Είναι καλό ή κακό να περπατούν ξυπόλυτα τα παιδιά;

Οι περισσότεροι άνθρωποι μεγάλωσαν με την ιδέα ότι το να περπατούν ξυπόλυτα τα παιδιά μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες. Συνεχίστε να διαβάζετε για μερικά στοιχεία σχετικά με αυτό το θέμα καθώς στοιχειώνει πολλούς γονείς.
Είναι καλό ή κακό να περπατούν ξυπόλυτα τα παιδιά;

Έχει γραφτεί από Ana Luzardo

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Πόσες φορές έχετε αναρωτηθεί αν είναι καλό ή καλό να περπατούν ξυπόλυτα τα παιδιά; Είναι ένα θέμα που εξακολουθεί να στοιχειώνει τους γονείς, οπότε το σημερινό άρθρο θα συζητήσει ορισμένα γεγονότα που ανακάλυψαν πρόσφατα οι ερευνητές σχετικά με το θέμα. Με λίγα λόγια, όσο περισσότερη ελευθερία έχουν τα μικροσκοπικά πόδια, τόσο καλύτερα θα αναπτυχθούν.

Ήταν μια κοινή πεποίθηση ότι το αν περπατάει κάποιος ξυπόλυτος, θα οδηγούσε σε αναπνευστικές ασθένειες. Ωστόσο, αυτό είναι εντελώς ψευδές. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ιοί πρέπει να εισέλθουν στο σώμα σας μέσω της ανώτερης αναπνευστικής οδού για να κολλήσετε ένα κοινό κρυολόγημα. Ποιος είναι ο κίνδυνος για τα παιδιά που δεν θέλουν να φορούν παπούτσια;

Είναι καλό ή κακό να περπατούν ξυπόλυτα τα παιδιά;

Τα υποδήματα δεν συνιστώνται κατά τους πρώτους μήνες της ζωής. Η λειτουργία τους είναι αποκλειστικά ενάντια στο κρύο, την υγρασία και τους τραυματισμούς. Έτσι, μια κάλτσα μπορεί να εκπληρώσει τέλεια αυτή τη λειτουργία.

Επιπλέον, το να φοράτε παπούτσια δεν είναι καλή ιδέα ούτε στο στάδιο πριν από την ανίχνευση (συνήθως πριν από την ηλικία των 8 μηνών), επειδή το να σέρνεται χωρίς παπούτσια είναι απαραίτητο για την ψυχοκινητική ανάπτυξη του παιδιού.

Μετά την ηλικία των 18 μηνών όταν το παιδί αρχίζει να στέκεται όρθιο τότε το παιδί μπορεί να αρχίσει να χρησιμοποιεί εύκαμπτα υποδήματα για προστασία από το κρύο. Πρέπει να επιτρέπουν στα πόδια να αναπνέουν.

Στη συνέχεια, σε ηλικία τεσσάρων ετών, είναι απαραίτητο να προστατεύσετε το πόδι από ορισμένους τραυματισμούς. Έτσι, τα παπούτσια πρέπει να είναι πιο άκαμπτα, παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούν οι ενήλικες.

Τα παπούτσια πρέπει να έχουν στρογγυλό μπροστινό μέρος και να είναι φαρδιά για να επιτρέπουν στα δάχτυλα των ποδιών να κινούνται μέσα. Το δέρμα είναι το καλύτερο υλικό για αυτά καθώς είναι 100% φυσικό και επιτρέπει στο πόδι να αναπνέει. Επιπλέον, πρέπει να είναι εύκολο για το παιδί να το φοράει και να τρέχει.

Τα οφέλη για την υγεία από το να περπατούν ξυπόλυτα τα παιδιά

παιδικά παπούτσια
Δεν υπάρχει σαφής συναίνεση για το αν πρέπει να περπατούν ξυπόλυτα τα παιδιά

Εδώ είναι μερικά από τα πλεονεκτήματα της μη χρήσης παπουτσιών.

Προωθεί το σχηματισμό των καμάρων του ποδιού

Τα πόδια των παιδιών είναι κατασκευασμένα από μαλακό ιστό που οστεοποιείται κατά το εμβρυϊκό στάδιο. Τα περισσότερα από αυτά τα οστά σκληραίνουν κατά τη γέννηση, αλλά η πλήρης ακαμψία δεν συμβαίνει μέχρι την ενηλικίωση.

Είναι αυτή η ευελιξία, το άφθονο λίπος κάτω από το δέρμα και οι αρθρικές αλλοιώσεις που προκαλούν πλατυποδία κατά τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής.

Αυτή η κατάσταση στην οποία το εσωτερικό του ποδιού είναι πεπλατυσμένο συνήθως διορθώνεται με την ανάπτυξη όμως. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι ολόκληρο το πέλμα του ποδιού αγγίζει το έδαφος.

Συμβάλλει στην αισθητηριακή ανάπτυξη του παιδιού

Τα πόδια έχουν υψηλότερη απτική ευαισθησία από τα χέρια από τη στιγμή που γεννιέται ένα παιδί και τους πρώτους οκτώ με εννέα μήνες της ζωής τους. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, χρησιμοποιούν τα πόδια τους για να εξερευνήσουν τον κόσμο γύρω τους.

Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, προχωρούν στα χέρια τους και μετά στο στόμα τους για να δοκιμάσουν πράγματα, αυτό συμβαίνει επειδή οι αισθήσεις τους είναι πιο ανεπτυγμένες.

Δεν αφορά μόνο την αίσθηση της αφής, αλλά και τη γεύση και τη θερμοκρασία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό για αυτά να μπορούν να κινούν ελεύθερα τα δάχτυλα των ποδιών τους.

Διεγείρει τις κιναισθητικές αισθήσεις το να περπατούν ξυπόλυτα τα παιδιά

Η κιναισθητική ή ιδιοδεκτική αίσθηση αναφέρεται στην ικανότητα ανίχνευσης της θέσης των μυών. Είναι η αίσθηση που μας επιτρέπει να γνωρίζουμε τη στάση του σώματός μας σε σχέση με τον κόσμο γύρω μας.

Τα παιδιά πρέπει να αισθάνονται άνιση γη, πιέσεις και διαφορετικούς τύπους υφών για να το αναπτύξουν. Αυτό συμβαίνει επειδή βοηθά στη βελτίωση της θέσης του μυϊκού συστήματος και ενισχύει τις αρθρώσεις τους.

Πιθανοί κίνδυνοι και προφυλάξεις

παιδί που κλαίει
Τα παιδιά συχνά εκφράζονται κλαίγοντας.

Τα κύρια προβλήματα με τα παπούτσια είναι η ακαμψία και η ασυμβατότητά τους με τον τρόπο ζωής ενός παιδιού.

Τα μικρά παιδιά αγαπούν να πηδούν και να ανεβαίνουν σε πράγματα και τα παπούτσια θα τα κάνουν να γλιστράνε και να πέφτουν επειδή τα περισσότερα πέλματα δεν είναι εύκαμπτα. Επίσης, υπάρχουν και άλλα πιθανά προβλήματα όπως:

Νύχια μέσα στο δέρμα

Αυτή είναι μια κατάσταση κατά την οποία η γωνία ή η πλευρά του νυχιού του ποδιού αναπτύσσεται στον ιστό. Μία από τις πιο κοινές αιτίες είναι η χρήση στενών παπουτσιών που κρατούν τα νύχια πολύ κοντά μεταξύ τους.

Πόδι του αθλητή

Αυτή η μυκητιασική λοίμωξη συμβαίνει όταν το πόδι είναι πολύ ιδρωμένο μέσα σε σφιχτά παπούτσια. Μπορεί να μην το γνωρίζετε, αλλά οι υγρές κάλτσες ή τα παπούτσια κάτω από ζεστές συνθήκες προωθούν την ανάπτυξη μυκήτων.

Διαρθρωτικά προβλήματα στα πόδια

Τα κονδυλώματα είναι οι πιο συνηθισμένοι τραυματισμοί της δομής. Είναι σκληρές και επώδυνες μάζες στην άρθρωση του δακτύλου. Επίσης, οι κάλοι είναι πυκνό δέρμα λόγω τριβής ή πίεσης ενώ τα κονδυλώματα εμφανίζονται συχνά στο πέλμα του ποδιού.

Πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου όταν περπατάτε ξυπόλητοι

Το παιδί σας πρέπει να φοράει παπούτσια όταν περπατάει σε πισίνες, γκαζόν ή αποδυτήρια για να αποφύγει τις μολύνσεις των ποδιών του αθλητή.

Θα πρέπει επίσης να διατηρείτε ενημερωμένους τους εμβολιασμούς για τον τέτανο σε περίπτωση που πατήσουν οποιαδήποτε αιχμηρά αντικείμενα και να ελέγχετε πάντα τα πόδια τους για πληγές.

Τέλος, επιμείνετε να φορούν παπούτσια σε κάθε κατάσταση που μπορεί να είναι επικίνδυνη και που μπορεί να βλάψει τα πόδια τους.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.