Πονάνε πολύ τα πόδια σας; 14 πιθανές αιτίες

Όταν πονάνε τα πόδια σας, μπορεί να υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες. Ωστόσο, αυτός ο τύπος πόνου σχετίζεται γενικά με τη γήρανση και τη χρήση ακατάλληλων παπουτσιών. Μάθετε περισσότερα εδώ!
Πονάνε πολύ τα πόδια σας; 14 πιθανές αιτίες
Mariel Mendoza

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από τον/την γιατρό Mariel Mendoza.

Τελευταία ενημέρωση: 04 Νοεμβρίου, 2022

Εάν πονάνε πολύ τα πόδια σας, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι μια πολύ κοινή πάθηση με διάφορες αιτίες. Μπορεί να οφείλεται σε εμπλοκή των ποδιών, των τακουνιών ή των πελματιαίων τόξων.

Ανατομικά, τα πόδια περιέχουν 28 οστά, 33 αρθρώσεις και περισσότερους από 100 τένοντες, μύες και συνδέσμους. Οι ασθένειες των ποδιών μπορεί να εκδηλωθούν με δυσφορία και πόνο και να οδηγήσουν σε απώλεια κινητικότητας και ισορροπίας.

Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια ματιά σε μερικές από τις πιο κοινές αιτίες πόνου στα πόδια.

Οι πιο συχνές αιτίες όταν πονάνε πολύ τα πόδια σας

Στη συνέχεια, θα απαριθμήσουμε 14 λόγους για τους οποίους πονάνε πολύ τα πόδια σας. Σε κάθε περίπτωση, να θυμάστε ότι ένας επαγγελματίας υγείας είναι το κατάλληλο άτομο για να σας δώσει μια ακριβή διάγνωση.

1. Πελματιαία απονευρωσίτιδα

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα προκαλείται από φλεγμονή του συνδέσμου της πελματιαίας περιτονίας που εκτείνεται από τη φτέρνα μέχρι το κάτω μέρος των δακτύλων. Το κύριο σύμπτωμα είναι ένας πόνος στη φτέρνα που επεκτείνεται μέχρι την ποδική καμάρα, ειδικά κατά το ξύπνημα ή μετά από αδράνεια.

Η πιο κοινή αιτία πόνου στα πόδια είναι να φοράτε παπούτσια χωρίς επαρκή υποστήριξη.

2. Μεταταρσαλγία

Εάν τα πόδια σας πονάνε πολύ, μπορεί να έχετε μεταταρσαλγία. Προκαλείται από φλεγμονή στην μπάλα του ποδιού, η οποία είναι η πιο σκοτεινή περιοχή κάτω από τα πόδια μέχρι την περιοχή όπου το πόδι κάθεται. Αυτό συχνά προκαλείται από ασκήσεις υψηλής έντασης όπως το τρέξιμο ή το άλμα.

3. Πυξίδα

Η πτέρνα παράγει ανώμαλη ανάπτυξη οστού στη φτέρνα σε τριγωνικό σχήμα. Συχνά συνδέεται με πελματιαία απονευρωσίτιδα.

Όταν υπάρχει μεγάλη έλξη και υπερφόρτωση, δημιουργούνται ρήξεις στην εισαγωγή της περιτονίας. Αυτά τα σπασίματα ασβεστοποιούνται, οδηγώντας στην ανάπτυξη του οστού, το οποίο δεν προκαλεί πόνο από μόνο του, αλλά λόγω του ερεθισμού των ιστών.

Η άκανθα φτέρνας είναι το πάνω μέρος της φτέρνας που σχηματίζεται προοδευτικά έως ότου μια μέρα αρχίσει να εκδηλώνεται με πόνο. Ο πόνος είναι πιο συχνός μετά από δραστηριότητες υψηλής έντασης ή μεγάλες περιόδους ανάπαυσης.

4. Οστεοαρθρίτιδα

Αυτή είναι μια εκφυλιστική ασθένεια του χόνδρου και του υποκείμενου οστού. Σχετίζεται με την προχωρημένη ηλικία ή την υπερβολική άσκηση υψηλής έντασης.

Προκαλεί πόνο στα πόδια που είναι περιοδικός, με αίσθημα βάρους και ακαμψίας στις αρθρώσεις. Ο εκφυλισμός δεν μπορεί να τροποποιηθεί μόλις ξεκινήσει, αλλά τα συμπτώματα μπορούν να ελεγχθούν.

Η απώλεια βάρους, η φυσιοθεραπεία και η αποκατάσταση, η τακτική άσκηση με μεγάλο αντίκτυπο, και κατάλληλα παπούτσια (συμπεριλαμβανομένων των μαξιλαριών στα πέλματα) συνιστώνται.

5. Κότσι

Αυτή η διαταραχή είναι πιο συχνή από όσο νομίζετε. Είναι μια οστική προεξοχή στην άρθρωση του πρώτου δακτύλου του ποδιού (κοινώς γνωστή ως μεγάλο δάκτυλο). Είναι επώδυνο και μπορεί να προκαλέσει απόκλιση των άλλων δακτύλων. Επίσης, σχετίζεται με κληρονομικούς παράγοντες, το υπερβολικό βάρος και τα πολύ ψηλά τακούνια.

6. Σφυροδάχτυλα

Εάν τα πόδια σας πονάνε εξαιτίας των σφυροδάχτυλων, τότε ξέρετε ότι ο πόνος είναι μια από τις πιο επίμονες μορφές ενόχλησης. Αυτός ο τύπος πόνου είναι προϊόν των μικρότερων δακτύλων των ποδιών που κάμπτονται προς τα πάνω.

7. Γήρανση

Όσο περνούν τα χρόνια, το κολλαγόνο χάνεται σε όλους τους ιστούς. Αυτό επηρεάζει το μπροστινό μέρος του ποδιού και τα επιθέματα λίπους στη φτέρνα στα κάτω άκρα. Σε αυτή την περίπτωση, η ατροφία συνδέεται συχνά με την ηλικία και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε πλατυποδία.

8. Νεύρωμα Morton

Το νεύρωμα Morton προκαλείται από μη φυσιολογική συσσώρευση νευρικού ιστού μεταξύ των δακτύλων των ποδιών μετά από βλάβη του ιστού. Είναι πιο κοινό μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου δακτύλου.

Εδώ, ο πόνος στα πόδια εκδηλώνεται ως αίσθημα καψίματος ή μυρμηγκιάσματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάρχει η αίσθηση μιας μάζας ή ξένου σώματος ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών.

9. Σεσαμοειδίτιδα, ή σησαμοειδές κάταγμα

Τα σησαμοειδή οστά είναι δύο μικροί οστέινοι ιστοί που βρίσκονται κάτω από το πρώτο δάκτυλο του ποδιού και βοηθούν στην υποστήριξη των καμπτήρων τενόντων στα δάχτυλα των ποδιών. Δεν τα έχουν όλοι.

Το κάταγμά τους συμβαίνει από υπερφόρτωση ή καταπόνηση των τενόντων. Αυτή είναι μια σχετικά κοινή πάθηση στους χορευτές. Σε περιπτώσεις σησαμοειδίτιδας, υπάρχει πόνος στα πόδια κάτω από τη βάση του πρώτου δακτύλου.

10. Οίδημα

Το οίδημα είναι μια αύξηση του όγκου που οφείλεται στην κατακράτηση υγρών. Έχει πολλές πιθανές αιτίες στα πόδια και τους αστραγάλους. Στην πραγματικότητα, μπορεί να οφείλεται σε φλεβική ανεπάρκεια, καρδιακές παθολογίες, διαβήτη ή καθιστική ζωή.

Σε αυτή την περίπτωση, ο πόνος εκδηλώνεται περισσότερο ως αίσθημα βάρους. Το βασικό σύμπτωμα είναι ο αυξημένος όγκος που γίνεται αισθητός, καθώς και τα πρησμένα πόδια.

11. Περιφερική νευροπάθεια

Αυτή είναι νευρική βλάβη δευτερογενής σε σακχαρώδη διαβήτη, συμπίεση νεύρων, αυτοάνοσες διαταραχές, χρήση φαρμάκων χημειοθεραπείας, αλκοολισμό ή μη φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης Β12. Εκδηλώνεται με πόνο στα πόδια με κάψιμο και μυρμήγκιασμα.

12. Κάλοι

Σε αυτήν την περίπτωση, υπάρχει πάχυνση του δέρματος λόγω τριβής ή πίεσης που επαναλαμβάνεται. Αυτό μπορεί να συμβεί στη φτέρνα ή τη σφαίρα των ποδιών, ή ακόμα και πάνω από τα δάχτυλα των ποδιών. Συνολικά, υπάρχει συχνά πόνος καθώς και σκληρυμένο, παχύρρευστο, φολιδωτό, ξηρό, τραχύ δέρμα με αλλαγές χρώματος.

13. Πεσμένες καμάρες ή πλατυποδία

Η πλατυποδία είναι φυσιολογική σε παιδιά κάτω των τριών ετών, αλλά στους ενήλικες μπορεί να οφείλεται σε κληρονομικές παθήσεις ή σε γήρανση λόγω της ανάπτυξης εξαιρετικής ευλυγισίας στους τένοντες. Αυτή η κατάσταση συνήθως δεν προκαλεί άμεσα πόνο στα πόδια, αν και το περπάτημα ενός ατόμου μπορεί να επηρεαστεί, με αποτέλεσμα πόνο.

14. Ένα διάστρεμμα

Όταν πονάνε τα πόδια σου εξαιτίας ενός διαστρέμματος, ξέρεις ότι έχεις τραυματιστεί. Αυτός ο τύπος πόνου εμφανίζεται όταν μια άρθρωση αναγκάζεται να κινηθεί σε αφύσικη θέση με τέντωμα ή ρήξη συνδέσμων.

Esguince de tobillo hace que te duelan los pies.
Οι αθλητές είναι πιο επιρρεπείς σε διαστρέμματα ποδιών λόγω της υπερφόρτωσης της άρθρωσης του αστραγάλου. Μαζί με την ενόχληση, υπάρχει οίδημα και, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, αλλαγές στο χρώμα του δέρματος.

Είναι απαραίτητο να πάτε στο γιατρό όταν πονάνε τα πόδια σας;

Γενικά, ο πόνος που βελτιώνεται με το πέρασμα των ημερών δεν απαιτεί ιατρική φροντίδα. Ωστόσο, θα πρέπει να πάτε σε έναν επαγγελματία όταν η ενόχληση είναι χρόνια, αποτρέπει το περπάτημα, γίνεται αναπηρία ή υπάρχουν σχετικά συμπτώματα. Εάν υπάρχει πυρετός ή πρήξιμο, θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη μια μολυσματική αιτία.

Όταν ο έντονος πόνος δεν βελτιώνεται και σχετίζεται με αλλαγές στο χρώμα ή παραμόρφωση, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ένα πιθανό κάταγμα, ειδικά εάν υπήρξε προηγούμενος τραυματισμός ή χτύπημα.

Συνολικά, η διάγνωση βασίζεται στην ιατρική εξέταση και τη φυσική εξέταση του ποδιού. Συνήθως αξιολογούνται οι περιοχές πόνου ή ευαισθησίας, η καμάρα του ποδιού και η συμπεριφορά των άκρων κατά το περπάτημα.

Μια απλή ακτινογραφία, μερικές φορές μαζί με ένα υπερηχογράφημα μαλακών ιστών, είναι συνήθως επαρκής ως συμπληρωματική εξέταση για τη διάγνωση προβλημάτων στα πόδια.

Η θεραπεία θα εξαρτηθεί από την αιτία, αλλά συνίσταται στη βελτίωση του πόνου με φυσικοθεραπεία (ζελές ή κρύες κομπρέσες ή πάγος), μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ενέσεις στεροειδών (για πελματιαία απονευρωσίτιδα, σησαμοειδίτιδα και Νευρώματα Morton).

Πώς μπορείτε να αποτρέψετε αν πονάνε πολύ τα πόδια σας;

Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να αλλάξετε τις συνήθειές σας, να τεντώνεστε σωστά, να μειώσετε το περιττό βάρος, να αποφύγετε να στέκεστε για μεγάλες περιόδους και να προσπαθήσετε να φοράτε υποστηρικτικά παπούτσια ή μαλακούς πάτους. Εάν τα πόδια σας πονάνε συχνά, τότε συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Singh, Jasvinder A., et al. “2015 American College of Rheumatology guideline for the treatment of rheumatoid arthritis.” Arthritis & rheumatology 68.1 (2016): 1-26.
  • Schafer, Kevin A., and Jeremy J. McCormick. “Turf toe and Sesamoiditis.” Operative Techniques in Sports Medicine (2021): 150869.
  • Navarro-Najarro, Daniel Kenneth, and Óscar Gutiérrez-Huamani. “Prevención de esguince y entrenamiento propioceptivo del tobillo en deportistas.” Revista digital: Actividad Física y Deporte 7.2 (2021).
  • Vidal, José Antonio García, et al. “Relación entre el sexo, edad e índice de masa corporal y el Foot Function Index en pacientes con fascitis plantar.” Revista Internacional de Ciencias Podologicas 13.1 (2019): 33.
  • Forcada, AL García. “Neuropatías, radiculopatías y plexopatías.” Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado 12.75 (2019): 4423-4436.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.