Πόσο διαρκεί η πελματιαία απονευρωσίτιδα;

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα μπορεί να γίνει χρόνια, περιορίζοντας τη ζωή του ασθενή. Ωστόσο, αν σας δοθεί έγκαιρα θεραπεία, τότε μπορεί να νιώσετε καλύτερα ταχύτερα. Πόσο διαρκεί η πελματιαία απονευρωσίτιδα όμως;
Πόσο διαρκεί η πελματιαία απονευρωσίτιδα;

Τελευταία ενημέρωση: 04 Απριλίου, 2021

Πόσο διαρκεί η πελματιαία απονευρωσίτιδα; Πρόκειται για μια φλεγμονή του περιτόναιου του ποδιού. Ειδικότερα, είναι μία από τις συχνότερες αιτίες για τον πόνο της πτέρνας. Παρότι είναι πολύ συχνή στους αθλητές, μπορεί να επηρεάσει τον καθένα.

Για την ακρίβεια, όπως δηλώνει ένα δημοσίευμα στο ιατρικό περιοδικό Annals of Internal Medicine, υπάρχουν 2 εκατομμύρια ασθενείς στις Ηνωμένες Πολιτείες με αυτή την πάθηση. Αποτελεί την αιτία για 1 εκατομμύριο επισκέψεις σε γιατρούς. Πώς αντιμετωπίζεται;

Τι είναι η πελματιαία απονευρωσίτιδα;

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα προκαλείται από τον εκφυλιστικό ερεθισμό του περιτόναιου του ποδιού. Το τελευταίο είναι μια ομάδα συνδετικών ιστών από τη πτέρνα, μέχρι τις άκρες των οστών των δακτύλων του ποδιού.

Αυτή η δομή έχει μια πολύ σημαντική λειτουργία κατά το περπάτημα. Φροντίζει για την απορρόφηση της ενέργειας από τον βηματισμό για ν’ αποτρέψει τη λανθασμένη κάμψη των μεταταρσίων (των οστών που σχηματίζουν τα δάκτυλα). Επίσης, διατηρεί το σχήμα της καμάρας του πέλματος η οποία παρέχει σταθερότητα και ισορροπία στο σώμα.

Μελέτες αναφέρουν ότι έως και το 10% του πληθυσμού θα αναπτύξει αυτή την πάθηση κάποια στιγμή στη ζωή τους. Όμως, είναι συχνή στους αθλητές. Ο λόγος είναι πως τα περιτόναιά τους επιβαρύνονται περισσότερο. Άλλες ομάδες κινδύνου είναι οι εξής:

 • Άνθρωποι με επίπεδα πόδια
 • Γυναίκες που φορούν πολύ ψηλά τακούνια
 • Άνθρωποι υπέρβαροι και παχύσαρκοι
 • Εργαζόμενοι σε εργοστάσια ή εργαζόμενοι που στέκονται πολλές ώρες
Γυναίκα κάνει μασάζ στο πόδι της
Η φλεγμονή στο περιτόναιο του ποδιού έχει ως αποτέλεσμα την πελματιαία απονευρωσίτιδα. Είναι πολύ συχνή στους αθλητές.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Το κυρίαρχο σύμπτωμα είναι ο πόνος. Όμως, δεν έχει την ίδια ένταση, ούτε εντοπίζεται στο ίδιο σημείο σε όλα τα άτομα. Συχνά, ο πόνος εντοπίζεται στο εσωτερικό του αστραγάλου. Εκείνο το σημείο συμπίπτει με την είσοδο του περιτόναιου στο οστό της πτέρνας.

Ο πόνος είναι πιο οξύς όταν κάνετε τα πρώτα βήματα αφότου σηκωθείτε. Αυτό συμβαίνει επειδή κατά τη διάρκεια της νύχτας, σε κατάσταση ξεκούρασης, το περιτόναιο μαζεύεται και, κατ’ επέκταση, το πρωί κουράζεται περισσότερο.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, με τις διάφορες δραστηριότητες, ο πόνος γίνεται πιο ανεκτός με το τέντωμα του περιτόναιου. Τέλος, αν μέσα στην ημέρα το παρακάνετε με τις δραστηριότητες, στο τέλος της ημέρας ο πόνος θα γίνει πολύ πιο έντονος. Σε απονευρωσίτιδες που διαρκούν πολύ, ο πόνος γίνεται συνεχής.

Πόσο διαρκεί η πελματιαία απονευρωσίτιδα; – Διάγνωση και θεραπεία

Η διάγνωση βασίζεται στο ιατρικό ιστορικό του ατόμου και την εξέταση του ειδικού γιατρού. Η πελματιαία απονευρωσίτιδα αντιμετωπίζεται με διάφορους τρόπους. Ορισμένοι από τους πιο σημαντικούς είναι:

 • Στις οξείες φάσεις του πόνου, γράφονται αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Ο ειδικός αποφασίζει για τα καταλληλότερα και για τη δόση των φαρμάκων.
 • Συνεδρίες με διαφορετικές θεραπευτικές τεχνικές. Ανάλογα με την ένταση του τραυματισμού, και το άτομο, ο φυσιοθεραπευτής θα προσδιορίσει τις συνεδρίες.
 • Να φοράτε κατάλληλα υποδήματα, τόσο καθημερινά, όσο και κατά την άσκηση.
 • Να διατηρείτε ένα αποδεκτό βάρος.
 • Να κάνετε τις σωστές διατάσεις για τους μυς και το περιτόναιο μετά την άσκηση.
 • Να χρησιμοποιείτε σόλες που προσαρμόζονται σε περιπτώσεις όπου η απονευρωσίτιδα οφείλεται στη φυσική μορφή του ποδιού.

Πόσο διαρκεί η πελματιαία απονευρωσίτιδα;

Η διάρκεια του τραυματισμού διαφέρει από άτομο σε άτομο. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να διαρκέσει λίγες εβδομάδες ή ακόμη και μήνες. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο τραυματισμός γίνεται χρόνιος.

Ο πόνος είναι σχεδόν συνεχής και μπορεί να χειροτερέψει την ποιότητα ζωής του ατόμου περιορίζοντας τις καθημερινές του δραστηριότητες. Όταν γίνεται χρόνιος, μπορεί να επηρεάσει τα γόνατα, τον γοφό και την πλάτη, αποσταθεροποιώντας το κανονικό βάδισμα.

Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να πάτε σε έναν ειδικό αμέσως μόλις παρατηρήσετε τα πρώτα συμπτώματα. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο επιπλοκών.

Γιατρός εκτελεί θεραπεία σε ασθενή
Η πελματιαία απονευρωσίτιδα μπορεί να γίνει περίπλοκη αν δεν λάβετε τη σωστή θεραπεία. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να δείτε γιατρό με τα πρώτα συμπτώματα.

Τι να θυμάστε για την πελματιαία απονευρωσίτιδα;

Ο πόνος στην πτέρνα μπορεί να είναι η κλινική εκδήλωση της πελματιαίας απονευρωσίτιδας. Παρότι συχνά είναι προσωρινή και ήπια, σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται χρόνια και επηρεάζει την ποιότητα ζωής του ατόμου. Γι’ αυτό, είναι καλύτερο να δείτε έναν γιατρό όταν υποψιάζεστε κάποιον τραυματισμό. Η έγκαιρη θεραπεία είναι σημαντική για τη μείωση της διάρκειας της πάθησης.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Young, C. (2012). Plantar Fasciitis. Annals of Internal Medicine, 156(1_Part_1), ITC1. https://doi.org/10.7326/0003-4819-156-1-201201030-01001
 • Gerardo, L., Carrillo, D., Leos Zierold, H., Gregorio, J., & Aguilar, A. (2007). Rehabilitación de fascitis plantar crónica. In Acta Médica Grupo Ángeles (Vol. 5, Issue 1). Medigraphic.
  Jiménez Leal, R. (2010). TRATAMIENTO DE LA FASCITIS PLANTAR. In Revista Española 110 de Podología: Vol. XXI (Issue 3).
 • Lim AT, How CH, Tan B. Management of plantar fasciitis in the outpatient setting. Singapore Med J. 2016;57(4):168-171. doi:10.11622/smedj.2016069
 • Fascitis plantar. (n.d.). Retrieved July 3, 2020, from http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1561-31942015000200005
 • Hansen L, Krogh TP, Ellingsen T, Bolvig L, Fredberg U. Long-Term Prognosis of Plantar Fasciitis: A 5- to 15-Year Follow-up Study of 174 Patients With Ultrasound Examination. Orthop J Sports Med. 2018;6(3):2325967118757983. Published 2018 Mar 6. doi:10.1177/2325967118757983

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.