Πέντε τοπικές θεραπείες με βότανα για την ψωρίαση

Τα συμπτώματα της ψωρίασης φέρνουν δυσφορία και μπορούν να χειροτερέψουν αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως. Ευτυχώς, υπάρχουν ορισμένες θεραπείες με βότανα που μπορούν να σας βοηθήσουν να τα θέσετε υπό έλεγχο.
Πέντε τοπικές θεραπείες με βότανα για την ψωρίαση
Sergio Alonso Castrillejo

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φαρμακοποιό Sergio Alonso Castrillejo.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Οι τοπικές θεραπείες με βότανα για την ψωρίαση έχουν τραβήξει την προσοχή πολλών ασθενών που παλεύουν με τα συμπτώματά της. Η πάθηση αυτή απαιτεί επαγγελματική φροντίδα. Ωστόσο, οι φυσικές εναλλακτικές λύσεις που ακολουθούν μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση από τα συμπτώματα.

Η ψωρίαση είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα το οποίο θέτει σε κίνδυνο την υγεία του δέρματος. Υπολογίζεται ότι επηρεάζει το 2% του πληθυσμού. Σε πολλές περιπτώσεις, εκδηλώνεται ταυτόχρονα με την ψωριασική αρθρίτιδα.

Ορισμένες μοντέρνες μέθοδοι αντιμετώπισης των συμπτωμάτων είναι τα χάπια και οι φωτοθεραπείες. Απαιτούνται όμως περισσότερες έρευνες προκειμένου να βρεθούν αποδείξεις για τα οφέλη των φυτών.

Τι είναι η ψωρίαση;

Άτομο με ψωρίαση στο μπράτσο

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια πάθηση. Προκαλεί τη γρήγορη συσσώρευση κυττάρων του δέρματος. Αυτό, με τη σειρά του, παράγει κόκκινα σημάδια ή ξηροδερμία η οποία συνοδεύεται από πόνο, σκάσιμο δέρματος, ή αιμορραγία, μεταξύ άλλων.

Γενικά, υπάρχουν διάφορες μορφές της ασθένειας. Παραδείγματος χάρη, ψωριασική αρθρίτιδα, πλακώδης ψωρίαση, και σταγονοειδής ψωρίαση. Υπάρχει επίσης η φλυκταινώδης, η ανάστροφη και η ερυθροδερμική ψωρίαση. Η τελευταία είναι η σπανιότερη και πιο σοβαρή μορφή.

Συμπτώματα της ψωρίασης

Η εκδήλωση της ψωρίασης διαφέρει από άτομο σε άτομο, ανάλογα με το είδος και το πόσο έχει προχωρήσει η ασθένεια. Στις περιοχές που μπορούν να επηρεαστούν περιλαμβάνονται το κρανίο, τα χέρια, οι αγκώνες, και ο λαιμός.

Σε αυτές τις περιοχές μπορούν να εμφανιστούν τα ακόλουθα:

 • Κόκκινα και πρησμένα σημάδια.
 • Ξεφλουδισμένο ή άσπρο ξηρό δέρμα.
 • Ξηρό και σπασμένο δέρμα που ίσως αιμορραγεί.
 • Πόνος γύρω από τις επηρεασμένες περιοχές.
 • Κνησμός και αίσθημα καύσου.
 • Χοντρά νύχια με κενά.
 • Ευαίσθητες και πρησμένες αρθρώσεις.

Πέντε τοπικές θεραπείες με βότανα για την ψωρίαση

Οι τοπικές θεραπείες με βότανα για την ψωρίαση μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε τη φλεγμονή και το ξεφλουδισμένο δέρμα που προκαλεί η ασθένεια. Πολλά εκχυλίσματα βοτάνων χρησιμοποιούνται για την παρασκευή φαρμάκων με τον ίδιο σκοπό.

Ανακαλύψτε τα εδώ!

1. Αλόη βέρα

Ζελέ αλόη βέρα σε μπολ και φύλλα αλόης

Το ζελέ από αλόη βέρα έχει καταπραϋντικές ιδιότητες οι οποίες μειώνουν τη δυσφορία που προκαλεί η ψωρίαση.

Αναμφίβολα, η αλόη βέρα αποτελεί μία από τις πιο γνωστές τοπικές θεραπείες με βότανα για την ψωρίαση. Χάρη στις καταπραϋντικές, αντιβακτηριακές και αναζωογονητικές ιδιότητές της, αποτελεί μια αποτελεσματική λύση για τη μείωση του ερεθισμού, του πόνου και της κοκκινίλας. Επίσης, προάγει την πρόληψη των μολύνσεων.

Τρόπος χρήσης

 • Εφαρμόζετε το ζελέ από αλόη βέρα τοπικά τρεις φορές την εβδομάδα για τρεις με τέσσερις εβδομάδες.
 • Αν επιμένουν τα συμπτώματα, σταματήστε για μία εβδομάδα και αρχίστε ξανά.

2. Τοπικές θεραπείες με βότανα – Κουρκουμάς

Τοπικές θεραπείες με βότανα για την ψωρίαση

Ο κουρκουμάς είναι ένα μπαχαρικό που ανήκει στην οικογένεια της πιπερόριζας και έχει αντιφλεγμονώδη δράση.

Το ενεργό του συστατικό, η κουρκουμίνη, έχει αποφέρει θετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της ψωρίασης. Χάρη στην αντιβακτηριακή και ηρεμιστική της δράση, μειώνει τον κίνδυνο μολύνσεων και κατευνάζει το κάψιμο.

Τρόπος χρήσης

 • Μπορείτε να επωφεληθείτε είτε με τοπικά ζελέ είτε με παρασκευάσματα. Μια καλή επιλογή είναι ν’ αναμείξετε σκόνη κουρκουμά με μέλι.
 • Χρησιμοποιήστε για τρεις με τέσσερις εβδομάδες στη σειρά.

3. Μαόνια

Θάμνος μαόνια

Η μαόνια (Μαόνια η οξύφυλλος), έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες οι οποίες την κάνουν να ξεχωρίζει στον τομέα της αντιμετώπισης της ψωρίασης.

Οι ιδιότητές της μπορούν να μειώσουν τα εξανθήματα και την κοκκινίλα.

Τρόπος χρήσης

 • Μπορείτε να αλέσετε το φυτό για να πάρετε ένα εκχύλισμα σε σκόνη. Έπειτα, προσθέστε το σε μια ενυδατική κρέμα.
 • Επιπλέον, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αποσταγμένα εκχυλίσματα.

4. Τοπικές θεραπείες με βότανα – Καλέντουλα

Άνθη και έλαιο καλέντουλας

Μπορείτε να μειώσετε το ξεφλούδισμα και τον κνησμό με την τοπική εφαρμογή καλέντουλας.

Η καλέντουλα είναι ένα αντιφλεγμονώδες φυτό με πολλαπλά οφέλη για το δέρμα. Για εκατοντάδες χρόνια, χρησιμοποιούνταν ως θεραπεία για δερματικές παθήσεις καθώς βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων όπως είναι το πρήξιμο, η κοκκινίλα, και το ξεφλούδισμα.

Τρόπος χρήσης

 • Μπορείτε ν’ ανακουφιστείτε από την ψωρίαση κάνοντας μπάνιο με το έγχυμα καλέντουλας.
 • Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το εκχύλισμά της σε κρέμες και έλαια.

5. Χαμομήλι

Τοπικές θεραπείες με βότανα για την ψωρίαση

Δεν αποτελεί μυστικό ότι το χαμομήλι χρησιμοποιείται στη δερματολογία εδώ και πολλά χρόνια.

Έχει αντιφλεγμονώδεις και καταπραϋντικές ιδιότητες. Γι’ αυτό, είναι η ιδανική θεραπεία για τα συμπτώματα της ψωρίασης, του εκζέματος, και άλλων δερματικών παθήσεων.

Τρόπος χρήσης

 • Μπορείτε να εφαρμόσετε το έγχυμά του τοπικά σαν λοσιόν. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το εκχύλισμα και το έλαιό του για να φτιάξετε κρέμες.
 • Ιδανικά, εφαρμόζετε δύο ή τρεις φορές την ημέρα.

Σας έχουν επηρεάσει τα συμπτώματα της ψωρίασης; Πέραν του να δείτε τον γιατρό σας, μη διστάσετε να δοκιμάσετε αυτές τις τοπικές θεραπείες με βότανα. Ωστόσο, σε περίπτωση παρενεργειών, σταματήστε τις αμέσως.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Herman, A., & Herman, A. P. (2016). Topically used herbal products for the treatment of psoriasis – Mechanism of action, drug delivery, clinical studies. Planta Medica. https://doi.org/10.1055/s-0042-115177
 • Mukherjee, P. K., Nema, N. K., Maity, N., Mukherjee, K., & Harwansh, R. K. (2013). Phytochemical and Therapeutic Profile of Aloe vera. Journal of Natural Remedies. https://doi.org/10.18311/JNR/2014/84
 • Feily, A., & Namazi, M. R. (2009). Aloe vera in dermatology: a brief review. Giornale Italiano Di Dermatologia e Venereologia : Organo Ufficiale, Società Italiana Di Dermatologia e Sifilografia.
 • Shishodia, S. (2013). Molecular mechanisms of curcumin action: Gene expression. BioFactors. https://doi.org/10.1002/biof.1041
 • Thangapazham, R. L., Sharma, A., & Maheshwari, R. K. (2007). Beneficial role of curcumin in skin diseases. Advances in Experimental Medicine and Biology. https://doi.org/10.1007/978-0-387-46401-5_15
 • Gulliver, W. P., & Donsky, H. J. (2005). A report on three recent clinical trials using Mahonia aquifolium 10% topical cream and a review of the worldwide clinical experience with Mahonia aquifolium for the treatment of plaque psoriasis. American Journal of Therapeutics. https://doi.org/10.1097/01.mjt.0000174350.82270.da
 • Akhtar, N., Zaman, S. U., Khan, B. A., Amir, M. N., & Ebrahimzadeh, M. A. (2011). Calendula extract: Effects on mechanical parameters of human skin. Acta Poloniae Pharmaceutica – Drug Research.
 • Matricaria chamomilla (German chamomile). (2008). Alternative Medicine Review. https://doi.org/10.1177/0081175015581379

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.