Πώς να επιλέξετε και να διακοσμήσετε ένα τραπεζάκι σαλονιού

Η διακόσμηση, το μέγεθος και ο συνδυασμός με τον καναπέ είναι στοιχεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την επιλογή του κατάλληλου τραπεζιού στο σαλόνι. Μάθετε τις καλύτερες συμβουλές εδώ!
Πώς να επιλέξετε και να διακοσμήσετε ένα τραπεζάκι σαλονιού

Έχει γραφτεί από Jonatan Menguez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Ένα από τα θεμελιώδη έπιπλα κατά την επίπλωση των σπιτιών είναι το τραπεζάκι σαλονιού. Μαζί με τον καναπέ, είναι το πιο σημαντικό στοιχείο του καθιστικού. Αυτό δεν αφορά μόνο το σχήμα, το υλικό και το μέγεθος, αλλά και τον τρόπο χρήσης του. Είναι σύνηθες να δίνουμε περισσότερη προσοχή στον καναπέ, ωστόσο, το τραπεζάκι σαλονιού είναι εξίσου σημαντικό.

Ένα συνηθισμένο λάθος είναι να το χρησιμοποιούμε ως έπιπλο για να τοποθετούμε πολλά άχρηστα αντικείμενα. Ωστόσο, με σωστά και επιλεγμένα διακοσμητικά αντικείμενα, μπορεί να επιτευχθεί μια φανταστική εμφάνιση, αξιοποιώντας στο έπακρο τη λειτουργικότητα του επίπλου. Δεν υπάρχει το τέλειο παράδειγμα, αν και υπάρχουν ορισμένες συμβουλές που βοηθούν να επιλέξετε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στο προσωπικό σας γούστο και στις απαιτήσεις του δωματίου.

Τι πρέπει να λάβω υπόψη μου όταν επιλέγω ένα τραπεζάκι σαλονιού;

Είναι απαραίτητο να δώσετε προσοχή σε διάφορες λεπτομέρειες όταν επιλέγετε ένα τραπεζάκι σαλονιού, καθώς υπάρχουν πολλές δυνατότητες και συνδυασμοί. Για παράδειγμα, επικεντρωθείτε στην άμεση σύνδεσή του με τον καναπέ, στην άνετη χρήση του και στον χώρο που θα καταλαμβάνει, χωρίς να υποβαθμίζετε τη λειτουργική πτυχή. Σε γενικές γραμμές, ένα τραπεζάκι σαλονιού τοποθετείται συνήθως στο κέντρο του δωματίου ή στα πλάγια του καναπέ.

Σκεφτείτε τις ανάγκες του σπιτιού

Ένα άτομο που ζει μόνο του δεν έχει τις ίδιες ανάγκες με μια οικογένεια με μικρά παιδιά. Στη δεύτερη περίπτωση, καλό είναι να μην επιλέγονται υλικά όπως το γυαλί ή το κρύσταλλο, καθώς είναι πιο εύκολο να σπάσουν.

Αντίθετα, κάποιος που ζει μόνος του ή με κάποιον άλλο ενήλικα μπορεί να επιλέξει στοιχεία όπως το μάρμαρο ή τα ακανόνιστα πόδια.

Πώς να επιλέξετε και να διακοσμήσετε ένα τραπεζάκι σαλονιού
Αν και οι καναπέδες και οι πολυθρόνες είναι συνήθως τα αντικείμενα που προσέχουμε στα σαλόνια, το τραπεζάκι στο σαλόνι δεν πρέπει να υποτιμάται.

Τα πιθανά σχήματα για ένα τραπεζάκι σαλονιού

Τα σχήματα που μπορεί να έχει ένα τραπεζάκι σαλονιού ποικίλλουν και υπάρχουν κλασικές επιλογές και άλλες πιο τολμηρές. Τα πιο συνηθισμένα είναι το ορθογώνιο και το στρογγυλό, ενώ υπάρχουν και τα εξάγωνα ή τα ασύμμετρα, τα οποία όμως δεν αρέσουν σε όλους.

Αν προτιμάτε ένα μεγαλοπρεπές έπιπλο, θα πρέπει να εστιάσετε στη συνολική διακόσμηση, οπότε θα πρέπει να επιλέξετε εκλεπτυσμένα υλικά. Άλλοι άνθρωποι επιλέγουν τραπεζάκια σαλονιού για να στηρίζουν πιάτα με φαγητό ή ποτά, γεγονός που παραπέμπει σε στοιχεία που καθαρίζονται ευκολότερα. Στην περίπτωση των παιδιών, καλό είναι να αποφεύγονται οι αιχμηρές γωνίες.

Άλλα σχέδια

Μερικοί άνθρωποι προτιμούν άλλες παραλλαγές εκτός από το τραπεζάκι, οι οποίες επίσης εκπληρώνουν αυτή τη λειτουργία. Για παράδειγμα, ένα προηγούμενο έπιπλο, όπως ένα κομοδίνο.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν μοντέλα δύο τεμαχίων, όπου το ένα τραπέζι είναι μικρότερο από το άλλο. Αυτή η επιλογή είναι πολύ δημοφιλής στις μέρες μας.

Λάβετε υπόψη σας τις διαστάσεις

Μια θεμελιώδης πτυχή για να ενσωματώσετε ένα τραπεζάκι σαλονιού στο περιβάλλον του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο είναι να κάνετε κάποιες μετρήσεις. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να γνωρίζετε τον χώρο που θα καταλαμβάνει. Αυτό μπορεί να προσομοιωθεί τοποθετώντας κάποια ταινία στο πάτωμα για να δείτε πόσο χώρο θα πιάσει.

Είναι επίσης καλό να υπολογίσετε περίπου 50 εκατοστά απόσταση με τον καναπέ και περίπου 1 μέτρο από την τηλεόραση. Το μέγεθός του δεν πρέπει να ξεπερνά το μισό μέγεθος του καναπέ, αλλά ούτε και να είναι πολύ μικρότερο, καθώς δεν θα δείχνει ωραίο.

Όσον αφορά το ύψος, πρέπει να είναι σύμφωνο με τα υπόλοιπα έπιπλα του δωματίου, ειδικά με τον καναπέ. Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν χαμηλά τραπέζια, τα οποία δίνουν μια μινιμαλιστική εμφάνιση.

Συνήθη υλικά για το τραπεζάκι σαλονιού

Ας μιλήσουμε τώρα για το υλικό. Πρόκειται για ένα θεμελιώδες χαρακτηριστικό που πρέπει να έχετε κατά νου όταν πρόκειται για την ανθεκτικότητα του τραπεζιού.

Υπάρχουν ορισμένα βασικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με τις πολλές παραλλαγές που διατίθενται για ένα τραπεζάκι σαλονιού:

 • Μπαμπού: Αυτό είναι ένα εύκαμπτο υλικό με εξωτική εμφάνιση. Δημιουργεί την αίσθηση ότι βρίσκεστε σε κήπο ή σε εξωτερικό χώρο.
 • Γυαλί ή μέταλλο: Αυτά τα υλικά είναι ιδανικά αν ακολουθείτε τις τελευταίες τάσεις στη διακόσμηση.
 • Μασίφ ξύλο: Πρόκειται για μια κλασική επιλογή που έχει μεγάλη διάρκεια ζωής και συνδυάζεται με τα πάντα.
 • Μάρμαρο ή πέτρα: Αυτά τα υλικά δημιουργούν την αίσθηση κομψότητας. Συνήθως συνδυάζονται με μέταλλο.
 • Το γυαλί έχει το πλεονέκτημα να φαίνεται μικρότερο από ό,τι είναι. Στην περίπτωση που θέλετε να δείξετε τα δάπεδα ή τα χαλιά σας, αποτελεί ιδανική επιλογή λόγω της διαφάνειάς του.

Συνήθη λάθη κατά την επιλογή και τη διακόσμηση του τραπεζιού στο σαλόνι

Πέρα από το σχήμα, το υλικό και τη διάταξη του επίπλου, είναι σύνηθες να κάνουμε λάθη κατά την τοποθέτηση αυτού του επίπλου. Άλλωστε, πρόκειται για ένα τραπέζι που πρέπει να είναι λειτουργικό, αλλά είναι επίσης βασικό στη διακόσμηση, αφού γεμίζει έναν σημαντικό χώρο.

Ακολουθούν μερικά συνηθισμένα λάθη που καλό είναι να αποφεύγονται:

 • Ένα ψηλό τραπεζάκι σαλονιού με πολλά στοιβαγμένα αντικείμενα, κυρίως βιβλία και φυτά. Αν και είναι εντάξει να δώσετε μια αντίθεση ύψους με μια σύνθεση λουλουδιών, δεν πρέπει να ξεπερνάει τα μερικά εκατοστά. Όσον αφορά τα βιβλία, δύο ή τρία στοιβαγμένα βιβλία είναι αρκετά.
 • Τοποθετείτε τα τηλεχειριστήρια πάνω στο τραπέζι: Αυτή είναι μια άκομψη λεπτομέρεια. Η καλύτερη επιλογή είναι να τα τοποθετήσετε στο κάτω μέρος του τραπεζιού, αν υπάρχει ράφι ή μέσα σε έναν δίσκο.
 • Υπερβολικά αντικείμενα: Το τραπεζάκι του σαλονιού δεν πρέπει να είναι χώρος αποθήκευσης αντικειμένων.
 • Δεν γεμίζετε το κάτω μέρος: Το να αφήνετε ελεύθερο το κάτω μέρος του επίπλου είναι ένα συνηθισμένο λάθος και μια χαμένη ευκαιρία να συμπληρώσετε τη διακόσμηση.
 • Χρήση μόνο του κέντρου: Το τραπέζι μπορεί να χωριστεί για να προσφέρει μια ισορροπημένη διακόσμηση.
 • Κακός συνδυασμός υλικών: Πολλοί άνθρωποι τείνουν να τοποθετούν αντικείμενα από το ίδιο υλικό με το τραπέζι. Από διακοσμητική άποψη, κάντε το αντίθετο. Αν είναι από ξύλο, τοποθετήστε γυάλινα διακοσμητικά και το αντίστροφο.
Πώς να επιλέξετε και να διακοσμήσετε ένα τραπεζάκι σαλονιού
Μια σύνθεση λουλουδιών μπορεί να προσφέρει μια εξαιρετική αντίθεση σε ένα τραπέζι ή να αποβεί καταστροφική αν είναι όμορφη.

5 συμβουλές διακόσμησης για ένα τραπεζάκι σαλονιού

Ένα άλλο θεμελιώδες ζήτημα για να αποκτήσετε ένα ωραίο, λειτουργικό και διακοσμητικό τραπεζάκι είναι να επιλέξετε τα αντικείμενα που το διακοσμούν όμορφα. Πρόκειται για ένα έπιπλο που έχει σχεδιαστεί για να δίνει μια όμορφη εμφάνιση, οπότε η συσσώρευση αντικειμένων στην επιφάνειά του αντιβαίνει αυτόν τον στόχο.

1. Κατανείμετε σωστά τα αντικείμενα σε ένα τραπεζάκι σαλονιού

Στόχος είναι να εξισορροπήσετε το οπτικό βάρος. Επομένως, τα πιο βαριά αντικείμενα, όπως τα βιβλία, πηγαίνουν στις αντίθετες πλευρές του τραπεζιού. Τα βάζα και οι μικροί δίσκοι μπορούν να καταλαμβάνουν τον υπόλοιπο χώρο. Είναι σημαντικό να δώσετε προτεραιότητα σε ό,τι είναι λειτουργικό για την καθημερινή ζωή.

Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν συγκεκριμένα είδη φυτών εσωτερικού χώρου για να διακοσμήσουν τα τραπέζια. Για τους δίσκους και τα διακοσμητικά, υλικά όπως το γυαλί είναι πάντα ευχάριστα στο μάτι.

2. Επιλέξτε στολίδια που ταιριάζουν στο προσωπικό σας γούστο

Αν έχετε μια στοίβα βιβλία, τοποθετήστε πάνω της ένα διακοσμητικό κομμάτι που σας αρέσει. Όσον αφορά τους δίσκους, αν πρόκειται να κρατούν αντικείμενα στο εσωτερικό τους, συνιστάται να έχουν το ίδιο σχήμα. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την αποθήκευση μικρών αντικειμένων που τείνουν να χάνονται, όπως τα τηλεχειριστήρια.

3. Έχετε κατά νου τον τύπο του τραπεζιού

Πέρα από τις διαφορετικές στρατηγικές διακόσμησης, δεν είναι καλή ιδέα να γεμίζετε εντελώς το τραπέζι. Αντίθετα, είναι καλύτερο να υπάρχει αρκετός διαθέσιμος χώρος για να υποστηρίξει πολλά πράγματα.

4. Χωρίστε τους χώρους

Μια χρήσιμη στρατηγική είναι να χωρίσετε την περιφέρεια του τραπεζιού με νοητό τρόπο σε τρεις ή τέσσερις διαφορετικούς χώρους. Με αυτόν τον τρόπο, είναι ευκολότερο να τοποθετήσετε τα φυτά στη μία πλευρά και τα βιβλία ή τους δίσκους στην απέναντι πλευρά.

Όσον αφορά τους υπόλοιπους χώρους, θυμηθείτε ότι τα μικρότερα αντικείμενα, όπως κεριά ή βάζα, λειτουργούν καλύτερα.

5. Αντισταθμίστε τα ύψη

Σε γενικές γραμμές, το τραπεζάκι σαλονιού είναι ένα χαμηλό έπιπλο.

Ωστόσο, για να αντισταθμιστεί αυτό, καλό είναι κάποια από τα στοιχεία του να έχουν κάποιο ύψος. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με ένα βάζο ή μια μικρή στοίβα βιβλίων.

Δώστε προσοχή στο σχήμα και την προσαρμογή του

Κατά τη διακόσμηση, ένα τετράγωνο τραπεζάκι σαλονιού δεν είναι το ίδιο με ένα στρογγυλό. Στην πρώτη περίπτωση, είναι προτιμότερο να διαιρέσετε το χώρο σε 3 ή 4 μέρη για να το γεμίσετε με ισορροπημένο τρόπο. Όσο για τα στρογγυλά τραπέζια, συνιστώνται στοιχεία με το ίδιο σχήμα, όπως βάζα και κεριά.

Είναι σημαντικό το τραπεζάκι σαλονιού να είναι σε αρμονία με τον καναπέ και να τον συνοδεύει, τόσο στο σχήμα όσο και στο μήκος του. Επιπλέον, θα πρέπει να είναι σε απόσταση αναπνοής από όλους τους ανθρώπους που κάθονται στον καναπέ, ώστε να εκπληρώνει την κοινή λειτουργία της στήριξης ποτηριών ή πιάτων.

Συνδυάζοντας όλα αυτά τα στοιχεία, θα διακοσμήσετε ένα τραπέζι που θα ταιριάζει στο προσωπικό σας γούστο και θα είναι λειτουργικό στη χρήση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • POSADA MONSALVE, Ana. & LAVERDE TORRES, Diana. “Decoración de interiores para hogar y oficina : www.decoralo.com”. Repositorio Institucional – Pontificia Universidad Javeriana. Pontificia Universidad Javeriana. 2009. Web. 25 mar 2022. Disponible en: https://repository.javeriana.edu.co/handle/10554/9584
 • Vázquez Rodríguez, Yunior,  Los Espacios interiores de la Vivienda y el diseño de interiores en Hoteles para el turismo.. Revista de Arquitectura e Ingeniería [Internet]. 2011;5(1): . Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=193921374005
 • Fingerman, Karen L et al. “Late Life in the Living Room: Room Décor, Functional Limitations, and Personality.” The Gerontologist, gnab093. 8 Jul. 2021. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34240145/
 • RODRÍGUEZ, MAURICIO BERMÚDEZ. Anfitrión, Cómo Deleitar a Sus Comensales. 1st ed., Universidad del Externado, 2018. Disponible en: https://doi.org/10.2307/j.ctv1ddcx02
 • Matamoros Tuma, Mabel,  Problemas actuales del diseño de interiores de la vivienda social en Cuba. Arquitectura y Urbanismo [Internet]. 2016;XXXVII(1):51-62. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=376846368005

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.