Σκανδιναβική ταπετσαρία: Πώς να τη χρησιμοποιήσετε;

Η σκανδιναβική ταπετσαρία συνεχίζει να καθορίζει τις τάσεις στη διακόσμηση. Ας ρίξουμε μια ματιά στο πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο σπίτι.
Σκανδιναβική ταπετσαρία: Πώς να τη χρησιμοποιήσετε;

Έχει γραφτεί από Maria Jimena Freytes

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Το να μιλάμε για σκανδιναβική ταπετσαρία στη διακόσμηση σημαίνει ότι μιλάμε για ένα σκανδιναβικού τύπου μινιμαλιστικό υλικό στο οποίο το λευκό, το μαύρο και το γκρι είναι οι πρωταγωνιστές. Επίσης, αυτοί οι ουδέτεροι τόνοι αναδεικνύουν τα φωτεινά χρώματα, τα οποία είναι υπεύθυνα για την παροχή της λεπτομέρειας που χρειάζεται κάθε χώρος.

Θα δούμε πώς μπορούμε να εφαρμόσουμε τη σκανδιναβική ταπετσαρία στα διάφορα περιβάλλοντα ενός σπιτιού ή διαμερίσματος για να επιτύχουμε μια ζεστή ατμόσφαιρα. Θα εκπλαγείτε με τα αποτελέσματα που μπορούν να επιτευχθούν με μια τόσο περιορισμένη χρωματική κλίμακα.

Σκανδιναβική ταπετσαρία: Τα κύρια χαρακτηριστικά

Όπως υποδηλώνει και το όνομά του, προέρχεται από χώρες όπως η Νορβηγία, η Σουηδία, η Φινλανδία και η Δανία. Δημιουργήθηκε με έναν πολύ ιδιαίτερο σκοπό: να επιτευχθεί ένας άνετος και καλά φωτισμένος χώρος για τους σκοτεινούς χειμώνες της Σκανδιναβίας.

Πρόκειται για μια ταπετσαρία της οποίας ο σχεδιασμός είναι εμπνευσμένος από τη φύση και τα γεωμετρικά σχήματα. Γι’ αυτό και τα πιο συνηθισμένα μοτίβα που μπορεί να βρει κανείς σε αυτήν είναι φύλλα, κορμοί, κλαδιά, απομίμηση ξύλου και μοτίβα με ρίγες και πλέγματα.

Σε γενικές γραμμές, το φόντο της ταπετσαρίας είναι λευκό και οι γραμμές μπορεί να είναι γκρι, μαύρες, ακόμη και καφέ. Πριν επιλέξετε το δικό σας, σκεφτείτε σε ποιο δωμάτιο ή χώρο θα θέλατε να το χρησιμοποιήσετε και τι πρέπει να προσθέσετε από άποψη επίπλων και συμπληρωματικών διακοσμητικών στοιχείων.

Σκανδιναβική ταπετσαρία: Πώς να τη χρησιμοποιήσετε;
Ο σκανδιναβικός μινιμαλισμός χρησιμοποιείται ευρέως ως τάση σε διαμερίσματα της πόλης που δεν έχουν πολύ χώρο.

Σε ποιους χώρους μπορεί να χρησιμοποιηθεί η σκανδιναβική ταπετσαρία;

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, η σκανδιναβική ταπετσαρία είναι ο πρωταγωνιστής του σκανδιναβικού διακοσμητικού στυλ, στο οποίο κυριαρχούν ο μινιμαλισμός, οι απλές γραμμές, τα λίγα έπιπλα και τα λίγα αντικείμενα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στις χώρες της βόρειας Ευρώπης, όπου ο χειμώνας δεν φαίνεται να τελειώνει ποτέ, οι άνθρωποι περνούν πολύ χρόνο σε εσωτερικούς χώρους και τα σπίτια πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο λειτουργικά.

Τα χρώματα που χρησιμοποιούνται είναι το λευκό, το μαύρο, το γκρι και, σε ορισμένες περιπτώσεις, το καφέ. Δίνουν μια νηφάλια και κομψή εμφάνιση στο περιβάλλον.

Ωστόσο, είναι πολύ συνηθισμένο να συνδυάζονται αυτοί οι ουδέτεροι τόνοι με πολύχρωμα υφάσματα, μια ελκυστική πολυθρόνα ή ένα χαλί που φέρνει μια επιπλέον δόση χρώματος και ταιριάζει τέλεια στο δωμάτιο.

Οι σκανδιναβικές ταπετσαρίες χρησιμοποιούνται κυρίως σε εσωτερικούς χώρους, είτε σε υπνοδωμάτια, είτε σε τραπεζαρίες, είτε σε διαδρόμους, είτε σε σαλόνια. Η ιδέα είναι να βάλετε ταπετσαρία σε έναν από τους τοίχους και να αφήσετε τους υπόλοιπους τοίχους σε λευκές ή γκρι αποχρώσεις που συμπληρώνουν και ολοκληρώνουν το μοτίβο.

Το ξύλο ταιριάζει θαυμάσια με το σκανδιναβικό στυλ, οπότε μη διστάσετε να προσθέσετε ξύλινες καρέκλες ή τραπέζια με απλές γραμμές σε μια τραπεζαρία με σκανδιναβική ταπετσαρία σε έναν από τους τοίχους της. Οι αποχρώσεις των επίπλων πρέπει να είναι φωτεινές, όπως δρυς ή  τέφρα.

Η πέτρα και τα κεραμικά συνδυάζονται επίσης με τη σκανδιναβική ταπετσαρία και δημιουργούν μια άνετη ατμόσφαιρα. Εφόσον οι τόνοι είναι φωτεινοί, ο συνδυασμός θα είναι επιτυχημένος.

Σκανδιναβική ταπετσαρία: Πώς να τη χρησιμοποιήσετε;
Τα έπιπλα σκανδιναβικού στυλ έχουν απλές γραμμές και ουδέτερα χρώματα.

Μπορούν να συνδυαστούν με άλλα χρώματα;

Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση εξαρτάται από το στυλ που θέλει να δώσει ο καθένας στο σπίτι του. Κάθε άτομο οικειοποιείται το σκανδιναβικό στυλ και το προσαρμόζει ανάλογα με τα γούστα του.

Σε γενικές γραμμές, μπορούμε να πούμε ότι είναι πράγματι δυνατό να συνδυαστεί η σκανδιναβική ταπετσαρία με χρώματα που είναι λίγο πιο φωτεινά. Προσπαθήστε όμως πάντα να σέβεστε το μινιμαλιστικό ύφος του φόντου.

Με αυτή την έννοια, προσπαθήστε να μην αφήσετε τη σκανδιναβική κομψότητα να κατακλυστεί από άλλα στυλ. Αν το κάνετε, θα σπάσετε τις βασικές σκανδιναβικές κατευθυντήριες γραμμές και δεν θα είναι πλέον καθαρά σκανδιναβική.

Χρώμα μπορεί να υπάρχει στα μαξιλάρια της πολυθρόνας, αρκεί να προσθέσετε μερικές κουβέρτες σκανδιναβικού στυλ σε ουδέτερους τόνους που τις συμπληρώνουν. Επιπλέον, θα μπορούσατε να δοκιμάσετε μερικούς πιο ζωηρούς τόνους με μια γλάστρα με φυτά εσωτερικού χώρου, ένα χαλί και εικόνες που συνδυάζονται με την ταπετσαρία.

Τα παστέλ χρώματα ταιριάζουν επίσης πολύ με τις σκανδιναβικές ταπετσαρίες. Φέρνουν αρμονία και δίνουν την αίσθηση ενός άνετου χώρου στον οποίο θα θέλατε να περνάτε χρόνο.

Πιστεύουμε ότι αυτό το άρθρο μπορεί να σας φανεί ενδιαφέρον: Φυτά εσωτερικού χώρου

Σκανδιναβική ταπετσαρία: ένα στυλ που δεν φεύγει ποτέ από τη μόδα

Ελπίζουμε να μπορείτε να εφαρμόσετε κάποιες από τις ιδέες που μοιραστήκαμε μαζί σας στο σπίτι σας. Κάντε το χωρίς φόβο, γνωρίζοντας ότι το σκανδιναβικό στυλ δεν θα βγει ποτέ από τη μόδα.

Γιατί; Επειδή πρόκειται για ένα στυλ που δημιουργεί ένα άνετο σπίτι με απλές γραμμές. Γνωρίζουμε ότι αυτά τα δύο χαρακτηριστικά είναι πάντα παρόντα όταν διακοσμούμε το περιβάλλον μας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Pampillón Olmedo, R. (2008). El modelo nórdico.
  • Olmedo, R. P. (2008). El modelo nórdico. Revista de Economía Mundial, (18), 155-165.
  • Trenzado, G. (2013). Las cooperativas en la UE: El modelo nórdico y el modelo mediterráneo. Mediterráneo económico, (24), 119-138.
  • Berthier, F., & Artal, C. (2007). El jardín zen. Gustavo Gili.
  • Zanfardini, M. (2015). Calidad en hoteles de montaña.
  • GUTIÉRREZ VALDEMORO, JUAN (2016). Decoración y ambientación en habitaciones y zonas comunes en alojamientos

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.