Συμβουλές για τρέξιμο αφού μείνατε στο σπίτι τόσο καιρό

Είναι σημαντικό να αποδεχτείτε τα όριά σας και να μην προσπαθήσετε να πιέσετε τον εαυτό σας πάρα πολύ για να επιστρέψετε στο τρέξιμο αφού μείνατε στο σπίτι τόσο καιρό. Όλα έχουν να κάνουν με την ελαχιστοποίηση του κινδύνου τραυματισμού. Εδώ είναι μερικές συμβουλές!
Συμβουλές για τρέξιμο αφού μείνατε στο σπίτι τόσο καιρό

Τελευταία ενημέρωση: 27 Σεπτεμβρίου, 2021

Η πρόσφατη πανδημία οδήγησε πολλές χώρες να δηλώσουν την ανάγκη να μείνουν στο σπίτι και έτσι η επανέναρξη των καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως το τρέξιμο, μπορεί να είναι δύσκολη. Πώς να τρέξετε αφού μείνατε στο σπίτι τόσο καιρό;

Η περίοδος εγκλεισμού ποικίλλει ανάλογα με τη χώρα. Σε ορισμένες χώρες, οι άνθρωποι κατάφεραν να βγουν ξανά για να κάνουν κάποια σωματική δραστηριότητα. Το πρόβλημα είναι ότι μπορεί να είναι πολύ επιθετικό για το σώμα μετά την παραμονή στο σπίτι και την αδράνεια τόσο καιρό.

Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι αναλαμβάνουν να τρέξουν ως πρόγραμμα γυμναστικής για πρώτη φορά. Αυτό συμβαίνει είτε επειδή τα γυμναστήρια εξακολουθούν να είναι κλειστά είτε επειδή φαίνεται ένας καλός τρόπος για να επιστρέψετε σε αυτό. Το σημερινό άρθρο θα σας δώσει μερικές συμβουλές για το πώς να τρέξετε αφού μείνατε στο σπίτι τόσο καιρό.

Πότε και πώς να τρέξετε αφού μείνατε στο σπίτι τόσο καιρό;

Μια γυναίκα που τρέχει.
Ορισμένες καθημερινές δραστηριότητες ξαναρχίζουν μετά από μια μακρά περίοδο εγκλεισμού, το τρέξιμο είναι μια από αυτές.

Το κύριο πράγμα που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ότι τα μέτρα ασφαλείας διαφέρουν από τόπο σε τόπο. Ορισμένες χώρες έχουν θεσπίσει χρόνο για να βγείτε έξω και να ασκηθείτε.

Δυστυχώς, οι μολύνσεις συνεχίζονται και έτσι οι άνθρωποι πρέπει να συνεχίσουν να συμμορφώνονται με προληπτικά μέτρα όπως η κοινωνική αποστασιοποίηση και οι μάσκες.

Χρήσιμες συμβουλές για τρέξιμο

Πριν βγείτε για τρέξιμο πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι φυσιολογικό να μην είστε στην ίδια φυσική κατάσταση όπως πριν μείνετε στο σπίτι για τόσο πολύ. Για το λόγο αυτό, πρέπει να ξεκινήσετε σταδιακά και να μην το παρακάνετε τις πρώτες ημέρες.

Οι αρχές εξακολουθούν να συνιστούν περιορισμένη φυσική απόσταση και έτσι ορισμένα πάρκα παραμένουν κλειστά. Έτσι, ίσως θελήσετε να σχεδιάσετε μια διαδρομή πριν βγείτε για τρέξιμο. Είναι επίσης σημαντικό να κάνετε προθέρμανση στο σπίτι εκ των προτέρων για να αποφύγετε τραυματισμούς.

Είναι καλύτερο να ξεκινήσετε απαλά όταν αρχίσετε να τρέχετε, οπότε δοκιμάστε ένα ελαφρύ τζόκινγκ για περίπου δέκα λεπτά. Μπορεί να συναντήσετε πολλούς ανθρώπους ή λίγους ανάλογα με την περιοχή.

Διατηρήστε μια απόσταση ασφαλείας από άλλους ανθρώπους. Σε γενικές γραμμές, η απόσταση πρέπει να είναι περίπου 2 μέτρα.

Επιπλέον, μπορεί να είναι δύσκολο να προσπεράσετε κάποιον, οπότε τοποθετήστε τον εαυτό σας παράλληλα με αυτό το άτομο και, στο μέτρο του δυνατού, προσπαθήστε να διατηρήσετε τα προτεινόμενα 2 μέτρα.

Πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου

Μια εξαντλημένη γυναίκα.
Είναι σημαντικό να ξεκινήσετε αργά, χωρίς να το παρακάνετε την πρώτη ημέρα, εάν δεν έχετε σωματική δραστηριότητα για λίγο.

Γνωρίστε τα όριά σας και διατηρήστε έναν υγιή ρυθμό σύμφωνα με αυτά. Όσοι δεν έχουν συνηθίσει να τρέχουν πρέπει να αρχίσουν να το κάνουν απαλά χωρίς να το παρακάνουν την πρώτη μέρα. Το ίδιο ισχύει εάν δεν έχετε σωματική δραστηριότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πάνω απ ‘όλα, να είστε προσεκτικοί και να αποφύγετε τον κίνδυνο τραυματισμού όσο το δυνατόν περισσότερο.

Επίσης, να έχετε κατά νου ότι το τρέξιμο είναι μια συνήθεια, όχι κάτι που κάνετε σε περιστασιακή βάση. Τεντώστε τους μυς σας σωστά στο σπίτι όταν τελειώσετε.

Πράγματι, ο αποκλεισμός πλησιάζει στο τέλος του, αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι στα χέρια σας να παραμείνετε ασφαλείς και υγιείς.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • García, M. (3 mayo 2020). Los consejos para salir a correr que no verás publicados en el BOE. Retrieved May 5, 2020, from https://www.elmundo.es/ciencia-y-salud/salud/2020/05/03/5ead8afdfc6c83837d8b4607.html
  • Lee DC, Pate RR, Lavie CJ, Sui X, Church TS, Blair SN. Leisure-time running reduces all-cause and cardiovascular mortality risk [published correction appears in J Am Coll Cardiol. 2014 Oct 7;64(14):1537]. J Am Coll Cardiol. 2014;64(5):472‐481. doi:10.1016/j.jacc.2014.04.058
  • Warburton DE, Nicol CW, Bredin SS. Health benefits of physical activity: the evidence. CMAJ. 2006;174(6):801‐809. doi:10.1503/cmaj.051351

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.