Σκωληκοειδίτιδα ή αέρια: Πώς να διαφοροποιήσετε τον πόνο;

Η σκωληκοειδίτιδα και ο πόνος από αέρια μπορεί να μοιάζουν πολύ. Σήμερα, θα σας πούμε πώς να ξεχωρίζετε τις δύο καταστάσεις.
Σκωληκοειδίτιδα ή αέρια: Πώς να διαφοροποιήσετε τον πόνο;
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Luis Rodolfo Rojas Gonzalez

Τελευταία ενημέρωση: 24 Οκτωβρίου, 2023

Ο κοιλιακός πόνος μπορεί να προκληθεί από μια μεγάλη ποικιλία ασθενειών. Συχνά, η δυσφορία στην κοιλιά προκαλείται από τη συσσώρευση αερίων. Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε επίσης να αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι σκωληκοειδίτιδας. Σας ενδιαφέρει να μάθετε αν πρόκειται για σκωληκοειδίτιδα ή για πόνο από αέρια; Δείτε πώς.

Η σκωληκοειδίτιδα είναι μια συχνή γαστρεντερική πάθηση στους θαλάμους των νοσοκομείων. Πρόκειται για φλεγμονή και λοίμωξη της σκωληκοειδούς απόφυσης, ενός μικρού θύλακα που συνδέεται με το τυφλό έντερο στην κάτω δεξιά πλευρά της κοιλιάς.

Από την άλλη πλευρά, η συσσώρευση αερίων στο έντερο μπορεί επίσης να προκαλέσει κοιλιακές ενοχλήσεις. Αυτό μπορεί να προκύψει από ακούσια κατανάλωση αέρα κατά τη σίτιση ή από υπερβολική παραγωγή αερίων από τα εντερικά βακτήρια.

Συμπτώματα σκωληκοειδίτιδας

Η οξεία σκωληκοειδίτιδα είναι η πιο συχνή αιτία μη τραυματικής χειρουργικής επέμβασης στην κοιλιά παγκοσμίως. Είναι πιο συχνή μεταξύ της δεύτερης και της τρίτης δεκαετίας της ζωής, με παρόμοια συχνότητα εμφάνισης σε άνδρες και γυναίκες.

Ο έντονος κοιλιακός πόνος είναι το σύνηθες σύμπτωμα αυτής της πάθησης και μπορεί μερικές φορές να συγχέεται με αέρια. Μελέτες εκτιμούν ότι το 50 έως 60% των ασθενών εμφανίζουν πόνο κράμπας στην άνω κοιλιακή χώρα ή γύρω από τον ομφαλό, ο οποίος αργότερα μεταναστεύει στο δεξιό κάτω τεταρτημόριο.

Ομοίως, τα ακόλουθα συμπτώματα είναι συχνά:

 • Πυρετός
 • Εμετός
 • Ζάλη και ναυτία
 • Απώλεια της όρεξης
 • Διάρροια ή δυσκοιλιότητα
 • Αίσθημα κοιλιακής διάτασης

Τα συμπτώματα είναι πιο εμφανή σε μεταγενέστερα στάδια της νόσου. Είναι φυσιολογικό οι άνθρωποι να ξαπλώνουν στο πλάι με τους μηρούς τους λυγισμένους. Ο πόνος γίνεται συνήθως πιο έντονος όταν βήχετε, φτερνίζεστε ή πιέζετε την κοιλιά.

Appendicitis scar.
Η χειρουργική επέμβαση για τη σκωληκοειδίτιδα είναι η θεραπεία για την αντιμετώπιση της πάθησης.

Συμπτώματα ρήξης σκωληκοειδούς απόφυσης

Μία από τις πιο σοβαρές επιπλοκές της οξείας σκωληκοειδίτιδας είναι η ρήξη ή διάτρηση της σκωληκοειδούς απόφυσης. Η κατάσταση αυτή είναι συχνή όταν υπάρχει καθυστέρηση στην αντιμετώπισή της.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ρήξη της σκωληκοειδούς απόφυσης συμβαίνει 36 έως 72 ώρες μετά την έναρξη της πάθησης. Ωστόσο, αυτό το χρονικό διάστημα μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Είναι σύνηθες για τους ασθενείς να αισθάνονται κάποια ανακούφιση από τον πόνο μόλις συμβεί η διάτρηση. Ωστόσο, η κατάσταση αυτή προκαλεί τη διαρροή εντερικού υλικού στην κοιλιακή κοιλότητα, ευνοώντας τη μόλυνση του περιτοναίου ή την περιτονίτιδα.

Η περιτονίτιδα είναι μια σοβαρή ιατρική κατάσταση που απαιτεί επείγουσα θεραπεία. Ορισμένα από τα συναφή συμπτώματα είναι τα ακόλουθα:

 • Κοιλιακή ευαισθησία
 • Ναυτία και έμετος
 • Υψηλός πυρετός και ρίγη
 • Αυξημένος καρδιακός ρυθμός
 • Ωχρότητα του δέρματος και εφίδρωση
 • Σοβαρό κοιλιακό άλγος που επιδεινώνεται με την πίεση και την κίνηση

Σκωληκοειδίτιδα στην παιδική ηλικία

Η σκωληκοειδίτιδα στα μικρά παιδιά αποτελεί μεγάλη πρόκληση. Χαρακτηρίζεται από έντονο πόνο στο στομάχι που εμποδίζει τη δραστηριότητα.

Άλλα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Εμετός
 • Υψηλός πυρετός
 • Ευερεθιστότητα
 • Μειωμένη ή απώλεια της όρεξης
 • Κοιλιακή ευαισθησία στο άγγιγμα

Μελέτες εκτιμούν ότι πάνω από το 50% των παιδιών έχουν πάνω από 15.000 λευκοκύτταρα και CRP πάνω από 20 χιλιοστόγραμμα ανά χιλιοστόλιτρο (mg/ml). Εάν υπάρχει υποψία σκωληκοειδίτιδας, μη διστάσετε να ζητήσετε ιατρική βοήθεια, καθώς τα παιδιά δεν θα είναι πάντα σε θέση να περιγράψουν πολύ καλά τα συμπτώματα.

Σκωληκοειδίτιδα στην εγκυμοσύνη

Είναι μερικές φορές δυνατόν να αναπτυχθεί σκωληκοειδίτιδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι κλινικές εκδηλώσεις είναι παρόμοιες με εκείνες που εμφανίζονται σε μη έγκυες. Ωστόσο, σε αυτές τις περιπτώσεις, η σκωληκοειδής απόφυση βρίσκεται ψηλότερα, οπότε ο πόνος μπορεί να είναι στο δεξιό άνω τεταρτημόριο.

Συμπτώματα του πόνου από αέρια στην κοιλιά

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα αρχικά συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας μπορεί να εκληφθούν λανθασμένα ως πόνος από αέρια στην κοιλιά. Μελέτες αναφέρουν ότι τα αέρια στην κοιλιά προέρχονται κυρίως από τρεις πηγές:

 1. Καταπιεζόμενος αέρας
 2. Εντερική παραγωγή
 3. Διάχυση από το αίμα

Η συσσώρευση αερίων προκαλεί συνήθως διάταση των εντερικών βρόχων και κοιλιακή δυσφορία. Ωστόσο, ο πόνος των αερίων μπορεί να γίνει αισθητός οπουδήποτε στην κοιλιά, σε αντίθεση με τη σκωληκοειδίτιδα.

Στην πραγματικότητα, μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν δυσφορία στο στήθος, μαζί με συχνό ρέψιμο, μετεωρισμό, φούσκωμα της κοιλιάς και κράμπες στο στομάχι. Ο πόνος από αέρια μπορεί να διαρκέσει από μερικά λεπτά έως αρκετές ώρες και να εξαφανιστεί χωρίς θεραπεία.

Πότε πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια;

Ο οξύς κοιλιακός πόνος είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά στο έντερο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η δυσφορία από αέρια είναι προσωρινή, ωστόσο, είναι ζωτικής σημασίας να παραμείνετε σε εγρήγορση εάν επιμένει πέραν των 24 ωρών.

Ομοίως, καλό είναι να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια σε περιπτώσεις κοιλιακής δυσφορίας που συνοδεύεται από αιματηρά κόπρανα, απώλεια βάρους, δυσκοιλιότητα, διάρροια ή επίμονο εμετό. Αυτές οι εκδηλώσεις σχετίζονται με χρόνιες παθήσεις του πεπτικού συστήματος ή διαταραχές όγκου.

Από την άλλη πλευρά, η ίδια η σκωληκοειδίτιδα είναι μια κατάσταση που απαιτεί άμεση επαγγελματική αντιμετώπιση. Θα πρέπει να την υποψιαστείτε εάν ο πόνος ξεκινά από την άνω κοιλιακή χώρα και στη συνέχεια εγκαθίσταται στη δεξιά κάτω πλευρά.

Πώς διαγιγνώσκεται η σκωληκοειδίτιδα;

Η διάγνωση της σκωληκοειδίτιδας είναι κλινική και βασίζεται σε εργαστηριακές μεθόδους για την επιβεβαίωση της παρουσίας της. Οι γιατροί συνήθως διενεργούν λεπτομερή φυσική εξέταση με έμφαση στην κοιλιά.

Είναι σύνηθες ο γιατρός να πιέζει ορισμένα σημεία της κοιλιάς για να αναζητήσει ενδείξεις σκωληκοειδίτιδας. Εάν ο κοιλιακός πόνος επιδεινώνεται όταν πιέζεται και απελευθερώνεται το δεξιό κάτω τεταρτημόριο, η σκωληκοειδής απόφυση μπορεί να έχει φλεγμονή. Επιπλέον, ορισμένοι ασθενείς έχουν συχνά μια άκαμπτη κοιλιά λόγω εντερικού ερεθισμού.

Ομοίως, ο ειδικός μπορεί να ζητήσει εξετάσεις αίματος για να αξιολογήσει τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων, των αιμοπεταλίων και των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Περιστασιακά, το υπερηχογράφημα κοιλίας είναι χρήσιμο για την ανάλυση της κατάστασης της αρχιτεκτονικής του παχέος εντέρου.

Ιατρική θεραπεία της σκωληκοειδίτιδας

Το θεραπευτικό σχέδιο για τη σκωληκοειδίτιδα βασίζεται στη χειρουργική αφαίρεση και εξαγωγή της φλεγμονώδους σκωληκοειδούς απόφυσης. Η επέμβαση αυτή πραγματοποιείται με τους ακόλουθους τρόπους:

 • Ανοικτή χειρουργική επέμβαση: Αυτή πραγματοποιείται μέσω μιας τομής στο δεξιό κάτω τεταρτημόριο της κοιλιάς. Είναι χρήσιμη σε διάτρητη σκωληκοειδίτιδα με κίνδυνο περιτοναϊκής λοίμωξης.
 • Λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση: Αυτή είναι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη μέθοδος επειδή είναι λιγότερο επεμβατική. Πραγματοποιείται μέσω ενός εύκαμπτου σωλήνα με κάμερα, που ονομάζεται λαπαροσκόπιο.

Μια εκτενής μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Cochrane συνέκρινε και τις δύο μεθόδους και ανέφερε ότι υπάρχουν περισσότερα οφέλη στη λαπαροσκοπική προσέγγιση. Για παράδειγμα, μερικά από αυτά είναι τα εξής: η ένταση του πόνου την πρώτη ημέρα, η συχνότητα λοιμώξεων του τραύματος, η διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο είναι πολύ μικρότερες και ο χρόνος επιστροφής στην εργασία είναι συντομότερος.

Και οι δύο τύποι σκωληκοειδεκτομής απαιτούν την εφαρμογή μέτρων αντιβιοτικής θεραπείας για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης. Οι άνθρωποι μπορούν να επανέλθουν στον κανονικό τους τρόπο ζωής μετά από μερικές εβδομάδες.

Θεραπείες ανακούφισης από τους πόνους των αερίων

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι διατροφικές συνήθειες ευθύνονται για τους πόνους των αερίων. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να εφαρμόσετε αλλαγές στην πρόσληψη τροφής για να μειώσετε αυτές τις ενοχλήσεις. Για να γίνει αυτό, καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν διατροφολόγο.

Το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα φασόλια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα ανθρακούχα ποτά και τα λίπη είναι μερικές από τις τροφές που σχετίζονται με τις ενοχλήσεις από αέρια. Η κατανάλωση τσαγιού μέντας, χαμομηλιού και μηλόξυδου αραιωμένου σε νερό μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από αυτή τη δυσφορία.

Some broccoli.
Το μπρόκολο μπορεί να αυξήσει την παραγωγή εντερικών αερίων, όπως και άλλα σταυρανθή λαχανικά

Δύο γαστρεντερικές παθήσεις με έντονες διαφορές

Οι πόνοι από τα κοιλιακά αέρια είναι συχνά παρόμοιοι με τη δυσφορία που παράγεται στην αρχή της σκωληκοειδίτιδας. Ωστόσο, η εξέλιξη και των δύο είναι πολύ διαφορετική. Υπό αυτή την έννοια, η ενόχληση από αέρια είναι συνήθως γενικευμένη και εξαφανίζεται μετά από αρκετές ώρες, ενώ ο πόνος της σκωληκοειδίτιδας εντείνεται και εντοπίζεται στο κάτω δεξιό τμήμα της κοιλιάς.

Η σκωληκοειδίτιδα συνοδεύεται συνήθως από ναυτία, εμετό και πυρετό. Επομένως, αν έχετε αυτά τα συμπτώματα, μη διστάσετε να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια το συντομότερο δυνατό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.