14 παθήσεις που προκαλούν εξογκώματα στον κόλπο

Τα εξογκώματα στον κόλπο συχνά προκαλούν ανησυχία στις γυναίκες, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις δεν σχετίζονται με κάτι σοβαρό.
14 παθήσεις που προκαλούν εξογκώματα στον κόλπο
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 12 Απριλίου, 2023

Τα εξογκώματα στον κόλπο μπορεί να είναι ανησυχητικά στην αρχή. Είναι πιο συνηθισμένα από ό,τι νομίζετε και η πρώτη αντίδραση είναι συνήθως να σκεφτείτε τον καρκίνο. Αν και αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί, η αλήθεια είναι ότι τις περισσότερες φορές οφείλονται σε άλλους λόγους.

Τα εξογκώματα στον κόλπο είναι σχεδόν πάντα μικρές καλοήθεις κύστεις. Είναι πολύ συνηθισμένο να οφείλονται σε μπλοκαρισμένο αδένα και πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό αν δεν εξαφανίζονται.

Μερικές προκαταρκτικές διευκρινίσεις

Πριν σταθούμε στους λόγους για τους οποίους εμφανίζονται αυτά τα ογκίδια στον κόλπο, καλό είναι να κάνουμε κάποιες διευκρινίσεις. Η λέξη κόλπος χρησιμοποιείται συνήθως για να αναφερθεί τόσο στον κόλπο όσο και στο αιδοίο, το οποίο αντιστοιχεί στα εξωτερικά γεννητικά όργανα.

Ο κόλπος είναι ένας μυϊκός σωλήνας που συνδέεται με τη μήτρα. Καλύπτεται από μια βλεννώδη μεμβράνη και διαθέτει πτυχές που επιτρέπουν στον κόλπο να διαστέλλεται κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής και του τοκετού.

Το αιδοίο, από την άλλη πλευρά, σχηματίζεται από τα μεγάλα χείλη ή τα εξωτερικά χείλη. Στην εσωτερική πτυχή αυτών, βρίσκουμε σμηγματογόνους αδένες. Στο εσωτερικό μέρος βρίσκονται τα μικρά χείλη, τα οποία περιβάλλουν το άνοιγμα του κόλπου. Υπάρχουν οι αδένες του Skene και οι αδένες Bartholin, οι οποίοι παράγουν λιπαντικά.

Καταστάσεις που προκαλούν εξογκώματα στον κόλπο

Αφού διευκρινίσαμε τα παραπάνω, θα δούμε τώρα τις κυριότερες καταστάσεις που προκαλούν εξογκώματα στον κόλπο και το αιδοίο.

1. Κύστεις του αιδοίου

Αυτός ο τύπος κύστης σχηματίζεται όταν υπάρχει απόφραξη των αδένων του Skene ή του Bartholin. Είναι σχεδόν πάντα σκληρές και μικρές, αλλά δεν προκαλούν πόνο, εκτός αν μολυνθούν. Συνήθως εξαφανίζονται από μόνες τους.

2. Κύστεις του κόλπου

Αυτός ο τύπος κύστης σχηματίζεται στο τοίχωμα του κόλπου. Προκαλούνται συνήθως από κάποιο τραυματισμό ή εμφανίζονται μετά τον τοκετό.

Δεν είναι μεγαλύτερες από ένα μπιζέλι. Δεν χρειάζονται θεραπεία, εκτός αν προκαλούν δυσφορία, οπότε αποστραγγίζονται ή αφαιρούνται.

Lumps in the vagina.
Παρόλο που τα εξογκώματα στον κόλπο μπορεί να προκαλούν αμηχανία, τα περισσότερα από αυτά είναι μικρά και μη αντιληπτά με γυμνό μάτι.

3. Κηλίδες Fordyce

Οι κηλίδες Fordyce είναι μικροσκοπικά εξογκώματα που μπορεί να εμφανιστούν στο αιδοίο και σε άλλα μέρη του σώματος. Είναι υπόλευκες, καλοήθεις και μη μολυσματικές. Είναι ανώδυνες και δεν απαιτούν θεραπεία.

4. Οι κιρσοί προκαλούν εξογκώματα στον κόλπο

Ένας άλλος λόγος για την εμφάνιση εξογκωμάτων στον κόλπο είναι οι πυελικοί κιρσοί. Πρόκειται για διογκωμένες φλέβες γύρω από το αιδοίο.

Μοιάζουν με στρογγυλά κορδόνια ή μπλε εξογκώματα. Μερικές φορές προκαλούν κνησμό ή αιμορραγία. Μπορεί να μην απαιτούν θεραπεία.

5. Εξογκώματα στον κόλπο από τρίχες

Μια ενσφηνωμένη ηβική τρίχα μπορεί επίσης να προκαλέσει εξογκώματα στον κόλπο. Μοιάζει με ένα μικρό, στρογγυλό εξόγκωμα που μερικές φορές προκαλεί κνησμό και πόνο. Μπορεί να γεμίσει με πύον και να σκουρύνει το δέρμα γύρω του. Συνήθως υποχωρεί χωρίς θεραπεία.

6. Κονδυλώματα

Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων προκαλούνται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Μεταδίδονται σεξουαλικά και εμφανίζονται ως μικρά εξογκώματα στο χρώμα του δέρματος. Μερικές φορές έχουν σχήμα παρόμοιο με αυτό του κουνουπιδιού.

7. Σκληρός λειχήνας

Ο σκληρός λειχήνας είναι μια σπάνια πάθηση που εμφανίζεται στο αιδοίο και γύρω από τον πρωκτό. Μπορεί να προκαλέσει έντονο κνησμό, λευκές κηλίδες που μετατρέπονται σε λεπτές, ρυτιδωμένες κηλίδες δέρματος, μώλωπες ή αιμορραγία, φουσκάλες και πόνο κατά την ούρηση ή το σεξ. Απαιτεί θεραπεία με κρέμες που περιέχουν κορτικοστεροειδή.

8. Κολπική ακμή

Μια άλλη συχνή αιτία των κολπικών εξογκωμάτων είναι η κολπική ακμή. Εμφανίζεται ως μικρά, κόκκινα, ερεθισμένα εξογκώματα, συχνά γεμάτα με πύον. Αυτά τα σπυράκια μπορεί να είναι πολύ δυσάρεστα, αλλά το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να μην τα αφαιρέσετε, αλλά να τα αφήσετε να εξαφανιστούν μόνα τους.

9. Η θυλακίτιδα προκαλεί εξογκώματα στον κόλπο

Η θυλακίτιδα είναι η φλεγμονή ενός θύλακα τρίχας. Στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, ξεκινά συνήθως όταν ο θύλακας καταστρέφεται από τριβή ή μπλοκάρεται από το ξύρισμα ή την ακατάλληλη αποτρίχωση.

Τότε εμφανίζεται μια λοίμωξη από βακτήρια σταφυλόκοκκου και τότε είναι που εμφανίζονται εξογκώματα στην περιοχή του κόλπου. Μπορεί να συνταγογραφηθούν αντιβιοτικά.

10. Φραγμένοι ιδρωτοποιοί αδένες

Οι μπλοκαρισμένοι ιδρωτοποιοί αδένες μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα και ο κόλπος δεν αποτελεί εξαίρεση. Προκαλεί μια κατάσταση που ονομάζεται hidradenitis suppurativa, η οποία προκαλεί πόνο και αφήνει σκληρά σημάδια. Αντιμετωπίζεται με αντιφλεγμονώδη φάρμακα και αντιβιοτικά.

11. Μολυσματική τέρμινθος

Πρόκειται για μια άλλη πάθηση κατά την οποία εμφανίζονται μικρά εξογκώματα στον κόλπο, τα οποία σε αυτή την περίπτωση είναι μαργαριταρένια, σταθερά και μεταδοτικά. Πρόκειται για ένα δερματικό πρόβλημα που προκαλείται από τον ομώνυμο ιό.

Μερικές φορές τα εξογκώματα μεγαλώνουν και στάζουν υγρό. Μπορούν να εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του σώματος, αλλά συνήθως εξαφανίζονται χωρίς θεραπεία.

12. Σύφιλη

Η σύφιλη είναι μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια που έχει επανεμφανιστεί με αυξημένη συχνότητα τα τελευταία χρόνια. Ένα από τα συμπτώματά της είναι η εμφάνιση μικρών εξογκωμάτων στον κόλπο, τα οποία είναι ανώδυνα.

Εξαφανίζονται μετά από περίπου 3 εβδομάδες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η λοίμωξη έχει νικηθεί. Απαιτεί θεραπεία και είναι δυνητικά θανατηφόρα.

Some bacteria.
Το βακτήριο που προκαλεί τη σύφιλη είναι μια σπειροχαίτη, που πήρε το όνομά της από το σπειροειδές σχήμα της.

13. Δερματικές ετικέτες

Οι δερματικές ετικέτες είναι μικρά πτερύγια του δέρματος που προεξέχουν και είναι ορατά με γυμνό μάτι. Δεν είναι επικίνδυνες και συνήθως δεν προκαλούν δυσφορία. Εάν το κάνουν, μπορούν να αφαιρεθούν με λέιζερ ή χειρουργική επέμβαση.

14. Καρκίνος

Οι περιπτώσεις καρκίνου του αιδοίου ή του κόλπου είναι πολύ σπάνιες. Χαρακτηρίζονται από την εμφάνιση επίπεδων, ανυψωμένων πληγών ή εξογκωμάτων στο αιδοίο που δεν επουλώνονται μετά από μερικές εβδομάδες. Συνήθως προκαλούν πόνο, κνησμό ή κάψιμο και μερικές φορές ασυνήθιστες εκκρίσεις ή αιμορραγία. Διαγιγνώσκονται με βιοψία.

Πρόληψη και θεραπεία για τα εξογκώματα στον κόλπο

Τα περισσότερα εξογκώματα στον κόλπο μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι χωρίς προβλήματα. Στην περίπτωση των κύστεων, που είναι τα πιο συνηθισμένα εξογκώματα, αρκεί να κάνετε λουτρά με ζεστό νερό αρκετές φορές την ημέρα. Αυτό βοηθά στην αποστράγγισή τους.

Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε βαμβακερά εσώρουχα που δεν είναι πολύ στενά. Έτσι το σώμα σας αναπνέει και συμβάλλει στη διατήρηση των κατάλληλων συνθηκών για τα γεννητικά όργανα. Συνιστάται επίσης να μην φοράτε πολύ στενά παντελόνια.

Εάν τα εξογκώματα στον κόλπο δεν εξαφανιστούν μετά από μερικές εβδομάδες ή συνοδεύονται από περίεργα συμπτώματα, καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν γιατρό. Ειδικά αν υπάρχει πόνος, εκκρίσεις ή αιμορραγία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Adams, T. S., & Cuello, M. A. (2018). Cancer of the vagina. International Journal of Gynecology & Obstetrics143, 14-21.
  • de Aguinaga Inurriaga, A. E., López, P. R., & Padilla, M. R. (2020). Virus del papiloma humano y condilomatosis anogenital. Dermatología Cosmética, Médica y Quirúrgica18(3), 215-228.
  • Gregorio, M. A. D., Guirola, JA, Sierre, S., Serrano-Casorran, C., Álvarez-Arranz, E., Sanchez-Ballestin, M., … & Guerrero, J. (2020). Desórdenes venosos pélvicos en la mujer debidos a varices pélvicas. Tratamiento mediante embolización. Breve revisión (No. ART-2020-117696).
  • Hernández Villeda, D., Dalton Ceballos, K., Argüello Ramírez, V., Hernández Dehesa, A., & Gómez Pérez, M. D. G. (2020). Quiste de Gartner. Hallazgos por resonancia magnética. Acta médica Grupo Ángeles18(2), 206-207.
  • Poizeau, F., Plantier, F., Bell, H., & Moyal-Barracco, M. (2021, December). Vulvar Fordyce adenitis: A cohort of 45 women. In Annales de Dermatologie et de Vénéréologie (Vol. 148, No. 4, pp. 221-227). Elsevier Masson.
  • Santiago, E. R. R., Hernandez, J. E. C., & Falcón, Y. D. (2021). Quiste de la glándula de Skene en una recién nacida. Revista de Ciencias Médicas de Pinar del Río25(1), 1-5.
  • Tadeo, M. T. S., & Solórzano, G. R. M. (2018). Vulvar Gigant Fibroepithelial Polyp. A Case Report. Dermatología Cosmética, Médica y Quirúrgica16(1), 32-35.
  • Toscano, I. H., Alanís, B. Z., & Maestre, M. Á. M. (2021). Revisión del tratamiento actual del liquen escleroso vulvar. Archivos de Investigación Materno Infantil, 11(2), 82-90.
  • Verdugo, V. S., Quintana, C. L., Antuña, E. G., Sariñena, C. M., Seoane, M. R., & Suarez, Y. L. (2012, May). Bultos y bultitos: Diagnóstico ecográfico de la Patología del proceso vaginal. European Congress of Radiology-SERAM 2012.
  • Vergeldt, T. F. M., Driessen, R. J. B., Bulten, J., Nijhuis, T. H. J., & de Hullu, J. A. (2022). Vulvar cancer in hidradenitis suppurativa. Gynecologic oncology reports39, 100929.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.