
 • Duarte, L. A. J., & Chala, H. E. R. (2018). Reposicionamiento de Fragmentos de la Corona de un Diente Separados por Trauma. Revista Científica Hallazgos213(1), 112-119.
 • Infante, M. L., Espinosa, D. R., Pupo, O. L. Z., Velásquez, Y. N., & Santiesteban, Y. D. C. C. (2018). El traumatismo dental como urgencia estomatológica. Correo Científico Médico de Holguín22(1), 66-78.
 • Lizandro Michel, P. G., & Yenelis, D. L. R. C. (2021, August). LA ATENCIÓN MEDIATA E INMEDIATA DE LA URGENCIA DE ORTODONCIA EN LA ATENCIÓN PRIMARIA DE SALUD. In X Simposio Visión Salud Bucal y IX Taller sobre el Cáncer Bucal 2021.
 • Elizabeth, E., & Solís, C. (2020). Manejo de las principales emergencias en la atención odontológica” (Bachelor’s thesis, Universidad Nacional de Chimborazo, 2020).
 • Ibarra Busto, M. N., & García Vargas, O. (2020). Emergencias odontopediátricas: traumas vs. condiciones no traumáticas (Doctoral dissertation, Santo Domingo: Universidad Iberoamericana (UNIBE)).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.