Συναισθηματική νοημοσύνη για τις δύσκολες στιγμές

Το καλό με τη συναισθηματική νοημοσύνη είναι ότι μπορούμε να την αποκτήσουμε και να την αναπτύξουμε. Έτσι, αν δεν είμαστε ευτυχισμένοι, μπορούμε να κάνουμε αλλαγές προς το καλύτερο.
Συναισθηματική νοημοσύνη για τις δύσκολες στιγμές
Valeria Sabater

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Valeria Sabater.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι η καλύτερη στρατηγική για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας. Όλοι περνάμε προσωπικές στιγμές που είναι ιδιαίτερα περίπλοκες και δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να κυριαρχούμε επιδέξια στο συναισθηματικό μας κόσμο.

Όπως λέγεται, τα συναισθήματα μπορούν να αποτελέσουν τη μεγαλύτερή μας δύναμη μέσα στη μεγαλύτερη αδυναμία μας. Τα πάντα εξαρτώνται από το πώς τα χρησιμοποιούμε μέσα στη δεδομένη πραγματικότητα.

Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι οι ψυχολογικές καταστάσεις όπως η λύπη, ο φόβος ή η οργή δεν είναι όσο αρνητικές πιστεύουμε.

Τελικά προσπαθούν να “τραβήξουν την προσοχή μας”, ειδοποιώντας μας ότι κάτι δεν πάει καλά. Πρόκειται για συναγερμούς απέναντι στους οποίους πρέπει να γνωρίζουμε πώς να αντιδράσουμε, να τους διαχειριστούμε και να τους αλλάξουμε χωρίς να τους επιτρέπουμε να μας εξουσιάζουν.

Συναισθηματική νοημοσύνη: το κλειδί για την ευτυχία σας

Αν θέλετε να εντρυφήσετε στις πάντοτε ενδιαφέρουσες και χρήσιμες θεωρίες για τη συναισθηματική νοημοσύνη, συνιστούμε βιβλία όπως το: “Η Δύναμη της Συναισθηματικής Νοημοσύνης στο Χώρο της Εργασίας” ή “Η Δύναμη της Συναισθηματικής Νοημοσύνης στη Διοίκηση Οργανισμών” του Daniel Goleman, και το “Οι Περιοχές των Σφαλμάτων σας” του Wayne Dyer.

Πρόκειται για εξαιρετικές πηγές γνώσης προκειμένου να ξεκινήσετε την προσωπική αλλαγή για να είστε πιο ευτυχισμένοι και παραγωγικοί στην εργασία, στην προσωπική ζωή ή στις σχέσεις σας.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: Η αποθάρρυνση είναι φυσιολογική αλλά η απαισιοδοξία όχι.

Θέλουμε να σας παρουσιάσουμε μερικά μικρά βήματα που μπορείτε να κάνετε κάθε μέρα για να μετατρέψετε τις στιγμές που αισθάνεστε ευάλωτοι σε κρίσιμα σταυροδρόμια προς ευκαιρίες για να γίνετε πιο δυνατοί.

συναισθηματική νοημοσύνη

Αυτογνωσία

Αυτή η πρώτη στρατηγική μπορεί αρχικά να μοιάζει πολύ απλή.

Όμως αν κάνετε τις ασκήσεις που προτείνουμε παρακάτω, θα συνειδητοποιήσετε ότι μερικές φορές αυτό που νομίζουμε ότι είμαστε δεν εκφράζεται από τις πράξεις μας στην καθημερινή μας ζωή.

Σκεφτείτε τα παρακάτω για λίγο.

Χρησιμοποιήστε έξι λέξεις για να περιγράψετε τον εαυτό σας και έπειτα δώστε παραδείγματα που όντως επιβεβαιώνουν την περιγραφή αυτή.

Μερικά απλά παραδείγματα:

  • Είμαι γενναίος/α. Μπορώ να το αποδείξω; Όχι, επειδή μέχρι τώρα είμαι στο έλεος όσων λένε ή αποφασίζουν οι άλλοι.
  • Είμαι θετικός άνθρωπος. Μπορώ να το αποδείξω; Όχι, επειδή αυτή τη στιγμή τα πράγματα δεν πάνε καλά και έχω σταματήσει να βλέπω τη θετική πλευρά της ζωής.
  • Είμαι στοργικός/ή. Μπορώ να το αποδείξω; Μάλλον όχι, επειδή δεν αισθάνομαι καλά για τον εαυτό μου και δεν είμαι τόσο στοργικός/ή με τους άλλους όσο ήμουν προηγουμένως.

Τώρα που έχουμε περιγράψει τον εαυτό μας, ας γράψουμε πώς θα θέλαμε να ήμασταν αυτές τις στιγμές:

  • Τώρα θα ήθελα να αισθάνομαι χαλαρός/ή.
  • Θα ήθελα να αισθάνομαι καλά για τον εαυτό μου, να είμαι περήφανος/η.
  • Αυτή τη στιγμή θα ήθελα να είμαι μόνος/η.

Δώστε προσοχή στις διαφορές ανάμεσα σε όλες τις καταστάσεις και σκεφτείτε πάνω σε αυτές: αυτό που αισθάνεστε αυτή τη στιγμή και το πώς θα θέλατε πραγματικά να αισθάνεστε.

συναισθηματική νοημοσύνη

Μην κατηγορείτε τους άλλους: εσείς είστε υπεύθυνοι για την ευτυχία σας

Ίσως αυτό τραβάει την προσοχή σας. Πώς μπορείτε να μην κατηγορήσετε το συγκεκριμένο άτομο για τη δυστυχία σας, όταν το μόνο που σας προσφέρει είναι εξαπάτηση και δάκρυα;

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Ακολουθήστε τη δική σας ευτυχία, όχι αυτή που λένε οι άλλοι.

Πάνω απ’όλα, η συναισθηματική νοημοσύνη μας διδάσκει την ανάγκη να αναλάβουμε την ευθύνη του εαυτού μας, να γνωρίσουμε τις ανάγκες, τους φόβους και τις αρετές μας.

  • Εφόσον πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη της ευτυχίας μας, πρέπει να παίρνουμε αποφάσεις. Αν οι άνθρωποι σας βλάπτουν, υπερασπιστείτε τον εαυτό σας με αποφασιστικότητα ξεκαθαρίζοντας ποια είναι τα όρια.
  • Εκφράζετε τα συναισθήματά σας με σαφήνεια. Αν οι άλλοι δεν συμπεριφέρονται αναλόγως, είναι απαραίτητο να πάρετε μια απόφαση με ενδιαφέρον και σεβασμό.

Μην κατηγορείτε, μη συσσωρεύετε πικρία, θυμό ή κακεντρέχεια. Όλα αυτά επιβαρύνουν πολύ την καρδιά μας. Η συναισθηματική νοημοσύνη μας διδάσκει ότι για να είμαστε ευτυχισμένοι πρέπει να απελευθερωθούμε από τα παραπάνω συναισθήματα.

Εσείς αποφασίζετε ποια είναι η αξία σας

Έχει έρθει η στιγμή που γνωρίζουμε απόλυτα τα συναισθήματά και τις ανάγκες μας και ξέρουμε ότι πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί και να θέτουμε όρια σχετικά με το τι επιτρέπουμε και τι όχι.

Ποιο είναι το επόμενο βήμα που πρέπει να κάνουμε σε αυτό το προσωπικό σταυροδρόμι στο οποίο βρισκόμαστε;

  • Αναγνωρίστε τα πλεονεκτήματα και τις αρετές σας. Ξέρετε την αξία σας και τις ανάγκες σας, επομένως αρχίστε να βιώνετε την εσωτερική ηρεμία. Τέλος οι αμφιβολίες και οι φόβοι.
  • Δεν έχετε ανάγκη να αποδείξετε τίποτα σε κανέναν. Κάθε άτομο έχει το δικό του προσωπικό σύμπαν και το δικό του τρόπο να καταλαβαίνει τον κόσμο. Όπου υπάρχει σεβασμός, όλοι έχουμε το δικαίωμα να είμαστε αυτοί που είμαστε και επιτρέπουμε στους άλλους να είναι αυτοί που είναι.
συναισθηματική νοημοσύνη

Βάλτε μπρος τη μηχανή της αλλαγής. Εσείς ξέρετε πόσο έχετε υποφέρει και αγωνιστεί στη ζωή σας, ποιος λοιπόν λέει ότι δεν αξίζετε να είστε ευτυχισμένοι “με το δικό σας τρόπο”;

Εμπρός. Ξεκινήστε αυτή τη στιγμή.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.