Πόσες παράνυμφοι και κουμπάροι σάς χρειάζονται πραγματικά;

Οι παράνυμφοι και οι κουμπάροι είναι σημαντικοί. Δε θα πρέπει να διαλέξετε μόνο αστεία άτομα, αλλά και όσα είναι αξιόπιστα και θα σας βοηθήσουν να λάμψετε αυτή τη σημαντική ημέρα.
Πόσες παράνυμφοι και κουμπάροι σάς χρειάζονται πραγματικά;

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Πόσες παράνυμφοι και κουμπάροι σάς χρειάζονται; Ήρθε η ώρα του γάμου σας, οι φίλοι και η οικογένειά σας είναι ενθουσιασμένοι. Όμως, δε χρειάζεστε μόνο αυτό από εκείνους: αυτή είναι μια στιγμή που θα πρέπει να επιλέξετε προσεκτικά όσα άτομα μπορούν να σας βοηθήσουν σε κάθε σας βήμα. Σε αυτά τα άτομα είναι οι παράνυμφοι και οι κουμπάροι.

Παράνυμφοι και κουμπάροι: Λίγα λόγια γι’ αυτά τα άτομα

Ας ξεκινήσουμε με τους κουμπάρους.

Πρόκειται για σημαντικά άτομα τα οποία δε θα βοηθήσουν τον γαμπρό μόνο, αλλά και τη νύφη σε όλη τη διάρκεια της τελετής. Επίσης, από αυτούς τους κουμπάρους, ο γαμπρός θα διαλέξει εκείνον που θα τον παντρέψει, και θα έχει λίγες παραπάνω ευθύνες σε σύγκριση με τους υπόλοιπους.

Έπειτα, έχουμε τις παρανύμφους.

Αυτές είναι κρίσιμα στοιχεία οποιουδήποτε γάμου. Ο ρόλος τους είναι να βρίσκονται δίπλα στη νύφη για οποιαδήποτε ανάγκη της. Δε βοηθάνε μόνο στον σχεδιασμό του γάμου, αλλά θα είναι ο βράχος σας για να στηριχθείτε όταν χρειαστείτε συναισθηματική υποστήριξη.

Είτε είναι ο πρώτος σας γάμος, είτε η πρώτη φορά για μία παράνυμφο, είτε η 50ή, ίσως σας ωφελήσει το παρακάτω “σκονάκι” για τα πράγματα που θα πρέπει να περιμένετε από τις παρανύμφους και τους κουμπάρους.

Παράνυμφοι και κουμπάροι

Οι κουμπάροι δεν κάθονται απλώς σε μια μεριά με τον γαμπρό και τη νύφη. Ο ρόλος τους είναι βαθύτερος και γι’ αυτό επιλέγονται συχνά από τον στενό κύκλο του ζευγαριού.

Πρόκειται για ιδιαίτερους φίλους που θα συμμετέχουν σε ολόκληρη τη διαδικασία και θα εμψυχώνουν τον γαμπρό. Σημειώστε ότι αυτή είναι μια τιμή για τα άτομα που θα επιλεχθούν. Οι κουμπάροι συμμετέχουν επίσης σε τοπικές παραδόσεις, όπως είναι η διακόσμηση του αυτοκίνητου των νιόπαντρων.

Έπειτα, από τους κουμπάρους του, ο γαμπρός θα επιλέξει εκείνον που θα τον παντρέψει. Αυτόν τον ρόλο συνήθως αναλαμβάνει ο αδερφός του ή ένας κοντινός συγγενής ή φίλος. Με την ίδια λογική, επιλέγει και η νύφη την κουμπάρα της.

Οι παράνυμφοι και οι κουμπάροι είναι τα υπεύθυνα άτομα που θα βοηθήσουν τους καλεσμένους πριν την τελετή. Επίσης, ο ρόλος τους είναι να στέκονται δίπλα στο ζευγάρι κατά τη διάρκεια της τελετής.

Το ζευγάρι είναι πιθανό να έχει και άλλες ανάγκες και να χρειάζεται βοήθεια στον σχεδιασμό του πάρτι αρραβώνων, του μπάτσελορ πάρτι, της γαμήλιας δεξίωσης κ.λπ..

Καθήκοντα

Επιπροσθέτως, ανάμεσα στα καθήκοντα αυτών των βοηθών, είναι να συνοδεύουν τον γαμπρό και τη νύφη στις πρόβες για τα γαμήλια ρούχα. Επίσης, βοηθούν στην γαμήλια πομπή. Είναι πολύ πιθανό να είναι υπεύθυνοι ακόμη και για τη μεταφορά του ζευγαριού στην εκκλησία.

Αυτή η ομάδα φίλων είναι υπεύθυνη για τη γαμήλια δεξίωση. Παραδείγματος χάρη, θα πρέπει να μιλήσουν, ακόμη και να χορέψουν με όσα άτομα είναι μόνα τους. Ακόμη, δουλειά τους είναι να βοηθήσουν με τα γαμήλια δώρα που έφεραν οι καλεσμένοι ή με τις βαλίτσες, ή με απροσδόκητες επιπλοκές.

Όπως μπορείτε να δείτε, οι παράνυμφοι και οι κουμπάροι δεν είναι καλεσμένοι απλώς. Βρίσκονται εκεί από την αρχή, από τους αρραβώνες μέχρι την ημέρα του γάμου.

Πόσες παράνυμφοι και κουμπάροι σάς χρειάζονται;

Πόσες παράνυμφοι και κουμπάροι σάς χρειάζονται πραγματικά;

Ζευγάρι με παράνυμφους και κουμπάρους

Παραδοσιακά, οι κουμπάροι θα πρέπει να βοηθούν τους καλεσμένους στην υποδοχή και, γενικά, σε όλη τη διάρκεια της δεξίωσης. Έτσι, ο αριθμός τους θα πρέπει να είναι ανάλογος των προσκεκλημένων.

Παραδείγματος χάρη, ένας γάμος με πάνω από 200 καλεσμένους θα πρέπει να έχει έξι με 10 παρανύμφους και κουμπάρους. Θα χρειαστεί να έχετε τουλάχιστον έναν συνοδό ανά 50 άτομα.

Θα πρέπει να κρατήσετε μια ισορροπία ανάμεσα σε παρανύμφους και κουμπάρους. Αν είναι μεγαλύτερος ο αριθμός της μίας ομάδας έναντι της άλλης, αυτό θα φανεί και στον γάμο και στη δεξίωση.

Ο κουμπάρος: Ο φύλακας του δακτυλιδιού

Ο κουμπάρος στέκεται δίπλα στον γαμπρό κατά τη διάρκεια της γαμήλιας τελετής (ελαφρώς πίσω του). Έτσι, θα βρίσκονται τουλάχιστον πέντε άτομα στο Ιερό, ο κληρικός, η νύφη, ο γαμπρός, ο κουμπάρος, και η κουμπάρα.

Επιπλέον, τα καθήκοντα του κουμπάρου είναι:

  • Να βοηθά τον γαμπρό την ημέρα του γάμου.
  • Να είναι ο επικεφαλής των συνοδών.
  • Να φυλάει τις βέρες μέχρι την τελετή.
  • Να βρίσκεται δίπλα στον γαμπρό σε όλη τη διάρκεια της τελετής.
  • Να δρα ως νόμιμος μάρτυρας στον γάμο και να υπογράψει το πιστοποιητικό του γάμου.
  • Να προετοιμάσει έναν λόγο τον οποίο θα εκφωνήσει στην δεξίωση.

Η κουμπάρα

Γενικά, η κουμπάρα είναι η κύρια συνοδός της νύφης. Συνήθως είναι είτε η αδερφή, είτε η καλύτερή της φίλη.

Οι ευθύνες της ποικίλουν ανάλογα με τις ανάγκες της νύφης. Τυπικά, βοηθάει με τη διοργάνωση του γάμου. Για παράδειγμα, σε αυτό περιλαμβάνεται η αποστολή των προσκλήσεων, καθώς και το να παρευρίσκεται με τη νύφη στα μαγαζιά.

Επίσης, η κουμπάρα είναι υπεύθυνη για όλες τις εκδηλώσεις πριν τον γάμο. Τότε, την ημέρα του γάμου, το κύριο καθήκον της είναι να προσφέρει πρακτική και συναισθηματική υποστήριξη στη νύφη.

Ακόμη θα δράσει ως νόμιμη μάρτυρας και θα υπογράψει την άδεια γάμου. Επιπροσθέτως, αν υπάρχει δεξίωση μετά τον γάμο, η κουμπάρα θα κάνει μια πρόποση για το νιόπαντρο ζευγάρι.

Νιόπαντρο ζευγάρι φιλιέται

Δώρα για τις παρανύμφους και τους κουμπάρους

Θα πρέπει να δείξετε την εκτίμησή σας στις παρανύμφους και τους κουμπάρους, επιλέγοντας συμβολικά δώρα για τον καθέναν και την καθεμία. Αν δυσκολεύεστε να διαλέξετε τα τέλεια δώρα, υπάρχουν πολλά μαγαζιά με δώρα που καλύπτουν αυτήν ακριβώς την ανάγκη. Μικρές λεπτομέρειες όπως η χάραξη των ονομάτων τους στα αντικείμενα θα τα κάνουν ακόμη πιο ξεχωριστά.

Τώρα, εφόσον θα ξοδέψετε ένα αξιοσέβαστο ποσό για τα δώρα των φίλων σας, τα τελικά έξοδα θα υποδείξουν και τον αριθμό των ατόμων που θα ορίσετε για παρανύμφους και κουμπάρους. Διαφορετικά, τα έξοδά σας ίσως είναι τόσα ώστε να μη μπορέσετε να τα καλύψετε.

Αν δεν έχετε τη δυνατότητα να πάρετε ένα μικρό δώρο ευγνωμοσύνης και εκτίμησης για όλες και για όλους, τότε τα άτομα που θα μείνουν εκτός ίσως προσβληθούν.

Με όλα τα παραπάνω στο μυαλό σας, επιλέξτε προσεκτικά. Πρόκειται για ιδιαίτερες θέσεις για μια μικρή, αξιόπιστη ομάδα συγγενών και φίλων. Πάρτε όσα άτομα σημαίνουν πραγματικά κάτι για εσάς, αλλά και το αντίθετο.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.