Τι συμβαίνει όταν φεύγετε τελικά από μια τοξική σχέση

Αν έχετε βιώσει κάτι τέτοιο και έχετε καταφέρει να βγείτε από τη σχέση, τότε θα ξέρετε ότι δεν πρόκειται για κάτι εύκολο.
Τι συμβαίνει όταν φεύγετε τελικά από μια τοξική σχέση
Valeria Sabater

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Valeria Sabater.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Μια τοξική σχέση σας φθείρει, προκαλεί ζημιά στην ταυτότητά σας και διαλύει την αυτοεκτίμησή σας. Διαστρεβλώνει τις βασικές έννοιες της αυθεντικής αγάπης, του ευγενή σεβασμού και του τι σημαίνει να μοιράζεσαι τη ζωή σου με κάποιον.

Γνωρίζουμε πως πλέον η χρήση του όρου “τοξικός” είναι στη μόδα. Εξάλλου, πολλοί τον χρησιμοποιούν σχεδόν υπερβολικά όταν μιλούν για συμπεριφορές κακοποίησης, ζημιογόνες ή κτητικές. Όμως, χρειάζεται να αναλύσουμε προσεκτικά και λεπτομερώς μια σχέση πριν μπορέσουμε να τη χαρακτηρίσουμε με αυτόν τον δημοφιλή όρο.

Κάποιες φορές μπορεί μια συγκεκριμένη συμπεριφορά στην πραγματικότητα να προκαλείται εξαιτίας μιας άλλης διαταραχής, η οποία απαιτεί άλλου είδους προσοχή.

Γενικά, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τις ταμπέλες.

Πολύπλοκοι άνθρωποι και περίπλοκες σχέσεις υπάρχουν σε αφθονία.

Ωστόσο, κάποιες φορές ένα άτομο γίνεται το επίκεντρο προβλημάτων και “μαγνήτης” συναισθηματικής, φυσικής ή ψυχολογικής κακοποίησης. Αυτή είναι η αληθινή φύση μιας τοξικής σχέσης.

Αν έχετε βιώσει κάτι τέτοιο και έχετε καταφέρει να βγείτε από τη σχέση, τότε θα ξέρετε ότι δεν πρόκειται για κάτι εύκολο.

Πάνω απ’ όλα, θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε πως η απλή πράξη να τελειώσετε μια σχέση με έναν τοξικό σύντροφο, δε σημαίνει αυτομάτως ότι θα βρείτε άμεση ευτυχία και ευεξία. Αυτό απαιτεί χρόνο.

Η διαδικασία δεν είναι ούτε απλή ούτε γρήγορη.

Μετά από μια τοξική σχέση, παραμένει μια πληγή

Τοξική σχέση, πληγή

Ας φανταστούμε για μια στιγμή ένα άτομο το οποίο καθοδηγείται από το χέρι μέσα από ένα πυκνό δάσος, γεμάτο κλαδιά και θάμνους.

Αυτό το άτομο επιτρέπει στον εαυτό του να καθοδηγηθεί επειδή εμπιστεύεται το άλλο πρόσωπο. Όμως, γνωρίζει πως το ταξίδι θα είναι εξοντωτικό, δε μπορεί ν’ ανασάνει και τα κλαδιά αφήνουν πληγές στο δέρμα του.

Τίποτα απ’ όσα βλέπει τριγύρω δε μοιάζει όμορφο ή ελπιδοφόρο.

Τελικά αποφασίζει να αφήσει το χέρι και να αποστασιοποιηθεί. Το κάνει για να αισθανθεί ελεύθερο, ν’ ανακτήσει την ευτυχία του και να επιτρέψει στο άλλο άτομο να προχωρήσει μόνο του, σε ένα διαφορετικό μονοπάτι.

Όταν συμβεί αυτό, βιώνει έντονα και αντιφατικά συναισθήματα:

 • Αναγνωρίζει με δυσκολία τον εαυτό του. Ως αποτέλεσμα του τραυματικού αυτού ταξιδιού, έχει πολλά σημάδια και ανοιχτές πληγές.
 • Αισθάνεται εξαντλημένο. Αναπνέει με δυσκολία και η μόνη επιλογή είναι να μείνει ακίνητο και ήσυχο για λίγο ώστε να ανακάμψει.
 • Είναι χαμένο. Έχει σταματήσει σε ένα σημείο του δάσους το οποίο δε γνωρίζει. Δεν ξέρει ποια κατεύθυνση να πάρει τώρα.

Αφού φύγει από μια τοξική σχέση, η γυναίκα ή ο άνδρας θα βρει ανακούφιση, αυτό είναι βέβαιο. Ωστόσο, η αίσθηση ευεξίας δεν θα είναι άμεση.

Αυτό που θα αισθανθούν είναι η ανάγκη για υποχώρηση, να ξαναβρούν τον εαυτό τους, ν’ αναγνωρίσουν τις πληγές, ν’ αναλογιστούν και να σκεφτούν πού βρίσκονται στη ζωή τους και τι πρέπει να κάνουν.

Ώρα για επούλωση, ώρα για υποχώρηση

Τοξική σχέση, επούλωση

Το τελευταίο πράγμα που πρέπει να κάνει κάποιος εγκαταλείποντας μια τοξική σχέση είναι ν’ αναζητήσει ανακούφιση σε μια νέα σχέση.

Κανείς δε μπορεί να επουλώσει τις πληγές του μπαίνοντας κατευθείαν σε μια νέα σχέση. Αυτό δεν είναι ούτε θεραπευτικό ούτε υγιές.

Ο κυριότερος λόγος είναι πως κανείς δεν έχει την υποχρέωση να μας γιατρέψει τις πληγές, να είναι το αναισθητικό μας ή το φάρμακο που θα μας κάνει να ξεχάσουμε.

Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να δώσουμε στον εαυτό μας χρόνο να διανύσει την εσωτερική του διαδρομή. Χρειαζόμαστε χρόνο να επαναφέρουμε την αυτοεκτίμησή μας, να διορθώσουμε την ταυτότητά μας, να θρέψουμε τις ελπίδες μας και να μάθουμε να εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας.

Θα πρέπει να αφήσουμε κατά μέρος το μίσος, τον φόβο και την αγανάκτηση, ώστε ν’ αναδυθούμε πιο δυνατοί από το καβούκι της οικειότητάς μας.

Είτε μας αρέσει είτε όχι, χρειάζεται να επισημοποιήσουμε ένα είδος διαδικασίας θρήνου. Σιγά-σιγά, αυτό θα μας βοηθήσει να:

 • Απελευθερώσουμε τα συναισθήματά μας
 • Να διοχετεύσουμε τον θυμό μας
 • Ν’ αναπτύξουμε μια ανθεκτική συμπεριφορά
 • Να θυμηθούμε τι αξίζουμε και τι μας αξίζει.

Μόνο όταν αγαπήσουμε τον εαυτό μας ξανά θα είμαστε έτοιμοι να αφεθούμε στην αναζήτηση του σωστού ατόμου.

Η αξιοπρέπειά μου δε δέχεται παζάρια ή νέες τοξικές σχέσεις

Τοξική σχέση, αξιοπρέπεια

Έχετε πιθανόν γνωρίσει τουλάχιστον ένα άτομο το οποίο, αφότου φεύγει από μια τοξική σχέση, μπαίνει σε μια άλλη.

Αυτή η παγίδευση στην ίδια καταχρηστική και ζημιογόνα δυναμική είναι περισσότερο συχνή απ’ όσο νομίζετε.

Να θυμάστε: πρέπει να χτίσουμε μια υγιή αυτοεκτίμηση και να θυμόμαστε ότι η αξιοπρέπειά μας δε μπορεί να πουληθεί, να εξαγοραστεί ή να παζαρευτεί.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να θυμόμαστε ότι μας αξίζει το καλύτερο. Η αγάπη δε σημαίνει πως πρέπει να υποφέρουμε και η μοναξιά σε αρμονία είναι πάντα προτιμότερη από την παράνοια, τον εγωισμό και τη βασανιστική αγάπη.

Εν κατακλείδι, θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι η απλή πράξη να φύγετε από μια τοξική σχέση δε θα σας φέρει άμεση ευτυχία.

Πρέπει να επιδιορθώσουμε τον εαυτό μας και να γιατρέψουμε την αυτοεκτίμηση και αξιοπρέπειά μας ώστε να θυμόμαστε πως δεν πρέπει να κυλούμε σε επιζήμιες σχέσεις.

Ας βεβαιωθούμε ότι αυτή η εμπειρία θα μας επιτρέψει να μάθουμε να λέμε “ποτέ ξανά” στην τοξική αγάπη.

Η κεντρική εικόνα είναι μια ευγενική χορηγία του © wikiHow.com


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Amor, Pedro Javier, et al. “Variables psicosociales y riesgo de violencia grave en parejas con abuso de sustancias tóxicas y maltrato previo [Psychosocial variables and risk of severe violence in couples with substance abuse and previous maltreatment].” Acción Psicológica 9.1 (2012): 3-18.
 • Gayá, Verónica. “Acoso y Maltrato: La invisibilidad del origen es el gran problema de las relaciones tóxicas.” El siglo de Europa1145 (2016): 44-45.
 • Glass, Lillian. Relaciones tóxicas: 10 maneras de tratar a las personas que te complican la vida. Paidós, 1997.
 • Ross, Gregorio Armañanzas. Relaciones tóxicas: acoso, malos tratos y mobbing. Ediciones Eunate SL, 2013.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.