Σπόροι ταμάρινδου: Ένα υγιεινό σνακ για τη διατροφή σας

Οι σπόροι ταμάρινδου χρησιμοποιούνται με διάφορους τρόπους από την αρχαιότητα λόγω των διατροφικών τους ιδιοτήτων. Προέρχονται από το φυτό με την επιστημονική ονομασία Tamarindo indica, ένα από τα λίγα είδη ψυχανθών του οποίου χρησιμοποιούνται όλα τα μέρη του.
Σπόροι ταμάρινδου: Ένα υγιεινό σνακ για τη διατροφή σας
Maria Patricia Pinero Corredor

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Maria Patricia Pinero Corredor.

Τελευταία ενημέρωση: 14 Ιανουαρίου, 2023

Οι σπόροι ταμάρινδου χρησιμοποιούνται με διάφορους τρόπους από την αρχαιότητα λόγω των διατροφικών τους ιδιοτήτων. Προέρχονται από το φυτό με την επιστημονική ονομασία Tamarindo indica, ένα από τα λίγα είδη ψυχανθών του οποίου χρησιμοποιούνται όλα τα μέρη του.

Ωστόσο, ελάχιστα έχουν αναφερθεί για τις βιοδραστικές τους ενώσεις και τα οφέλη τους για την υγεία. Τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι χρήσιμοι για τη ρύθμιση της χοληστερόλης, τη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Γνωρίζετε άλλες χρήσεις για αυτό το υγιεινό σνακ;

Τι είναι οι σπόροι ταμάρινδου;

Το δέντρο του ταμάρινδου θεωρείται ενδημικό στην Ινδία και ανήκει στην οικογένεια Fabaceae, δηλαδή στα όσπρια. Το μέρος που χρησιμοποιείται περισσότερο στη γαστρονομία είναι ο καρπός, ο οποίος βρίσκεται μέσα σε ένα κέλυφος γνωστό ως λοβός. Ο καφέ πολτός του έχει γλυκόξινη γεύση και καλύπτει αρκετούς σπόρους.

Οι τελευταίοι αντιπροσωπεύουν το 33% ολόκληρου του καρπού. Έχουν ένα πολύ σκληρό κέλυφος που καλύπτει το λευκό ενδοσπέρμιο, το οποίο είναι το μαλακό, βρώσιμο μέρος. Θεωρούνται υποπροϊόν με αρκετά οφέλη για την υγεία. Αποτελούν πηγή αντιοξειδωτικών, βιταμινών, μετάλλων και πρωτεϊνών.

Tamarind seeds.
Οι σπόροι ταμάρινδου εκτιμώνται για το θρεπτικό τους προφίλ και τις βιοδραστικές τους ενώσεις.

Σπόροι ταμάρινδου: Σύνθεση

Οι σπόροι ταμάρινδου περιέχουν ένα μείγμα θρεπτικών συστατικών και βιοδραστικών ενώσεων που τους καθιστούν μια υγιεινή προσθήκη στη διατροφή σας. Ας δούμε ποια είναι τα κύρια συστατικά τους.

Πηκτίνες

Περιέχουν ένα είδος υδατάνθρακα που ονομάζεται “πηκτίνες“. Πρόκειται για μια μορφή διαλυτών φυτικών ινών που, όταν αναμιγνύονται με νερό, λειτουργούν ως πηκτικό και σχηματίζουν μια ζελατινώδη ουσία.

Σπόροι ταμάρινδου: Πρωτεΐνες και φυτικές ίνες

Ο El-Siddig και άλλοι ειδικοί αποκαλύπτουν ότι οι σπόροι του ταμάρινδου περιέχουν 23 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια. Έτσι, όταν καταναλώνονται ως σνακ, βοηθούν στην κάλυψη των ημερήσιων απαιτήσεων αυτού του μακροθρεπτικού συστατικού στους ενήλικες.

Από την άλλη πλευρά, οι φυτικές ίνες είναι 20%, συγκεντρωμένες κυρίως στο εξωτερικό μέρος του σπόρου. Αυτές οι υψηλές τιμές συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας του γαστρεντερικού συστήματος.

Προφίλ αμινοξέων

Οι πρωτεΐνες αυτών των σπόρων περιέχουν μια καλή ισορροπία αμινοξέων. Ο καθηγητής El-Siddig αναφέρει ότι από τα 8 απαραίτητα αμινοξέα, τα 3 από αυτά καλύπτουν περισσότερο από το 100% των απαιτήσεων.

Ωστόσο, άλλα τέσσερα είναι πολύ κοντά στα απαιτούμενα. Μόνο η τρυπτοφάνη, όπως και άλλοι σπόροι, καλύπτει το 25%.

Λιπαρά

Η αξία των λιπαρών κυμαίνεται μεταξύ 3 και 11%. Περισσότερα από τα μισά είναι πολυακόρεστα. Μέσα σε αυτά, το λινολεϊκό λιπαρό οξύ – το οποίο είναι απαραίτητο για τη διατροφή – είναι ο κύριος τύπος. Επιπλέον, όταν εξισορροπούνται με ωμέγα-3, ωφελούν την καρδιαγγειακή υγεία.

Ανόργανα άλατα

Οι Ajayi και Joseph, οι οποίοι έχουν μελετήσει τους σπόρους ταμάρινδου, τους θεωρούν καλή πηγή αρκετών ανόργανων στοιχείων. Μεταξύ αυτών είναι το κάλιο και ο χαλκός, τα οποία βρίσκονται σε υψηλότερη συγκέντρωση.

Ξεχωρίζει επίσης το ασβέστιο, οι τιμές του οποίου είναι τόσο υψηλές όσο και στα δημητριακά. Άλλα σημαντικά μέταλλα σε αυτούς τους σπόρους είναι το μαγνήσιο, ο φώσφορος και ο ψευδάργυρος.

Βιοδραστικές ενώσεις

Οι σπόροι ταμάρινδου έχουν υψηλές τιμές φαινολικών ενώσεων που επιδεικνύουν υψηλή αντιοξειδωτική δράση, όπως η επικατεχίνη και η διυδροξυακετοφαινόνη.

Μάλιστα, το εκχύλισμά του παρουσιάζει ισχυρή ικανότητα να μειώνει την υπεροξείδωση των λιπιδίων in vitro . Αυτές οι φαινόλες προστατεύουν το λινολεϊκό λιπαρό οξύ. Με τη σειρά τους, επιδεικνύουν υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση σε σύγκριση με τη βιταμίνη C και άλλα συνθετικά πρόσθετα.

Ο Dr. Siddhuraju εξηγεί ότι η παρουσία αυτών των αντιοξειδωτικών ωφελεί την υγεία, καθώς είναι σε θέση να αποτρέψουν την οξειδωτική βλάβη σε κυτταρικό επίπεδο. Οι φαινόλες καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες σχετίζονται με ορισμένες διαταραχές, όπως η αθηροσκλήρωση και η πρόωρη γήρανση. Μπορούν ακόμη και να προλάβουν τον καρκίνο.

Αντιδιατροφικοί παράγοντες

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι σπόροι του ταμάρινδου περιέχουν υψηλά ποσοστά των λεγόμενων αντιδιατροφικών παραγόντων (ANF), οι οποίοι υπάρχουν και σε άλλα όσπρια και δημητριακά.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι τανίνες, οι οποίες προσδίδουν στον σπόρο το στυπτικό και πικρό χαρακτηριστικό του όταν τρώγεται ωμός. Αυτές είναι συγκεντρωμένες στο καφέ εξωτερικό περίβλημα, αλλά το βρώσιμο μέρος εξακολουθεί να τις περιέχει. Επομένως, συνιστάται να τους βράζετε ή να τους ψήνετε για να εξαλείψετε μέρος των τανινών.

Ένας άλλος αντιδιατροφικός παράγοντας είναι το φυτικό οξύ, το οποίο μπορεί να παγιδεύσει ορισμένα μέταλλα και να εμποδίσει την απορρόφησή τους. Ευτυχώς, απομακρύνεται με το μπλανσάρισμα και το μαγείρεμα. Η λεκτίνη και ο αναστολέας της θρυψίνης δεσμεύονται σε πρωτεΐνες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εμπλέκονται στην πέψη.

Σπόροι ταμάρινδου: Οφέλη

Η παρουσία βιοδραστικών ενώσεων και θρεπτικών συστατικών καθιστούν τους σπόρους ένα ευεργετικό συστατικό διατροφής για την υγεία. Ακολουθούν οι πιθανές επιδράσεις του.

Βοηθά στη ρύθμιση των μεταβολικών διεργασιών

Έρευνες δείχνουν ότι οι σπόροι ταμάρινδου μπορούν να ρυθμίσουν ορισμένες μεταβολικές διεργασίες στα ζώα. Η δοκιμή οδήγησε σε μείωση της χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα σε μια ομάδα αρουραίων για 1 μήνα.

Παρά τα ευρήματα αυτά, χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να αποδειχθεί το ίδιο αποτέλεσμα στον άνθρωπο.

Αντιιική δράση

Μια μελέτη στην Ινδία αποκάλυψε ότι αυτό το συστατικό έχει αντιιικές ιδιότητες. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε ότι ο αντιδιατροφικός παράγοντας λεκτίνη προκαλεί την απώλεια 64% της αποτελεσματικότητας του ιού. Επιπλέον, μειώνει τα επίπεδα του ιικού RNA στα κύτταρα κατά 45%.

Επιπλέον, μια άλλη μελέτη αναγνώρισε την αντιιική δυναμική αυτών των σπόρων στη θεραπεία του Covid-19 σε παχύσαρκους ασθενείς. Σύμφωνα με τους συγγραφείς, έχει διαπιστωθεί ότι ο αναστολέας της θρυψίνης μπορεί να μειώσει ορισμένους φλεγμονώδεις δείκτες.

Βοηθά στην υγεία του πεπτικού συστήματος

Η παρουσία διαλυτών φυτικών ινών στους σπόρους του ταμάρινδου ευνοεί την πεπτική διαδικασία, βελτιώνει τη δυσκοιλιότητα και αποτρέπει το σχηματισμό μετεωρισμού που είναι χαρακτηριστικό άλλων οσπρίων. Αυτή η θρεπτική ουσία είναι επίσης σε θέση να μειώσει τη χοληστερόλη και να επιβραδύνει την απορρόφηση της ζάχαρης από την τροφή.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συμπλήρωμα πρωτεΐνης

Οι υψηλές τιμές πρωτεΐνης σε αυτούς τους σπόρους μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως συμπλήρωμα διατροφής. Ένας καλός τρόπος για να γίνει αυτό είναι να τους χρησιμοποιήσετε ως σνακ το πρωί ή το απόγευμα.

Πώς προετοιμάζονται οι σπόροι ταμάρινδου

Μπορεί να αναρωτιέστε πώς να προετοιμάσετε τους σπόρους, αφού έχουν τόσο σκληρή επικάλυψη. Μην ανησυχείτε! Θα σας τα εξηγήσουμε όλα.

1. Καβουρδισμένοι σπόροι

Σε ένα τηγάνι, τοποθετήστε τους σπόρους ταμάρινδου και ψήστε τους σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύετε συνεχώς, για 8 με 10 λεπτά. Στη συνέχεια, τους αποσύρετε από τη φωτιά και τους αφήνετε να σταθούν. Τέλος, αφαιρέστε τη φλούδα και καταναλώστε τους.

Μια άλλη επιλογή είναι να τους βράσετε για να τους κάνετε λίγο πιο μαλακούς. Μπορούν να αντικαταστήσουν τους ξηρούς καρπούς ως σνακ, με το πλεονέκτημα ότι περιέχουν λιγότερες θερμίδες.

Tamarind seeds.
Ο σπόρος του ταμάρινδου μπορεί να καταναλωθεί ψημένος ή με τη μορφή αλευριού. Δεν περιέχει γλουτένη, οπότε είναι κατάλληλος για όσους πάσχουν από δυσανεξία.

2. Σπόροι ταμάρινδου σε μορφή αλευριού

Αφού αφαιρέσετε την επικάλυψη, μπορείτε να τους βάλετε στο φούρνο για να τους στεγνώσετε σε θερμοκρασία περίπου 120 βαθμών Κελσίου. Πρέπει να είστε προσεκτικοί και να τους ανακατεύετε για να μην καούν.

Μετά από περίπου 45 λεπτά, αφαιρέστε τους, αφήστε τους να κρυώσουν και βάλτε τους στον επεξεργαστή τροφίμων για να ετοιμάσετε το αλεύρι. Αν, βγάζοντάς τους από το φούρνο, δείτε ότι εξακολουθούν να είναι ακόμα υγροί, στεγνώστε τους για λίγο ακόμα.

Το αλεύρι από ταμάρινδο μπορεί να προστεθεί σε αλεύρι από σιτάρι, καλαμπόκι ή οποιοδήποτε άλλο αλεύρι για να παρέχει περισσότερες πρωτεΐνες και μέταλλα. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτό το αλεύρι είναι ιδανικό για όσους πάσχουν από δυσανεξία ή ευαισθησία στη γλουτένη, καθώς δεν περιέχει γλουτένη.

Πόσους πρέπει να τρώτε;

Η υψηλή περιεκτικότητα των σπόρων αυτών σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες προάγει τον κορεσμό. 25 γραμμάρια θα σας προσφέρουν 7 γραμμάρια πρωτεΐνης. Επιπλέον, έχει περίπου 6 γραμμάρια διαλυτών φυτικών ινών, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε υγιείς. Μπορείτε να διπλασιάσετε αυτή την πρόσληψη καταναλώνοντας 2 σνακ την ημέρα.

Εν ολίγοις, αυτό το τρόφιμο είναι ένα εξαιρετικό σνακ που μπορείτε να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας. Ωστόσο, αν πάσχετε από χρόνιες παθολογίες, μην ξεχάσετε να συμβουλευτείτε ένα διατροφολόγο για να καθορίσετε τις κατάλληλες ποσότητες.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.