Σκληρό και μαλακό νερό: Ποια είναι η διαφορά;

Το νερό μπορεί να ταξινομηθεί ως σκληρό ή μαλακό ανάλογα με την ποσότητα ορυκτών αλάτων που περιέχει. Ανακαλύψτε τη διαφορά μεταξύ σκληρού και μαλακού νερού στο ακόλουθο άρθρο.
Σκληρό και μαλακό νερό: Ποια είναι η διαφορά;

Τελευταία ενημέρωση: 26 Ιουλίου, 2022

Η σκληρότητα του νερού είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της ποσότητας μετάλλων ασβεστίου και μαγνησίου που βρίσκονται σε μια δεδομένη αναλογία νερού. Αυτό το χημικό χαρακτηριστικό μας επιτρέπει να ταξινομήσουμε το νερό σε σκληρό ή μαλακό και είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ποιο έχουμε στο σπίτι μας. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα για το σκληρό και μαλακό νερό.

Οι ιδιότητες του νερού εξαρτώνται από τις συνθήκες του εδάφους μέσω του οποίου κυκλοφορεί επειδή, ενώ ταξιδεύει υπόγεια, έρχεται σε επαφή με τα άλατα που βρίσκονται μέσα στις πέτρες. Επιπλέον, στοιχεία όπως ο σίδηρος και το βάριο επηρεάζουν επίσης τη σκληρότητα του νερού.

Τι είναι το σκληρό νερό;

Το σκληρό νερό είναι νερό με υψηλή συγκέντρωση ορυκτών. Εμφανίζεται συνήθως σε παράκτιες περιοχές επειδή πηγάζει από εδάφη που έχουν υψηλό ποσοστό ανθρακικού ασβεστίου.

Η σκληρότητα του νερού μπορεί να μετρηθεί με διάφορους τρόπους, ένας από αυτούς είναι οι γαλλικοί υδρομετρικοί βαθμοί (° HF). Εξαιτίας αυτού, οι ειδικοί έχουν διαπιστώσει ότι τα σκληρά νερά έχουν μεταξύ 32 και 54 ° HF και τα πολύ σκληρά νερά περιέχουν πάνω από 54 ° HF.

Ταυτόχρονα, τα σκληρά νερά μπορεί να είναι προσωρινά ή μόνιμα. Τα πρώτα αποτελούνται από ανθρακικό ασβέστιο ή μαγνήσιο και, όταν βράσουν, χάνουν τη σκληρότητά τους. Τα τελευταία έχουν θειικό ασβέστιο ή μαγνήσιο και δεν μειώνονται όταν χρησιμοποιούνται τεχνικές βρασμού.

Τι είναι το μαλακό νερό;

Το μαλακό νερό είναι το νερό που έχει πολύ μικρή ποσότητα ορυκτών αλάτων. Προέρχεται από ορεινά μέρη και πηγάδια επειδή τα βράχια εκεί δεν συσσωρεύουν τόσο ασβέστιο και μαγνήσιο.

Αυτός ο τύπος νερού μπορεί επίσης να μετρηθεί με τους γαλλικούς υδρομετρικούς βαθμούς. Διαπιστώθηκε ότι τα νερά με λιγότερο από 7 ° HF είναι πολύ μαλακά και εκείνα μεταξύ 7 και 14 ° HF είναι μαλακά.

Τα μαλακά νερά είναι ιδανικά για χρήση στους βιομηχανικούς τομείς, καθώς επιτρέπουν τη βέλτιστη εξοικονόμηση και δεν μεταβάλλουν την απόδοση των μηχανημάτων. Είναι συνεπώς απαραίτητο για τις εταιρείες να ελέγχουν τα επίπεδα των υδάτινων πόρων τους σε συχνή βάση.

Εργοστάσιο εμφιαλωμένου νερού.
Στα εργοστάσια, είναι σημαντικό να μετρήσετε τη σκληρότητα του νερού, καθώς αυτό καθορίζει τη φθορά των εξαρτημάτων και του εξοπλισμού.

Σκληρό και μαλακό νερό: Ποια είναι η διαφορά

Εκτός από την παρουσία ορυκτών, υπάρχουν και άλλες διαφορές που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Η πρώτη είναι ότι ενώ το μαλακό νερό είναι κατάλληλο για καθαρισμό, το σκληρό νερό αποδυναμώνει τα απορρυπαντικά επειδή τα μόρια του σαπουνιού διασπώνται όταν αλληλεπιδρούν με ιόντα ασβεστίου ή μαγνησίου.

Η γεύση είναι ένας άλλος παράγοντας που αλλάζει. Αφενός, δοκιμάζοντας σκληρά νερά, μπορεί κανείς να αισθανθεί ότι έχουν πιο έντονη γεύση, λόγω της υψηλής παρουσίας αλάτων. Από την άλλη πλευρά, τα μαλακά νερά χαρακτηρίζονται από πολύ ελαφρύτερη γεύση.

Επιπλέον, το καθένα παράγει διαφορετικές αισθήσεις στο δέρμα. Τα μαλακά νερά είναι γνωστό ότι αφήνουν το δέρμα απαλό, ενώ τα σκληρά νερά μπορεί να προκαλέσουν ξηρότητα και ερεθισμό.

Σκληρό και μαλακό νερό: Πώς μπορεί το σκληρό νερό να επηρεάσει το σπίτι;

Το σκληρό νερό είναι ένας παράγοντας που προκαλεί πολλά προβλήματα μέσα στο σπίτι. Σε υδραυλικό επίπεδο, φράζει τους σωλήνες. Όταν θερμαίνεται το νερό, απελευθερώνει κομμάτια ασβέστη που σταδιακά συσσωρεύονται.

Ομοίως, η υψηλή συγκέντρωση ασβέστη παράγει επίσης προβλήματα στις βρύσες και τους τοίχους. Αυτό συμβαίνει επειδή παράγουν μια ουσία που λεκιάζει αισθητά τα μέρη που ψεκάζονται συχνά με αυτό το νερό.

Αυτός ο τύπος νερού προκαλεί επίσης ζημιά στις οικιακές συσκευές επειδή τα στερεά υπολείμματα αλάτων μπορούν να παραμείνουν μέσα στις μηχανές. Το σκληρό νερό μειώνει την αποτελεσματικότητα των απορρυπαντικών και αυξάνει το κόστος καθαρισμού των νοικοκυριών.

Επιπλέον, μη επιτρέποντας τη βέλτιστη απόδοση των σαπουνιών, τα πιάτα αποκτούν μη αναστρέψιμους λεκέδες. Επιπλέον, όταν πλένετε ρούχα, τα ρούχα αποχρωματίζονται.

Μια γυναίκα που καθαρίζει έναν νεροχύτη κουζίνας.
Ένα σπίτι με σκληρό νερό θα έχει μεσοπρόθεσμα προβλήματα με τις βρύσες και τους σωλήνες λόγω αποθέσεων αλατιού.

Μάθετε ποια είναι τα οφέλη του χυμού λεμόνι με ζεστό νερό.

Πώς να δοκιμάσετε τη σκληρότητα του νερού στο σπίτι σας;

Οι ειδικοί χρησιμοποιούν μια συσκευή που ονομάζεται αναλυτής σκληρότητας. Αποτελείται από δοκιμαστικό σωλήνα και ειδικά υγρά που αντιδρούν με το νερό.

Η λειτουργία είναι απλή, καθώς δεν έχετε παρά να γεμίσετε τον δοκιμαστικό σωλήνα με νερό και να εφαρμόσετε μερικές σταγόνες από το ειδικό υγρό. Στη συνέχεια, εάν το νερό αποκτήσει μπλε χρώμα, σημαίνει ότι το νερό είναι μαλακό. Αν γίνει κόκκινο, σημαίνει ότι το νερό είναι σκληρό.

Εκτός από αυτό, μια δοκιμή στο σπίτι μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί χρησιμοποιώντας ένα μπουκάλι νερό από τη βρύση σας με αλάτι και ένα άλλο με αποσταγμένο νερό. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, πρέπει να εφαρμόσετε απορρυπαντικό και στα δύο, να τα ανακινήσετε και εάν η πρώτη επιλογή έχει λιγότερο αφρό, αυτό σημαίνει ότι το σπίτι έχει σκληρό νερό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Soto J. La dureza del agua como indicador básico de la presencia de incrustaciones en instalaciones domésticas sanitarias [Internet]. Oaxaca: Instituto Politécnico Nacional – Oaxaca; 2009. [citado 04 de julio de 2021]
  • Moreira A. Consideraciones actuales sobre el ablandamiento de agua [Internet]. Ecuador: Universidad Laica “Eloy Alfaro” de Manabí; 2016. [citado 04 de julio de 2021]
  • Neira M. Dureza en aguas de consumo humano y uso industrial, impactos y medidas de mitigación. Santiago de Chile: Universidad de Chile. Facultad de Ciencias Físicas y Matemáticas; 2006. [citado 04 de julio de 2021]
  • Facsa. La dureza del agua [Internet]. (S.L): (S.E); (S.F) [citado 04 de julio de 2021]

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.