Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το κύπελλο εμμηνόρροιας

Έχετε ακούσει για το κύπελλο της εμμηνόρροιας; Μάθετε τα πάντα σε αυτό το άρθρο!
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το κύπελλο εμμηνόρροιας

Τελευταία ενημέρωση: 04 Απριλίου, 2019

Γνωρίζετε το κύπελλο εμμηνόρροιας; Παρόλο που δεν υπήρξε δημοφιλές στην Αμερική, σε άλλες χώρες, τα κύπελλα της εμμηνόρροιας είναι αρκετά δημοφιλή.

Σε αυτό το άρθρο, θα σας ενημερώσουμε για μια εναλλακτική λύση για τις “δύσκολες μέρες” που βοηθούν ακόμη και τον πλανήτη. Επίσης, θα σας πούμε για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του.

Κύπελλο εμμηνόρροιας: ποια είναι τα χαρακτηριστικά του;

Πρόκειται για ένα δοχείο με τη μορφή ενός κυπέλλου. Το βάζετε στον κόλπο σας κατά τη διάρκεια της εμμηνόρροιας για να συλλέξετε τη ροή. Δεν απορροφά το αίμα σαν το ταμπόν. Αντ ‘αυτού, κρατά το αίμα μέσα μέχρι να το βγάλετε έξω και να το πετάξετε.

Αυτή η “εφεύρεση” φαίνεται να είναι μάλλον νέα. Αλλά, η αλήθεια είναι ότι οι πρώτες προέκυψαν το 1876.

Η βιομηχανική παραγωγή τους χρονολογείται από το 1930. Αν και η κυκλοφορία του ξεκίνησε μετά τη δεκαετία του 1960 λόγω πολιτισμικών προβλημάτων. Αυτά που θεωρήθηκαν ‘προβλήματα’ ήταν συγκεκριμένα οι κολπικές εκκρίσεις, η ροή της εμμήνου ρύσεως και το ότι ο χειρισμός των γεννητικών οργάνων γενικά θεωρήθηκε ως κάτι ακατάλληλο.

Το 1987, κατασκευάστηκαν επίσης και από λατέξ. Επιπλέον, υπήρχαν δύο μεγέθη κυπέλλων εμμήνου ρύσεως που ταιριάζουν καλύτερα στην γυναικεία ανατομία.

Τα τελευταία χρόνια, για την αποφυγή αλλεργιών υπάρχουν και από πυρίτιο. Υπάρχουν επίσης διάφορα χρώματα, μορφές, μοντέλα και τιμές.

 • Για να το χρησιμοποιήσετε, θα πρέπει να το εισχωρήσετε στον κόλπο ενώ είναι διπλωμένο.
 • Όταν το αφήνετε, μεταφέρεται πίσω στο αρχικό του σχήμα και κρατά τη ροή.
 • Τοποθετείται “χαμηλότερα” από τα ταμπόν. Με άλλα λόγια, στο κάτω μέρος του κόλπου και όχι στο πάνω μέρος κοντά στον τράχηλο.
 • Θα πρέπει να το καθαρίζετε περίπου κάθε οκτώ ώρες. Και να μην αλλάζετε την καθημερινή σας ρουτίνα.

 

 

Μεταξύ των πλεονεκτημάτων που έχουν τα κύπελλα εμμηνόρροιας, είναι τα εξής:


Το κύπελλο εμμηνόρροιας είναι φθηνότερο από τις κοινές εναλλακτικές

Παρόλο που το αρχικό του κόστος μπορεί να είναι κάτι παραπάνω από τα παραδοσιακά προϊόντα, σε δύο ή τρεις μήνες, θα έχετε αποσβέσει την επένδυσή σας. Επίσης, έχουν ζωή τουλάχιστον 10 ετών αν τα φροντίζετε όπως θα έπρεπε.

Είναι άνετο

 • Μπορείτε να το χρησιμοποιείτε τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και τη νύχτα. Επίσης δεν θα έχετε προβλήματα με διαρροές ή δυσφορία.
 • Δεν έχει σημασία πόσο βαριά είναι η ροή σας ή τι είδους δραστηριότητες κάνετε. Αυτό ισχύει επειδή δεν μετακινείται ή δεν είναι “βρώμικο”.
 • Μπορείτε ακόμη να το χρησιμοποιήσετε ενώ κάνετε ασκήσεις υψηλής έντασης όπως αθλήματα ή ποδηλασία.

Είναι καλό για το περιβάλλον

Δημιουργούν λιγότερα απόβλητα απ’ότι οι σερβιέτες ή τα ταμπόν. Αυτό τα καθιστά ιδανικά για τους λάτρεις της φύσης.

Το κύπελλο της εμμηνόρροιας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μήνες. Έτσι, αποτρέπει τη ρίψη των μη βιοδιασπώμενων πλαστικών ή χημικών ρύπων στα σκουπίδια, κάτι που ισχύει για τις άλλες επιλογές.


Είναι πρακτικό

κύπελλο σε χερια

Πρόκειται για μια πολύ διακριτική εναλλακτική λύση. Μπορείτε να το βάλετε σε μια τσάντα και να το πάρετε όπου θέλετε. Χωρίς να χρειάζεται να το αδειάζετε για αρκετές ώρες, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στην εργασία χωρίς κανένα πρόβλημα.


Είναι ιδανικό για ταξίδια

Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες όταν ταξιδεύουν είναι ότι ίσως δεν μπορούν να βρουν τη μάρκα ή το μοντέλο ταμπόν ή της σερβιέτας που συνήθως χρησιμοποιούν. Ή, πρέπει να πάρουν τα δικά τους προϊόντα στις αποσκευές τους.

Αν χρησιμοποιείτε ένα κύπελλο της εμμηνόρροιας, είναι πρακτικότερο επειδή δεν καταλαμβάνει σχεδόν καθόλου χώρο.


Το κύπελλο εμμηνόρροιας καταπολεμά τα μικρόβια και τις μολύνσεις

κυπελλο, εμμηνόρροια σε θηκη

Πολλές γυναίκες έχουν αλλεργία στις χημικές ουσίες που βρίσκονται στα ταμπόν ή στις σερβιέτες. Κατασκευασμένα από σιλικόνη, αυτά τα κύπελλα αποτρέπουν λοιμώξεις. Επίσης, δεν αφήνουν τα μικρόβια να συσσωρεύονται πάνω τους.

Μεταξύ των δυσκολιών που προκύπτουν από τη χρήση τους, είναι:

 • Μπορεί να είναι ενοχλητικό εάν πρέπει να τα καθαρίσετε σε δημόσιο χώρο.
 • Στην αρχή, μπορεί να είναι δύσκολο να βρεθεί πού να τοποθετηθεί.
 • Εάν δεν το πλένετε ή το βράζετε μετά τη χρήση, μπορεί να φαίνεται βρώμικο.
 • Μπορεί να σας πέσει αν δεν χρησιμοποιήσετε το σωστό μέγεθος.

 

 

Κύκλος εμμηνόρροιας: ταμπού, προκαταλήψεις και αυτογνωσία

Χρησιμοποιούμε αρκετά χρόνια ταμπόν και σερβιέτες. Εξαιτίας αυτού, αυτό το “επαναστατικό” στοιχείο μπορεί να σας φαίνεται παράξενο ή ακόμα και αφύσικο.

Ίσως αυτός είναι ο λόγος που δεν είχε επιτυχία σε πολλές χώρες.

Αυτή η εφεύρεση δημιουργήθηκε για γυναίκες από γυναίκες. Ωστόσο, γίνεται αποδεκτό μόνο από ένα μικρό ποσοστό του γυναικείου πληθυσμού.

Αυτό ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει έλλειψη γνώσης για τα γεννητικά όργανα. Ακόμη πρέπει να γίνει μια λεπτομερής ανασκόπηση της αναπαραγωγικής διαδικασίας.

Το εμμηνορροϊκό αίμα αποθαρρύνει πολλούς ανθρώπους. Επίσης, πολλοί περισσότεροι αηδιάζουν να το αγγίξουν. Όπως όλες οι επιλογές που σχετίζονται με τον κύκλο σας, έτσι και αυτό έχει και τα υπέρ και τα κατά του.

Για παράδειγμα, το να “ξεχνάτε ότι έχετε την περίοδο σας” μπορεί να είναι καλό, αλλά μπορεί επίσης να είναι κακό.

 • Εάν έχετε συνηθίσει τα ταμπόν, ίσως θα είναι ευκολότερο να το χρησιμοποιήσετε από ότι αν χρησιμοποιείτε τις σερβιέτες. Επειδή η αρχή είναι παρόμοια.
 • Η διαφορά τους έγκειται στο γεγονός ότι το κύπελλο της εμμηνόρροιας έχει επαφή με το αίμα σας. Έτσι, είναι απαραίτητο να το πλύνετε πριν από κάθε χρήση.

Οι συνηθέστερες καταγγελίες μεταξύ των χρηστών είναι ότι υπάρχουν απώλειες ή διαρροές. Ωστόσο, αυτό έχει μια λύση: χρησιμοποιήστε το σωστό μέγεθος. (Υπάρχουν διαφορετικές επιλογές για να επιλέξετε ανάλογα με την ηλικία σας, εάν γεννήσατε φυσικά, την ποσότητα αιμορραγίας κ.λπ.)

Με τις σερβιέτες, φαίνεται ότι υπάρχει πολύ αίμα. Ωστόσο, όταν χρησιμοποιείτε το κύπελλο της εμμηνόρροιας, μπορείτε να είστε περισσότερο ενήμεροι για την ποσότητα του αίματος και την ικανότητα του δοχείου. Επίσης, δεν ερεθίζει σαν το ταμπόν.

Συνιστάται να το βγάζετε κάθε λίγες ώρες, παρόλο που δεν υπάρχει όριο για να το βγάλετε έξω. Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι το άδειασμα και το πλύσιμο.

Εάν είστε στο σπίτι, είναι πολύ πιο εύκολο. Αλλά, αν πρέπει να το κάνετε σε ένα κοινό μπάνιο, γίνεται πιο περίπλοκο.

 • Εκτός από το να απαλλαγείτε από το αίμα, πρέπει επίσης να πλύνετε το κύπελλο για να το επαναφέρετε.
 • Κάποιοι επιλέγουν να το βράσουν. Άλλοι το καθαρίζουν με συγκεκριμένα προϊόντα.
 • Μπορείτε επίσης να επιλέξετε να το ξεπλύνετε με έλαιο τεϊόδεντρου. Αυτό είναι ένα φυσικό απολυμαντικό και αντισηπτικό.

Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.