Ποτά που αυξάνουν την αρτηριακή πίεση κατακόρυφα

Παρόλο που είναι καλύτερο να τα αποφεύγετε τελείως εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, εάν θέλετε να φροντίσετε την καρδιαγγειακή σας υγεία, θα πρέπει τουλάχιστον να αποφεύγετε να πίνετε πολλή ποσότητα από αυτά ή να τα πίνετε συχνά.
Ποτά που αυξάνουν την αρτηριακή πίεση κατακόρυφα
José Gerardo Rosciano Paganelli

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό José Gerardo Rosciano Paganelli.

Έχει γραφτεί από Francisco María García

Τελευταία ενημέρωση: 26 Οκτωβρίου, 2022

Στο σημερινό μας άρθρο θα σας μιλήσουμε για τα ποτά που αυξάνουν την αρτηριακή πίεση. Η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελεί κίνδυνο για την υγεία σας. Μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά αν δεν αντιμετωπιστεί και δεν ελεγχθεί. Ως εκ τούτου, πρέπει να είστε προσεκτικοί σχετικά με το ποια ποτά πίνετε και να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με εκείνα που αυξάνουν την αρτηριακή πίεση.

Κίνδυνοι υπέρτασης

Ένας από τους κινδύνους της υπέρτασης είναι ότι μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο σώμα σας χωρίς να παρουσιάσει συμπτώματα.

Αυτός είναι και ο λόγος που την ονομάζουν σιωπηλό δολοφόνο. Η υπέρταση μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της ποιότητας ζωής σας λόγω της συνεχούς ενόχλησης ή ακόμα και εξαιτίας μιας καρδιακής προσβολής.

Παρά τη σοβαρότητα του προβλήματος της υπέρτασης, υπάρχουν θεραπείες που, σε συνδυασμό με αλλαγές στον τρόπο ζωής, μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο της υπέρτασης.

Ποιες είναι οι πιο συχνές επιπλοκές;

Αρτηριακή βλάβη και συνήθειες που αυξάνουν την αρτηριακή πίεση

Ποτά που αυξάνουν την αρτηριακή πίεση - Γυναίκα με πόνο στο κεφάλι

Οι αρτηρίες, όταν είναι σε καλή κατάσταση, είναι εύκαμπτες και έχουν ελαστικότητα και αντοχή, εκτός και αν η πίεση του αίματος αυξάνεται.

Όταν αυξάνεται η πίεση, οι αρτηρίες μπορεί να καταστραφούν και να γίνουν πιο στενές, επηρεάζοντας έτσι τις κυψέλες που καλύπτουν τα εσωτερικά τους τοιχώματα, αφού γίνονται πιο παχιές και σκληρές.

Τα λίπη που καταναλώνετε με τη διατροφή σας ενσωματώνονται στην κυκλοφορία του αίματος. Καθώς διέρχονται, συσσωρεύονται στα κύτταρα προκαλώντας βλάβη.

Αυτή η αλλαγή επηρεάζει τη ροή του αίματος σε διάφορα μέρη του σώματος (εγκέφαλο, πόδια, καρδιά, νεφρά, κλπ.).

Ανεύρυσμα

Η συνεχής ροή αίματος μέσω μιας κατεστραμμένης αρτηρίας μπορεί να προκαλέσει αύξηση του πάχους του τοιχώματος, προκαλώντας ανεύρυσμα.

Εάν ένα ανεύρυσμα ‘σπάσει’, προκαλεί εσωτερική αιμορραγία που μπορεί να θέσει τη ζωή σας σε σοβαρό κίνδυνο.

Καρδιά

Ποτά που αυξάνουν την αρτηριακή πίεση - Καρδιά και στηθοσκόπιο

  Εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, αυτό μπορεί να επηρεάσει την καρδιά σας επειδή αυτή είναι υπεύθυνη για την άντληση του αίματος γύρω από το σώμα σας.

Δεδομένου ότι είναι πιο δύσκολο για το αίμα να ρέει, η υπέρταση μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στήθος, αρρυθμίες ή καρδιακή προσβολή.

Η βλάβη του εγκεφάλου μπορεί επίσης να συμβεί λόγω μιας παροδικής ισχαιμικής επίθεσης, η οποία συμβαίνει όταν διακόπτεται για σύντομο χρονικό διάστημα η ροή αίματος στον εγκέφαλο.

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν από το να μην ελέγχεται η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Ποια είναι τα ποτά που αυξάνουν την αρτηριακή πίεση;

Υπάρχουν τρόποι πρόληψης και θεραπείας της υπέρτασης. Ένας από αυτούς είναι η αποφυγή των ποτών που αυξάνουν την αρτηριακή πίεση.

Ισοτονικά ποτά

Ποτά που αυξάνουν την αρτηριακή πίεση - Γυναίκα πίνει από παγούρι

Αυτά είναι τα ποτά που έχουν σχεδιαστεί για επανενυδάτωση και των οποίων η σύνθεση περιλαμβάνει μια δόση νατρίου. Συγκεκριμένα, χλωριούχο νάτριο και όξινο ανθρακικό νάτριο.

Το νάτριο είναι βλαβερό για τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση. Εξαιτίας αυτού, είναι καλύτερο να μην καταναλώνετε τρόφιμα ή ποτά που το περιέχουν.

Ενεργειακά ποτά, από τα ποτά που αυξάνουν την αρτηριακή πίεση

Οι άνθρωποι που έχουν καρδιακές παθήσεις ή υψηλή αρτηριακή πίεση θα πρέπει να αποφεύγουν να καταναλώνουν ενεργειακά ποτά.

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι οι υγιείς άνθρωποι που τα καταναλώνουν παρατηρούν μια αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Τα ενεργειακά ποτά περιέχουν ταυρίνη και καφεΐνη. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτές οι ουσίες θα μπορούσαν να είναι υπεύθυνες για την αύξηση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού.

Όλες οι μάρκες που υπόσχονται να αυξήσουν τα επίπεδα ενέργειας περιέχουν καφεΐνη και ταυρίνη σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό. Αυτές οι ουσίες έχουν μεγάλη επίδραση στην αρτηριακή πίεση.

Ένας τρόπος για να το συνειδητοποιήσετε αυτό είναι η πληροφορία ότι ένα ενεργειακό ποτό είναι ισοδύναμο με την κατανάλωση 2 φλιτζανιών καφέ.

Μη μπερδεύετε τα ενεργειακά ποτά με ποτά επανενυδάτωσης ή τα αθλητικά ποτά. Τα δεύτερα αποσκοπούν στην ανασυγκρότηση του σώματος μετά από φυσική εξάντληση.

Ρίξτε μια ματιά και εδώ: Το σώμα σας και τα ενεργειακά ποτά

Καφές και τσάι, από ταμποτά που αυξάνουν την αρτηριακή πίεση

Φλιτζάνι με καφέ

Η μέτρια κατανάλωση καφέ ή τσαγιού συνιστάται συνήθως όταν η αρτηριακή πίεση είναι χαμηλή. Προφανώς, είναι βλαβερό για τους ανθρώπους που πάσχουν από υπέρταση.

Ο καφές είναι ένα ποτό που αυξάνει περισσότερο την αρτηριακή πίεση. Ακόμη και για τα άτομα χωρίς υπέρταση, θα πρέπει να κρατάτε την κατανάλωσή σας σε μέτριο επίπεδο.

Αλκοόλ

Δεν είναι ακόμα σαφές γιατί το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Ωστόσο, είναι γνωστό ότι όταν υπάρχει αλκοόλ στην κυκλοφορία του αίματος υπάρχει παρέμβαση στην παροχή οξυγόνου στην καρδιά.

Εάν υπάρχει δυσκολία στην παροχή οξυγόνου στην καρδιά, τότε είναι αναγκασμένη να εργάζεται σκληρότερα. Με αυτόν τον τρόπο, επιδιώκει να αντισταθμίσει την παροχή οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών από άλλα μέρη του σώματος.

Όπως μπορείτε να δείτε, τα ποτά που αυξάνουν την αρτηριακή πίεση είναι πολύ συνηθισμένα και μπορεί να αποτελούν μέρος της καθημερινής διατροφής σας. Εξαιτίας αυτού, ένας τρόπος αντιμετώπισης της υπέρτασης είναι μέσω αλλαγών στην καθημερινή ζωή.

Αυτές οι αλλαγές, όπως η αποχή από αυτά τα ποτά, θα βοηθήσουν στην προστασία του κυκλοφορικού συστήματος των ατόμων που πάσχουν από υπέρταση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Kitt J, Fox R, Tucker KL, McManus RJ. New Approaches in Hypertension Management: a Review of Current and Developing Technologies and Their Potential Impact on Hypertension Care. Curr Hypertens Rep. 2019;21(6):44. Published 2019 Apr 25. doi:10.1007/s11906-019-0949-4
  • Organizacion Mundial de Salud. (2015). OMS | Preguntas y respuestas sobre la hipertensión. Preguntas y Respuestas Sobre La Hipertensión.
  • OMS, O. M. de la S. (2013). Información general sobre la hipertension en el mundo. Oms. https://doi.org/WHO/DCO/WHD/2013.2.
  • Piskorz, D. (2011). Hipertensión arterial. Salud(i)Ciencia. https://doi.org/10.2319/111211-702.1.
  • Malik, A. H., Akram, Y., Shetty, S., Malik, S. S., & Yanchou Njike, V. (2014, May 1). Impact of sugar-sweetened beverages on blood pressure. American Journal of Cardiology. Elsevier Inc. https://doi.org/10.1016/j.amjcard.2014.01.437
  • Fletcher, E. A., Lacey, C. S., Aaron, M., Kolasa, M., Occiano, A., & Shah, S. A. (2017). Randomized controlled trial of high-volume energy drink versus caffeine consumption on ECG and hemodynamic parameters. Journal of the American Heart Association, 6(5). https://doi.org/10.1161/JAHA.116.004448
  • Husain K, Ansari RA, Ferder L. Alcohol-induced hypertension: Mechanism and prevention. World J Cardiol. 2014;6(5):245–252. doi:10.4330/wjc.v6.i5.245

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.