Συμπτώματα που φανερώνουν προβλήματα στη χοληδόχο κύστη

Τα προβλήματα στη χοληδόχο κύστη προκαλούν μια σειρά συμπτωμάτων που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής του ατόμου. Ανακαλύψτε 10 σημάδια που πρέπει να προσέξετε.
Συμπτώματα που φανερώνουν προβλήματα στη χοληδόχο κύστη
Nelton Abdon Ramos Rojas

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Nelton Abdon Ramos Rojas.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 26 Μαΐου, 2023

Τα προβλήματα στη χοληδόχο κύστη αναπτύσσονται συνήθως λόγω μεταβολής της σύνθεσης της χολής. Για να το καταλάβετε καλύτερα, αξίζει πρώτα να θυμηθείτε ότι αυτό το μικρό αχλαδόμορφο όργανο – που βρίσκεται κάτω από το ήπαρ – αποθηκεύει και απελευθερώνει τη χολή, μια ουσία της οποίας η κύρια λειτουργία είναι να βοηθά στη διάσπαση του λίπους.

Μόλις η τροφή φτάσει στο λεπτό έντερο, η χοληδόχος κύστη συστέλλεται και ο σφιγκτήρας Oddi ανοίγει. Στη συνέχεια, η χολή κινείται μέσω αυτής για να εκπληρώσει στη συνέχεια την πεπτική της λειτουργία. Ωστόσο, διάφορες μεταβολές μπορούν να επηρεάσουν αυτή τη διαδικασία, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται παθήσεις της χοληδόχου κύστης. Πώς μπορείτε να τις αναγνωρίσετε;

Τι πρέπει να γνωρίζετε για να κατανοήσετε τα προβλήματα της χοληδόχου κύστης;

Όταν το στομάχι και το έντερο χωνεύουν την τροφή, η χολή απελευθερώνεται μέσω του κοινού χοληδόχου πόρου. Μετά από αυτό, εκπληρώνει τη λειτουργία της στο λεπτό έντερο.

Οι ασθένειες που σχετίζονται με τη λειτουργία της εμφανίζονται συνήθως όταν κάτι εμποδίζει τη διέλευση της χολής μέσω των αγωγών. Αυτό οφείλεται σχεδόν πάντα στην παρουσία χολόλιθων, οι οποίοι σχηματίζονται από ουσίες που συσσωρεύονται και σκληραίνουν, είτε επειδή είναι δύσκολο να αφομοιωθούν είτε επειδή λαμβάνονται υπερβολικά.

Και παρόλο που η λειτουργία της δεν είναι απαραίτητη για τη ζωή, η ανάπτυξη οποιασδήποτε αλλοίωσης στη χοληδόχο κύστη μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής ενός ατόμου. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να είστε σε εγρήγορση και να αναζητάτε έγκαιρα ιατρική παρέμβαση για τη διόρθωση ενός προβλήματος της χοληδόχου κύστης.

bad breath and gallbladder problems
Λόγω του ρόλου της στη διαδικασία της πέψης, ένα πρόβλημα στη χοληδόχο κύστη τείνει να εκδηλώνεται με δυσπεψία, πόνο και αέρια, μεταξύ άλλων στομαχικών συμπτωμάτων.

Τα πιθανά συμπτώματα ενός προβλήματος στη χοληδόχο κύστη

Αρχικά, είναι συχνά δύσκολο να εντοπιστεί ένα πρόβλημα στη χοληδόχο κύστη λόγω της απουσίας εμφανών συμπτωμάτων. Είναι πιθανό να εμφανιστούν κλινικές εκδηλώσεις όταν η νόσος έχει προχωρήσει. Σε κάθε περίπτωση, είναι χρήσιμο να γνωρίζετε ποια σημάδια πρέπει να προσέχετε. Ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτά.

1. Προβλήματα στη χοληδόχο κύστη: Κοιλιακός πόνος

Ο κοιλιακός πόνος είναι ένα από τα κύρια προειδοποιητικά σημάδια προβλήματος της χοληδόχου κύστης. Είναι επίσης γνωστός ως “κολικός της χολής” και εντοπίζεται συνήθως στο πάνω δεξί τμήμα του στομάχου, ακριβώς κάτω από τα πλευρά.

Όπως εξηγείται σε άρθρο στο National Center for Biotechnology Information, ο πόνος αυτός προκαλείται συνήθως από απόφραξη των χοληφόρων πόρων λόγω σχηματισμού λίθων. Συχνά είναι πιο έντονος μετά την κατανάλωση μεγάλων, ερεθιστικών γευμάτων.

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού του πόνου είναι ότι έρχεται και φεύγει. Συχνά εμφανίζεται με ένταση μετά από πολύ λιπαρά γεύματα, καθώς η χοληδόχος κύστη συστέλλεται για να απελευθερώσει τη χολή και να βοηθήσει την πέψη.

2. Δυσπεψία

Λόγω του ρόλου της χοληδόχου κύστης στη διαδικασία της πέψης, οι διαταραχές στη λειτουργία της συχνά προκαλούν συνεχή επεισόδια δυσπεψίας και αερίων.

 • Όταν τα χολικά υγρά δεν φτάνουν σωστά στο έντερο, είτε λόγω απόφραξης είτε λόγω φλεγμονής των πόρων, η πέψη είναι πιο βαριά και η κοιλιά τείνει να πρήζεται.
 • Είναι επίσης σύνηθες να παρουσιάζονται ρέψιμο, μετεωρισμός και άλλα συμπτώματα τυπικά της δύσκολης και αργής πέψης.
 • Η δυσφορία τείνει να εμφανίζεται μετά τα γεύματα, ιδίως όταν αυτά είναι πλούσια σε λίπος.

3. Ναυτία και έμετος

Η ξαφνική ναυτία και ο έμετος μπορεί να υποδηλώνουν την παρουσία χολόλιθων ή φλεγμονής της χοληδόχου κύστης. Αν και η ακριβής αιτία αυτού του συμπτώματος είναι άγνωστη, μια δημοσίευση στο BMJ Case Reports υποδηλώνει ότι μπορεί να οφείλεται σε χολοκυστοδωδεκαδακτυλικό συρίγγιο.

4. Έλλειψη όρεξης

Η ξαφνική απώλεια όρεξης είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να προειδοποιεί για διάφορα προβλήματα υγείας. Επομένως, όταν εμφανίζεται για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε γιατρό. Μερικές φορές, μπορεί να οφείλεται σε πρόβλημα της χοληδόχου κύστης, όπως ο σχηματισμός χολόλιθων ή φλεγμονή των πόρων.

5. Ίκτερος

Η συσσώρευση της χολής στη χοληδόχο κύστη μπορεί να προκαλέσει ηπατικές και πεπτικές δυσκολίες που, με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να προκαλέσουν στο δέρμα και στο λευκό των ματιών μια κίτρινη απόχρωση (ίκτερος). Όλα αυτά οφείλονται στο γεγονός ότι η ουσία παραμένει στο αίμα και φτάνει εύκολα στα κύτταρα και τους ιστούς του σώματος.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι δεν εκδηλώνονται όλες οι περιπτώσεις χολόστασης με αυτό το σύμπτωμα. Είναι πιθανό ο ίκτερος να δημιουργηθεί μετά από χειρουργική επέμβαση στα ηπατοχολικά όργανα είτε λόγω τραυματισμού είτε λόγω διαρροής του χοληδόχου πόρου.

6. Μεταβολές στα ούρα

Αν και οι μεταβολές στα ούρα σχετίζονται συνήθως με κάποιο πρόβλημα υγείας των νεφρών, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι μπορούν επίσης να προκληθούν από κάποια διαταραχή της χοληδόχου κύστης.

Οι χολικές χρωστικές που συσσωρεύονται με τις πέτρες προκαλούν την απόκτηση κιτρινωπού ή καφετί χρώματος στα ούρα. Σε περίπτωση που έχουμε αυτό το σύμπτωμα, θα πρέπει να πάμε στον γιατρό ή στα επείγοντα περιστατικά το συντομότερο δυνατό.

7. Διάρροια

Οι πεπτικές διαταραχές που προκαλούνται από δυσλειτουργία της χοληδόχου κύστης αποτελούν αιτία για επεισόδια διάρροιας. Αυτό το σύμπτωμα εμφανίζεται συνήθως μαζί με κοιλιακό πρήξιμο και πόνο που σταδιακά εξαπλώνεται σε όλη την κοιλιά.

8. Αλλαγές στα κόπρανα

Οι χολόλιθοι σχηματίζονται από ένα μείγμα χολής, χοληστερόλης και χολερυθρίνης που, καθώς σκληραίνουν, εμποδίζουν την πέψη και αυξάνουν τον πόνο. Επειδή μπορούν να μεγαλώσουν σημαντικά, οι πόροι αποφράσσονται και μπορεί να προκαλέσουν μεταβολές στα κόπρανα, όπως χλωμό ή αργιλώδες χρώμα.

9. Κακοσμία του στόματος

Η δυσλειτουργία της χοληδόχου κύστης, η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης ή η παρουσία χολόλιθων μπορεί να εκδηλωθεί με κακοσμία του στόματος (χαλίτωση). Δεδομένου ότι η χολή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί βέλτιστα κατά τη διάρκεια της πεπτικής διαδικασίας, δημιουργείται δυσάρεστο ρέψιμο και κακή οσμή από το στόμα.

bad breath and gallbladder problems
Η παρουσία χολόλιθων μπορεί να εκδηλωθεί με κακή οσμή στο στόμα.

10. Πυρετός

Τα ρίγη και τα επεισόδια πυρετού που εμφανίζονται με ορισμένες διαταραχές του πεπτικού συστήματος μπορεί να αποτελούν ένδειξη ανάπτυξης χολόλιθων στη χοληδόχο κύστη ή μόλυνσης στους αγωγούς της χοληδόχου κύστης. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Johns Hopkins Medicine, περίπου το ένα τρίτο των ασθενών με προβλήματα στη χοληδόχο κύστη υποφέρουν από αυτά τα συμπτώματα.

Επισκεφθείτε αυτό το άρθρο: Πώς να εξαλείψετε την κακή αναπνοή μόνιμα

Αντιμετωπίζετε αυτά τα συμπτώματα; Αν ναι, επισκεφθείτε το γιατρό σας!

Μια δυσλειτουργία της χοληδόχου κύστης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές για την υγεία, όταν δεν υπάρχει έγκαιρη παρέμβαση. Για το λόγο αυτό, εάν εμφανιστούν αυτά τα συμπτώματα, είναι απαραίτητο να επισκεφθείτε έναν γιατρό και να λάβετε διάγνωση.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτά τα συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν διάφορα προβλήματα υγείας, ορισμένα από τα οποία μάλιστα δεν σχετίζονται με τη χοληδόχο κύστη. Για το λόγο αυτό, είναι καθοριστικό να κάνει ο γιατρός τις αντίστοιχες εξετάσεις και να καθορίσει την κατάλληλη θεραπεία ανάλογα με την περίπτωση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Jones MW, Small K, Kashyap S, et al. Physiology, Gallbladder. [Updated 2022 May 8]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482488/
 • Jones MW, Hannoodee S, Young M. Anatomy, Abdomen and Pelvis, Gallbladder. [Updated 2021 Nov 8]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459288/
 • Housset C, Chrétien Y, Debray D, Chignard N. Functions of the Gallbladder. Compr Physiol. 2016 Jun 13;6(3):1549-77. doi: 10.1002/cphy.c150050. PMID: 27347902.
 • JARAMILLO, D. G. (2009). Clasificación y fisiopatología de los cálculos biliares. Universitas Médica, 50(1), 91-97
 • Sigmon DF, Dayal N, Meseeha M. Biliary Colic. [Updated 2022 Aug 1]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430772/
 • Diehl AK. Symptoms of gallstone disease. Baillieres Clin Gastroenterol. 1992 Nov;6(4):635-57. doi: 10.1016/0950-3528(92)90044-f. PMID: 1486206.
 • McGowan DR, Norris JM, Zia K. Vomiting gallstones as a presenting feature of small bowel obstruction secondary to inflammatory stricture. BMJ Case Rep. 2013 Apr 22;2013:bcr2013008819. doi: 10.1136/bcr-2013-008819. PMID: 23608850; PMCID: PMC3645219.
 • Njeze GE. Gallstones. Niger J Surg. 2013;19(2):49–55. doi:10.4103/1117-6806.119236
 • Purca Romero, F. G. (2017). Halitosis, etiologia, diagnostico, tratamiento. http://repositorio.uigv.edu.pe/bitstream/handle/20.500.11818/1341/TRABAJO%20DE%20SUFICIENCIA%20FELIPE%20GENARO%20PURCA%20ROMERO.pdf?sequence=2&isAllowed=y
 • Stinton LM, Shaffer EA. Epidemiology of gallbladder disease: cholelithiasis and cancer. Gut Liver. 2012;6(2):172–187. doi:10.5009/gnl.2012.6.2.172
 • Shah R, John S. Cholestatic Jaundice. [Updated 2022 Jul 12]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482279/
 • Poniewierka E, Pleskacz M, Łuc-Pleskacz N, Kłaniecka-Broniek J. Halitosis as a symptom of gastroenterological diseases. Prz Gastroenterol. 2022;17(1):17-20. doi: 10.5114/pg.2022.114593. Epub 2022 Mar 18. PMID: 35371354; PMCID: PMC8942002.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.