Πώς να απαλλαγείτε από τους ψύλλους με τη γη διατόμων

Η γη διατόμων είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να απαλλαγείτε από ψύλλους και τσιμπούρια. Ενώ είναι θανατηφόρο για τα παράσιτα, είναι αβλαβές για τους ανθρώπους και τα κατοικίδια.
Πώς να απαλλαγείτε από τους ψύλλους με τη γη διατόμων

Τελευταία ενημέρωση: 04 Δεκεμβρίου, 2018

Πώς να απαλλαγείτε από τους ψύλλους με τη γη διατόμων. Ο καθένας που έχει ή είχε ζώα σε κάποιο σημείο έπρεπε να καταπολεμήσει την παρουσία των ψύλλων.

Αυτά τα ανεπιθύμητα πλάσματα είναι εξωτερικά παράσιτα που ζουν από τα θερμόαιμα ζώα. Είναι πολύ συνηθισμένο να τα βρείτε σε σκύλους και γάτες. Και, για να απαλλαγείτε από αυτά μπορεί να είναι μια δύσκολη υπόθεση.

Όταν υπάρχει μια επιδημία ψύλλων στο σπίτι, και επιτίθενται κατά κύριο λόγο στα κατοικίδιά σας, η δουλειά σας είναι να τα ξεφορτωθείτε.

Υπάρχει μια άπειρη ποικιλία προϊόντων που είναι πολύ αποτελεσματικά. Αλλά βασίζονται σε υψηλά επίπεδα στις χημικές ουσίες. Αυτές οι ουσίες μπορεί να επηρεάσουν τόσο τα ζώα σας όσο και εσάς.

 • Μια εναλλακτική αλλά αποτελεσματική θεραπεία είναι η γη διατόμων.
 • Αυτό είναι ένα ορυκτό που γίνεται από τα υπολείμματα ενός πολύ σκληρού κελύφους.
 • Είναι ασφαλής για ανθρώπους και ζώα. Όμως, χάρη στις αιχμηρές άκρες της, γίνεται θανατηφόρα για τα έντομα και τα παράσιτα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα αφυδατώνει και τα στεγνώνει.

Εξάπλωση ψύλλων

κουτάβι, κατοικίδια ζώα- γη διατόμων

Όταν ένας θηλυκός ψύλλος βρίσκει το δρόμο του στο τρίχωμα του κατοικίδιου ζώου σας, έχει τον σκοπό να αφήσει τα αβγά του στο τρίχωμά του.

Αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Τα αβγά πέφτουν εύκολα. Καταλήγουν σε καναπέδες, έπιπλα και σε άλλα σημεία όπου βρίσκεται το ζώο.

Όπου πάει το κατοικίδιο ζώο σας, είναι πιθανό τα αβγά να καταλήξουν εκεί και να εκκολαφθούν.

Ως αποτέλεσμα, αντιμετωπίζουμε κρυμμένες προνύμφες. Βρίσκονται μέσα στα μαξιλάρια, στις καρέκλες και ακόμη και στις ρωγμές των πατωμάτων σας.

Πρέπει να τα αντιμετωπίζετε συνεχώς για να τα ξεφορτωθείτε, επειδή μπορούν να μολύνουν ξανά τόσο το κατοικίδιο ζώο σας όσο και το σπίτι σας.

Αν ακόμα δεν έχετε βρει λύση για να απαλλαγείτε από τους ψύλλους, σήμερα θα σας παρουσιάσουμε μια εξαιρετική λύση με την χρήση της γης διατόμων.

Αντιμετώπιση με τη γη διατόμων

παρασιτοκτόνο, ορυκτό- γη διατόμων

Αυτή η θεραπεία θα πρέπει να επικεντρώνεται στα σημεία που προτιμά το κατοικίδιο ζώο σας.  Με αυτό εννοούμε το κρεβάτι τους, το μαξιλάρι, ένα πατάκι όπου κοιμούνται ή ακόμα και το γρασίδι στην αυλή σας.

Η γη διατομών βρίσκεται σε καταστήματα σιδηρικών, φυτώρια και ακόμη και σε καταστήματα κηπουρικής.

Είναι πολύ σημαντικό να μην αγοράζετε το είδος για πισίνες.

Αυτά είναι τα βήματα που πρέπει να λάβετε:

 • Χρησιμοποιώντας γάντια και προστατευτική μάσκα, πάρτε μια μικρή ποσότητα σκόνης. Στη συνέχεια, πασπαλίστε με αυτή το κατοικίδιο ζώο σας. Τρίψτε την στο τρίχωμά του.
 • Βουρτσίστε το κατοικίδιο ζώο σας με μια χτένα για να διευκολυνθεί η εξάπλωση της ουσίας σε όλο το τρίχωμα του.

Σημείωση: Προσέξτε να μην μπει η γη στα αυτιά του κατοικίδιου ζώου σας.

 • Εφαρμόστε τη γη διατόμων στο μαξιλάρι ή στο κρεβάτι που κοιμάται το κατοικίδιο ζώο σας. Είναι σημαντικό το ζώο σας να είναι έξω από το σπίτι όταν το κάνετε αυτό. Θα έπρεπε να βρίσκονται έξω έως ότου η σκόνη απορροφηθεί.
 • Η σκόνη πρέπει να φτάσει στις γωνίες και τις ρωγμές του τοίχου και του δαπέδου. Για τα μαξιλάρια, είναι απαραίτητο να μείνουν έτσι για λίγες ώρες ή, κατά προτίμηση όλη τη νύχτα. Στη συνέχεια, αφαιρέστε τη σκόνη.

Μπορείτε να αφαιρέσετε τη σκόνη ανακινώντας τα μαξιλάρια. Ωστόσο, η καλύτερη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε την ηλεκτρική σκούπα για να αποτρέψετε τη σκόνη να επηρεάσει το ζώο σας.

Μην ξεχνάτε κανένα σημείο!

κουτάβι, ψύλλοι στο σπίτι- γη διατόμων
 • Στα σημεία όπου γνωρίζετε ότι οι ψύλλοι και τα τσιμπούρια συνηθίζουν να μπαίνουν μέσα, δημιουργήστε ένα φράγμα με τη γη διατόμων. Εμποδίστε τους να μπαίνουν στο σπίτι σας.
 • Τρίψτε το στις ρωγμές έξω και ειδικά στην αυλή σας. Το χόρτο και τα φυτά, γενικά, είναι πιο πιθανό να έχουν ψύλλους. Γι’ αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να εφαρμόσετε αυτή τη σκόνη στην αυλή σας.
 • Εάν έχετε δέντρα στην αυλή σας, είναι σημαντικό να πασπαλίσετε την γη διατόμων στο φλοιό τους. Επίσης, πασπαλίζουμε σε θάμνους, φράκτες και σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή όπου το ζώο σας μπορεί να κολλήσει αυτά τα ενοχλητικά παράσιτα.
 • Εάν το κατοικίδιο ζώο σας ήταν στο αυτοκίνητό σας, είναι καλή ιδέα να πασπαλίσετε τη γη διατόμων στα καθίσματα, στο πάτωμα και στα μαξιλάρια αυτοκινήτου. Αυτό σκοτώνει τυχόν ψύλλους ή τσιμπούρια που μπορεί να έχουν απομείνει.

Κάνετε το ίδιο πράγμα που κάνατε με τα μαξιλάρια στο σπίτι σας: αφήστε τα για λίγες ώρες και στη συνέχεια καθαρίστε τα με την ηλεκτρική σκούπα.

 • Το καλύτερο είναι να επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία κάθε δύο εβδομάδες για να απαλλαγείτε από ψύλλους ή τσιμπούρια που το ζώο σας μπορεί να έφερε στο σπίτι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Πριν φύγετε, μην χάσετε: 6 φυσικοί τρόποι για να απομακρύνετε τις μύγες από το σπίτι σας

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Korunic, Z. ReviewDiatomaceous earths, a group of natural insecticides. Journal of Stored Products Research. 1998; 34(2-3): 87-97.
 • Nattrass C, Horwell CJ, Damby DE, Kermanizadeh A, Brown DM, Stone V. The global variability of diatomaceous earth toxicity: a physicochemical and in vitro investigation. J Occup Med Toxicol. 2015 Jul 10;10:23.
 • Zeni V, Baliota GV, Benelli G, Canale A, Athanassiou CG. Diatomaceous Earth for Arthropod Pest Control: Back to the Future. Molecules. 2021 Dec 10;26(24):7487.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.