5 ψυχολογικά γνωρίσματα που έχουν οι υποτακτικοί άνθρωποι

Οι υποτακτικοί άνθρωποι τείνουν να έχουν βιώσει πόνο στο παρελθόν, γεγονός που τους έχει κάνει να μη θέλουν να ξεχωρίζουν, προκειμένου να αποφύγουν τον περαιτέρω πόνο.
5 ψυχολογικά γνωρίσματα που έχουν οι υποτακτικοί άνθρωποι
Lourdes Martínez

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φαρμακοποιό Lourdes Martínez.

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Οι υποτακτικοί άνθρωποι συνήθως δεν υψώνουν τη φωνή τους, βάζουν τον εαυτό τους σε δεύτερη θέση και συμμορφώνονται με ό,τι οι περισσότερο διεκδικητικοί άνθρωποι απαιτούν από αυτούς.

Όμως η νοητική στάση αυτού του είδους μπορεί μερικές φορές να κάνει ένα άτομο να βρεθεί σε μια βλαπτική και μη υγιή σχέση. Τελικά μπορεί να γίνει θύμα. Όμως η αλλαγή αυτής της νοοτροπίας μπορεί να είναι δύσκολη.

Δεν είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν θέλουν να σταματήσουν να είναι υποτακτικοί, όμως οι εμπειρίες του παρελθόντος τους έκαναν να αποκτήσουν ορισμένα ψυχολογικά γνωρίσματα από τα οποία δεν μπορούν να απαλλαγούν εύκολα.

1. Οι υποτακτικοί άνθρωποι δεν είναι διεκδικητικοί

Υποτακτικοί άνθρωποι

Οι υποτακτικοί άνθρωποι δεν δίνουν προτεραιότητα στις ανάγκες ή στις επιθυμίες τους. Αντί αυτού, βάζουν πάντα πρώτες τις ανάγκες και τις επιθυμίες των άλλων.

Η έλλειψη διεκδικητικότητας εκ μέρους τους τούς κάνει να υιοθετούν μια δευτερεύουσα θέση σε μια ομαδική εργασία, για παράδειγμα. Αυτό οφείλεται στον μεγάλο αγώνα που δίνουν για να εκφράσουν την άποψη ή τη γνώμη τους.

Αν και μπορεί να επιθυμούν να εκφραστούν, αισθάνονται συνεσταλμένοι και αποσύρονται. Πιστεύουν ότι αυτό που νομίζουν δεν θα ληφθεί υπόψη και καταλήγουν ακόμα και να αμφισβητούν τις απόψεις τους.

2. Το παρελθόν των υποτακτικών ανθρώπων είναι γεμάτο πόνο

Οι υποτακτικοί άνθρωποι δεν γεννιούνται απαραίτητα έτσι, αλλά μάλλον έχουν βιώσει εμπειρίες που σιγά-σιγά τους έχουν κάνει να αποσυρθούν στον εαυτό τους και να γίνουν αυτοί που είναι.

Μια παιδική ηλικία με γονείς με μια μη υγιή σχέση, ή μια εφηβεία γεμάτη συνεχή εκφοβισμό, μπορεί να αποτελεί αρκετά σημαντικό λόγο για να υιοθετήσει κάποιος έναν εντελώς υποτακτικό ρόλο.

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση και η ανασφάλεια κάνει τους υποτακτικούς ανθρώπους να αισθάνονται άχρηστοι αν δεν είναι στη διάθεση των άλλων.

Αυτό δεν είναι καθόλου υγιές για αυτούς, επειδή μακροπρόθεσμα γίνονται πολύ ευάλωτοι και πληγώνονται εύκολα.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Θεραπεύστε συναισθηματικές πληγές από την παιδική ηλικία με 6 βήματα.

 

3. Οι υποτακτικοί άνθρωποι αποφεύγουν κάθε είδους σύγκρουση

Υποτακτικοί άνθρωποι

Δεν θα δείτε ποτέ υποτακτικούς ανθρώπους να επιδιώκουν συγκρούσεις. Αντιθέτως: θα τις αποφύγουν με κάθε κόστος.

Οι συγκρούσεις τούς κάνουν πολύ νευρικούς, ίσως επειδή τους θυμίζουν κάποια προηγούμενη εμπειρία τους.

Το πρόβλημα με αυτό είναι ότι, για να αποφύγουν τη σύγκρουση, κατεβάζουν το κεφάλι, δέχονται πράγματα που δεν είναι πρόθυμοι να αποδεχτούν και δεν δίνουν στον εαυτό τους τη θέση που του αξίζει.

Η προσπάθεια αποφυγής κάθε είδους σύγκρουσης ή συζήτησης προκαλεί μεγάλη εξάντληση.

4. Στους υποτακτικούς ανθρώπους δεν αρέσει να τραβούν την προσοχή

Μερικοί μπορεί να το συγχέουν αυτό με τη ντροπαλοσύνη, όμως στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν τρόπο να περνούν απαρατήρητοι και να μην ξεχωρίζουν.

Οι υποτακτικοί άνθρωποι ανησυχούν πολύ για το τι μπορεί να σκέφτονται οι άλλοι για αυτούς. Για αυτόν τον λόγο τείνουν να ντύνονται και να φέρονται με πολύ διακριτικό τρόπο.

Αυτό τους εγγυάται ότι θα αποφύγουν κάθε κατάσταση που μπορεί τελικά να οδηγήσει στην ταπείνωσή τους ή να προκαλέσει κάποιου είδους σύγκρουση.

 

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: Χαμηλή αυτοεκτίμηση: όταν γίνεστε εχθροί του εαυτού σας.

 

5. Οι υποτακτικοί άνθρωποι τείνουν να είναι συναισθηματικά εξαρτημένοι

Υποτακτικοί άνθρωποι

Οι υποτακτικοί άνθρωποι τείνουν να σκέφτονται υπερβολικά τους άλλους και είναι τόσο ευάλωτοι που χρειάζονται κάποιον για να τους προστατεύει.

Επομένως βρίσκουν εντελώς φυσικό το να καταλήγουν σε σχέσεις εξάρτησης, στις οποίες το άλλο άτομο δίνει νόημα στη ζωή τους και ταυτόχρονα τους προσφέρει προστασία.

Αυτό θεωρείται ότι ισχύει και για τις σχέσεις στις οποίες υπάρχει κακοποίηση. Ακόμα και αν το άλλο άτομο δεν τους συμπεριφέρεται καλά, μέσα τους λένε, “…τουλάχιστον έχω κάποιον”. Μάθετε περισσότερα στην έρευνα των Δρ. Yüksel et. al. εδώ.

Πρόκειται πραγματικά για μια αντίληψη που τους εκθέτει σε μεγάλο πόνο μέσα στις σχέσεις τους.

Βρίσκεστε σε επαφή με υποτακτικούς ανθρώπους; Μήπως είστε εσείς υποτακτικό άτομο; Η διαφυγή από αυτήν την κατάσταση μέγιστης υποταγής είναι δυνατή, όμως απαιτείται μεγάλη προσπάθεια και επίγνωση αυτού που πραγματικά συμβαίνει.

Μπορείτε να μάθετε να είστε περισσότερο διεκδικητικοί, αυξήστε την αυτοεκτίμησή σας και επίσης απαλλαγείτε από κάθε ανασφάλεια που σας κάνει να αισθάνεστε ανάξιοι.

Εξάλλου, οι υποτακτικοί άνθρωποι τείνουν να υποφέρουν πολύ.

Η στάση τους προσελκύει βίαιους και επιθετικούς ανθρώπους, σε τέτοιον βαθμό που με τον καιρό και αφού πληγωθούν πρέπει τελικά να αναγνωρίσουν την ανάγκη να αρχίσουν να δίνουν στον εαυτό τους την εκτίμηση που αξίζει.

 

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.