Κύκλος ζωής της οικογένειας: Τι είναι και γιατί είναι σημαντικός;

Για να κατανοήσουμε τον κύκλο ζωής της οικογένειας, είναι απαραίτητο να αναγνωρίσουμε την επιρροή του. Μάθετε τα πάντα για αυτό το συναρπαστικό θέμα σε αυτό το άρθρο!
Κύκλος ζωής της οικογένειας: Τι είναι και γιατί είναι σημαντικός;

Τελευταία ενημέρωση: 08 Απριλίου, 2022

Κάθε οικογένεια είναι ένας μικρός κόσμος. Ωστόσο, υπάρχει ένας ορισμένος κοινός παρονομαστής που μοιράζονται όλες οι οικογένειες και αυτός είναι γνωστός ως ο κύκλος ζωής της οικογένειας. Πρόκειται για ένα εργαλείο για την κατανόηση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει αυτή η βασική μονάδα της κοινωνίας.

Φυσικά, ο κύκλος ζωής της οικογένειας δεν χαρακτηρίζεται απαραίτητα από γραμμικές αλλαγές. Αυτές βιώνονται με πολύ μοναδικό τρόπο σε κάθε ομάδα. Ωστόσο, μας καλούν να ξεπεράσουμε τις κοινές προκλήσεις για να αποφύγουμε τη στασιμότητα. Ας δούμε περί τίνος πρόκειται.

Από τι αποτελείται ο κύκλος ζωής της οικογένειας;

Οι αλλαγές από το ένα στάδιο στο επόμενο συνεπάγονται ορισμένες εξελικτικές κρίσεις που δημιουργούν εντάσεις τις οποίες πρέπει να επιλύσουμε. Έρχονται σε ρήξη με το status quo και, ως εκ τούτου, απαιτούν μια νέα ισορροπία. Αν και υπάρχουν πολλά μοντέλα για την κατανόηση του κύκλου ζωής της οικογένειας, σε γενικές γραμμές χαρακτηρίζεται από τα ακόλουθα στάδια:

  • Φλερτ: Ένα ζευγάρι αρχίζει να γνωρίζει ο ένας τον άλλον. Θα περάσουν από ένα στάδιο έρωτα.
  • Συμβίωση και γάμος: Εδώ η πρόκληση είναι η διαπραγμάτευση των κανόνων της σχέσης, δεδομένου ότι κάθε σύντροφος προέρχεται από ένα οικογενειακό σύστημα με τη δική του μοναδική κουλτούρα. Καθορίζονται όρια μεταξύ του ζευγαριού και της ευρύτερης οικογένειας.
  • Ο ερχομός του πρώτου παιδιού και η ανατροφή του: Η σχέση διατηρείται, αλλά μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. Οι προσπάθειες επικεντρώνονται στους νέους γονεϊκούς ρόλους και στην προσαρμογή σε αυτή την εκτεταμένη ομάδα. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, προκύπτουν νέες προκλήσεις, όπως η σχολική εκπαίδευση και η εφηβεία.
  • Η άδεια φωλιά: Αυτό συνεπάγεται την αποχώρηση των παιδιών, τα οποία ξεκινούν νέα και διαφορετικά σχέδια. Το ζευγάρι βρίσκεται και πάλι μόνο του. Εδώ, η πρόκληση είναι να αναγνωρίσει ο ένας τον άλλον ως τέτοιο και να κάνει ένα δεύτερο μήνα του μέλιτος. Διαφορετικά, προκύπτουν συγκρούσεις.
  • Η άφιξη των εγγονών: Νέοι ρόλοι μπαίνουν στο παιχνίδι. Οι γονείς δεν είναι πλέον εκεί για να εκπαιδεύσουν τα εγγόνια, αλλά για να διασκεδάσουν.

Περαιτέρω στάδια

  • Τα γηρατειά και η συνταξιοδότηση: Αυτό συνεπάγεται την εγκατάλειψη των παλαιών σχεδίων για να δώσουν τη θέση τους στην κατασκευή νέων. Μπορεί να είναι η ώρα να επανασυνδεθεί κανείς με τον σύντροφό του και να συνεχίσει αυτό που πάντα ήθελε να κάνει και είχε αναβληθεί. Αρχίζει επίσης η γήρανση και η φθορά του σώματος.
  • Χηρεία: Αυτό συνεπάγεται την αποδοχή της μοναξιάς και την αντιμετώπιση της απουσίας του συντρόφου. Αυτό το στάδιο, μαζί με το προηγούμενο, απαιτεί κάποιο πένθος.

Φυσικά, καθένα από αυτά τα στάδια ποικίλλει ανάλογα με το άτομο και την οικογένεια. Εξάλλου, δεν υπάρχει ένας και μοναδικός τρόπος για την οικογένεια. Υπάρχουν ζευγάρια που αποφασίζουν να μην κάνουν παιδιά, υπάρχουν άνθρωποι που αποφασίζουν να κάνουν παιδιά χωρίς σύντροφο κ.λπ.

Familia tipo.
Η δομή της τυπικής οικογένειας έχει αλλάξει με την πάροδο του χρόνου και ο κύκλος ζωής πρέπει να κοσκινίζεται σύμφωνα με κάθε νέα πραγματικότητα.

Κύκλος ζωής της οικογένειας: Γιατί είναι σημαντικός ;

Το να σκεφτόμαστε με όρους κύκλου ζωής της οικογένειας συνεπάγεται την αναγνώριση ότι οι οικογένειες περνούν από διαφορετικά στάδια. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει επειδή η αλληλουχία είναι ένα καπρίτσιο, αλλά επειδή θέτει προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν προκειμένου να επιτευχθεί η προσαρμογή και η ανάπτυξη.

Έτσι, πρέπει να επιστρατευτούν διαφορετικές δεξιότητες για να ξεπεραστούν αυτές οι προκλήσεις. Ομοίως, τα στάδια αυτά δεν είναι γραμμικά, αλλά παρουσιάζονται σε σπειροειδή μορφή, με αλληλοεπικάλυψη.

Φυσικά, πρέπει επίσης να αναγνωριστεί η επίδραση του πλαισίου και των εξωτερικών παραγόντων που δρουν διευκολυντικά ή παρεμποδιστικά σε κάθε κατάσταση. Για παράδειγμα, μια οικογένεια με οικονομικές δυσκολίες πριν από τον ερχομό του πρώτου παιδιού δεν θα βιώσει αυτή τη στιγμή με τον ίδιο τρόπο όπως μια άλλη που έχει ικανοποιήσει τις υλικές και οικονομικές της ανάγκες.

Πώς να διατηρήσετε την οικογένεια υγιή

Για να παραμείνει μια οικογένεια ενωμένη στο χρόνο και να παρέχει επίσης έναν υγιή χώρο για όλα τα μέλη της, είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη ότι η αλλαγή είναι ένας εγγενής παράγοντας. Επομένως, δεν είναι απαραίτητο να αγκιστρωθούμε σε μια άκαμπτη ιδέα ή ρόλο, αλλά να μάθουμε να προσαρμοζόμαστε.

Η οικογένεια είναι μια ζωντανή μονάδα.

Ομοίως, κάθε μία από αυτές τις μεταβατικές κρίσεις θα επιλυθεί (με μεγαλύτερη ή μικρότερη επιτυχία) ανάλογα με το στυλ της κάθε οικογένειας και το ιστορικό της στην εξεύρεση λύσεων και στην αντιμετώπιση των συγκρούσεων. Η επικοινωνία και τα όρια είναι θεμελιώδη.

Από την άλλη πλευρά, είναι σημαντικό να μάθουμε να μοιραζόμαστε τον οικογενειακό χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο είναι δυνατόν να γνωριστούμε, να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον να αναπτυχθεί και να μάθουμε τι χρειάζεται το ένα μέλος από το άλλο.

Diálogo familiar.
Ο οικογενειακός διάλογος είναι το εργαλείο για να μάθουμε τι αισθάνεται, τι θέλει και τι χρειάζεται το άλλο μέλος.

Οι κρίσεις είναι και ευκαιρίες

Η σκέψη για τον κύκλο ζωής της οικογένειας δεν έχει καμία πρόθεση να στιγματίσει τις οικογένειες που δεν τον βιώνουν με αυτόν τον συμβατικό τρόπο.

Αντίθετα, στόχος είναι να εντοπιστούν οι μεταβατικές καταστάσεις που μπορεί να επηρεάσουν ή να αποσταθεροποιήσουν αυτή την ομάδα και να δοθούν τα εργαλεία για να συνοδεύσουν και να προλάβουν τυχόν προβλήματα. Εξάλλου, δεν έχουν όλες οι οικογένειες τους ίδιους πόρους και τις ίδιες ευκαιρίες για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις κρίσεις.

Από την άλλη πλευρά, είναι επίσης σημαντικό να ληφθεί υπόψη ότι οι κρίσεις προσφέρουν ευκαιρίες στα μέλη να αναπτυχθούν, να αλλάξουν και να αναλάβουν νέους ρόλους. Η ακαμψία καταδικάζει τις οικογένειες και τα μέλη τους. Το θέμα είναι να ξεπεράσουμε τα στάδια διατηρώντας τις οικογενειακές και ατομικές αξίες και να είμαστε ευέλικτοι.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Semenova Moratto Vásquez, Nadia, & Zapata Posada, Johanna Jazmín, & Messager, Tatiana (2015). Conceptualización de ciclo vital familiar: una mirada a la producción durante el periodo comprendido entre los años 2002 a 2015. CES Psicología, 8(2),103-121.[fecha de Consulta 23 de Febrero de 2022]. ISSN: . Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=423542417006
  • Estremero, J., & Bianchi, X. G. (2004). Familia y ciclo vital familiar. Manual para la salud de la mujer19.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.