Συμπτώματα για τον πρωτογενή καρκίνο των οστών

Αντίθετα με άλλους όγκους, ο πρωτογενής καρκίνος των οστών δεν εμφανίζεται λόγω μετάστασης. Τα σημεία που προσβάλλονται συχνότερα είναι εκείνα που βρίσκονται κοντά στα οστά των γονάτων.
Συμπτώματα για τον πρωτογενή καρκίνο των οστών

Τελευταία ενημέρωση: 17 Ιουνίου, 2019

Ίσως έχετε ήδη ακούσει για τον πρωτογενή καρκίνο των οστών. Συνήθως, όταν μιλάμε για τον καρκίνο, περιγράφουμε το στάδιο κατά το οποίο η νόσος αρχίζει να προσβάλλει τα οστά του σώματος. Αυτός είναι ο δευτερογενής, ή μεταστατικός, καρκίνος των οστών. Όταν οι όγκοι εξαπλώνονται, μπορούν να προσβάλλουν οποιοδήποτε μέρος της δομής των οστών.

Όμως, σύμφωνα με πρόσφατες ιατρικές έρευνες, η διάγνωση του “πρωτογενούς καρκίνου των οστών” αυξάνεται. Αυτό σημαίνει ότι ο όγκος εμφανίζεται απευθείας σε κάποιο συγκεκριμένο οστό.

Αν η νόσος διαγνωσθεί αρκετά νωρίς, το ποσοστό επιβίωσης μπορεί να είναι καλό. Για το λόγο αυτό είναι σημαντική η ενημέρωση και η πρόληψη. Ακόμα και όταν τα νέα είναι άσχημα, ένα θετικό στοιχείο όσον αφορά στον πρωτογενή καρκίνο των οστών είναι ότι συχνά διαγιγνώσκεται εύκολα χάρη στην παρουσία ενός πολύ χαρακτηριστικού πόνου.

Σήμερα θα μιλήσουμε για τον πρωτογενή καρκίνο των οστών, ένα ζήτημα που αναμφισβήτητα θα πρέπει να ενδιαφέρει όλους μας.

Τι είναι ο πρωτογενής καρκίνος των οστών;

καρκίνο των οστών- άρθρωση ποδιου

Ο πρωτογενής καρκίνος των οστών δεν είναι τόσο συνηθισμένος και είναι πολύ λιγότερο γνωστός από ότι άλλες μορφές καρκίνου, όπως του μαστού και του παχέος εντέρου. Όμως, αν και τα περιστατικά είναι λίγα, είναι υπαρκτά, και επειδή οι ασθενείς συχνά μπερδεύουν τα συμπτώματά τους με άλλες ασθένειες, είναι σημαντικό να γίνεται καλύτερη ενημέρωση του κοινού.

Η νόσος αυτή προσβάλλει το σκελετικό σύστημα του σώματος, ενώ οι συνηθέστερα προσβαλλόμενες περιοχές είναι τα οστά κοντά στο γόνατο, το μηριαίο οστό και η κνήμη. Δεν σχετίζεται με το δευτερογενή καρκίνο των οστών, που οφείλεται σε μεταστάσεις άλλων πρωτογενών όγκων. Υπάρχουν τρία είδη πρωτογενούς καρκίνου των οστών.

 • Το οστεοσάρκωμα είναι ο συνηθέστερος τύπος. Εμφανίζεται κυρίως σε εφήβους που βρίσκονται στην ανάπτυξη -επιτίθεται στο νέο, αναπτυσσόμενο ιστό των οστών.
 • Το χονδροσάρκωμα συνήθως εμφανίζεται σε ενήλικες μεταξύ 40 ως 60 ετών. Παρουσιάζεται πάντοτε στο χόνδρο γύρω από το οστό.
 • Το σάρκωμα του Ewing παρουσιάζεται επίσης συνήθως σε μικρότερα σε ηλικία παιδιά, επειδή ο νευρικός ιστός τους είναι ανώριμος, και μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση μικρών σαρκωμάτων στο μυελό των οστών. Στη νόσο περιλαμβάνεται ένας ισχυρός κληρονομικός παράγοντας, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να προληφθεί, ενώ οι θεραπείες που βασίζονται σε ακτινοβολία είναι αρκετά αποτελεσματικές.

Συμπτώματα του πρωτογενούς για τον καρκίνο των οστών

καρκίνο των οστών- γυναικειο γονατο

Στο σημερινό άρθρο θα εστιάσουμε στο είδος του πρωτογενούς καρκίνου των οστών που προσβάλλει τους ενήλικες, δηλαδή το χονδροσάρκωμα. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τα συμπτώματα συχνά μπερδεύονται με εκείνα άλλων διαταραχών (αρθρίτιδα, φλεγμονή, οστεοπόρωση), έτσι είναι σημαντικό να προσδιοριστούν μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά τους.

Διαβάστε περισσότερα για τα συμπτώματα της αρθρίτιδας.

Ιδιαίτερα εντοπισμένος πόνος: συμπτώματα για τον καρκίνο των οστών

 • Σίγουρα κάποιες μέρες τα γόνατά σας πονούν περισσότερο από ότι συνήθως. Αυτό θα μπορούσε να συνδεθεί με απλή κόπωση, όταν η καθημερινή κούραση αρχίζει να σας προκαλεί ενοχλήσεις και παίρνετε κάποιο αντιφλεγμονώδες για να ανακουφιστείτε από τον πόνο. Όμως ο πόνος που συσχετίζεται με τον πρωτογενή καρκίνο των οστών είναι πολύ χειρότερος και περισσότερο εντοπισμένος.
 • Όπως προαναφέρθηκε, δώστε προσοχή στην αίσθηση που έχετε στις αρθρώσεις των γονάτων, στο μηριαίο οστό και στην κνήμη σας, επειδή σχεδόν το 70% των περιπτώσεων χονδροσαρκώματος εμφανίζονται σε αυτά τα σημεία.

Υπερευαισθησία

 • Ο πόνος στα οστά των γονάτων ή στους μηρούς μπορεί να είναι τόσο δυνατός που ακόμα και η επαφή με τα ρούχα είναι ανυπόφορη. Ο πόνος είναι έντονος, σαν καυτός δίσκος, ενώ ακόμα και τα φάρμακα μετά βίας προσφέρουν ανακούφιση.

Ξαφνική φλεγμονή

 • Καθώς ο όγκος σε κάποιο οστό μεγαλώνει, επιτίθεται και στους ιστούς που το περιβάλλουν ή στην κοντινή άρθρωση. Παρατηρείται μια χαρακτηριστική πάχυνση της περιοχής, κάτι που θα πρέπει να αποτελεί σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά. Είναι κάτι περισσότερο από απλή φλεγμονή -όταν αγγίζετε το σημείο, παρατηρείτε ότι είναι πολύ πυκνότερο από ότι το κλασικό οίδημα που προκαλεί μια νόσος όπως η αρθρίτιδα.

Πυρετός

 • Η φλεγμονή και η συσσώρευση ιστού που οφείλονται στην ανάπτυξη του όγκου συνήθως συνοδεύονται από πυρετό. Έτσι, όπως βλέπετε, τα συμπτώματα του χονδροσώματος είναι πολύ εμφανή. Επομένως, μόλις παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω, θα πρέπει να δείτε το γιατρό σας όσο το δυνατόν συντομότερα, για να εξασφαλιστεί η αντιμετώπιση αυτής της νόσου όσο το δυνατόν νωρίτερα.
 • Να θυμάστε να μην προσπαθείτε ποτέ να αυτοθεραπευτείτε. Είναι σημαντικό να μην καλύπτετε τα συμπτώματα με φάρμακα, ώστε να μπορείτε να παρατηρήσετε τις όποιες αλλαγές.

Πιθανά κατάγματα: συμπτώματα για τον καρκίνο των οστών

 • Τα κατάγματα στο οστό εμφανίζονται σε μεταγενέστερα στάδια του συγκεκριμένου καρκίνου, μόλις ο όγκος έχει αποδυναμώσει το οστό προκαλώντας τη δημιουργία ρωγμών ή σπασιμάτων. Πριν φτάσετε σε αυτό το σημείο, το σώμα σας θα έχει ήδη παρουσιάσει διάφορα συμπτώματα, όπως οξύ πόνο, κόπωση, φλεγμονή και πυρετό.
 • Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό να δίνετε προσοχή σε όλες τις παραπάνω ενδείξεις. Αν και ο πρωτογενής καρκίνος των οστών είναι σπάνιος, ο μεγαλύτερος κίνδυνος που διατρέχετε είναι να τον μπερδέψετε με άλλες διαταραχές και να μην πάτε στο γιατρό μόλις παρουσιαστούν τα συμπτώματα. Δίνετε προσοχή στον πόνο στα γόνατά σας και αναζητείτε πάντοτε μια σωστή ιατρική διάγνωση για να αποκλείσετε την ύπαρξη σοβαρότερων προβλημάτων.

Διαβάστε περισσότερα: Πώς να φροντίσετε τα γόνατά σας

καρκίνο των οστών- ακτινογραφία

Απλώς να θυμάστε: η νόσος αυτή, όταν αντιμετωπίζεται στα πρώτα της στάδια, έχει εξαιρετική πρόγνωση. Φροντίστε τον εαυτό σας!

Σχετικά με τις θεραπείες για τον καρκίνο μπορείτε να βρείτε εδώ.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.