5 φράσεις για να σταματήσετε μια διαφωνία με τον σύντροφό σας

Οι διαφωνίες των ζευγαριών μπορεί να είναι υγιείς, ωστόσο αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Θέλετε να μάθετε τι πρέπει να κάνετε όταν τα πνεύματα αρχίζουν να φουντώνουν; Θα σας πούμε εμείς.
5 φράσεις για να σταματήσετε μια διαφωνία με τον σύντροφό σας
Elena Sanz

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Elena Sanz.

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 16 Οκτωβρίου, 2022

Το να ξέρετε πώς να σταματήσετε μια διαφωνία με τον σύντροφό σας εγκαίρως είναι απαραίτητο, ώστε η σχέση σας να μην υποστεί ζημιά μακροπρόθεσμα. Αυτό είναι σημαντικό, ειδικά όταν οι αντιπαραθέσεις συμβαίνουν σε πολύ τακτική βάση.

Αν και το να τσακώνεστε με τον σύντροφό σας είναι φυσιολογικό, αφού μια σχέση δημιουργείται από ανθρώπους που είναι διαφορετικοί, αν συμβαίνει κάθε μέρα ή αν υπάρχει συνεχής φθορά, αυτό δείχνει ότι πρέπει να μάθουμε να σταματάμε τους καβγάδες με καλύτερο και πιο υγιή τρόπο.

Ίσως είναι καλή ιδέα να εξορίσουμε από το σύστημα πεποιθήσεών μας κοινούς μύθους όπως “το να τσακώνεστε σημαίνει ότι ο άλλος σας συμπαθεί”. Αυτό κανονικοποιεί τους καβγάδες και μπορεί να τους μετατρέψει σε κάτι καθημερινό και ανθυγιεινό.

Αν και μερικές φορές οι καβγάδες μπορεί να είναι εποικοδομητικοί, είναι καλύτερο να γνωρίζουμε και να απομνημονεύουμε κάποιες φράσεις που μπορούν να μας βοηθήσουν να τους σταματήσουμε πριν ξεφύγουν από τον έλεγχο. Θα μοιραστούμε μαζί σας μερικές σε αυτό το άρθρο.

Είναι δυνατόν να τσακώνεστε με υγιή τρόπο;

Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι ένα ηχηρό “Ναι!”. Όταν ένα ζευγάρι τσακώνεται και υποτιμά ή και προσβάλλει ο ένας τον άλλον, πρόκειται για μια περίπτωση ανθυγιεινής διαφωνίας. Πρόκειται για μια συμπεριφορά που δεν πρέπει να αγνοήσουμε, γιατί είναι πολύ πιθανό η σχέση να είναι τοξική αν συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Ωστόσο, οι περιπτώσεις στις οποίες ο καυγάς μπορεί να έχει μια θετική πτυχή είναι εκείνες στις οποίες τα μέλη της σχέσης μοιράζονται τις διαφορετικές απόψεις τους για μια δεδομένη κατάσταση. Μπορεί να εκνευριστούν και να υψώσουν λίγο τη φωνή τους, αν εκνευριστούν υπερβολικά, ενώ εξηγούν πώς βλέπουν τις συνθήκες, αλλά ποτέ δεν υπάρχει περιφρόνηση.

Πάντα ακούν ο ένας τον άλλον και αναζητούν κοινό έδαφος. Δηλαδή, διαπραγματεύονται.

Δεν είναι εύκολο να διατηρήσουμε υγιή επιχειρήματα, επειδή οι αναφορές που συνήθως έχουμε δεν είναι και οι καλύτερες. Για παράδειγμα, οι διαφωνίες στις οποίες μπορεί να πρωταγωνιστούν οι γονείς μας ή που βλέπουμε στην τηλεόραση δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση υγιή πρότυπα.

Ωστόσο, μπορείτε πάντα να δουλέψετε με τον εαυτό σας για να το αλλάξετε αυτό και να μάθετε πώς να διαφωνείτε με πιο υγιή τρόπο.

stop an argument
Ως ζευγάρι, μπορείτε να διαφωνείτε μέσα από ένα πλαίσιο σεβασμού και να αντιμετωπίζετε τις διαφορετικές απόψεις σας για να πετύχετε έναν κοινό στόχο.

Οι καλύτερες φράσεις για να σταματήσετε μια διαφωνία τον σύντροφό σας

Όταν δεν ξέρετε το πώς να σταματήσετε έναν καβγά, οι παρακάτω φράσεις που θα μοιραστούμε μαζί σας μπορούν να σας βοηθήσουν. Στη συνέχεια, με την πάροδο του χρόνου, ο καθένας θα ανακαλύψει τις δικές του φράσεις και τεχνικές.

Αυτές οι εκφράσεις θα καταφέρουν να ηρεμήσουν το κλίμα όταν οι διαφωνίες αρχίζουν να γίνονται ανθυγιεινές. Επομένως, μπορούμε να αρχίσουμε να τις εφαρμόζουμε στην πράξη σε μελλοντικές συζητήσεις για να δούμε το αποτέλεσμά τους.

1. “Νομίζω ότι αυτό είναι το καλύτερο, αλλά εσύ τι πιστεύεις;”

Πολλοί καυγάδες δεν φαίνεται να έχουν τέλος επειδή τα άτομα στη σχέση θέλουν να γίνει αυτό που σκέφτονται ή πιστεύουν ότι αυτόματα θα γίνει αποδεκτό από το άλλο άτομο χωρίς να ακούνε τι έχει πραγματικά να πει το άλλο άτομο. Όταν όμως πείτε αυτήν τη φράση, ο καυγάς συχνά ηρεμεί, αφού ο σύντροφός σας έχει την ευκαιρία να εκφράσει την άποψή του προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος.

Πρόκειται για μια κατάλληλη φράση για να σταματήσουν οι καυγάδες ζευγαριών σε ένα υγιές πλαίσιο. Με αυτήν δίνετε χώρο και φωνή στο άλλο άτομο.

2. “Συμφωνώ/έχεις δίκιο σ’ αυτό.”

Αυτή είναι μια άλλη έκφραση που συχνά σταματά τους καβγάδες που ξεφεύγουν από τον έλεγχο. Πολλές φορές, ο θυμός της διαφωνίας μπορεί να μας κάνει να αρνηθούμε το οτιδήποτε και να μεγεθύνουμε την κατάσταση.

Όπως ακριβώς μπορούμε να πούμε: “Δεν συμφωνώ. Εγώ βλέπω τα πράγματα αλλιώς“, μπορούμε επίσης να δηλώσουμε το αντίθετο. Αυτό δεν αποτελεί πράξη αδυναμίας.

3. Φράσεις για να σταματήσετε μια διαφωνία: “Με πονάει όταν λες ή κάνεις αυτό.”

Ένας άλλος τρόπος για να σταματήσουμε τους καβγάδες του ζευγαριού είναι να εκφράζουμε τα συναισθήματα και τις συγκινήσεις μας διεκδικητικά. Δεν μπορούμε να αφήνουμε το άλλο άτομο να μαντέψει με τι αισθανόμαστε καλά και με τι όχι.

Επομένως, πρέπει να μάθουμε να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας και να εξηγούμε πώς μας επηρέασε αυτό που είπε ή έκανε ο σύντροφός μας. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο αν έχουμε την τάση να ξεκινάμε πάντα καυγάδες για τους ίδιους λόγους. Ο διεκδικητικός διάλογος είναι το κλειδί.

4. “Μήπως να κάνουμε ένα διάλειμμα και να συνεχίσουμε αργότερα;”

Αυτή η φράση για να σταματήσετε τους καβγάδες του ζευγαριού είναι ιδανική για όταν “ανάβουν τα αίματα”. Αν παρατηρήσουμε ότι ο τόνος γίνεται επιθετικός και ότι κατηγορούμε ή επιτιθέμεθα στον άλλον, ένας καλός τρόπος είναι να κάνουμε ένα διάλειμμα και να επανέλθουμε στο θέμα αργότερα.

Αυτό μας επιτρέπει να υιοθετήσουμε μια άλλη άποψη, να προβληματιστούμε και να κατευθύνουμε τη συζήτηση προς κάτι εποικοδομητικό. Σχεδόν πάντα υπάρχει χρόνος για να ηρεμήσουμε.

stop an argument
Η παύση της συζήτησης για να ηρεμήσουμε είναι μια πολύ καλή τακτική. Τα πνεύματα ηρεμούν με αυτόν τον τρόπο και επιστρέφουμε στη συζήτηση με διαφορετική στάση.

5. Φράσεις για να σταματήσετε μια διαφωνία: “Γιατί καταλήγουμε πάντα να τσακωνόμαστε γι’ αυτό;”

Αυτή η τελευταία φράση είναι πολύ ισχυρή, καθώς θα βοηθήσει να αποσαφηνιστούν οι λόγοι για τους οποίους προέκυψε εξαρχής μια διαφωνία. Μπορεί να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι μας ενοχλούν ορισμένες συνήθειες που έχει ο άλλος και ότι, με το να μην το επικοινωνούμε αυτό με διεκδικητικό τρόπο, πυροδοτείται μια σειρά από παράπονα και διαφωνίες.

Οι διαφωνίες σταματούν αν μάθουμε να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματά μας

Δεν είναι εύκολο να σταματήσουμε τις διαφωνίες ζευγαριών με αυτές τις φράσεις, αν δεν έχουμε μάθει να διαχειριζόμαστε σωστά τα συναισθήματά μας με υγιή τρόπο. Ευτυχώς, υπάρχουν ειδικοί που μπορούν να μας βοηθήσουν.

Όλα όσα μαθαίνουμε από έναν θεραπευτή, προπονητή ή ψυχολόγο θα μας βοηθήσουν και στις σχέσεις μας με τους φίλους και τους συναδέλφους μας στη δουλειά. Στο τέλος της ημέρας, όλα έχουν να κάνουν με τη βελτίωση των ανθρώπινων σχέσεων.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Enriquez, A. L. G., Escobedo, M. M. R., Estrada, R. J., Vaquera, A. R. S., & Bustillos, F. D. L. V. (2017, October). Asertividad ante la dependencia en los conflictos de pareja. In [2018] Congreso Internacional de Ciencias Sociales.
  • Hernando-Gómez, Á., Maraver-López, P., & Pazos-Gómez, M. (2016). Experiencias positivas y negativas en relaciones de pareja de jóvenes y adolescentes. Revista de psicología (Santiago), 25(2), 01-19.
  • Rodríguez, F., & Córdova, L. (2009). Violencia en la pareja: manifestaciones concretas y factores asociados. Espacio abierto18(2), 323-338.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.