Ρούχα που μυρίζουν φρεσκάδα στην ντουλάπα: Πώς να το πετύχετε

Τα ρούχα σας συσσωρεύουν σταδιακά μια άσχημη μυρωδιά στην ντουλάπα σας; Αυτό είναι πολύ συνηθισμένο, οπότε λάβετε υπόψη σας αυτές τις συμβουλές για να μην μυρίζουν άσχημα!
Ρούχα που μυρίζουν φρεσκάδα στην ντουλάπα: Πώς να το πετύχετε

Έχει γραφτεί από Luz Marina Carpio Hernández

Τελευταία ενημέρωση: 25 Φεβρουαρίου, 2023

Πόσο ενοχλητικό είναι όταν παίρνετε τα ρούχα από τη ντουλάπα και αυτά μυρίζουν περίεργα. Είναι πιο συνηθισμένο απ’ ό,τι νομίζετε και συμβαίνει όταν δεν παίρνετε μέτρα για να διατηρείτε τη φρεσκάδα στα ρούχα.

Η μυρωδιά μούχλας, η οποία υποδηλώνει ότι τα ρούχα έχουν αποθηκευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να διαπεράσει τα υφάσματα και έτσι να μην μπορέσετε να τα φορέσετε λόγω προβλημάτων υγιεινής. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι πιθανό να έχουν προσκολληθεί στα ρούχα προνύμφες σκόρου, ακάρεα και μούχλα.

Δεν έχει νόημα να βάλετε τα ρούχα στο πλυντήριο και να προσθέσετε ποσότητες απορρυπαντικού και μαλακτικό, αν όταν στεγνώσουν τα βάλετε πάλι στη ντουλάπα. Το ενδεδειγμένο είναι να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα στο εσωτερικό του επίπλου, δηλαδή κάνοντας τη ντουλάπα να έχει ένα ευχάριστο άρωμα. Ας μάθουμε πώς θα το πετύχουμε αυτό.

Γιατί τα ρούχα χάνουν το φρέσκο άρωμά τους στη ντουλάπα;

Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν τις μυρωδιές που αποκτούν τα ρούχα στη ντουλάπα. Αν και συχνά σχετίζονται με την ακατάλληλη τεχνική πλυσίματος, το ατελές στέγνωμα ή την οσμή του σώματος, οι συνθήκες αποθήκευσης είναι πιθανό να παίζουν ρόλο.

Το μέγεθος της ντουλάπας, η ποσότητα των ρούχων και η έλλειψη σχολαστικού καθαρισμού παίζουν επίσης ρόλο στη διατήρηση των οσμών στα υφάσματα. Επίσης, οι τοίχοι και οι γωνίες της ντουλάπας που δεν συντηρούνται τακτικά και σχολαστικά αποτελούν ιδανικά μέρη για την ανάπτυξη μούχλας και ωιδίου. Ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για walk-in ντουλάπα ή μια απλή ντουλάπα, είναι καλή ιδέα να υιοθετήσετε μια μέθοδο που συμβάλλει στην καλύτερη κυκλοφορία του αέρα.

Μέθοδοι για να διατηρήσετε τα ρούχα με φρέσκια μυρωδιά στη ντουλάπα

Όταν η ντουλάπα σας είναι μικρή και έχετε πολλά ρούχα, βγάζοντας τα εποχιακά κομμάτια και αποθηκεύοντάς τα σε άλλα συρτάρια μειώνετε τον όγκο και, επομένως, τις οσμές.

Βοηθάει επίσης να βεβαιωθείτε ότι τα ρούχα είναι εντελώς καθαρά και στεγνά πριν τα βάλετε στη ντουλάπα. Τα αυτόματα αποσμητικά χώρου και οι σακούλες με ποτ πουρί αποξηραμένων λουλουδιών διατηρούν το φρέσκο άρωμα στη ντουλάπα.

Αιθέρια έλαια για τη ντουλάπα

Keep Clothes Smelling Fresh
Τα αιθέρια έλαια μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τη μυρωδιά της ντουλάπας.

Έρευνες έχουν δείξει τη χρησιμότητα των αιθέριων ελαίων στην αρωματοποιία. Αυτό οφείλεται στην οσφρητική ποιότητα των ουσιών αυτών, η οποία ενθαρρύνει τη χρήση τους ακόμη και σε αρώματα για απορρυπαντικά πλυντηρίων ρούχων, σύμφωνα με το περιοδικό Offarm.

Ανανεώστε τις οσμές τοποθετώντας μια χαρτοπετσέτα ή μια μπάλα μαλλί σε μια γωνιά της ντουλάπας με 5 σταγόνες ελαίου. Προτιμήστε αρώματα όπως κέδρου ή λεβάντας, επειδή εξουδετερώνουν τις οσμές και απωθούν τους σκόρους.

Αποστειρώστε τη ντουλάπα

Βγάλτε όλα τα ρούχα που έχετε στη ντουλάπα και προχωρήστε στην αποστείρωση. Για να το κάνετε αυτό, σκουπίστε με ηλεκτρική σκούπα όλη τη σκόνη και στη συνέχεια ψεκάστε το μείγμα που αναφέρουμε παρακάτω. Όταν ο χώρος στεγνώσει και αεριστεί, μπορείτε να βάλετε τα ρούχα ξανά μέσα. Τα αποσμητικά διατίθενται σε οποιοδήποτε κατάστημα με είδη σπιτιού, αλλά οι σπιτικές συνταγές είναι εξίσου αποτελεσματικές με αυτές του εμπορίου.

Σε ένα μπουκάλι ψεκασμού, συνδυάστε ίσα μέρη ξύδι και νερό. Ψεκάστε το μείγμα σε όλες τις γωνίες της ντουλάπας για να απορροφήσει την οσμή.

Δοκιμάστε τη μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα έχει ευεργετικές ιδιότητες στο σπίτι. Μάλιστα, μια δημοσίευση του Εθνικού Κέντρου Βιοτεχνολογικών Πληροφοριών τονίζει τη δράση αυτής της σκόνης στα καθαριστικά διαλύματα.

Από την άλλη πλευρά, ένα πείραμα που διεξήχθη από την Εθνική Ιατρική Βιβλιοθήκη των Ηνωμένων Πολιτειών καθόρισε ότι η μαγειρική σόδα ασκεί εξαιρετική απολυμαντική δράση, αποτρέποντας επιπλοκές από μικροοργανισμούς που σχηματίζονται στην υγρασία.

Απλώς γεμίστε ένα φλιτζάνι με 3 κουταλιές της σούπας από τη σκόνη και αφήστε το να δράσει σε μια γωνιά της ντουλάπας ή σε ένα μέρος όπου δεν κινδυνεύετε να το χύσετε. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για 2 μήνες και στη συνέχεια να το αλλάξετε.

Φακελάκια ενεργού άνθρακα

Το Medical News Today περιγράφει τον ενεργό άνθρακα ως απορροφητικό των βλαβερών οσμών και αερίων, καλό για τη ρύθμιση της υπερβολικής ή μικροεπίπεδης υγρασίας. Χρησιμοποιείται συχνά στα ψυγεία και στο εσωτερικό των παπουτσιών και λειτουργεί επίσης ως αποσμητικό στη ντουλάπα.

Μερικές κουταλιές της σούπας ενεργού άνθρακα σε σκόνη είναι ό,τι χρειάζεστε για τη ντουλάπα σας. Όπως και η μαγειρική σόδα, μπαίνει σε δοχείο ή σε φακελάκια τοποθετημένα σε σημείο που δεν θα λεκιάσει τα ρούχα σας. Μέσα σε μισή ώρα από την ενσωμάτωσή του, θα αρχίσει να απορροφά τις οσμές.

Χρησιμοποιήστε κέδρο

Ο κόκκινος κέδρος είναι ένας κατ’ εξοχήν αρωματικός παράγοντας, επισημαίνει το περιοδικό Science and Man. Το δημοσίευμα υπογραμμίζει πόσο εύκολο είναι να δουλέψετε με αυτό το ξύλο, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται συνήθως στην ξυλουργική.

Το γήινο άρωμά του και οι ιδιότητες απορρόφησης της υγρασίας προσθέτουν πόντους. Ως εκ τούτου, τα ντουλάπια από κέδρο είναι η ιδανική εναλλακτική λύση για την αποφυγή δημιουργίας δυσάρεστων οσμών.

Το κόστος αυτού του επίπλου μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο, αλλά δεν είναι απαραίτητο να φτιάξετε μια ντουλάπα από αυτό το ξύλο. Κρεμάστρες από κέδρο ή μικρά μπλοκ από το υλικό αυτό εκτελούν την ίδια λειτουργία.

Μπάρες σαπουνιού

Keep clothes smelling fresh
Μπορείτε να δημιουργήσετε τις δικές σας μικρές μπάρες σαπουνιού για να αρωματίσετε τα ρούχα σας.

Σαπούνια με άρωμα της αρεσκείας σας εξαλείφουν τις άσχημες μυρωδιές στα ρούχα. Ο τρόπος χρήσης τους είναι να τυλίγετε τις μπάρες με ένα λεπτό πανί ώστε το άρωμα να βγαίνει από αυτό και να καλύπτει την περιοχή.

Μπαλάκια βαμβακιού

Πάρτε μπαλάκια βαμβακιού και εμποτίστε τα με αιθέριο έλαιο ή άρωμα. Στη συνέχεια, βάλτε τα σε ένα γυάλινο βάζο, το στόμιο του οποίου καλύπτετε με ένα πλέγμα ή ένα λεπτό πανί. Κάθε μήνα μπορείτε να αλλάζετε τις μπάλες με νέες.

Επίσης, μπορούν να τοποθετηθούν σε ντουλάπες, μέσα σε παπούτσια ή συρτάρια και είναι αντιβακτηριδιακά. Υπάρχουν πολλά αρώματα για να επιλέξετε, ωστόσο, τα πιο συνηθισμένα για την απορροφητική τους ικανότητα είναι το τεϊόδεντρο και το πράσινο μήλο.

Επενδύστε στην τεχνολογία

Όταν το επιτρέπει ο προϋπολογισμός σας, η επένδυση σε έναν αφυγραντήρα είναι μια καλή ιδέα. Αυτές οι συσκευές αποτρέπουν τις οσμές εξαλείφοντας την υγρασία, αποτρέποντας την ανάπτυξη μυκήτων. Τα συστήματα αποθήκευσης με ελεγχόμενο κλίμα είναι μια εναλλακτική λύση, αν και έχουν υψηλότερο κόστος.

Πώς να επιστρέψετε τη μυρωδιά φρεσκάδας στα ρούχα που φυλάσσονται για μεγάλο χρονικό διάστημα στη ντουλάπα;

Αν καταλήξατε σε αυτές τις πληροφορίες, όταν τα ρούχα σας έχουν ήδη αποκτήσει τη μυρωδιά της αποθήκευσης, σας προτείνουμε να τα ψεκάσετε με αποσμητικά υφασμάτων σε αεροζόλ ή με ένα σκεύασμα που περιλαμβάνει ίσες ποσότητες νερού και βότκας. Αφήστε τα να στεγνώσουν στον καθαρό αέρα.

Τέλος, μπορείτε να πλύνετε τα ρούχα σας στον πιο γρήγορο κύκλο του πλυντηρίου, αναμειγνύοντας μισό φλιτζάνι απορρυπαντικό με ένα φλιτζάνι μαλακτικό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.