Smoothies για αδυνάτισμα και καθαρισμό του συκωτιού

Ένας καθιστικός τρόπος ζωής που είναι γεμάτος κακές συνήθειες μπορεί να αποδυναμώσει το συκώτι σας, παρεμποδίζοντας τις φυσικές διαδικασίες καθαρισμού του οργανισμού σας. Τα παρακάτω smoothies θα προστατέψουν αυτό το σημαντικό όργανο και θα συνεισφέρουν στην αποτοξίνωση.
Smoothies για αδυνάτισμα και καθαρισμό του συκωτιού
Carlos Fabián Avila

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Carlos Fabián Avila.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Smoothies για αδυνάτισμα και καθαρισμό του συκωτιού. Λίγοι σχετικά άνθρωποι γνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι το να έχουν ένα υγιές συκώτι, το όργανο που διατηρεί τη λειτουργία του οργανισμού σε βέλτιστο επίπεδο και ρυθμίζει το μεταβολισμό τους.

Σύμφωνα με το Canadian Liver Foundation, αυτό το ζωτικό όργανο εκτελεί περισσότερες από 500 λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

 • Καταπολέμηση λοιμώξεων
 • Εξουδετέρωση τοξινών
 • Παραγωγή πρωτεϊνών και ορμονών
 • Έλεγχος σακχάρου στο αίμα
 • Παραγωγή χολής
 • Πήξη του αίματος

Μία από τις πιο συναρπαστικές πτυχές της λειτουργίας του συκωτιού είναι ότι μπορεί να αναγεννάται και να αυτοκαθαρίζεται. Δυστυχώς, είναι ένα όργανο που οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν μέχρι που σταματάει να λειτουργεί σωστά.

Ο σύγχρονος πυρετώδης τρόπος ζωής, η κακή διατροφή και η έλλειψη άσκησης αναστέλλουν τη φυσική αποτοξίνωση του συκωτιού, γεγονός που αποτελεί εν μέρει το λόγο για τον οποίο παρατηρείται μια τόσο μεγάλη αύξηση της παχυσαρκίας και των χρόνιων παθήσεων.

Για το λόγο  αυτό, τα τελευταία χρόνια προωθούνται διάφορες τεχνικές αποτοξίνωσης, προκειμένου να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε το βέλτιστο επίπεδο λειτουργίας του συκωτιού.

Γιατί πρέπει να πίνετε smoothies για τον καθαρισμό του συκωτιού

καθαρισμό του συκωτιού

Τα φυσικά smoothies αποτελούν έναν από τους δημοφιλέστερους τρόπους απομάκρυνσης των τοξινών και καθαρισμού του συκωτιού, γεγονός που με τη σειρά του υποστηρίζει το υγιεινό αδυνάτισμα.

Όταν συνδυάζετε ορισμένα φρούτα και λαχανικά, το αποτέλεσμα είναι ένα ρόφημα που ενισχύει τη λειτουργία του συκωτιού σας και βελτιώνει την ικανότητά του να μεταβολίζει τα λίπη και να προλαμβάνει τη συσσώρευσή τους στο σώμα σας.

Και σαν να μην αρκούσαν αυτά, η υψηλή περιεκτικότητα των smoothies σε θρεπτικές ουσίες συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος, εξασφαλίζει πολλή ενέργεια και προλαμβάνει την εμφάνιση ορισμένων νόσων.

Smoothie με λεμόνι, σέλινο και μαϊντανό για τον καθαρισμό του συκωτιού

καθαρισμό του συκωτιού με σελινο

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σέλινο και ο μαϊντανός χαρακτηρίζονται από πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε σημαντικές βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικές ουσίες. Τα συγκεκριμένα συστατικά διευκολύνουν τη διαδικασία του καθαρισμού και καταπολεμούν τις επιδράσεις των ελεύθερων ριζών.

Στη συγκεκριμένη συνταγή συνδυάζονται με ένα ισχυρό εσπεριδοειδές όπως το λεμόνι, το οποίο είναι ευρέως γνωστό για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, ειδικά όταν πρόκειται για τον καθαρισμό του οργανισμού και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

Υλικά

 • 3 λεμόνια
 • 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό (45 γραμμάρια)
 • 5 κλωνάρια σέλινο
 • 1/2 λίτρο νερό

Προετοιμασία

 • Προσθέστε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και χτυπήστε τα μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα.

Πίνετε δύο φλιτζάνια πριν από κάθε κύριο γεύμα (πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό) για δύο ημέρες.

Smoothie με παπάγια και λεμόνι για τον καθαρισμό του συκωτιού

καθαρισμό του συκωτιού με παπαγια

Η παπάγια περιέχει ένα ένζυμο που είναι γνωστό ως παπαΐνη και είναι υπεύθυνο για τη βελτίωση της πέψης και της λειτουργίας του συκωτιού.

Όταν συνδυάζεται με το χυμό του λεμονιού, το αποτέλεσμα είναι ένα smoothie με ισχυρές αποτοξινωτικές ιδιότητες, που απομακρύνει τις άχρηστες ουσίες από το σώμα και προάγει το αδυνάτισμα.

Υλικά

 • 1/2 παπάγια
 • Το χυμό από μισό λεμόνι
 • 1 φλιτζάνι νερό (200 ml)

Προετοιμασία

 • Βάλτε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ και χτυπήστε τα μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα.

Πίνετε το smoothie με άδειο στομάχι για εφτά ημέρες στη σειρά και έπειτα κάντε ένα διάλειμμα για δέκα ημέρες.

Smoothie με καρότο και κόκκινο λάχανο

καθαρισμό του συκωτιού με χυμο καροτο

Το καρότο σε συνδυασμό με το κόκκινο λάχανο δίνει ένα θαυμάσιο αποτοξινωτικό smoothie, που υποστηρίζει τον καθαρισμό του συκωτιού σας και βελτιώνει την ικανότητα του σώματός σας να αποβάλλει τις τοξίνες.

Το κόκκινο λάχανο, ειδικά, είναι ένα συστατικό που συμβάλλει στην προστασία του συκωτιού σας από διάφορες χρόνιες νόσους.

Υλικά

 • 1 φλιτζάνι χυμό καρότου (200 ml)
 • 3 φύλλα κόκκινο λάχανο

Προετοιμασία

 • Χτυπήστε και τα δύο υλικά σε ένα μπλέντερ και πιείτε το ρόφημα παγωμένο, κατά προτίμηση με άδειο στομάχι.

Πίνετε αυτό το smoothie για τουλάχιστον εφτά ημέρες στη σειρά, δύο φορές το μήνα.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: 3 υγιεινά smoothies για απώλεια βάρους

Smoothie με παντζάρι και κράνμπερι

καθαρισμό του συκωτιού με κρανμπερι

Το παντζάρι και το κράνμπερι σε συνδυασμό δίνουν ένα ισχυρό ρόφημα που συμβάλλει στην ανακούφιση από την αίσθηση βάρους, καθαρίζει το συκώτι και βελτιώνει την ικανότητα του σώματός σας να χάνει βάρος.

Η υψηλή του περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες και βιταμίνες ενισχύει τις πιο ζωτικές λειτουργίες του συκωτιού σας και επίσης το προστατεύει από τις επιδράσεις των ελεύθερων ριζών που μπορούν να το βλάψουν.

Υλικά

 • 3 παντζάρια
 • 1/2 φλιτζάνι κράνμπερι
 • Το χυμό από ένα λεμόνι
 • Κρύο νερό ή πάγο

Προετοιμασία

 • Προσθέστε τα παντζάρια (μαζί με τη φλούδα) σε έναν αποχυμωτή και πάρτε το χυμό τους.
 • Αναμείξτε το κράνμπερι και το χυμό του λεμονιού μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα.
 • Έπειτα προσθέστε το χυμό των παντζαριών στο μείγμα και χτυπήστε τα όλα μαζί για λίγα δευτερόλεπτα.

Για καλύτερα αποτελέσματα, συνιστούμε να πίνετε αυτό το ρόφημα με άδειο στομάχι.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.