Τι είναι το Simply Run και ποια τα οφέλη του;

Το τρέξιμο 10 λεπτών την ημέρα έχει γίνει μια πολύ δημοφιλής συνήθεια. Ανακαλύψτε τα οφέλη αυτής της προπόνησης και τι πρέπει να λάβετε υπόψη για να εξασκηθείτε στο Simply Run.
Τι είναι το Simply Run και ποια τα οφέλη του;

Έχει γραφτεί από Josberth Johan Benitez Colmenares

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Η εφαρμογή ενός προγράμματος άθλησης δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το κύριο εμπόδιο που συναντούν οι δρομείς είναι ο χρόνος. Χωρίς αμφιβολία, δεν είναι πάντα εύκολο να προσαρμόσετε το πρόγραμμά σας για να ελευθερώσετε μία ή δύο ώρες την ημέρα για να αφιερωθείτε στην προπόνηση. Ίσως η απάντηση σε αυτό μπορεί να βρεθεί στον τρόπο εκπαίδευσης Simply Run.

Όταν σκέφτεστε να τρέξετε, πιθανώς να φανταστείτε συνεδρίες 60+ λεπτών σε υψηλή ένταση. Αν και μπορούμε να πούμε ότι αυτό είναι το πρότυπο όταν πρόκειται για αυτή την άσκηση, οι υποστηρικτές της ισχυρίζονται ότι μπορείτε ακόμα να επωφεληθείτε από το να τρέχετε μόνο 10 λεπτά την ημέρα. Θέλετε να μάθετε τι κρύβεται πίσω από αυτό; Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τι είναι το Simply Run.

Τι είναι το Simply Run;

Το Simply Run είναι ένας τρόπος εκπαίδευσης που περιλαμβάνει τρέξιμο 10 λεπτά την ημέρα. Είναι ένα στυλ τρεξίματος που ξεκίνησε στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη συνέχεια έγινε δημοφιλές σε όλο τον κόσμο. Αναδείχθηκε ως εναλλακτική λύση στο τρέξιμο όταν έχετε λίγο χρόνο.

Για να το εξασκήσετε, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να φορέσετε τα παπούτσια σας και να προπονηθείτε κατά μέσο όρο για 10 λεπτά με μέτρια ή υψηλή ένταση. Πολλοί δρομείς συμπληρώνουν τη συνεδρία με μια ρουτίνα αερόβιας άσκησης, αν και αυτό είναι μόνο προαιρετικό.

Εάν η εργασία, η μελέτη ή οι καθημερινές σας υποχρεώσεις σας εμποδίζουν να προπονηθείτε όπως θέλετε, τότε το Simply Run θα προσφέρει μια εναλλακτική λύση που θα σας αποσπάσει την προσοχή, θα ενισχύσει τους μυς, την καρδιά και τους πνεύμονες και θα βελτιώσει τη συνολική σας υγεία. Εάν πιστεύετε ότι τα 10 λεπτά δεν είναι αρκετά, σας προσκαλούμε να αναθεωρήσετε τα πλεονεκτήματα αυτού του τρόπου.

Μια γυναίκα που τρέχει κατά μήκος της παραλίας.
Ο ελάχιστος χρόνος για προπόνηση είναι ένα κοινό πρόβλημα στη σημερινή κοινωνία.

Ίσως σας ενδιαφέρει: 7 ασκήσεις για να απαλλαγείτε από τον πόνο στην πλάτη

Τα κύρια πλεονεκτήματα του Simply run

Μπορεί να έχετε αμφιβολίες για τα οφέλη του απλού τρεξίματος. Φυσικά, τα πλεονεκτήματα που λαμβάνετε δεν είναι τα ίδια με αυτά αν τρέχετε 10, 20 ή 30 χιλιόμετρα την ημέρα, αλλά είναι σημαντικά σε σύγκριση με τον καθιστικό τρόπο ζωής.

Το μεγάλο μπαμ ξεκίνησε με ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε το 2014 στο Journal of The American College of Cardiology. Οι ερευνητές ξεκίνησαν να μελετήσουν τους κινδύνους από την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος σε μια ομάδα περισσότερων από 55.000 ενηλίκων.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι δρομείς είχαν 45% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακές επιπλοκές, ακόμη και αν έτρεχαν μόνο 5-10 λεπτά την ημέρα με αργές ταχύτητες. Αυτό ενθάρρυνε αρκετούς εκπαιδευτές και ανενεργούς ανθρώπους να εκπαιδεύονται μόνο για αυτό το διάστημα, δημιουργώντας το Simply Run.

Βελτιώνει τη στάση σας

Ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Journal of Physical Therapy Science το 2017 επισημαίνει ότι το τρέξιμο κατά μέσο όρο 10 λεπτών συμβάλλει στη βελτίωση της στάσης του σώματος λόγω της μυϊκής ενεργοποίησης. Όταν περνάτε πολύ καιρό χωρίς δραστηριότητα, οι μύες στο κάτω μέρος της πλάτης, οι γλουτοί και τα πόδια σας εξασθενούν.

Στην πραγματικότητα, ένα καλό μέρος των τραυματισμών στην οσφυαλγία εμφανίζονται για αυτόν τον λόγο. Εάν είστε επιρρεπείς σε οσφυαλγία, το τρέξιμο μπορεί να έχει οφέλη.

Μειώνετε τον κίνδυνο τραυματισμού

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο αρχάριος δρομέας είναι μεταξύ 30% και 79% πιο πιθανό να τραυματιστεί κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης ή ενός αγώνα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί ειδικοί προτείνουν να συνηθίσετε το σώμα σας σταδιακά, ώστε να αποκτήσετε την τεχνική.

Εάν θέλετε να ξεκινήσετε να τρέχετε, αυτή η μέθοδος μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη ως μέθοδος μετάβασης. Είναι επίσης χρήσιμο εάν αναρρώνετε μετά από τραυματισμό και αισθάνεστε ότι δεν είστε στο 100% της ικανότητάς σας.

Βελτιώνει τη διάθεσή σας

Η άθληση περιλαμβάνει την απελευθέρωση ενδορφινών. Αυτή η ορμόνη σας κάνει να αισθάνεστε καλά με τον εαυτό σας και σας παρέχει ένα όριο ευτυχίας. Το τρέξιμο, ακόμη και αν είναι μόνο 10 λεπτά, είναι ένας δωρεάν και πρακτικός τύπος θεραπείας.

Το απλό τρέξιμο σας βοηθά να αποφύγετε τον καθιστικό τρόπο ζωής

Ο πόνος στη μέση δεν είναι ο μόνος κίνδυνος που αντιμετωπίζετε εάν κάνετε καθιστική ζωή. Οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η υπέρταση, η υψηλή χοληστερόλη και η παχυσαρκία είναι μερικές μόνο από τις συνέπειες στις οποίες εκτίθεστε. Δεδομένου ότι ο χρόνος δεν θα είναι πλέον δικαιολογία, η εξάσκηση αυτής της παραλλαγής μπορεί να είναι το εισιτήριο για μια υγιή ζωή.

Πάνω από όλα τα άλλα, και ανάλογα με την ένταση των προπονήσεών σας, μπορείτε επίσης να τονώσετε τους μυς σας, να διατηρήσετε ή να χάσετε βάρος και να αυξήσετε την πυκνότητα των οστών σας. Εάν έχετε υποστεί κάποιο είδος τραύματος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Simply Run ως θεραπεία αποκατάστασης.

Μια γυναίκα που τρέχει με το σκυλί της.
Το Simply Run σάς επιτρέπει να συνδυάσετε τα 10 λεπτά άσκησης με άλλες δραστηριότητες, όπως το περπάτημα του κατοικίδιου σας.

Ποιες προφυλάξεις πρέπει να ληφθούν κατά την άσκηση του Simply Run;

Παρά τα πλεονεκτήματα του να τρέχετε 10 λεπτά την ημέρα, να έχετε κατά νου ότι, όπως σε κάθε άλλο άθλημα, πρέπει να εφαρμόζετε μια σειρά αρχών όταν το εξασκείτε. Ακολουθεί μια λίστα με τα πιο σημαντικά:

  • Κάντε συνεδρίες διατάσεων και προθέρμανσης πριν από την προπόνηση.
  • Φορέστε παπούτσια σχεδιασμένα για τρέξιμο. Αυτά βοηθούν στη μείωση των επιπτώσεων στις αρθρώσεις σας.
  • Επιλέξτε έδαφος που δεν περιέχει απότομες αλλαγές στην κλίση.
  • Εάν είναι η πρώτη σας φορά για τρέξιμο, τρέξτε σε χαμηλή ένταση. Αυξήστε ανάλογα με την πρόοδο και την αντοχή σας.
  • Ενυδατωθείτε μετά το τέλος της άσκησης.
  • Τεντώστε ή κάντε μασάζ στους μυς σας όταν επιστρέψετε στο σπίτι.

Είναι επίσης σημαντικό να αποφύγετε την υπερπροπόνηση. Πολλοί από τους λάτρεις αυτού του τρόπου τείνουν να βγαίνουν δύο φορές την ημέρα (το πρωί και το απόγευμα). Με αυτόν τον τρόπο, συμπληρώνουν 20 λεπτά, κάτι που είναι καλό για τη διανομή δύναμης ή χρόνου. Ωστόσο, είναι επιτακτική ανάγκη να συμπεριλάβετε ένα χρόνο αποκατάστασης.

Εάν το έχετε υπόψη σας και εφαρμόσετε όλα τα άλλα, μειώνετε τον κίνδυνο τραυματισμού ή οποιουδήποτε άλλου προβλήματος με το τρέξιμο. Φυσικά, φροντίστε να φοράτε αθλητικά ρούχα και να απολαμβάνετε κάθε δευτερόλεπτο της προπόνησής σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Buist I, Bredeweg SW, Lemmink KA, Pepping GJ, Zwerver J, van Mechelen W, Diercks RL. The GRONORUN study: is a graded training program for novice runners effective in preventing running related injuries? Design of a Randomized Controlled Trial. BMC Musculoskelet Disord. 2007 Mar 2;8:24.
  • Lee DC, Pate RR, Lavie CJ, Sui X, Church TS, Blair SN. Leisure-time running reduces all-cause and cardiovascular mortality risk. J Am Coll Cardiol. 2014 Aug 5;64(5):472-81.
  • Matsunaga N, Imai A, Kaneoka K. Comparison of muscle synergies before and after 10 minutes of running. J Phys Ther Sci. 2017 Jul;29(7):1242-1246.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.