Η σκάλα της ζωής: πέντε βήματα για καθημερινή αυτοβελτίωση

Δεν χρειάζεται να συναγωνίζεστε κανέναν άλλον πέρα από τον εαυτό σας. Μάθετε να βελτιώνετε την ευημερία σας και να προστατεύετε τον εαυτό σας από εξωτερικές επιθέσεις για να γίνεστε καλύτεροι.
Η σκάλα της ζωής: πέντε βήματα για καθημερινή αυτοβελτίωση

Τελευταία ενημέρωση: 20 Ιανουαρίου, 2019

Για καθημερινή αυτοβελτίωση πάνω στη σκάλα της ζωής χρειάζεστε μονάχα ένα πράγμα: αποφασιστικότητα. Μπορεί αυτήν τη στιγμή να βιώνετε μια σειρά από πολύ ασυνήθιστα συναισθήματα.

Αισθάνεστε διανοητική και σωματική εξάντληση. Βλέπετε τον κόσμο να κινείται προς μια κατεύθυνση και εσάς να κινείστε προς την αντίθετη. Έχετε την έντονη εντύπωση ότι είστε το τελευταίο άτομο που λαμβάνεται υπόψη όταν οι άλλοι παίρνουν αποφάσεις και ότι με κάποιον τρόπο μένετε πίσω.

Όλες αυτές οι προσωπικές διαστάσεις μπορούν να σας παγιδέψουν μόνιμα σε ένα σημείο. Όλα όσα αντιλαμβάνεστε για την κατάσταση στην οποία βρίσκεστε αποδίδονται στο περιβάλλον γύρω σας.

Χωρίς αμφιβολία, αυτά τα πράγματα σας εμποδίζουν να εξελιχθείτε και να συνεχίσετε να ανεβαίνετε τη σκάλα της ζωής σας.

Πέρα από τα μεταφορικά στοιχεία, υπάρχει κάτι πολύ ξεκάθαρο: πρέπει να υπάρχει καθημερινή αυτοβελτίωση για να υπάρξει ευτυχία. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε πέντε κλειδιά για να προάγετε την προσωπική εξέλιξή σας.

1. Το πρώτο βήμα προς την καθημερινή αυτοβελτίωση: σταματήστε να είστε διαπερατοί

Αν επηρεάζεστε έντονα από την κριτική, είστε διαπερατοί. Όταν παρασύρεστε από όσα σας λένε, σας συνιστούν ή σας προτείνουν οι άλλοι χωρίς να λαμβάνετε πρώτα υπόψη τη δική σας γνώμη, είστε διαπερατοί.

 

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: Μην αφήνετε τις απόψεις των άλλων να σας επηρεάζουν .

 

Επιπλέον, αν ανήκετε στους ανθρώπους που αισθάνονται καταβεβλημένοι από τον αρνητισμό των γύρω τους, από τις τοξικές ή περιοριστικές ιδέες τους, είστε επίσης διαπερατοί.

Η σκάλα της ζωής: πέντε βήματα για καθημερινή αυτοβελτίωση

Κατά κάποιον τρόπο, αυτό το χαρακτηριστικό της συναισθηματικής και προσωπικής διαπερατότητας είναι κάτι που μας χαρακτηρίζει όλους μας μέχρι κάποιον βαθμό.

 • Για να σταματήσετε να είστε διαπερατοί, θα πρέπει να ξεκινήσετε οραματιζόμενοι έναν τοίχο.
 • Στη συνέχεια εσωτερικεύστε μια πολύ απλή ιδέα: κανένας δεν θα μπορέσει να περάσει αυτόν τον τοίχο. Εκεί βρίσκονται η αξιοπρέπεια και η αυτοεκτίμησή σας και κανένας δεν μπορεί να παραβιάσει αυτό το όριο.
 • Για να προστατέψετε αυτό το όριο, να είστε κυριαρχικοί. Μάθετε να λέτε “ΟΧΙ”.

2. Δεύτερο βήμα: αντιμετωπίστε όσα σας πληγώνουν

Η δεύτερη φάση για να επιτύχετε καθημερινή αυτοβελτίωση και να ανεβείτε ψηλότερα στη σκάλα της ζωής είναι να λύσετε τα ζητήματα που σας πληγώνουν.

Αντιμετωπίζετε απογοητεύσεις, αποτυχίες και ψέματα σε όλη τη διάρκεια της ζωής σας, που σας κάνουν να αισθάνεστε ότι δεν έχετε πετύχει τίποτα.

 • Πρέπει να θεραπεύσετε αυτές τις πληγές και να σταματήσετε να τις σέρνετε πίσω σας. Οι απογοητεύσεις όντως πληγώνουν, όμως μπορείτε να τις ξεπεράσετε συνειδητοποιώντας ότι όλος ο κόσμος και όλοι οι άνθρωποι δεν μπορούν να είναι ακριβώς όπως τους θέλετε.
 • Πρέπει να δεχτείτε ότι οι άνθρωποι αποτυγχάνουν και ότι και εσείς θα αποτύχετε κάποιες φορές. Καταλάβετε ότι όλα αυτά γίνονται κομμάτι του παρελθόντος σας. Ανήκουν στο χτες και δεν μπορείτε να αλλάξετε τίποτα από όσα έχουν συμβεί.
 • Όμως αυτό που μπορείτε να αλλάξετε είναι ο εαυτός σας. Επομένως ανεβείτε ένα σκαλί της σκάλας μόλις έχετε θεραπεύσει αυτές τις πληγές.

3. Τρίτο βήμα: μη αντίσταση

Αν θέλετε να διαπρέψετε, πρέπει να αρχίσετε να εφαρμόζετε την αρχή της “μη αντίστασης”. Αυτό στο οποίο αντιστέκεστε, επιμένει.

καθημερινή αυτοβελτίωση: μη-αντίσταση
 • Αν είστε αναποφάσιστοι, απελευθερωθείτε. Σπάστε τις αλυσίδες σας και κάντε το πρώτο βήμα. Ανεβείτε τη σκάλα της ζωής έξω από τη ζώνη άνεσής σας. Όλα όσα επιθυμείτε και ονειρεύεστε βρίσκονται πέρα από αυτόν τον ψυχολογικό φραγμό.
 • Ο φόβος έχει τη δύναμη να σας κάνει να παγώνετε επιτόπου.
 • Ο φόβος της αποτυχίας, ο φόβος του να μην είστε αυτό που αναμένουν οι άλλοι, ή η ανησυχία που προέρχεται από την επιδίωξη των ονείρων σας μπορεί να σας προκαλέσουν απογοήτευση, κάτι πολύ συνηθισμένο στην ανθρωπότητα.
 • Ο νόμος της μη αντίστασης μπορεί να εφαρμοστεί με πολλούς τρόπους. Ένας τρόπος είναι το να δεχτείτε τους άλλους όπως είναι. Μην αναμένετε ότι θα μπορέσετε να τους αλλάξετε.

Μια άλλη χρήσιμη στρατηγική είναι η αυτογνωσία. Αν γνωρίζετε ποιοι είστε και τι θέλετε, πρέπει να απελευθερωθείτε από όσα σας κρατούν πίσω και σας αναγκάζουν να εμμένετε στον πόνο ή στη λύπη. Περισσότερα για την αυτογνωσία και τον τρόπου που οδηγεί στην αυτοβελτίωση γράφουν σε άρθρο τους οι Wilson, T. D., & Dunn, E. W.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Τολμήστε να ξεβολευτείτε από την ασφάλειά σας!

4. Τέταρτο βήμα: προσωπική ελευθερία

Λέγοντας προσωπική ελευθερία δεν εννοούμε να τα παρατήσετε όλα και να φύγετε -σε καμία περίπτωση. Εξάλλου η ελευθερία απαιτεί ευθύνη.

καθημερινή αυτοβελτίωση - σκάλα της ζωής

Έχετε το δικαίωμα να είστε ελεύθεροι και να επιλέγετε τι κάνετε και τι δεν θέλετε στη ζωή σας. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε ποιον θέλετε και ποιον δεν θέλετε πλάι σας. Αξίζετε να ανεβείτε τη σκάλα της ζωής ελεύθεροι για να επιδιώξετε τα όνειρά σας και όσα αξίζετε.

Το τέταρτο βήμα πάνω απ’όλα περιλαμβάνει θάρρος. Είναι καιρός να αφήσετε πίσω σας ορισμένα πράγματα και να ανεβείτε στο πιο δύσκολο σκαλί: τη λήψη αποφάσεων.

5. Πέμπτο βήμα: αγκαλιάστε την αγάπη

Το να αγκαλιάσετε την αγάπη σημαίνει να αγωνιστείτε για ό,τι αξίζει και να ξέρετε πώς να το κρατήσετε κοντά σας. Η κορυφή της σκάλας της ζωής μπορεί να στηρίζει αυτό που σας κάνει ευτυχισμένους.

 • Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν πλάι σας άνθρωποι που αγαπάτε. Πρόκειται για το αποκορύφωμα των εμπειριών σας: εκτιμήστε τους.
 • Παρομοίως, σε αυτόν τον τελευταίο στόχο στην κορυφή της σκάλας της ζωής σας βρίσκεται η προσωπική σας πλήρωση. Εδώ λάμπει η αγάπη για τον εαυτό σας και ακτινοβολείτε με την ηρεμία της συνειδητοποίησης των όσων αισθάνεστε και της πραγμάτωσης του αληθινού εαυτού σας.
 • Δεν είναι εύκολο να φτάσετε εδώ. Όπως είπαμε στην αρχή, χρειάζεστε αποφασιστικότητα για καθημερινή αυτοβελτίωση. Όμως, πάντα θα έχετε δίπλα σας ανθρώπους που σας ωθούν προς τα πάνω, σαν άνεμος στα φτερά σας.

Πρόκειται για τα μαγικά πλάσματα που καταπραΰνουν την ψυχή και γίνονται άρρηκτο μέρος του προσωπικού ταξιδιού σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Deci, E. L., & Ryan, R. M. (2010). Self‐determination. The Corsini encyclopedia of psychology, 1-2.
 • Legault, L., & Inzlicht, M. (2013). Self-determination, self-regulation, and the brain: Autonomy improves performance by enhancing neuroaffective responsiveness to self-regulation failure. Journal of personality and social psychology, 105(1), 123.
 • Zheng, C., Gaumer Erickson, A., Kingston, N. M., & Noonan, P. M. (2014). The relationship among self-determination, self-concept, and academic achievement for students with learning disabilities. Journal of Learning Disabilities, 47(5), 462-474.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.