Όταν έχετε εξαντληθεί, μάθετε να απελευθερώνεστε

Είστε τελειομανείς; Είστε υπερβολικά αλτρουιστές ή ενσυναισθητικοί για το καλό σας; Κάτι τέτοιο μπορεί να σας καταπιέζει και να σας εξαντλεί. Είναι καιρός να μάθετε να απελευθερώνεστε.
Όταν έχετε εξαντληθεί, μάθετε να απελευθερώνεστε

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Έχετε ποτέ αισθανθεί κυριευμένοι από κάτι; Νιώθετε ότι έχετε εξαντληθεί; Σας κυριέυει μια ανάγκη για ελευθερία. Δεν ξέρετε γιατί, αλλά την έχετε ανάγκη.

Ίσως να προσκολληθήκατε υπερβολικά σε διάφορους ανθρώπους ή σε διάφορες καταστάσεις. Απελευθερωθείτε. Θα δείτε ότι θα σταματήσετε να αισθάνεστε τόσο κουρασμένοι.

Σκεφτείτε την επόμενη ανάσα σας. Αν προσπαθήσετε να την κρατήσετε και να την ελέγξετε, τελικά θα εξαντληθείτε.

Το να επιθυμείτε να απελευθερωθείτε είναι μια φυσική ανθρώπινη ανάγκη. Δεν είναι μόνο σωματική αλλά και ψυχική.

Προσκολλόμαστε σε ανθρώπους, περιστάσεις, πράγματα και συμπεριφορές που δεν μας βοηθούν. Στην πραγματικότητα μπορεί να μας καταπιέζουν και να μας δεσμεύουν μέχρι να έχετε εξαντληθεί εντελώς.

Οι μοναχοί και το ποτάμι

όταν έχετε εξαντληθεί

Ακολουθεί η ιστορία δύο μοναχών, η οποία δείχνει πώς μερικές φορές φορτωνόμαστε περιττά βάρη χωρίς να το συνειδητοποιούμε.

Δύο βουδιστές μοναχοί ταξίδευαν μαζί και έπρεπε να διασχίσουν ένα ορμητικό ποτάμι. Στην όχθη του ποταμού στεκόταν μια γυναίκα, που τους ζήτησε να τη βοηθήσουν να διασχίσει το ποτάμι επειδή δεν μπορούσε μόνη της.

Ένας από τους μοναχούς ακολούθησε τους κανόνες του τάγματός του, οι οποίοι του απαγόρευαν να μιλήσει σε γυναίκα ή να την αγγίξει. Έτσι την αγνόησε και διέσχισε το ποτάμι.

Ο άλλος μοναχός ένιωσε συμπόνια για τη γυναίκα. Την πήρε στα χέρια του και τη μετέφερε στην απέναντι όχθη του ποταμιού. Εκεί την αποχαιρέτισε. Έπειτα οι δύο μοναχοί συνέχισαν το ταξίδι τους.

Αφού περπάτησαν για αρκετές ώρες και έκαναν πολλά χιλιόμετρα, ο πρώτος μοναχός σκεφτόταν συνεχώς αυτό που είχε συμβεί.

Όταν δεν μπορούσε πλέον να συγκρατήσει το θυμό του, διαμαρτυρήθηκε στον σύντροφό του. Πώς είχε μπορέσει να δείξει ανυπακοή στους κανόνες, να ρισκάρει να αποβληθεί και να ατιμάσει την ιδιότητα του μοναχού;

Ο δεύτερος μοναχός είπε:

“Εγώ άφησα αυτή τη γυναίκα στην όχθη του ποταμιού. Εσύ γιατί την κουβαλάς ακόμα;

όταν έχετε εξαντληθεί

 

Διαβάστε επίσης: Το σύνδρομο της Γουέντι: μην παραμελείτε τον εαυτό σας

 

Απελευθερωθείτε από ό,τι δεν σας ανήκει

όταν έχετε εξαντληθεί

Η παραπάνω ιστορία μας διδάσκει κάτι. Μερικές φορές μεταφέρουμε βάρη που δεν είναι δικά μας. Αυτό υποτιμά το χαρακτήρα μας και μας πλημμυρίζει με αρνητικά συναισθήματα.

Σιγά-σιγά αρχίζουν να μας κατακλύζουν κακές σκέψεις. Αυτό συμβαίνει μέχρι τη στιγμή που δεν αντέχουμε άλλο και πρέπει να ξεθυμάνουμε. Είναι όμως αυτό πραγματικά απαραίτητο;

Πόσες φορές έχετε αναλάβει προβλήματα άλλων; Δεν είναι ενδιαφέρον το πόσο περισσότερο σας επηρεάζουν από ό,τι τα δικά σας προβλήματα;

Έχετε δει πώς αναμασούν οι αγελάδες την τροφή τους; Το ίδιο κάνουν μερικοί άνθρωποι. Αναμασούν και αναμασούν και αρνούνται να εγκαταλείψουν κάτι που είναι ήδη κατεστραμμένο.

Αυτή η θεώρηση της ζωής προκαλεί ένταση. Όσο κι αν προσπαθούμε να κρατηθούμε από τα πράγματα, τελικά θα πρέπει να τα αφήσουμε πίσω μας.

Τότε εμφανίζουμε ανησυχία, άγχος και κατάθλιψη.

Έχετε εξαντληθεί από τα δεσμά με τα οποία περιορίζετε τον εαυτό σας: Απελευθερωθείτε

Κανένας δεν σας ανάγκασε να φορτωθείτε αυτό το βάρος. Κανένας δεν σας σταμάτησε από το να ανεβείτε πιο ψηλά. Το φορτωθήκατε με τη θέλησή σας. Θέλετε να μάθετε γιατί;

όταν έχετε εξαντληθεί

1. Η τελειομανία σας σάς αναγκάζει να αναλαμβάνετε την ευθύνη για τα πάντα. Αν κάτι δεν πάει καλά, θα φταίτε εσείς. Μέσα στο μυαλό σας δεν υπάρχει περιθώριο λάθους. Μην είστε τόσο σκληροί με τον εαυτό σας. Μαθαίνετε και από τα λάθη σας.

2. Έχετε γίνει αλτρουιστές, όμως βάζετε όλους τους άλλους σε προτεραιότητα ξεχνώντας τον εαυτό σας. Ωστόσο υπάρχει ένα μυστικό που πρέπει να μάθετε. Εσείς έρχεστε πρώτοι και ακολουθούν όλοι οι άλλοι.

3. Η υπερβολική ενσυναίσθηση σας κάνει να βιώνετε προσωπικά τον πόνο των άλλων ανθρώπων. Αυτό δεν είναι πάντα θετικό. Όχι μόνο τους καταλαβαίνετε αλλά και βάζετε τον εαυτό σας στη θέση τους.

4. Μερικές φορές θεωρείτε τον εαυτό σας υπεύθυνο. Προσπαθείτε να βοηθήσετε παίρνοντας τα προβλήματα των άλλων στους ώμους σας.

 

Θα σας ενδιαφέρει και αυτό: Μάθετε να απελευθερώνεστε: μόνο εσείς γνωρίζετε αυτά που ζήσατε

 

Δεν είναι κακό να προσφέρετε τη βοήθειά σας σε κάποιον που τη χρειάζεται. Ωστόσο, αν δεν τη χρειάζεται, μάθετε να απελευθερώνεστε.

Μερικές φορές δίνουμε πάρα πολλά ή εξαρτιόμαστε συναισθηματικά από κάποιο άλλο άτομο. Πιστεύουμε ότι αυτό είναι το σωστό. Πιθανώς πιστεύουμε ότι αυτό μας κάνει καλούς ανθρώπους που ξέρουν να αγαπούν.

Δυστυχώς κάτι τέτοιο μπορεί να λειτουργήσει εναντίον σας. Αν δίνετε πάρα πολλά, οι άλλοι ίσως εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για να σας χρησιμοποιήσουν και να σας χειριστούν.

Από την άλλη πλευρά η συναισθηματική εξάρτηση θα σας εμποδίσει να είστε ευτυχισμένοι χωρίς κάποιον άλλο.

Απελευθερωθείτε, αφεθείτε… Έχουμε διδαχτεί πώς να κατέχουμε, να φροντίζουμε και να προστατεύουμε. Όμως πολλές φορές πρέπει να λύνουμε τα δεσμά που μας περιορίζουν.

Το ξέρετε και οι ίδιοι, διότι έχετε εξαντληθεί. Τα δεσμά αυτά δεν σας κάνουν ευτυχισμένους.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.