Πώς να επιβιώσετε τις σκοτεινές ημέρες που όλα πάνε στραβά

Δεν χρειάζεται να φοβάστε τις σκοτεινές ημέρες. Θα πρέπει να τις εκμεταλλεύεστε καθώς σας υπενθυμίζουν ότι σε λίγο καιρό θα έρθουν φωτεινές και ηλιόλουστες ημέρες.
Πώς να επιβιώσετε τις σκοτεινές ημέρες που όλα πάνε στραβά
Valeria Sabater

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Valeria Sabater.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Όλοι έχουμε περάσει μουντές και σκοτεινές ημέρες, όταν όλα πάνε στραβά. Όταν όλα πηγαίνουν ανάποδα μας κάνουν να βυθιζόμαστε ακόμη περισσότερο στην πικρία, μέχρι που οι σκέψεις μας θολώνουν.

Μπορεί να φαίνεται παράξενο αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι μόνο καλό που περνάτε αυτές τις ημέρες αλλά και εξίσου ωφέλιμο που τις ξεπερνάτε.

Ο λόγος είναι απλός: χρησιμεύουν ως επαναφορά. Για ένα λεπτό θα πρέπει να αποδεχτείτε τους δαίμονές σας, να τους συναντήσετε πρόσωπο με πρόσωπο και στη συνέχεια να σταθείτε στα πόδια σας.

Αυτές οι διαδικασίες δεν είναι τίποτα άλλο παρά στιγμές της ζωής. Περιστάσεις που έρχονται και φεύγουν. Οι σκοτεινές ημέρες δεν διαρκούν περισσότερο από μερικές εβδομάδες ή μήνες.

Μπορεί να εμφανιστεί δυσφορία, απογοήτευση, θυμός, αποθάρρυνση ή στενοχώρια. Για να μπορέσετε να ξεπεράσετε αυτές τις στιγμές θα πρέπει να εκμεταλλευτείτε μερικούς χρήσιμους εσωτερικούς μηχανισμούς που θα σας εξηγήσουμε παρακάτω.

Σκοτεινές ημέρες, υπαρξιακές παρενθέσεις

σκοτεινές ημέρες

Οι άνθρωποι συνηθίζουν να υπερασπίζονται πολύ αποτελεσματικά τον προσωπικό τους χώρο. Φοράμε σκληρές πανοπλίες και μερικές φορές κρυβόμαστε πίσω από μάσκες ψεύτικης ευτυχίας για να παραμένουμε καλυμμένοι τις περισσότερες φορές.

Κατά κάποιον τρόπο όλοι έχουμε διδαχτεί ότι οι σκοτεινές ημέρες δεν υπάρχουν. Ότι αντί να τις βιώσουμε είναι καλύτερα να κρυβόμαστε και να προχωράμε σαν να μην έγινε τίποτα.

Δείτε επίσης: Πώς να εκπαιδεύσετε συναισθηματικά τα παιδιά σας με επιτυχία

Στην πραγματικότητα, είναι σύνηθες να μην έχουμε χρόνο για αυτό.

Πώς μπορώ να επιτρέψω στον εαυτό μου να σταματήσει και να κατανοήσει τι μου συμβαίνει; Με όλα αυτά που πρέπει να κάνω!

 • Όταν έχουμε πονοκέφαλο, παίρνουμε μια ασπιρίνη. Αν είμαστε κουρασμένοι, καθόμαστε… Αλλά τι μπορούμε να κάνουμε όταν είμαστε παγιδευμένοι από άσχημα πράγματα, από την αποθάρρυνση και τη θλίψη;
 • Κανείς δεν μας έχει μάθει πώς να διοχετεύουμε αυτά τα συναισθήματα. Επομένως, πριν τα αντιμετωπίσετε περνάτε από μια περίοδο που είναι πολύ πιο εύκολο να υποκρίνεστε ότι δεν έχει συμβεί τίποτα απολύτως.

Παρόλα αυτά, θα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Τα πράγματα που πονάνε δεν φεύγουν ποτέ. Ό,τι δεν αντιμετωπίζεται, αφήνει σημάδια. Και πάνω από όλα: ό,τι δεν έχει επιλυθεί, μπορεί να σας αρρωστήσει σωματικά και ψυχολογικά.

σκοτεινές ημέρες

Πόσο σημαντικό είναι το κλάμα όταν το έχετε ανάγκη;

Η βιολογία έχει προσφέρει στον άνθρωπο αυτό το είδος συμπεριφοράς για κάποιο λόγο. Το κλάμα είναι ένας φυσιολογικός μηχανισμός που λειτουργεί ως συναισθηματική κάθαρση.

 • Είναι μια ανακούφιση που σας επιτρέπει να διοχετεύετε τα συναισθήματά σας.
 • Αυτή η συμπεριφορά είναι, πάνω από όλα, χαρακτηριστικό των ανθρώπων (δεν γνωρίζουμε ακόμη γιατί ορισμένα ζώα όπως ο ελέφαντας μπορεί επίσης να δακρύσει).
 • Το κλάμα είναι ο πιο υγιεινός τρόπος να απελευθερώσετε την ένταση, να αποκτήσετε οξυγόνο και να επιτρέψετε στον εαυτό σας να επεξεργαστεί τα πράγματα πιο καθαρά.
 • Αν υπάρχει κάτι που δεν μπορεί να ανακουφίσει το κλάμα τότε δεν μπορεί να γίνει τίποτα για αυτό.

Αν καταπιέζετε αυτή την ανάγκη τότε το συναισθηματικό στρες θα σας καταπνίξει. Τα άσχημα συναισθήματα θα εκδηλώνονται μέσω πονοκεφάλων, κόπωσης, γενικής δυσφορίας και χειρότερα.

Πόσο σημαντικό είναι να κάνετε ένα διάλειμμα όταν το έχετε ανάγκη;

Το να κάνετε ένα διάλειμμα όταν βιώνετε αυτές τις σκοτεινές ημέρες δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αποτραβιέστε από όλους και όλα.

Δείτε επίσης: Η αγάπη χαρίζεται, δεν αγοράζεται!
 • Κατά τη διάρκεια αυτών των σκοτεινών ημερών χρειάζεται, πάνω από όλα, να σταθείτε στα πόδια σας και να μάθετε καλύτερα τον εαυτό σας.
 • Θα πρέπει να κάνετε αυτό το εσωτερικό ταξίδι και να ψάξετε στα σκοτεινά σημεία σας. Να βρείτε τι είναι αυτό που σας πονάει, σας ενοχλεί και σας μπλοκάρει.
 • Όταν γνωρίζετε καλύτερα τον εαυτό σας, μπορείτε να τον ξεμπερδέψετε και να αποκαλύψετε τις αδυναμίες σας και να τις διορθώσετε. Στην πραγματικότητα, όσο πιο σκληρή είναι η πανοπλία σας τόσο πιο εύθραυστο είναι αυτό που φωλιάζει μέσα σας.

Όλοι πρέπει να αγκαλιάσουμε τους δαίμονές μας για να τους εξημερώσουμε, να τους κάνουμε μικρότερους και να τους ελέγχουμε.

σκοτεινές ημέρες

Μην φοβάστε να πείτε αυτό που θέλετε

Δεν χρειάζεται να φοβάστε να πείτε αυτό που θέλετε. Στην πραγματικότητα, κάτι τόσο απλό όσο το να μάθουμε να είμαστε κατηγορηματικοί θα μας βοηθήσει να μάθουμε καλύτερα τους άλλους και τις αντιδράσεις τους.

Επομένως, δεν χρειάζεται να φοβάστε να πείτε ότι θέλετε μερικές ώρες για τον εαυτό σας. Αφιερώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας να σκεφτεί, να μείνει μόνος με τις σκέψεις του και να αφήσετε την ένταση να φύγει.

 • Παράλληλα, μην φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια. Αυτές οι σκοτεινές ημέρες μπορεί να αλλάξουν χρώμα και από γκρίζες να γίνουν μπλε αν μοιράζεστε τις σκέψεις σας με ένα φίλο πίνοντας μια κούπα καφέ.
 • Οι σκοτεινές ημέρες είναι σαν αυτές τις καλοκαιρινές καταιγίδες που πρέπει να ξεσπάσουν. Είναι απαραίτητο να τις ζήσετε καθώς έτσι θα απολαύσετε το αναζωογονητικό αεράκι και τον καθαρό αέρα που αφήνουν πίσω τους, μόλις φύγει η ένταση.

Το να γνωρίζετε τις προσωπικές σας ανάγκες, η συναισθηματική ανακούφιση και η υποστήριξη από ένα αγαπημένο πρόσωπο είναι ζωτικής σημασία για να αντιμετωπίσετε αυτές τις καταστάσεις.

 


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.