Ωφέλειες της μπύρας για τον οργανισμό που δεν γνωρίζατε

Γνωρίζατε ότι ένα ποτήρι μπύρα τη μέρα στην πραγματικότητα κάνει καλό στην υγεία σας; Μάθετε παρακάτω δέκα απίστευτες ωφέλειες της μπύρας.
Ωφέλειες της μπύρας για τον οργανισμό που δεν γνωρίζατε

Έχει γραφτεί από Carolina Betancourth

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Εσείς γνωρίζετε τις ωφέλειες της μπύρας; Η μπύρα έχει έναν εκπληκτικό αριθμό ωφελειών για το σώμα. Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι η μπύρα βελτιώνει την ποιότητα ζωής όταν καταναλώνεται με μέτρο.

Η μπύρα είναι ένα από τα πιο γνωστά οινοπνευματώδη ποτά στον κόσμο. Φτιάχνεται από φυτρωμένους σπόρους κριθαριού, των οποίων το άμυλο υπόκειται σε ζύμωση μέσα σε νερό με μαγιά.

Εδώ και αιώνες αποτελεί μέρος εκατοντάδων πολιτισμών σε όλον τον κόσμο. Εκτιμάται τόσο για τη δράση της στον οργανισμό όσο και για τις διατροφικές της ιδιότητες.

Και είναι αλήθεια: αντίθετα με την κοινή πεποίθηση, η μπύρα έχει μερικές ενδιαφέρουσες ωφέλειες για την υγεία. Φυσικά, αυτό ισχύει εφόσον καταναλώνεται με μέτρο.

Ποιες είναι λοιπόν οι ωφέλειες της μπύρας ;

Η μπύρα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στη λειτουργία πολλών συστημάτων του οργανισμού.

Η μπύρα περιέχει λιγότερες θερμίδες από ό,τι άλλα ποτά, ενώ οι διουρητικές της ιδιότητες συνεισφέρουν στην αποβολή των περιττών υγρών που κατακρατούνται στους ιστούς.

Μάλιστα, υπάρχουν και άλλες λιγότερο γνωστές ωφέλειες χάρη στις οποίες η μπύρα βελτιώνει την ποιότητα ζωής.

Πάρτε μια μπύρα και ετοιμαστείτε να μάθετε ποιες είναι αυτές!

1. Είναι θρεπτική

Ποτήρια μπύρας και σιτάρι, ωφέλειες της μπύρας

Χάρη στη σύνθεσή της, η μπύρα στην πραγματικότητα είναι ένα σχετικά υγιεινό ποτό που ενισχύει ολόκληρο το σώμα χάρη στα θρεπτικά συστατικά της.

Περιέχει υψηλά επίπεδα βιταμινών του συμπλέγματος Β, συμπεριλαμβανομένου του φυλλικού οξέος, καθώς και υδατάνθρακες και φυτικές ίνες.

Μεταξύ των πολλών μεταλλικών στοιχείων που περιέχει βρίσκουμε το μαγνήσιο και το ασβέστιο. Τα επίπεδά τους εξαρτώνται από τη μέθοδο παραγωγής της μπύρας.

Η μπύρα περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες και βιταμίνες που βοηθούν στη μείωση των αρνητικών επιδράσεων των ελεύθερων ριζών στα κύτταρα.

 

Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Διαβάστε το άρθρο: Ο καλύτερος τρόπος να πίνετε μπύρα .

 

2. Προάγει την υγεία των οστών

Αφού η μπύρα περιέχει απαραίτητα μεταλλικά στοιχεία όπως το πυρίτιο, συνεισφέρει στην ενίσχυση των οστών και έτσι αποφεύγεται η απώλεια οστικής πυκνότητας και η αποδυνάμωση των οστών.

Συνιστάται στις γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση, αφού εξασφαλίζει φυτοοιστρογόνα τα οποία ελαχιστοποιούν τα ορμονικά συμπτώματα που επηρεάζουν τη δύναμη των οστών.

Μάλιστα θεωρείται ότι η καθημερινή κατανάλωση μιας μικρής ποσότητας μπύρας (μέχρι δύο ποτήρια) μειώνει τον κίνδυνο για κατάγματα και οστεοπόρωση στους ενήλικες.

3. Μειώνει τον κίνδυνο για λοιμώξεις

Μικροοργανισμοί, ωφέλειες της μπύρας

Αν και η υπερβολική κατανάλωση οποιουδήποτε οινοπνευματώδους ποτού αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, μια μικρή δόση μπύρας μπορεί να λειτουργήσει ως άμυνα ενάντια σε αρκετές μολυσματικές ασθένειες.

Η μεγάλη περιεκτικότητά της σε θρεπτικά συστατικά αυξάνει την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στους μικροοργανισμούς. Επιπλέον δεν τους αφήνει να εξαπλωθούν στα όργανα.

4. Συμβάλλει στην επανενυδάτωση του σώματος

Αν και η υπερβολική κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών αφυδατώνει το σώμα, ένα ποτήρι μπύρα τη μέρα στην πραγματικότητα συνεισφέρει στην αποτελεσματική του ενυδάτωση.

Επειδή δεν περιέχει μόνο νερό αλλά και απαραίτητα μεταλλικά στοιχεία, η μπύρα καταπολεμά την απώλεια αλάτων και μεταλλικών στοιχείων λόγω σωματικής δραστηριότητας.

5. Στηρίζει την καρδιαγγειακή υγεία

Σχηματική απεικόνιση καρδιάς, ωφέλειες της μπύρας

Οι ωφέλειες της μπύρας για το καρδιαγγειακό και το κυκλοφορικό σύστημα είναι το αντικείμενο της μελέτης του περιοδικού Nutrients που μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Η κατανάλωση μπύρας με μέτρο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της οξείδωσης των κυττάρων, να αυξήσει τα επίπεδα της καλής χοληστερίνης στις αρτηρίες και να φιλτράρει το αίμα.

Με αυτόν τον τρόπο συνεισφέρει στην πρόληψη διαταραχών όπως η υπέρταση, η αρτηριοσκλήρωση και άλλες διαταραχές που συνδέονται με τις καρδιακές προσβολές.

6. Βελτιώνει την υγεία των νεφρών

Τα διουρητικά συστατικά στην μπύρα την καθιστούν εξαιρετική σύμμαχο της υγείας των νεφρών. Η μπύρα όχι μόνο αυξάνει την παραγωγή ούρων αλλά και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης λίθων στα νεφρά κατά 40%.

7. Προστατεύει τη γνωστική υγεία

Σχηματική απεικόνιση νευρώνων, ωφέλειες της μπύρας

Το πυρίτιο που περιέχει η μπύρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Η μπύρα ελαχιστοποιεί την παρουσία αλουμινίου στο αίμα και στον εγκεφαλικό ιστό, το οποίο συνδέεται με αυτό το είδος γνωστικών δυσλειτουργιών.

Μια από τις ωφέλειες της μπύρας, που είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή, είναι η εξής: μειώνει την αρνητική επίδραση των ελεύθερων ριζών στα υγιή κύτταρα, η οποία συνδέεται με την πρόωρη γήρανση του εγκεφάλου.

8. Αυξάνει το προσδόκιμο ζωής

Οι άνθρωποι που πίνουν μπύρα με μέτρο μπορούν να ωφεληθούν από τις περισσότερες από δύο χιλιάδες υγιεινές χημικές ουσίες της.

Οι ουσίες αυτές προστατεύουν το σώμα από την οξείδωση και τις αλλαγές που προκαλεί η μη φυσιολογική ανάπτυξη ορισμένων τύπων κυττάρων.

Αυτό με τη σειρά του μειώνει την πρόωρη κυτταρική γήρανση και προλαμβάνει την εμφάνιση πολλών εκφυλιστικών νόσων.

9. Προλαμβάνει τον διαβήτη

Βελόνα μέτρησης γλυκόζης, ωφέλειες της μπύρας

Οι διαλυτές ίνες, οι πολυφαινόλες και τα μεταλλικά στοιχεία στην μπύρα δρουν πάνω στους μηχανισμούς που ελέγχουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο να παρουσιάσετε διαβήτη τύπου 2.

Εφόσον καταναλώνεται με μέτρο, η μπύρα συνεισφέρει στην πρόληψη των επιπλοκών στον μεταβολισμό και στον έλεγχο των επιπέδων της γλυκόζης.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Μύθοι για το διαβήτη που πρέπει να ξεχάσουμε τελείως.

 

10. Προλαμβάνει τη γήρανση του δέρματος

Η κατανάλωση μπύρας σε μικρές ποσότητες αποτελεί έναν εύκολο τρόπο να αποφύγετε την πρόωρη γήρανση του δέρματος.

Τα θρεπτικά συστατικά της μπύρας βελτιώνουν τις ικανότητες του δέρματός σας να αυτοθεραπεύεται. Μια από τις ωφέλειες της μπύρας είναι και η πρόληψη των λεπτών ρυτίδων και άλλων σημαδιών της γήρανσης.

Όπως βλέπετε, παρά το γεγονός ότι αποτελεί οινοπνευματώδες ποτό, η μπύρα διαθέτει αξιοσημείωτες ωφέλιμες ιδιότητες. Εφόσον καταναλώνεται με μέτρο, η μπύρα βελτιώνει την ποιότητα ζωής.

Η συνιστώμενη ποσότητα είναι ένα ποτήρι τη μέρα για τις γυναίκες και δύο ποτήρια για τους άνδρες.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Tucker, K. L., Jugdaohsingh, R., Powell, J. J., Qiao, N., Hannan, M. T., Sripanyakorn, S., Cupples, L. A., … Kiel, D. P. (2009). Effects of beer, wine, and liquor intakes on bone mineral density in older men and women. The American journal of clinical nutrition89(4), 1188-96.
  • Feskanich D, Korrick SA, Greenspan SL, Rosen HN, Colditz GA. Moderate alcohol consumption and bone density among postmenopausal womenJ Womens Health 1999;8:65–73
  • Welch K. A. (2017). Alcohol consumption and brain health. BMJ (Clinical research ed.)357, j2645. doi:10.1136/bmj.j2645
  • Ferraro, P. M., Taylor, E. N., Gambaro, G., & Curhan, G. C. (2013). Soda and other beverages and the risk of kidney stones. Clinical journal of the American Society of Nephrology : CJASN8(8), 1389-95.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.