Ψαροκόκκαλο στον λαιμό: Πώς να το αφαιρέσετε

Το να σας κολλήσει ένα ψαροκόκκαλο στον λαιμό είναι ένα ενοχλητικό πρόβλημα που μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές. Είστε έτοιμοι ν' ανακαλύψετε πώς να το αφαιρέσετε; Συνεχίστε την ανάγνωση!
Ψαροκόκκαλο στον λαιμό: Πώς να το αφαιρέσετε
Leidy Mora Molina

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Τελευταία ενημέρωση: 28 Ιουλίου, 2021

Η κατανάλωση ψαριού μπορεί να είναι επικίνδυνη καθώς υπάρχει πάντα η πιθανότητα να σας κολλήσει ένα ψαροκόκκαλο στον λαιμό.

Τα ψαροκόκκαλα έχουν ένα χαρακτηριστικό, μυτερό, σχήμα και μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμούς. Αυτός είναι ο λόγος που οι μάγειρες προσπαθούν να αφαιρέσουν όλα τα κόκκαλα όταν προσθέτουν ψάρι σε ένα πιάτο. Παρόλα αυτά, ορισμένα κόκκαλα είναι τόσο μικρά που παραβλέπονται εύκολα.

Το να σας κολλήσει ένα ψαροκόκκαλο στην πεπτική οδό είναι συνηθισμένο ατύχημα, ειδικά στα παιδιά και τους ενήλικες με ψυχιατρικές ασθένειες. Επιπλέον, μελέτες αποκαλύπτουν ότι αυτά τα κόκκαλα μετακινούνται σε άλλους ιστούς και κολλούν σε ορισμένα όργανα, όπως στον θυρεοειδή αδένα.

Μάθετε τι πρέπει να κάνετε αν κολλήσει ένα ψαροκόκκαλο στον λαιμό σας.

Πώς είναι να κολλά ένα ψαροκόκκαλο στον λαιμό;

Ένα άτομο με οποιοδήποτε ξένο σώμα κολλημένο στον λαιμό του θα βιώσει συμπτώματα αμέσως, έτσι οι ασθενείς αναφέρουν, συνήθως, δυσφορία από την πρώτη στιγμή.

Για την ακρίβεια, η ένταση των συμπτωμάτων αυξάνεται όταν το αντικείμενο έχει και ένα σημαντικό μέγεθος.

Ορισμένα από τα κύρια συμπτώματα είναι:

 • Δυσφαγία και οδυνοφαγία, δηλαδή, δυσκολία και πόνος στην κατάποση
 • Αίσθημα κολλημένου ξένου σώματος στον λαιμό
 • Βίαιος βήχας
 • Μυρμήγκιασμα ή κνησμός στον λαιμό
 • Οξύς πόνος στον λαιμό αν το ψαροκόκκαλο τρυπά ιστό
 • Αυξημένη παραγωγή σάλιου
 • Αιμόπτυση ή βήχας με αίμα

Πιθανές συνέπειες όταν κολλά ένα ψαροκόκκαλο στον λαιμό

Είναι πιθανό να πάει προς τον οισοφάγο το κόκκαλο χωρίς να κολλήσει κάπου. Ωστόσο, μπορεί και πάλι να προκαλέσει τραυματισμούς κατά τη διαδρομή του καθώς έχει μυτερές άκρες. Μία από τις πιο συχνές επιπλοκές είναι ένα κόψιμο ή εκδορά στον λαιμό ή τον οισοφάγο.

Τα άτομα με τραυματισμό αυτού του είδους ίσως αναφέρουν την ύπαρξη ενός ξένου σώματος στον λαιμό και πόνο κατά την κατάποση. Στις σοβαρότερες περιπτώσεις, προκαλούνται αιμορραγία και αναπνευστική δυσχέρεια, αυτό είναι και ένα έκτακτο περιστατικό.

Άλλες συχνές επιπλοκές σε άτομα με ξένα σώματα που έχουν κολλήσει στον λαιμό είναι:

 • Αιμορραγία
 • Φλεγμονή και αιματώματα
 • Ανικανότητα κατάποσης
 • Οισοφαγική λοίμωξη ή απόστημα
Κοριτσάκι πνίγεται
Ο πνιγμός είναι σοβαρός, αλλά απειλεί κυρίως τη ζωή των παιδιών και των ασθενών με ψυχιατρικά προβλήματα.

Τρεις τρόποι για να αφαιρέσετε ένα ψαροκόκκαλο που έχει κολλήσει στον λαιμό

Τα ψαροκόκκαλα είναι συνήθως μικρά και το σώμα μας μπορεί να τα αποβάλλει χωρίς να προκληθεί ζημιά. Τα γαστρικά υγρά τα διασπούν για να γίνει σωστά η πέψη και έπειτα το σώμα τα αποβάλλει από το έντερο. Το πραγματικό πρόβλημα έρχεται όταν τα κόκκαλα είναι μεγαλύτερα.

Γενικά, θα πρέπει να συμβουλεύεστε πάντα έναν γιατρό μόλις καταπιείτε ένα ξένο σώμα. Στο ενδιάμεσο, υπάρχουν ορισμένες τεχνικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αφαιρέσετε ένα ψαροκόκκαλο που έχει κολλήσει στον λαιμό όταν δεν είναι άμεση η επέμβαση ενός επαγγελματία.

1. Βήξιμο

Αυτός είναι και ένας από τους αμυντικούς μηχανισμούς του σώματος και είναι χρήσιμος για την αποβολή ξένων σωμάτων από την αναπνευστική οδό και τον οισοφάγο.

Υπάρχει μια ξαφνική αύξηση της πίεσης όταν ένα άτομο βήχει για να εξάγει ένα αντικείμενο που έχει κολλήσει σε αυτή την περιοχή.

Το πρώτο ένστικτο είναι το βήξιμο όταν ένας άνθρωπος καταπιεί ένα ψαροκόκκαλο ή κάποιο άλλο αντικείμενο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα πρέπει να ασκήσετε μεγαλύτερη δύναμη απ’ ό,τι συνήθως για να ξεκολλήσετε το αντικείμενο.

Όμως, η διαβούλευση με έναν γιατρό θα πρέπει να είναι άμεση αν υπάρχει αίμα ή πόνος στο στήθος κατά τη διαδικασία.

2. Πιείτε νερό ή ελαιόλαδο

Τα ψαροκόκκαλα κολλούν συχνά στις αμυγδαλές και στη βάση της γλώσσας, σύμφωνα με πολλαπλές μελέτες. Αυτές οι περιοχές έχουν εύκολη πρόσβαση και το φαγητό ασκεί μια συγκεκριμένη πίεση όταν περνά από αυτές.

Οι επαγγελματίες συνιστούν να πίνετε ένα ποτήρι με νερό ή 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο για να ξεκολλήσετε το κόκκαλο. Το νερό θα εφαρμόσει μια ελαφριά, συνεχόμενη πίεση προς τα κάτω και θα το σπρώξει προς το στομάχι.

Ομοίως, το λάδι είναι μια λιπαντική ουσία και θα κάνει το ξένο σώμα να γλιστρήσει κατά μήκος της επιφάνειας, διευκολύνοντας την εξαγωγή του μέσω του βήχα.

3. Να τρώτε παχύρρευστες τροφές

Τα παχύρρευστα φαγητά μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι σύμμαχοι όταν έχει κολλήσει ένα ψαροκόκκαλο στον λαιμό. Σχηματίζουν μια ομογενή μάζα όταν καταπίνονται, η οποία μπορεί να κλείσει μέσα της το ψαροκόκκαλο και να το τραβήξει προς το στομάχι.

Ορισμένες τροφές με αυτή την ιδιότητα είναι:

 • Τα μαρσμέλοου
 • Οι μπανάνες
 • Το ψωμί με φυστικοβούτυρο
 • Το ψωμί μουλιασμένο σε νερό

Πότε θα πρέπει να δείτε έναν γιατρό;

Όπως αναφέραμε παραπάνω, θα πρέπει να πάτε να δείτε έναν γιατρό αν πιστεύετε ότι έχετε καταπιεί ένα ψαροκόκκαλο. Ο λόγος είναι πως αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να δείτε αν έχει τραυματιστεί ο οισοφάγος. Το κόκκαλο κατεβαίνει χωρίς προβλήματα, κάποιες φορές, όμως ίσως κόψει κάτι στην πορεία του. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να μολυνθεί και να δημιουργήσει απόστημα.

Επιπλέον, θα πρέπει να δείτε άμεσα γιατρό αν το κόκκαλο παραμένει κολλημένο μετά από μερικά λεπτά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, αν και σπανίως είναι θανάσιμο.

Ακόμη, να έχετε το νου σας για τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Δύσπνοια
 • Πόνο στο στήθος ή τον λαιμό
 • Βήχας ή εμετός με αίμα
 • Αδυναμία κατάποσης υγρών ή στερεών
 • Πρήξιμο στην περιοχή

Ιατρικές επιλογές για την αφαίρεση ενός ψαροκόκκαλου

Αυτή είναι η μοναδική διαθέσιμη επιλογή όταν το ψαροκόκκαλο δεν βγαίνει από μόνο του. Ένας ειδικός μπορεί να αφαιρέσει το ξένο σώμα με τσιμπιδάκι αν βρίσκεται σε προσβάσιμη περιοχή του λαιμού. Για να εκτελεστεί αυτή η διαδικασία, το ψαροκόκκαλο θα πρέπει να φαίνεται ανοίγοντας το στόμα.

Ωστόσο, αν έχει ήδη κατέβει προς τον οισοφάγο, ο γιατρός θα πρέπει να το εξάγει με μια ενδοσκόπηση. Αυτή είναι μια διαδικασία κατά την οποία εισάγεται ένας μικρός, εύκαμπτος σωλήνας σε μια κοιλότητα του σώματος προκειμένου να εξεταστεί.

Ένα από τα πλεονεκτήματά της είναι ότι πρόκειται για ελάχιστα επεμβατική μέθοδο και η ανάρρωση είναι άμεση. Ακόμη, επιτρέπει τη θεραπεία οποιασδήποτε επιπλοκής, όπως σχισίματος, αιμορραγίας, ή έλκους.

Γιατρός εκτελεί ενδοσκόπηση
Οι επαγγελματίες υγείας εκτελούν πολύ συχνά ενδοσκόπηση για ν’ απομακρύνουν τα ξένα σώματα.

Ψαροκόκκαλο στον λαιμό – Αποτρέποντας τον πνιγμό

Ένα από τα καλύτερα προληπτικά μέτρα είναι να αφαιρέσετε πλήρως τα ψαροκόκκαλα όταν παρασκευάζετε το φαγητό, ειδικά αν πρόκειται για σολομό, φρίσσα, ή πέστροφα. Επιπλέον, θα πρέπει να μασάτε αργά το ψάρι, αρκετές φορές, για ν’ ανιχνεύσετε το κόκκαλο πριν καταπιείτε την μπουκιά.

Αυτό το είδος ατυχήματος είναι συχνό στα άτομα με πρoσθήκες δοντιών καθώς δεν αισθάνονται το κόκκαλο όταν μασούν. Επιπροσθέτως, να είστε σε εγρήγορση με τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να παραμείνετε ψύχραιμοι και ν’ ακολουθήσετε τις συστάσεις που αναφέραμε παραπάνω αν κολλήσει ένα ψαροκόκκαλο στον λαιμό σας. Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν ειδικό αν το ψαροκόκκαλο δε βγει ή αν υπάρχουν επιπλοκές, μόνο εκείνος θα μπορέσει να επιλύσει το πρόβλημα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Pulido J, Sánchez A, Moreno A. Una espina en un pajar: espina de pescado alojada en la tiroides. Rev Colomb Cir. 2020; 35 (3): 491-7.
 • Remes-Troche J, Salazar L, Peña E. Extracción endoscópica de espina de pescado en el esófago cervical. Revista de Gastroenterología de México. 2010: 75 (3); 326-327.
 • Wu E, Huang L, Zhou Y, Zhu X. Migratory Fish Bone in the Thyroid Gland: Case Report and Literature Review. Case Rep Med. 2018 Feb 22;2018:7345723.
 • Men S, Ecevit MC, Topçu I, Kabakçi N, Erdağ TK, Sütay S. Diagnostic contribution of virtual endoscopy in diseases of the upper airways. J Digit Imaging. 2007 Mar;20(1):67-71.
 • McCabe A, Patton A, Salter N. It’s a cod! Finding Nemo (impacted fishbone) in the emergency department. BMJ Case Rep. 2017 Jun 15;2017:bcr2017220869.
 • Jeon SH, Han DC, Lee SG, Park HM, Shin DJ, Lee YB. Eikenella corrodens cervical spinal epidural abscess induced by a fish bone. J Korean Med Sci. 2007 Apr;22(2):380-2.
 • Vasquez J, Montesinos E, Castillo L, Rojas L, Peralta J. Perforación Esofágica y Mediastinitis causada por Espina de Pescado: Reporte de 3 casos. Rev. gastroenterol. Perú. 2006;  26( 4 ): 400-403.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.