Ουδετερότητα σώματος: Τι είναι αυτή η τάση;

Το να αποδέχεστε τη φυσική σας εμφάνιση χωρίς να αναγκάζετε τον εαυτό σας να την αγαπάει είναι ο στόχος της σωματικής ουδετερότητας. Αυτή η τάση εξισορροπεί τη θετικότητα και την αρνητικότητα του σώματος.
Ουδετερότητα σώματος: Τι είναι αυτή η τάση;
Elena Sanz

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Elena Sanz.

Έχει γραφτεί από Luz Marina Carpio Hernández

Τελευταία ενημέρωση: 28 Οκτωβρίου, 2022

Η ουδετερότητα του σώματος ανοίγει την πόρτα στην οπτικοποίηση και την έγκριση του φυσικού σώματος στην πλήρη πραγματικότητά του, χωρίς να επιδιώκεται η τελειομανία. Είναι μια πρακτική που καλεί για κοινωνική ένταξη και αναδεικνύει την πραγματική ομορφιά.

Το κίνημα αυτό προωθεί την ουδέτερη αντιμετώπιση του σώματος χωρίς να το στιγματίζει, να το επαινεί ή να το τιμωρεί. Προτείνει να αγαπάμε τον εαυτό μας πάνω απ’ όλα και να θεραπεύουμε τη σχέση με τον εαυτό μας, μια σχέση που μπορεί να επηρεάσει την αντίληψή μας για το σώμα μας.

Δεν πρόκειται για το να νιώθουμε πάντα καλά σε σχέση με τη σωματική μας διάπλαση, αλλά για την εξάλειψη της πίεσης που περιβάλλει το σώμα μας και που προκαλεί συνέπειες τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική μας υγεία. Μάθετε τι άλλο συνεπάγεται η τάση σε αυτό το άρθρο.

Τι είναι η ουδετερότητα του σώματος;

Η ουδετερότητα του σώματος αναφέρεται σε μια τάση που αποδέχεται τα πραγματικά σώματα και όχι τα ιδανικά. Η ουσία αυτής της τάσης είναι να αποδεχτούμε μια εικόνα όπως είναι, χωρίς την υποχρέωση να την αγαπήσουμε απόλυτα.

Δεν συμβαδίζει με το body positivity, καθώς αυτό το σύστημα πεποιθήσεων θεωρεί στην πραγματικότητα τοξικό να αναγκάζει κανείς τον εαυτό του να αγαπάει το σώμα του. Αντίθετα, είναι μια μη επικριτική εκτίμηση του σώματος που μας επιτρέπει να αγαπάμε ή να μην αγαπάμε τη φυσική μας εμφάνιση κατά καιρούς. Ο βασικός στόχος είναι να απαλλαγούμε από το άγχος και τις προσδοκίες σχετικά με την εμφάνισή μας.

Το Γραφείο Γυναικείας Υγείας τονίζει ότι η εικόνα του σώματος είναι αυτό που σκέφτεστε και αισθάνεστε για το σώμα σας ή τη φυσική σας εμφάνιση. Αν η εικόνα του σώματός σας είναι θετική, υπάρχει μεγαλύτερη τάση για καλή ψυχική υγεία. Αντίθετα, η αρνητική εικόνα του σώματος έχει βλαβερές συνέπειες, όπως κατάθλιψη, διατροφικές διαταραχές και προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας.

Μάλιστα, σε δημοσίευση του Πανεπιστημίου του Μοντερέι επισημαίνεται ότι τα αρνητικά συναισθήματα για το σώμα προκαλούνται από την έκθεση στα σωματικά ιδεώδη που προωθεί η κοινωνία. Σκοπός της ουδετερότητας του σώματος είναι να μπει ένα τέλος σε αυτά τα επιζήμια πρότυπα.

Body neutrality
Η ουδετερότητα του σώματος δεν σημαίνει ότι σας αναγκάζει να αγαπάτε το σώμα σας όπως είναι, αλλά αντίθετα μας καλεί να κανονικοποιήσουμε τα χαρακτηριστικά που δεν μας αρέσουν πάντα ή που μπορεί να μην θεωρούνται παραδοσιακά όμορφα.

Φράσεις που μπορείτε να λέτε στην ουδετερότητα του σώματος

Η ουδετερότητα του σώματος βασίζεται στην αυτο-αγάπη. Η πρακτική προτείνει να μην αντιμετωπίζεται το σώμα με αρνητικούς τρόπους, μια κοινή πρακτική που είναι επίσης γνωστή ως body shaming. Είναι επίσης μια τάση που λειτουργεί για να αποκρούσει τα συναισθήματα αποτυχίας και απογοήτευσης που προέρχονται από το ότι δεν σας αρέσει η εμφάνισή σας.

Στο επίκεντρο της ουδετερότητας του σώματος βρίσκονται διάφορα μάντρα ή φράσεις:

  • “Είμαι κάτι περισσότερο από την εμφάνισή μου”.
  • “Η αξία μου δεν εξαρτάται από την εμφάνισή μου“.
  • “Η εμφάνισή μου μεταμορφώνεται φυσικά κατά τη διάρκεια της ζωής μου”.
  • “Είμαι άξια αγάπης και αποδοχής για λόγους πέρα από το σώμα μου”.
  • “Η εμφάνισή μου είναι μόνο μια πτυχή που συμπληρώνει αυτό που είμαι”.
  • “Μπορώ να είμαι ευτυχισμένη με πολλούς τρόπους που δεν αφορούν την εμφάνιση του σώματός μου”.
  • “Μερικές φορές αισθάνομαι πιο ελκυστική και μερικές φορές λιγότερο. Και αυτό είναι απολύτως εντάξει”.

Είναι απολύτως φυσιολογικό να υπάρχουν μέρες που μπορείτε να παρατηρήσετε τα συμπλέγματα του σώματός σας πιο προσεκτικά. Ωστόσο, αυτές οι συναντήσεις είναι μέρος της πραγματικότητας και στηριζόμενοι στην αυτο-αγάπη, εξισορροπείτε τις αρνητικές σκέψεις υπέρ της αυτοεκτίμησης.

Είναι η ουδετερότητα του σώματος και η θετικότητα του σώματος το ίδιο πράγμα;

Και τα δύο κινήματα είναι ενάντια στα επιβλαβή πρότυπα ομορφιάς, ευνοούν τη σωματική ποικιλομορφία και στοχεύουν στην απελευθέρωσή μας από την έκθεση σε στερεότυπα που καθοδηγείται κυρίως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, υπάρχουν έντονες διαφορές μεταξύ των τάσεων.

Το περιοδικό Body Image επισημαίνει ότι το body positivity αμφισβητεί τα μη ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς των μέσων μαζικής ενημέρωσης, προωθώντας διαφορετικά μεγέθη και εμφανίσεις σώματος.

Η λεπτομέρεια είναι ότι η τάση εστιάζει στο να αποδεχόμαστε πάντα τις αρετές και τα ελαττώματα πάνω απ’ όλα. Αντίθετα, η έννοια της σωματικής ουδετερότητας, αντί να σας αναγκάζει να αγαπήσετε την εμφάνισή σας, έχει ως στόχο απλώς να συμφιλιωθείτε με το σώμα σας, σύμφωνα με άρθρο του Guardian.

Είναι σημαντικό για το άτομο να ξεκαθαρίσει ότι η σωματική του διάπλαση δεν πρέπει ποτέ να επηρεάζει τα συναισθήματά του και ότι πρέπει να προσπαθεί να αποδέχεται το σώμα του όπως είναι χωρίς να επιθυμεί να το αλλάξει.

Αυτές οι δύο μορφές ένταξης και οι δύο προσεγγίσεις εστιάζουν σε διαφορετικές προοπτικές ανοχής απέναντι στο σώμα.

Τι συμβαίνει όταν δεν αποδέχεστε την εικόνα του σώματός σας;

Η αποδοκιμασία της εμφάνισής σας μπορεί να εξαπολύσει μεγάλη απογοήτευση, επειδή αισθάνεστε συνεχώς την πίεση να ανταποκρίνεστε στις προσδοκίες των άλλων. Όσον αφορά την ψυχική υγεία, η ουδετερότητα του σώματος προϋποθέτει ότι είναι εντάξει να ζείτε με τις ατέλειες του σώματός σας.

Οι άνθρωποι που έχουν συνείδηση της εικόνας τους είναι πιθανό να υποφέρουν από συναισθηματικές διαταραχές. Στην πραγματικότητα, έρευνα στο Psychology Writings επισημαίνει ότι η χαμηλή αυτοεκτίμηση, τα υψηλά επίπεδα άγχους, η κατάθλιψη και η δυσαρέσκεια για το σώμα σχετίζονται με την ενασχόληση με το βάρος και τις διαστάσεις του σώματος.

Η κατάθλιψη είναι μια άλλη συνέπεια που μερικές φορές συνδέεται με την εικόνα του σώματος. Στην πραγματικότητα, ένα κεφάλαιο στο βιβλίο Body Image and Depression τονίζει ότι τα άτομα με κατάθλιψη έχουν συχνά χαμηλά επίπεδα ενέργειας, βιώνουν δυσφορία στην κοινωνική αλληλεπίδραση, δεν θέλουν να αισθάνονται το σώμα τους και προβληματίζονται επίμονα για το πώς τους βλέπουν οι άλλοι.

Για να τερματιστεί αυτή η κοινή και επιβλαβής αυτοαξιολόγηση, χιλιάδες άνθρωποι έχουν αρχίσει να προωθούν την ουδετερότητα του σώματος.

a woman upset about her body
Η μη αποδοχή της εικόνας του σώματός μας μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις κατάθλιψης και άγχους.

Πότε πρέπει να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια

Αν δεν ταυτίζεστε με κανένα από τα ρεύματα που προωθούν την αποδοχή του σώματος και, αντίθετα, έχετε δυσάρεστη εντύπωση για το σώμα σας, είναι σημαντικό να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια.

Υπάρχει μια ψυχική ασθένεια που ονομάζεται “δυσμορφική διαταραχή του σώματος”, η οποία περιγράφεται από την Mayo Clinic ως η αδυναμία να σταματήσετε να σκέφτεστε ένα ή περισσότερα ελαττώματα στην εμφάνιση, ακόμη και αν πρόκειται για μικρές λεπτομέρειες που δεν γίνονται αντιληπτές από τους άλλους. Η κατάσταση αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί με γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία και, σε ορισμένες περιπτώσεις, με φαρμακευτική αγωγή.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.