Σιτρονέλλα: Τα οφέλη της στην υγεία με βάση την επιστήμη

Το λάδι σιτρονέλλα είναι γνωστό για την ικανότητά του να απωθεί τα έντομα. Ωστόσο, πέρα από αυτό, έχει και άλλες ενδιαφέρουσες χρήσεις. Συνεχίστε να διαβάζετε για να τα ανακαλύψετε όλα!
Σιτρονέλλα: Τα οφέλη της στην υγεία με βάση την επιστήμη

Τελευταία ενημέρωση: 10 Φεβρουαρίου, 2021

Τα οφέλη από την σιτρονέλλα υπήρξαν ένα δημοφιλές ερευνητικό θέμα τα τελευταία χρόνια. Εξαιτίας αυτού, οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι έχει ενδιαφέροντα αποτελέσματα έναντι ορισμένων λοιμώξεων και δερματικών προβλημάτων. Υπάρχουν ακόμη και άνθρωποι που λένε ότι μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, στα γαστρεντερικά προβλήματα και στους μώλωπες. Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Τότε συνεχίστε να διαβάζετε!

Καταρχάς, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η σιτρονέλλα παράγεται μέσω της απόσταξης ενός ασιατικού φυτού από το γένος Cymbopogon. Είναι επίσης γνωστό ως λεμονόχορτο, λόγω της χαρακτηριστικής μυρωδιάς των εσπεριδοειδών. Το φυτό μπορεί να μεγαλώσει έως και ενάμιση μέτρο ύψος και είναι εύκολα αναγνωρίσιμο λόγω των ριγέ πράσινων φύλλων του.

Οφέλη από την σιτρονέλλα: τι λέει η επιστήμη;

Μια κριτική που δημοσιεύθηκε στο Current Drug Discover Technologies επισημαίνει το θεραπευτικό δυναμικό του ελαίου σιτρονέλλας. Συγκεκριμένα, σημειώνουν ότι περιέχει συστατικά όπως η σιτρονελλάλη, η σιτρονελλόλη και η γερανιόλη, τα οποία της δίνουν αντιοξειδωτικά, αντιμικροβιακά και θεραπευτικά αποτελέσματα.

Επί του παρόντος, η σιτρονέλλα χρησιμοποιείται ευρέως ως φυσικό εντομοαπωθητικό, καθώς η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA) αναγνωρίζει ότι είναι αποτελεσματική και μη τοξική. Ωστόσο, πέρα ​​από αυτό, έχει χρησιμοποιηθεί για άλλους σκοπούς. Ας ρίξουμε μια ματιά σε ορισμένες χρήσεις που υποστηρίζονται από την επιστήμη.

δάγκωμα κουνουπιού
Μία από τις πιο κοινές χρήσεις της σιτρονέλλας είναι ως εντομοαπωθητικό.

Εντομοαπωθητικό

Δεν είναι τυχαίο ότι ένα από τα πιο γνωστά οφέλη του λαδιού σιτρονέλλας είναι η χρήση του ως εντομοαπωθητικό. Η έρευνα έχει δείξει ότι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των τσιμπημάτων από τα κουνούπια

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Tropical Medicine & International Health διαπίστωσε ότι το έλαιο σιτρονέλλας σε συνδυασμό με τη βανιλίνη, μια οργανική ένωση από βανίλια, παρέχει προστασία από τα κουνούπια για έως και τρεις ώρες.

Αντιμυκητιακός παράγοντας

Σε πρόσφατες μελέτες, όπως αυτή που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Applied Microbiology and Biotechnology, διαπίστωσαν ότι το έλαιο σιτρονέλλας έχει αντιμυκητιακές ιδιότητες. Δηλαδή, μπορεί να βοηθήσει στην αποδυνάμωση ή την εξάλειψη ορισμένων τύπων μυκήτων που προκαλούν προβλήματα υγείας, όπως το Aspergillus niger για παράδειγμα.

Αυτός ο μικροοργανισμός είναι μια συχνή αιτία αναπνευστικών λοιμώξεων, ειδικά σε ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Στη μελέτη, το έλαιο σιτρονέλλας βοήθησε στην καταστροφή του κυτταρικού τοιχώματος του μύκητα και στην καταπολέμηση των μικροοργανισμών στα κύτταρα. Εξαιτίας αυτού, οι ερευνητές αποφάσισαν ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει ως φυσικό και οικολογικό μυκητοκτόνο.

Προς το παρόν, χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερη έρευνα για να αποδείξουμε τα αποτελέσματα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το 2016, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Acta Odontologica Scandinavica, διαπίστωσε επίσης ότι μπορεί να είναι χρήσιμη στη θεραπεία μυκήτων όπως η Candida Albicans.

επούλωση πληγών
Μια άλλη ενδιαφέρουσα ιδιότητα της σιτρονέλλας είναι η θεραπευτική της δύναμη.

Θεραπεία πληγών και έλαιο σιτρονέλλας

Ένα άλλο γνωστό πλεονέκτημα του ελαίου σιτρονέλλας είναι η επούλωση τραυματισμών στο δέρμα. Οι γιατροί το προτείνουν ακόμη και σε ασθενείς με διαβητική νευροπάθεια, των οποίων οι τραυματισμοί είναι δύσκολο να θεραπευτούν. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Pharmacology διαπίστωσαν ότι αυτό το αιθέριο έλαιο έχει τη δυνατότητα να επιταχύνει την επούλωση των πληγών.

Οι ερευνητές παρατήρησαν συγκεκριμένα ότι είχε ενδιαφέρουσες επιπτώσεις στην επούλωση πληγών που έχουν μολυνθεί με κάντιντα σε διαβητικούς ποντικούς. Γενικά, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι έχει αντιμυκητιακά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα.

Απώλεια βάρους

Από μόνη του, το λάδι σιτρονέλλας δεν είναι μια θαυμαστή λύση για να χάσετε βάρος. Ωστόσο, θα μπορούσε να βοηθήσει άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients, διαπίστωσε ότι η εισπνοή ελαίου σιτρονέλλας μειώνει την όρεξη και, κατά συνέπεια, την αύξηση βάρους.

Άλλα οφέλη από το έλαιο σιτρονέλλας

Το λάδι αυτό χρησιμοποιείται επίσης στην αρωματοθεραπεία για θεραπευτικούς λόγους. Ωστόσο, πολλές από αυτές τις εφαρμογές δεν υποστηρίζονται από την έρευνα. Σε κάθε περίπτωση, ανέκδοτα στοιχεία δείχνουν ότι μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως συμπλήρωμα θεραπείας για ορισμένα προβλήματα, όπως:

Η χρήση του ποικίλλει ανάλογα με τα οφέλη που θέλετε να έχετε από αυτό. Ως απωθητικό σας συνιστούμε να το συνδυάζετε με 10 με 15 σταγόνες ανά λίτρο νερού. Μπορείτε επίσης να το βάλετε σε ένα διαχύτη για να εξαπλωθεί το άρωμά του στα δωμάτιά σας.

Ομοίως, μπορείτε να συνδυάσετε 15 σταγόνες με λίγη κρέμα σώματος ή κάποιο (λάδι καρύδας, ελιάς ή jojoba) για να κάνετε μασάζ στο δέρμα σας. Είστε έτοιμοι να το δοκιμάσετε;


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Sharma, R., Rao, R., Kumar, S., Mahant, S., & Khatkar, S. (2018). Therapeutic Potential of Citronella Essential Oil: A Review. Current Drug Discovery Technologies, 16(4), 330–339. https://doi.org/10.2174/1570163815666180718095041
  • Kongkaew, C., Sakunrag, I., Chaiyakunapruk, N., & Tawatsin, A. (2011). Effectiveness of citronella preparations in preventing mosquito bites: Systematic review of controlled laboratory experimental studies. Tropical Medicine and International Health16(7), 802–810. https://doi.org/10.1111/j.1365-3156.2011.02781.x
  • Li, W. R., Shi, Q. S., Ouyang, Y. S., Chen, Y. B., & Duan, S. S. (2013). Antifungal effects of citronella oil against Aspergillus niger ATCC 16404. Applied Microbiology and Biotechnology97(16), 7483–7492. https://doi.org/10.1007/s00253-012-4460-y
  • de Almeida, L. de F. D., de Paula, J. F., de Almeida, R. V. D., Williams, D. W., Hebling, J., & Cavalcanti, Y. W. (2016). Efficacy of citronella and cinnamon essential oils on Candida albicans biofilms. Acta Odontologica Scandinavica74(5), 393–398. https://doi.org/10.3109/00016357.2016.1166261
  • Kandimalla R, Kalita S, Choudhury B, Dash S, Kalita K, Kotoky J. Chemical Composition and Anti-Candidiasis Mediated Wound Healing Property of Cymbopogon nardus Essential Oil on Chronic Diabetic Wounds. Front Pharmacol. 2016;7:198. Published 2016 Jun 30. doi:10.3389/fphar.2016.00198

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.