Τι συμβαίνει όταν καταπνίγουμε το φτέρνισμα;

Το φτέρνισμα μας βοηθά να αποβάλουμε μικρόβια και ερεθιστικές ουσίες. Συνεπώς, όταν το καταπνίγουμε, μπορεί τελικά να προκαλέσει λοιμώξεις ή ακόμη χειρότερα εσωτερικούς τραυματισμούς από την πίεση του αέρα.
Τι συμβαίνει όταν καταπνίγουμε το φτέρνισμα;

Έχει γραφτεί από Yamila Papa Pintor

Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαΐου, 2022

Τι συμβαίνει όταν καταπνίγουμε το φτέρνισμα; Βρίσκεστε σε κάποια συνάντηση ή βρίσκεστε στο μετρό και θέλετε να φτερνιστείτε αλλά δεν θέλετε να σας ακούσουν όλοι – αισθάνεστε κάπως άβολα. Επομένως, τι κάνετε; Καταπνίγετε το φτέρνισμα ώστε να μην ακουστεί.

Σίγουρα ξέρετε για τι ακριβώς μιλάμε: όταν κλείνετε τη μύτη σας με τα δάχτυλά σας και κλείνετε το στόμα σας ώστε να μην ακουστεί κάποιος ήχος.

Όμως γνωρίζατε ότι αυτή είναι μια απαίσια πρακτική για την υγεία σας; Στο σημερινό άρθρο θα σας εξηγήσουμε το λόγο όπως επίσης και γιατί το κανονικό φτέρνισμα εκπληρώνει κάποιο βασικό ρόλο χωρίς να προκαλεί αρνητικές συνέπειες στο σώμα. Τι συμβαίνει όταν καταπνίγουμε το φτέρνισμα;

Γιατί και πώς φτερνιζόμαστε;

Το φτέρνισμα είναι ένας αμυντικός μηχανισμός που χρησιμοποιεί το σώμα μας (πιο συγκεκριμένα, το αναπνευστικό μας σύστημα) για να αποβάλλει τον αέρα από τους πνεύμονες από τη μύτη ή το στόμα σας. Είναι μια αντανακλαστική και σπασμωδική πράξη που παρουσιάζεται όταν υπάρχει κάτι που ενοχλεί την αναπνευστική οδό.

Αναγκάζει ένα γρήγορο και ισχυρό παλμό αέρα να εξέλθει από τους πνεύμονες σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι μυς της κοιλιάς προκαλούν την αύξηση του διαφράγματος, ασκώντας πίεση στους πνεύμονες και το άνοιγμα του φάρυγγά σας.

καταπνίγουμε το φτέρνισμα

Όταν αυτό το “τμήμα” αέρα βγαίνει από το σώμα σας… μπορεί να φτάσει έως και τα 75 χιλιόμετρα την ώρα! Φτάνει τουλάχιστον στα 40 χιλιόμετρα την ώρα.

Δείτε επίσης: 3 ροφήματα για την ενδυνάμωση των πνευμόνων

Άλλο ένα περίεργο γεγονός κατά το φτέρνισμα είναι ότι όταν αποβάλλετε αυτό τον αέρα δεν μπορείτε να κρατήσετε τα μάτια σας ανοιχτά (δώστε προσοχή την επόμενη φορά και θα καταλάβετε τι εννοούμε).

Αυτή είναι ακόμη μια αντανακλαστική ενέργεια που σας εμποδίζει να βλάψετε τα μάτια σας όταν αυξάνεται η πίεση στους ρινικούς κόλπους ενώ παράλληλα εμποδίζει τυχόν μικρόβια που υπάρχουν στο σάλιο σας να έρχονται σε επαφή με τις βλεννώδεις μεμβράνες και να προκαλούν λοιμώξεις.

Οι λόγοι που φτερνιζόμαστε είναι πολύ και διάφοροι και μερικοί από αυτούς είναι οι εξής:

  • Το κρυολόγημα και η γρίπη (ειδικά όταν παράγεται υπερβολική ποσότητα βλέννας)
  • Αλλεργικές αντιδράσεις (η φυσιολογική αντίδραση του σώματος σε κάποια συγκεκριμένη ουσία)
  • Η επαφή με τον ήλιο

Ένα από τα πιο καταπληκτικά γεγονότα για το φτέρνισμα είναι ότι σχεδόν ποτέ δεν λειτουργούν από μόνα τους. Τι σημαίνει αυτό; Πιθανότατα όταν εμφανίζεται το πρώτο φτέρνισμα, θα ακολουθήσουν και από πολλά άλλα.

Αυτό μπορεί να διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο αλλά είναι φυσιολογικό όταν φτερνίζεστε έως και 10 φορές!

Τα πολλαπλά φτερνίσματα προκύπτουν όταν δεν απελευθερώνεται όλος ο αέρας που έχει συσσωρευτεί στους πνεύμονες ή αν αυτό που σας προκαλεί φτέρνισμα δεν έχει φύγει. Αυτό σημαίνει ότι το αναπνευστικό σας σύστημα απέτυχε να κάνει τη δουλειά του ή δεν δούλεψε αρκετά σκληρά.

Έπειτα υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι αν φτερνιστείτε τρεις φορές συνεχόμενα θα πάρετε κάποιο δώρο ή ότι πρέπει να πείτε “γείτσες” κάθε φορά που κάποιος παρουσιάζει αυτή τη βίαιη αποβολή αέρα.

Είναι κακό να καταπνίγουμε το φτέρνισμα; Πρέπει να καταπνίγουμε το φτέρνισμα;

καταπνίγουμε το φτέρνισμα

Πολλές φορές συγκρατούμε κάποιο φτέρνισμα για να μη βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση όταν περπατάμε να σκορπάμε σάλια και μικρόβια παντού. Ίσως όταν ήσασταν μικροί να σας έμαθαν ότι δεν είναι ευγενικό ή μπορεί απλά να μην σας αρέσει η αίσθηση του φτερνίσματος.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε: Πώς να λευκάνετε τα δόντια σας με φυσικά προϊόντα

Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι η παρεμπόδιση αυτού του δυνατού αέρα μπορεί να αποβεί εξαιρετικά βλαβερή για την υγεία σας.

Για παράδειγμα, αν καταπνίξετε κάποιο φτέρνισμα μπορεί να παράγει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που υποτίθεται ότι πρέπει να κάνει: οι ερεθιστικές ουσίες και τα σωματίδια κατευθύνονται προς τα μέσα αντί να βγουν έξω. Ο δυνατός αέρας μπορεί να βλάψει τους ιστούς μέσα στη μύτη σας, προκαλώντας βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία και στις φλέβες. 

Τα παθογόνα και άλλα μικρόβια μπορεί να μετακινηθούν σε βαθύτερες περιοχές της μύτης, στη μέση του αυτιού, στους ρινικούς κόλπους, όπου πολλαπλασιάζονται προκαλώντας λοιμώξεις.

καταπνίγουμε το φτέρνισμα

Παράλληλα, όταν καταπιέζετε ένα φτέρνισμα τότε αυτό προσθέτει πίεση στο αναπνευστικό σας σύστημα. Η πιο κοινή βλάβη όταν παρουσιάζεται ρήξη φλέβας είναι η ρινορραγία, η ρήξη τυμπάνου ή προβλήματα στα μάτια.

Αυτό προκαλεί προβλήματα στις αναπνευστικές οδούς και στο τύμπανο του αυτιού οδηγώντας σε πονοκεφάλους, λοιμώξεις αυτιών ή ακόμη και σε προβλήματα ακοής. Μπορεί να αισθάνεστε τα αυτιά σας βουλωμένα ή να αισθάνεστε λίγο ζαλισμένοι… αλλά αυτό συμβαίνει κάθε φορά που καταπνίγετε ένα φτέρνισμα.

Και τι γίνεται αν ο χώρος είναι γεμάτος με ανθρώπους; Ένας από τους κύριους λόγους που προσπαθούμε να καταπνίξουμε ένα φτέρνισμα είναι για να αποφύγουμε την ενόχληση ή τη δυσφορία των υπόλοιπων ανθρώπων που βρίσκονται γύρω μας.

Και ναι, φυσικά και δεν θέλετε να έχετε ένα εξαιρετικά ηχηρό φτέρνισμα, σκορπώντας σάλια και μικρόβια παντού… αλλά υπάρχει ένας τρόπος με τον οποίο μπορείτε να το μετριάσετε και παράλληλα να αφήσετε τον εαυτό σας να φτερνιστεί φυσιολογικά. Πώς; Απλώς, καλύψτε το στόμα σας με ένα μαντίλι ή χαρτομάντιλο. Γι αυτό δεν πρέπει να καταπνίγουμε το φτέρνισμα. 

Με αυτό τον τρόπο, ο αέρας και τα μικρόβια βγαίνουν από το σώμα ενώ παράλληλα προστατεύετε τους άλλους από την εξάπλωση της ασθένειας και την πιθανότητα λοίμωξης.

Άλλη μια ευρέως διαδεδομένη επιλογή (αν και δεν είναι 100% αποτελεσματική) είναι να φτερνίζεστε στη γωνία του αγκώνα σας.

Εφόσον χρησιμοποιήσετε το μαντήλι ή το χαρτομάντιλο και το φτέρνισμα ολοκληρωθεί (προς το παρόν, τουλάχιστον), είναι σημαντικό να πλύνετε τα χέρια σας για να απομακρύνετε τυχόν βακτήρια και ιούς που μπορεί να έχουν παραμείνει.

Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε ζεστό νερό και σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα και ειδικά πριν το φαγητό.

Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε την εξάπλωση διαφόρων ασθενειών, μεταξύ των οποίων είναι τα εξής:

Τώρα ξέρετε γιατί δεν πρέπει να καταπνίγουμε το φτέρνισμα!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.