Τι είναι τα αντισώματα και πώς βοηθούν τον οργανισμό

29 Αυγούστου 2019
Τα αντισώματα είναι μια οικογένεια πρωτεϊνών και αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος. Μάθετε περισσότερα στο άρθρο που ακολουθεί!

Εσείς γνωρίζετε τι είναι τα αντισώματα; Αποτελούν μια ειδική ομάδα μορίων που προστατεύουν το σώμα σας από την εισβολή άλλων οργανισμών τους οποίους αναγνωρίζουν ως ξένους, όπως είναι οι ιοί και τα βακτήρια.

Γι’ αυτόν τον λόγο είναι σημαντικά για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τι είναι τα αντισώματα; Γιατί είναι σημαντική η σύνθεσή τους από το σώμα σας;

Καταπολέμηση ιών

Τα αντισώματα είναι τα μόρια του ανοσοποιητικού συστήματος που αναλαμβάνουν δράση.

Ονομάζονται επίσης ανοσοσφαιρίνες. Η σύνθεσή τους εξαρτάται από ειδικευμένα κύτταρα που αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος. Το σώμα παράγει περισσότερα σε περίπτωση που αναγνωρίσει ή αντιληφθεί αντιγόνα.

Οι ουσίες αυτές βρίσκονται σε ξένους παράγοντες όπως είναι τα βακτήρια, οι ιοί, κ.λπ.. Χάρη σε μελέτες που έχουν γίνει πάνω στο θέμα, ανακαλύφθηκε ότι αυτή η πρωτεΐνη πλάσματος συντίθεται από Β κύτταρα και ορισμένα κύτταρα πλάσματος.

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι πολύ ακριβές. Έτσι, παράγει διαφορετικά αντισώματα ή ανοσοσφαιρίνες για κάθε αντιγόνο. Αυτό διασφαλίζει και την επιβίωσή μας. Όμως, παρουσιάζει και κάποιες αδυναμίες, όπως τα αυτοάνοσα νοσήματα, κάτι που σημαίνει πως τα αντισώματα αναγνωρίζουν ως «ξένα» τα κύτταρα του ασθενούς. Κατ’ επέκταση, προσπαθούν να εξουδετερώσουν αυτή τη φαινομενική απειλή καταστρέφοντας τα υγιή κύτταρα, όπως θα έκαναν με τα παθογόνα.

Οι ανοσοσφαιρίνες ή τα αντισώματα χρησιμοποιούν την κυκλοφορία του αίματος για να μεταφερθούν σε κάποια περιοχή του σώματος. Με αυτόν τον τρόπο, ταξιδεύουν γρηγορότερα εκεί όπου εντοπίζονται τα αντιγόνα και τα καταστρέφουν.

Γι’ αυτό συνήθως οι ιατρικές ομάδες παίρνουν δείγματα αίματος για να ελέγξουν τα επίπεδα αντισωμάτων. Μπορούν επίσης να πάρουν δείγματα σάλιων ή δείγματα άλλων ουσιών όπως εγκεφαλονωτιαία υγρά.

Ίσως σας ενδιαφέρει: 9 τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Τύποι αντισωμάτων

Τύποι αντισωμάτων

Βάσει των χαρακτηριστικών και των λειτουργιών τους, μπορούμε να ξεχωρίσουμε τους ακόλουθους τύπους αντισωμάτων:

  • Ανοσοσφαιρίνη G ή IgG

Αποτελεί τη μεγαλύτερη ομάδα αντισωμάτων. Είναι έμφυτα και προστατεύουν τα μωρά από τη γέννα, καθώς βρίσκονται στον πλακούντα της μητέρας. Έτσι, μεταφέρονται από τη μητέρα στο έμβρυο.

Κατ’ αρχήν, βρίσκονται στο σώμα μας καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Παίζουν ρόλο σε κάποιες σημαντικές διεργασίες όπως στην ενεργοποίηση φαγοκυττάρων, δηλαδή σκοτώνουν βλαβερά κύτταρα.

  • Ανοσοσφαιρίνη G, ή IgM

Αυτά τα μόρια μπορούν αν σχηματίσουν μια δομή ίδια με έναν κύκλο η οποία έχει έως και δέκα σημεία σύνδεσης (με αντιγόνα). Γενικά, είναι τα πρώτα που έρχονται σε «επαφή» με τα νεοαναγνωρισθέντα αντιγόνα.

Ενεργοποιούν ή ενθαρρύνουν την απόδοση των μακροφάγων (όμοια με τα φαγοκύτταρα).

Ρίξτε μια ματιά και εδώ: Τι καταστρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα;

  • Ανοσοσφαιρίνη Α, ή IgA

Αυτά τα αντισώματα έχουν μονομερή ή διμερή μορφή. Δηλαδή, μπορούν να εμφανιστούν σε ομάδες έως και δύο αντισωμάτων.

Επιπλέον, παίζουν τεράστιο ρόλο στην ανοσοποιητική λειτουργία των βλεννωδών μεμβρανών (οι οποίες παράγουν, μεταξύ άλλων, μητρικό γάλα, αίμα, βλέννα, δάκρυα).

  • Ανοσοσφαιρίνη Ε, ή IgE

Στη συνέχεια, αυτά τα αντισώματα αποτελούνται από δύο βαριές αλυσίδες και δύο ελαφριές αλυσίδες. Σε αντίθεση με τα αντισώματα που αναφέραμε παραπάνω, τα συγκεκριμένα βρίσκονται στις μεμβράνες των μαστοκυττάρων. Τα περισσότερα από αυτά διαμένουν στους ιστούς του σώματος.

Κατά κύριο λόγο είναι οι υποδοχείς αλλεργιογόνων, αντιγόνα που προκαλούν υπερβολική ανταπόκριση. Δεν είναι επικίνδυνες ουσίες ακριβώς, αλλά το ανοσοποιητικό μας σύστημα τα αναγνωρίζει ως πολύ σοβαρή απειλή. Προκαλούν τη ρήξη των μαστοκυττάρων και την παραγωγή ισταμίνης.

  • Ανοσοσφαιρίνη D, ή IgD

Τα αντισώματα αυτά σχηματίζουν πολυμερή τα οποία συνδέονται στα μόρια των αντιγόνων. Καταλαμβάνουν περίπου το 1% των πρωτεϊνών των μεμβρανών πλάσματος των Β κυττάρων.

Ελπίζουμε να βρήκατε ενδιαφέρουν το άρθρο μας και να ενημερωθήκατε σχετικά με το τι είναι τα αντισώματα! Σε περίπτωση που έχετε αμφιβολίες, σας παρακαλούμε να μιλήσετε με τον γιατρό σας ώστε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες.

  • Ramos-Medina, R., Corbí, A. L., & Sánchez-Ramón, S. (2012). Inmunoglobulinas intravenosas: llave inmunomoduladora del sistema inmunológico. Medicina Clinica. https://doi.org/10.1016/j.medcli.2011.11.022
  • Victor Sanabria & Abraham Landapiedra. (2007). Anticuerpos: sus propiedades, aplicaciones y perspectivas. Medicas UIS.
  • Noda Albelo, A. L., Vidal Tallet, L. A., & Rodríguez Ramos, B. (2013). Aplicaciones terapéuticas de las inmunoglobulinas humanas en Pediatría. Revista Cubana de Pediatria. https://doi.org/10.1177/1071100715603118