Το πρόβλημά μου είναι ότι έχω προσδοκίες από τους άλλους

Αν και μπορεί να φαίνεται άδικο, μπορούμε να έχουμε προσδοκίες 100% μόνο από τον εαυτό μας. Τα ενδιαφέροντα και οι αξίες των άλλων ανθρώπων δεν συμπίπτουν πάντα με τα δικά μας.
Το πρόβλημά μου είναι ότι έχω προσδοκίες από τους άλλους
Valeria Sabater

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Valeria Sabater.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Το πρόβλημά μου είναι ότι έχω προσδοκίες από τους άλλους. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη πηγή πόνου από το να περιμένουμε ότι οι άλλοι θα ενεργήσουν όπως θα ενεργούσαμε εμείς. Πρόκειται για ένα λάθος που κάνουν πολλοί άνθρωποι και, είτε το θέλουμε είτε όχι, επηρεάζει τη συναισθηματική μας ισορροπία.

Είναι αλήθεια ότι όλοι έχουμε προσδοκίες από τους ανθρώπους που αγαπάμε περισσότερο, επειδή αυτό μας προσφέρει μια αίσθηση ασφάλειας.

“Ξέρω ότι ο σύντροφός μου θα με στηρίξει, επειδή θα έκανα το ίδιο για εκείνον”.

Οι προσδοκίες, το να περιμένουμε και να ελπίζουμε ότι το άλλο άτομο θα ενεργήσει όπως θα ενεργούσαμε εμείς είναι ένας τρόπος να ελέγχουμε τον κόσμο μας και να αισθανόμαστε ασφαλείς για ορισμένα πράγματα.

Ωστόσο τα πράγματα δεν συμβαίνουν πάντα όπως τα θέλουμε. Σαφώς όλοι έχουμε ανάγκη από κάποια ασφάλεια στη ζωή μας. Χωρίς μια αίσθηση ασφάλειας δεν θα ξέραμε πού να βασιστούμε και ως αποτέλεσμα θα υποφέραμε.

Όμως, μερικές φορές αυτός ο τρόπος σκέψης φτάνει στην υπερβολή: δεν είναι σωστό να πιστεύουμε ότι όλος ο υπόλοιπος κόσμος θα πρέπει να ενεργεί σύμφωνα με τις αξίες μας.

Σήμερα θα θέλαμε να το αναλογιστείτε αυτό για λίγο.

Η δύναμη της δημιουργίας προσδοκιών και γιατί έχω προσδοκίες

Οι γονείς περιμένουν ότι τα παιδιά τους θα συμπεριφερθούν όπως θα συμπεριφέρονταν οι ίδιοι. Οι φίλοι συνήθως περιμένουν από μας να τους υποστηρίξουμε σε κάθε κατάσταση και για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Ένας σύζυγος περιμένει ότι η σύζυγός του θα ανταποκρίνεται πάντα στις προσδοκίες του.

Είμαστε σίγουροι ότι έχετε βρεθεί σε παρόμοιες καταστάσεις στη ζωή σας. Οι συγκεκριμένες προσδοκίες είναι πραγματικά επικίνδυνες και μπορούν να βλάψουν σε βάθος τις σχέσεις και την αυτοεκτίμησή σας. Απλώς δεν είναι σωστό.

Ας ρίξουμε μια προσεκτικότερη ματιά.

έχω προσδοκίες

Αν δεν ενεργήσεις σύμφωνα με τις προσδοκίες μου, θα απογοητευτώ

Αν δεν προσφέρουμε αμέσως την υποστήριξή μας, χαρακτηριζόμαστε ως “ψεύτικοι ή προδότες”. Είναι αρκετά πιθανό ότι οι στόχοι των άλλων δεν βρίσκονται σε συνέπεια με τις αξίες σας ή ότι απλώς δεν μπορείτε να προσφέρετε την υποστήριξή σας τη συγκεκριμένη στιγμή λόγω προσωπικών προβλημάτων.

  • Εκείνοι που δεν μπορούν να συναισθανθούν τους άλλους ανθρώπους ώστε να κατανοήσουν τις μοναδικές τους απόψεις και το δικαίωμά τους να σκέφτονται διαφορετικά δεν κατανοούν πώς λειτουργούν οι θετικές σχέσεις, που βασίζονται στην αμοιβαιότητα και στο σεβασμό.

Κανένας δεν έχει την υποχρέωση να ενεργεί σύμφωνα με τις προσδοκίες των άλλων. Κάνοντας κάτι τέτοιο απομακρυνόμαστε από τον πραγματικό μας εαυτό καθιστώντας την αυτοεκτίμησή μας ευάλωτη.

Η ανάγκη να ελέγχουμε κάθε πτυχή της ζωής μας και γιατί έχω προσδοκίες

Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που απλώς δεν μπορούν να δεχτούν την αβεβαιότητα, το να μη γνωρίζουν τι πρόκειται να συμβεί και τις εξωτερικές ενέργειες και αντιδράσεις στις οποίες δεν έχουν κανέναν έλεγχο.

Πώς μπορώ να δεχτώ το γεγονός ότι ένα από τα παιδιά μου μόλις μου είπε ότι δεν σχεδιάζει να πάει στο πανεπιστήμιο, όπως πάντα ονειρευόμουν;

Πώς πρέπει να το εκλάβω όταν ένας φίλος μού λέει ότι θα προτιμούσε να πάει διακοπές με τους άλλους φίλους του από τη δουλειά αντί μαζί μου;

  • Οι άνθρωποι που δεν μπορούν να ανεχτούν το γεγονός ότι οι άλλοι δεν ενεργούν σύμφωνα με τις προσδοκίες τους, βιώνουν υψηλό επίπεδο ματαίωσης και απογοήτευσης που πραγματικά βλάπτει την αυτοεκτίμησή τους.
  • Στην πραγματικότητα αρκεί να δείχνουμε ενσυναίσθηση και, πάνω απ’όλα, να σταματήσουμε να περιμένουνε ότι οι άλλοι θα ενεργήσουν σύμφωνα με τις προσδοκίες μας.

Έχω προσδοκίες από εμένα, όχι από τους άλλους

έχω προσδοκίες

Δικαιώματα και υποχρεώσεις

Όταν δεν έχετε πλέον προσδοκίες όσον αφορά στη συμπεριφορά των άλλων ανθρώπων, μπορείτε να ζήσετε με μεγαλύτερη ελευθερία και έχοντας περισσότερη ενέργεια να εστιάσετε σε ό,τι είναι πραγματικά σημαντικό: το να περιμένετε το καλύτερο από τον εαυτό σας.

  • Έχετε το δικαίωμα να περιμένετε από τους άλλους να σας σέβονται.
  • Έχετε το δικαίωμα να αγαπηθείτε, αλλά όχι να ελέγχετε τις ζωές των αγαπημένων προσώπων σας ή να επιτρέπετε στους άλλους να σας ελέγχουν.
  • Έχετε το δικαίωμα να αναμένετε αμοιβαιότητα, αλλά όχι να περιμένετε ότι οι άλλοι θα συμφωνήσουν με όλες τις ιδέες, τις επιλογές ή τις αξίες σας.
  • Έχετε το δικαίωμα να αγωνίζεστε για τα όνειρά σας και να επιτρέπετε στους άλλους να επιδιώκουν τα δικά τους, ακόμα κι αν αυτά διαφέρουν πολύ από τα δικά σας.
  • Έχετε την υποχρέωση να φροντίζετε τον εαυτό σας, να καλλιεργείτε την αυτοεκτίμησή σας και να αποφεύγετε να απογοητεύεστε επειδή οι άλλοι δεν αντιδρούν όπως θα αντιδρούσατε εσείς.
  • Έχετε την υποχρέωση να είστε προνοητικοί όσον αφορά στη δημιουργία της ευτυχίας σας αποφεύγοντας την εξάρτηση 100% από τους άλλους. Αποδεχτείτε τα αρνητικά στοιχεία και αναγνωρίστε ότι μερικές φορές θα απογοητευτείτε.
  • Να θυμάστε ότι και εσείς μπορεί να απογοητεύσετε τους άλλους και αυτό δεν σας κάνει καλύτερο ή χειρότερο άτομο. Όλοι απλώς προσπαθούμε να βρούμε τη δική μας εκδοχή της ευτυχίας, όμως πρέπει να σεβόμαστε  το δικαίωμα των συνανθρώπων μας να βρουν τη δική τους.

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν είναι μόνο ο κόσμος χαοτικός αλλά και οι άνθρωποι που τον κατοικούν. Το να αναμένουμε ότι οι άλλοι άνθρωποι θα ενεργούν πάντα 100% σύμφωνα με τις δικές μας προσδοκίες αποτελεί μια τεράστια πηγή άγχους και πόνου.

Δεν αξίζει τον κόπο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.