Σαρσαπαρίλλα για την θεραπεία της ψωρίασης του δέρματος

Το έγχυμα σαρσαπαρίλλας έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες τις οποίες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μαζί με λάδι σκόρδου για ν' ανακουφίσουμε τη δυσφορία που φέρνουν τα ξεσπάσματα ψωρίασης.
Σαρσαπαρίλλα για την θεραπεία της ψωρίασης του δέρματος
Nelton Abdon Ramos Rojas

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Nelton Abdon Ramos Rojas.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Χρησιμοποιήστε την σαρσαπαρίλλα για την θεραπεία της ψωρίασης. Η ψωρίαση είναι μια ιατρική πάθηση που προκαλείται από ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού και την αναγνωρίζουμε από τα εξανθήματα. Επίσης, η ασθένεια αυτή επηρεάζει συνήθως τα νύχια και το κρανίο.

Η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική, αλλά μπορεί να είναι κληρονομική. Ορισμένες από τις αιτίες είναι οι ακόλουθες:

Η ψωρίαση επηρεάζει συχνότερα τους ενήλικες και ακόμη περισσότερο τους άνδρες απ’ ό,τι τις γυναίκες.

Σαρσαπαρίλλα για την αντιμετώπιση της ψωρίασης

έγχυμα σαρσαπαρίλλας σε γυάλινο ποτήρι

Η σαρσαπαρίλλα είναι ένα θάμνος που βρίσκεται στην Ασία, την Αφρική και την Ευρώπη. Έχει λεπτά, αγκαθωτά στελέχη τα οποία μπορούν να μεγαλώσουν έως και 2 μέτρα.

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν ρίζες από την σαρσαπαρίλλα για την παρασκευή φυσικών φαρμάκων για την αντιμετώπιση των δερματολογικών παθήσεων. Αυτές οι ρίζες είναι πολύ αποτελεσματικές για την κυκλοφορία του αίματος. Δείτε την σχετική ανασκόπηση των χρήσεων και ωφελειών της σαρσαπαρίλλας στο Journal Of Biological Sciences.

Παρομοίως, το αιθέριο έλαιο σαρσαπαρίλλας είναι χρήσιμο για εναλλακτικές θεραπείες. Μπορεί να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα μιας μεγάλης γκάμας παθήσεων όπως είναι το κοινό κρυολόγημα και οι ρευματισμοί.

Φαρμακευτικές ιδιότητες

Ορισμένοι άνθρωποι θεωρούν τη σαρσαπαρίλλα ένα φυσικό καθαρτικό που καθαρίζει το νεφρικό σύστημα και βελτιώνει τα συμπτώματα ανεπάρκειας.

Επιπλέον, βοηθά στον καθαρισμό του αίματος και κατ’ επέκταση βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος. Γι’ αυτό, καταπολεμά τις ακαθαρσίες που εμφανίζονται στο δέρμα όπως η ακμή και τα εξανθήματα εξαιτίας της ψωρίασης.

 • Η σαρσαπαρίλλα είναι επίσης διεγερτική για την παραγωγή ορμονών όπως της τεστοστερόνης, για την αποτελεσματική αποτροπή της σεξουαλικής ανικανότητας.
 • Μπορεί επίσης ν’ αντιμετωπίσει δερματολογικές παθήσεις όπως το έκζεμα, η ψωρίαση, η δερματίτιδα, η λέπρα και ο γενικός κνησμός. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά το πρήξιμο.

Θεραπεύστε την ψωρίαση με σαρσαπαρίλλα

Το εκχύλισμα σαρσαπαρίλλας αποτελεί μέρος της παραδοσιακής φαρμακευτικής για τη θεραπεία των εξανθημάτων και του ξεφλουδίσματος σε περιπτώσεις όπως είναι η σύφιλη.

Τα εξανθήματα τα οποία προκαλούνται από αυτή την πάθηση είναι πολύ επώδυνα. Γι’ αυτό, παρακάτω σας παρέχουμε μια φυσική θεραπεία, ώστε να σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε τα συμπτώματα της ψωρίασης.

Λάδι σκόρδου και έγχυμα σαρσαπαρίλλας

λάδι σκόρδου σε γύαλινο μπουκάλι και σκόρδο

Το σκόρδο είναι γνωστό για τη φυσική φροντίδα του δέρματος. Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του σκόρδου, βοηθούν το δέρμα ν’ αναγεννηθεί μόνο του. Επιπροσθέτως, στην παραδοσιακή ιατρική, το σκόρδο είναι γνωστό πως βοηθά τα άτομα που υποφέρουν από παθήσεις όπως είναι η δερματίτιδα.

Μιλήσαμε ήδη για το πόσο ωφέλιμη είναι η σαρσαπαρίλλα για την οποιαδήποτε δερματική διαταραχή. Ωστόσο, θα θέλαμε ν’ αναφέρουμε και πάλι ότι είναι εξαίσια για τον καθαρισμό των ακαθαρσιών και γι’ αυτό αν την αναμείξουμε με σκόρδο θα πάρουμε καλύτερα αποτελέσματα.

Συστατικά

 • 1 κούπα νερό (250 ml)
 • 2 κουταλάκια του γλυκού ρίζα σαρσαπαρίλλας (10 γραμ.)
 • Λάδι σκόρδου (200 γραμ.)
 • Βαμβάκι

Παρασκευή

 • Βράστε το νερό σε μια κατσαρόλα. Μόλις είναι έτοιμο, προσθέστε τη ρίζα σαρσαπαρίλλας και συνεχίστε το βράσιμο για 15 λεπτά.
 • Αναμείξτε το έγχυμα σαρσαπαρίλλας με το έλαιο σκόρδου σε ένα δοχείο με καπάκι.
 • Αφήστε το μείγμα να κρυώσει. Μόλις κρυώσει, χρησιμοποιήστε το βαμβάκι για να εφαρμόσετε απαλά τη θεραπεία στην επηρεασμένη περιοχή.

Σημείωση: Θα πρέπει να γνωρίζετε πως οι φυσικές θεραπείες συχνά συνοδεύουν άλλες φαρμακευτικές αγωγές ή τις συνταγές ενός δερματολόγου ώστε να βελτιώσουν την επούλωση και ν’ αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε: Πώς θα καλλιεργήσετε σκόρδο στο σπίτι σας

Συστάσεις

αγκώνας με ψωρίαση

Να θυμάστε, η χρήση υπερβολικών ποσοτήτων οποιουδήποτε φυτού για φαρμακευτικούς λόγους ίσως να προκαλέσει επιπτώσεις ή ανεπιθύμητες παρενέργειες σε διάφορα όργανα. Τα εγχύματα φυτών βελτιώνουν σημαντικά τη συνολική υγεία. Μάθετε παραπάνω γι’ αυτά και τα οφέλη τους.

Αν συνεχίσει η δυσφορία εξαιτίας της ψωρίασης, κλείστε ένα ραντεβού με τον δερματολόγο σας. Μπορεί να είναι σοβαρή η μόλυνση. Αν θέλετε να συλλέξετε ρίζες σαρσαπαρίλλας μόνοι σας, θα πρέπει να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί: η βρυωνιά μπορεί να μοιάζει στη σαρσαπαρίλλα και είναι δηλητηριώδης.

Να θυμάστε ότι η υγεία του δέρματός σας είναι σημαντική. Χρησιμοποιείτε ενυδατικές κρέμες οι οποίες θα σας προστατεύσουν από τον ήλιο. Επίσης, να προσέχετε αν τα επίπεδα pH του δέρματός σας μειώνονται πολύ επειδή η μείωση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη σοβαρότερες ιατρικές παθήσεις όπως ο καρκίνος.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Amira, S., Dade, M., Schinella, G., & Ríos, J. L. (2012). Anti-inflammatory, anti-oxidant, and apoptotic activities of four plant species used in folk medicine in the Mediterranean basin. Pakistan Journal of Pharmaceutical Sciences.
 • Demo, A., Petrakis, C., Kefalas, P., & Boskou, D. (1998). Nutrient antioxidants in some herbs and Mediterranean plant leaves. Food Research International31(5), 351–354.
 • Langley, R. G. B., Krueger, G. G., & Griffiths, C. E. M. (2005). Psoriasis: Epidemiology, clinical features, and quality of life. In Annals of the Rheumatic Diseases.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.